Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 4-20mA / 1-10V

Témaindító: geniuszf, idő: Feb 10, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 6
(#) e-chipmunk válasza proli007 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Melyik 1K-t tegyem a G-S közé?
(#) proli007 válasza e-chipmunk hozzászólására (») Feb 6, 2014 / 1

Amelyik eredetileg az R3 helyén volt. (egy feszültségosztót kell képezni a Gate számára, hogy a küszöbfeszültség nőjön.
(#) e-chipmunk hozzászólása Feb 6, 2014 /

Hallod, nem értem amit írtál

Így gondoltad?

4-20.png

(#) proli007 válasza e-chipmunk hozzászólására (») Feb 6, 2014 / 1

Nem egészen, mert az a Drain nem a Source..

jaja, most néztem, hogy fordítva rajzoltam. Beteszem ,meg nézem.

Hát...ööö,nem megy így sem, de kínzom tovább. Most így a kimeneten 0 V van, bármekkora amper esetén
(#) proli007 válasza e-chipmunk hozzászólására (») Feb 6, 2014 /

Méregetni kell..

Hát igen…
A következőket mértem
Az első szám a PIN2-n, a második a voltmérőnél mért érték.
PIN2-n 510mV-tól740mv-ig OUT 0V
1,2V - 3,2V
1,4-4,25
1,6-5,68
1,8-6,94
2-8,2
2,2-9,5
Mért értékek ábrázolva xtengely-2pin
ytengely OUT
Csiszolási javaslat?

eredmény.png

(#) proli007 válasza e-chipmunk hozzászólására (») Feb 7, 2014 / 1

Hello!
- Mivel a bementi áramtartomány 4..20mA és a Shunt 100ohm, azon eső feszültség tartománya 0,4..2V. Vagy is ennek kell lenni a 2-es lábon is.
- Beállítani az áramkört úgy kell, hogy 4mA (400mV) bement mellett, a kimenti feszültséget nullára kell állítani P2-vel. (Pontosabban hogy épp "elinduljon a feszültség felfelé", hiszen nulla alá ez nem tud menni. Így alatta meg nem látod hol van.)
- Majd 20mA (2V)-ot beadva, P1 beállítani a 10V feszültséget.
- Eztán lehet felvenni a karakterisztikát amit tettél.

A nullpont állításhoz, az IC 7-es lábán kb. 476mV kell. Neked előző mérésednél ez 1V volt, vagy is a 4mA küszöb sokkal magasabb értéken állt.
De most is, ugye 740mV-ig 0V, tehát 7,4mA-en van a kivonás, nem 4mA-en. Vagy is a P2 értékét kell korrigálni.
üdv!
(#) e-chipmunk válasza proli007 hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Ok, köszönöm!
(#) e-chipmunk válasza proli007 hozzászólására (») Feb 7, 2014 / 1

Üdv, köszönöm a segítséget!
Úgy tűnik, megjavult a dolog. Kettő kérdésem lenne még.
Az egyik, hogy a P1-nél 5K-t használtam (ilyen volt), úgy vélem ez nem befolyásolja a működést, illetve kipróbáltam, hogy mi van, ha nem teszem be a TL431-t. Semmit nem vettem észre. TL431AID-t használtam, ez befolyásolná a dolgot? Valamint annyi, hogy a kimenet kapott még egy kis, 100n-os kondit.
Az lenne még kérdés, hogy a 7es lábon azt a kb 476mV-ot a bemenet rákapcsolása előtt, vagy után kell beállítani?
(#) proli007 válasza e-chipmunk hozzászólására (») Feb 7, 2014 /

Hello! Végre akkor valami működik is.
- Az 5k-val cseppet nagy a végérték beállítási tartománya. Ha az 5k, akkor R2-R4 és R5-öt is az ötszörösége növelni. Akkor változatlan a dolog.
- Ha nem használunk TL431-et, akkor a 4mA kivonásánál a kivont érték függni fog a 12V tápfeszültség értékétől. A TL431AID-nek még a hőfoktartománya szélesebb, meg SMD. De ugyan olyan jó.
- A 7-es lábon a 476mV-ot csak tájékoztatásképpen írtam. Alapvetően nem ezt a feszültséget kell beállítani, hanem 4mA mellett a kimenti 0V jelet. Csak számítás szerint ennyire jön ki.
üdv!
(#) e-chipmunk hozzászólása Feb 8, 2014 /

Igen, végül is megy a dolog szépen!!! Szóval ezer köszönet a segítségért!
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2014
(#) gooombaa válasza proli007 hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Hello!

Megépítettem a kapcsolást, de sztem túl leterhelem /építettem hozzá egy ICL7107es árammérő kapcsolást/ és üresen kint van a 9V-ot, amikor rárakom a műszert meg stabil 0V-ot mérek :S A mérő műszer külön működik...
Javítási 5let?

Kösszi
(#) proli007 válasza gooombaa hozzászólására (») Feb 24, 2014 /

Hello! Nincs itt mit javítani. Valami nem kerek. Egy áramgenerátor akkor van túlterhelve, mikor a kimenetén szakadás van. Ezért a 9V. Ha terhelés van rajta, akkor pedig akkora a feszültség, amekkora a kiadott áramra a terhelő ellenálláson esik. Ha a terhelés nulla, akkor a feszültség nulla, de az áramnak ekkor is a beállított értéknek kell lenni.
Tehát az, hogy Te 0V-ot mérsz, annak semmi értelme, csak akkor ha azért mérsz annyit, mert nincs kimenő áram. De ekkor nem működik az áramgenerátor, vagy nulla áram van beállítva.
Tekintve, hogy a táp itt 9V, és 20mA esetén az R4-en 2V feszültség esik majd, a maximális terhelése a generátornak, Rtmax=(Ut-UR4)/Imax=(9V-2V)/20mA=350ohm. A telep feszültség csökkenése miatt, így a terhelő ellenállás értéke 0..330ohm között lehet.
üdv!
(#) csikosgabi hozzászólása Ápr 13, 2015 /

Üdv. A csatolt rajzot régebben proli007 adta. Akkor az volt a célom, hogy tudjam tesztelni egy plc analóg bemenetét programozás közben. Az áramkört akkor el is készítettem de végül nem használtam. Most újra ez a feladat... Akkor azt tanácsolta proli, hogy ne a plc saját tápjával működtessem az áramkört hanem egy külön akkuval, elemmel. De most valahogy "megkavart" ez a külön tápos dolog... A rajzon láthatóan módon kell bekötni? Ha nem, akkor hogyan?
Köszönöm a segítséget előre is.
(#) proli007 válasza csikosgabi hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

Hello! Azért tanácsoltam (vélhetően) hogy külön tápról használd, mert ha a PLC tápot használod, akkor az áramkör a 24V-hoz képest adja ki az áramot. Ha a PLC bemenete galvanikusan elválasztott, akkor nem gond. De ha nem az, és PLC bementi ellenállások (Amin az áram feszültséggé alakul) pld. a GND-re van kötve, akkor ez a kapcsolás nem jó. A telepes táplálással egyébként is mobilis lesz a tesztáramköröd. Nem telepes táplálása csak akkor célszerű, ha mondjuk napokig kellene adnia az áramot.
(#) csikosgabi válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 13, 2015 /

Értem. Maradok is a telepes megoldásnál. De...akkor helyes a bekötés ahogy rajzoltam?
(#) proli007 válasza csikosgabi hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Nem helyes. Csak akkor lenne az, ha a PLC áramfigyelő ellenállása a PLC +24V-jára lenne kötve. De az szinte biztos, hogy nem így van. Az áramkör kimenetét kell a PLC "áram bemenetére" csatlakoztatni. Vagy is a +12V megy a "+ bemenetre", a drain pedig a "- bemenetre". De ha ragaszkodsz a PLC 24V-os táplálásához, akkor "meg lehet fordítani az áramkört", csak akkor nem ezekkel az alkatrészekkel kell megoldani..
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2015
(#) csikosgabi válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Nem akarok változtatni, jó lesz a telepes üzem is. Tehát akkor a +12V megy például a plc AI0 bementére, a drain pedig a a plc tápfesz 0V pontjára...
(#) proli007 válasza csikosgabi hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Így van.
(#) csikosgabi válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Köszönöm a segítséget.
(#) Marko Ramiusz válasza proli007 hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Üdvözlet, Mindenkinek! Szeretném megépíteni a kapcsolást, de az IRF-nek elég borsos az ára. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e valamilyen "kisebb" tipussal helyettesíteni, aminek kedvezőbb az ára. Köszönöm: Joe
(#) proli007 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Hello! Bármelyik P-MOS megfelel, aminek 500mW-nál nagyobb teljesítménye van.
(#) Marko Ramiusz válasza proli007 hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

Köszönöm, proli007! Valami ilyesmire gondoltam Én is, de meg kellett bizonyosodnom erről. Esetleg tudsz is egy konkrét típust ajánlani? Sajnos tapasztalatlan vagyok az ilyesmiben.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2015
(#) csikosgabi hozzászólása Okt 26, 2015 /

Üdv. mindenkinek. Egy PT100-as hőmérő értékét szeretném 4-20mA jelre alakítani. Hogyan lehetne ezt megoldani? Kezdésnek mondjuk 0-200 Celsius fok között kellene mérnie. Vagy akár ez állítható is lehetne?
Előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Okt 26, 2015 /

PLd. az IRF9630
(#) Marko Ramiusz válasza proli007 hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Köszönöm. Ennek már barátságosabb az ára.
(#) csikosgabi válasza csikosgabi hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

Üdv. Nem tudom, hogy csak nem járt erre valaki aki jobban ért ehhez vagy csak nem vették észre de megpróbálom újra .
Idézet:
„Üdv. mindenkinek. Egy PT100-as hőmérő értékét szeretném 4-20mA jelre alakítani. Hogyan lehetne ezt megoldani? Kezdésnek mondjuk 0-200 Celsius fok között kellene mérnie. Vagy akár ez állítható is lehetne?
Előre is köszönöm.”

Esetleg ebből lehetne ki indulni?
Köszönöm...
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
Következő: »»   5 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem