Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 4-20mA / 1-10V

Témaindító: geniuszf, idő: Feb 10, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 6
(#) fongab válasza e-chipmunk hozzászólására (») Jan 13, 2014 / 1

Szia
1 A 4 és a 8 láb az a IC (műveletierősítő megtáplálása. A 4láb a -5V a 8 láb a+12V
2 A -5V a IC re megy azért kell hogy a kimenet 0V legyen ( a műveleti erősítőnél a kimenet az 2,5V....3V al kisseb mint a tápfeszültség. De ezt márt irtam hogy a 12V helyett én a 15V ot javasolnám. Neked 0 és 10 V kell ezért a tápfeszed -3V és +13V akkor egészen biztos hogy a te általad várt feszültség meglesz.) Az megint más kérdés hogy +/-18V nál nagyobb feszűltséget nem szereti.
3 A LSPS 1... és a 2 a 4-20mA es bemenet. a 3...4 a feszűltség kimenet, a többin a táplálást kapja.
4 Igen lényeg hogy a tracformátoron 2 tekercs legyen, és nagyobb legyen a kivánt feszültségnél, Te neked kell 15V Ha 7815 el akarod megoldani akkor a bemenő feszültségnek nagyobbnak kell lenni 3Val Így 15+3=18V Ez trancformátorra levetítve 18/1,25=14,4V feszültség kell a trafoból kijönni.

"azután beraknék egy ilyet,azturán kötném "
Az ilyen helyett lehet olyat venni ami +/- ad ki.
neked nem kell az 1A ha 2x50mA választasz azzal is szépen fog menni, ammál is inkább mert a műveletíerősítőd csak pár 10mA kiadására képes. ( szeríntem 2x20mA DC/DC átalakítóba benne vagy. Ezért javaslom, a 2x50mA os. Amit esetleg figyelembe vehetsz, az a galvanikus elválasztás omput/input között.
üdv.
(#) fongab válasza e-chipmunk hozzászólására (») Jan 13, 2014 / 1

Szia
Abba proli007 nek igaza van hogy a diódák nem egy stabil valamik. Egyet kell értenem a TL431 IC vel.
Az megint más kérdés hogy én kihagynám a 2műveleti erősítőt, mind a két kapcsolásba. A te általad közölt rajzon a 5 lábat, összekötném, a 6..7 lábbal.
Én nem látom sok értelmét, Ha kihagyod, kissebb lenne, a fogyasztása. De ez, döntés kérdése.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2014
(#) proli007 válasza fongab hozzászólására (») Jan 13, 2014 /

Hello! "A te általad közölt rajzon a 5 lábat, összekötném, a 6..7 lábbal."
Az nem egészen így van. Nem véletlenül van benne a követő erősítő. Mert ha kihagyod, akkor a P2 poti (nullpont beállító) tekergetése, elállítja az erősítést. És tekergetheted ide-oda.. üdv!
(#) fongab válasza proli007 hozzászólására (») Jan 13, 2014 / 1

Szia

Az erősítés az a R2 és a R3+P1 arányán mulik. Szerintem.
De akkor is lehet, egy műveletierősítővel megoldani. Pl.: a +bemenetre egy potméteren keresztül, negativ feszültséget adni és márt jó is.
De itt minden e-chipmunk on mullik.

üdv.
(#) proli007 válasza fongab hozzászólására (») Jan 13, 2014 / 1

Hello!
"Az erősítés az a R2 és a R3+P1 arányán mulik." Ez így lenne, csak van egy bibi, hogy R2 értékéhez hozzáadódik a P2 éppen beállított értéke.. üdv!
(#) e-chipmunk hozzászólása Jan 13, 2014 /

Üdv, köszönöm a hozzászólásokat!
Igen, megnéztem a +/- os traco-kat, köszönöm, egyszerűbb. Ha berakok egy ilyet, akkor a +15V-om egyből megvan. De még kellene ugye megintcsak a -5V.
Fongab,
Idézet:
„( a műveleti erősítőnél a kimenet az 2,5V....3V al kisseb mint a tápfeszültség. De ezt márt irtam hogy a 12V helyett én a 15V ot javasolnám. Neked 0 és 10 V kell ezért a tápfeszed -3V és +13V akkor egészen biztos hogy a te általad várt feszültség meglesz.) Az megint más kérdés hogy +/-18V nál nagyobb feszűltséget nem szereti.”
ezt nem igazán értem, kicsit összezavartál. Én úgy értettem, hogy ha -5V-ot és +15V-ot használok, akkor továbbra is 0-10V között maradok. Tudtok valami védelmet javasolni, hogy 10 volt fölé ne mehessen a feszültség, illetve 0V alá. Zenert rajzoltam korábban, de ha van elegánsabb, gyorsabb, jobb, szívesen várom.
A TL431CD-t megfogadom.
Szerintetek TINA-ban le lehet szimulálni?
(#) fongab válasza e-chipmunk hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Szia
"De még kellene ugye megintcsak a -5V. " Első lépésbe kihagynám, a -5V ot hagynám a -15V ot ha kell abból lehet -5V ot előállítani (7905 )
"Én úgy értettem, hogy ha -5V-ot és +15V-ot használok, akkor továbbra is 0-10V között maradok "
Igen kiadja,
Ha a +15V a tápfeszültséged, akkor a kimeneted max 12V lehet, utánna nem lesz lineális.
A negatív irányba -5V akkor a kimeneten -2V még lehet. utánna a linealitás változik. Tehát: be 1V ki 10V, be 1,1V ki 11V, be 1,2V ki12V, be1,3V ki 12,8V, be 1,4V ki12,81V , be1,5V ki 12,85V stb. stb.
Mint írtam a tápfeszültségból le kell vonni kb.:3 V ot. esetek 90% ába működik de vannak eltérők.
üdv.
(#) fongab válasza proli007 hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Szia
"csak van egy bibi, hogy R2 értékéhez hozzáadódik a P2 éppen beállított értéke"
De azzal, az erősítés nem változik. ( legalábbis rég probáltam, most nem tudok összerakni, egy kapcsolást. ) Én nem látom akkora gondnak. Ha be van állítva, szerintem ott marad.
Pl.: itt a Figure 4

De hiszek neked, mert legközelebb, te se fogsz nekem hinni.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
(#) e-chipmunk válasza fongab hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Köszi szépen! Tudnál, vagy tudna valaki ajánlani védelmet, hogy +10V fölé, illetve 0V alá ne tudjon menni a feszültség.

Köszi szépen!
Tudnál, vagy tudna valaki ajánlani védelmet, hogy +10V fölé, illetve 0V alá ne tudjon menni a feszültség!?
Mellékeltem kettő schematicot.
Az elsőn a +15V, -5V előállítása, kérdezném, hogy jó-e a megoldás? (A VOUT- kimeneti lábra 7815 van berakva, oda 7905-öt akartam, de nem találtam schematicban magyarán 2láb-IN, 1láb GND, 3láb-OUT. )
Továbbá kérdezném, hogy a korábban linkelt +15V;-5V-ot előállító táp miért úgy működik, hogy a trafó 12V-os kimenete 15V lesz? Nem tudom érhető-e a kérdés?
A második csatolmányban a 4-20mA ->0-10V schematicot kicsit átrajzoltam, talán így jobban olvasható.
Kettő kérdésem lenne ezzel kapcsolatban.
TL431-et még nem használtam, nem tudom hogy kell használni, és a datasheetből nem tudtam kisilabizálni, hogy hogyan kellene nekem bekötni. Tud valaki segíteni???
A másik kérdéskör a virtual GND-re illetve a 24VGND-re vonatkozik. Jól rajzoltam-é, hogy a 4-20mA-es a virtual GND-re megy-e, vagy a 24V GND-re kellene menni. Az LM358 GND-jét a virtual GND-re kell csatlakoztatni, ebben szinte biztos vagyok, de egy megerősítésnek örülnék. Az utolsó kérdés, hogy a 0-10V-ot a 0-10V és VIRTUALGND, vagy a 24VGND között mérem. Szerintem a 0-10V - 24VGND között.

Van még egy tápötlet, mellékletbe beszúrtam.
Kérdés az, hogy a TMA2415S VOUT- lábát össze kell/lehet kötni, vagy nem a TMA1505D Common kimenetével?
Így lenne +15V-om, meg egy +/-5V-om, amiből a +5 igazából nem kellene, de nem kell kondival, meg egyéb alkatrészekkel foglalkozni.
Vélemény?
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014

Egy ilyenre gondoltam
(#) fongab válasza e-chipmunk hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Szia
A ICt elkötöted. A 1B nél nem a pozitiv (nem invertáló bemenetre ) megy a kimenet hanem a negativra. (invertáló bemenetre )
A táprésznél én csak 1db DC/DC (24V be /2x15V ki) átalakitot használnák. ha sok a -15V akkor 7905IC tennék be. (kisseb, olcsóbb )
"de nem kell kondival, meg egyéb alkatrészekkel foglalkozni." Én tennék, az más kérdés hogy 220µF nál nagyobbat nem, mert bekapcsoláskor terheli a DC átalakítot.

A 0v alatt és a 10V felett, ne adjon ki. Sajnos nem olyan egyszerü. ha megszakad a 4-20mA köröd akkor -2V lesz a kimenet. 20mA nál nagyobb, nem sokszor van de az is elképzelhető. Ebben az esetbe inkább javaslom a A/D átalakítót, ott mindjárt digitális jeled van amit a processzor tud fogadni, és nem gond hogy végig FFF vagy 000 a bemenet.
üdv.
(#) e-chipmunk válasza fongab hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Szia, tényleg elkötöttem, köszi, hogy szóltál!!!
Köszönöm a segítséget, asszem építés és majd írok, hogy sikerült
(#) e-chipmunk válasza fongab hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

amúgy, kipróbáltam 2 áramkör szimulálóval és nem működött. Valaki nem tudná kipróbálni a sajátjával?
(#) fongab válasza e-chipmunk hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Szia
Rakd össze. Az egész nem ál,l 15 alkatrészből. Egyedul a 1A ICnek a visszacsatoló ellenállása, ami nem mindegy. De ott van, a potméter.
üdv.
(#) proli007 válasza fongab hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Hello! Jaj de keservezel velem..
Itt a nem invertáló erősítő erősítését Au=1+((R3+P1)/R2) adja. Ha a R2 értékéhez hozzáadódik P2 értéke, akkor miért mondod, hogy nem változtatja meg az erősítést. Ez nem hit kérdés, hanem tény!
Aztán hogy ki mit ír le, mit milyen súlyúnak gondol, az természetesen mindenki magánügye. Arról meg vitatkozni felesleges. Mindenki úgy és azt tesz, amit jónak lát.. üdv!
(#) fongab válasza proli007 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Szia
Neked igazad van.
"Aztán hogy ki mit ír le, mit milyen súlyúnak gondol, az természetesen mindenki magánügye "
Ha megfelelő áramot hajtok át a potméteren, akkor nem kell az ellenállást figyelembe venni. Vagy melyiket kell figyelembe venni? A kezdet / közép, vagy a vég/közép, ellenállást számólód bele.
Szeríntem a erősítés nem változik a P1 csak az hogy a y tengelyt hol keresztezi.
Vagy egy másik megoldás, ha a +bemenetre negativ feszültséget adok, akkor is be lehet állítani a 0V kimenetet. A -bemenet marad a R2 (R3+P1) a R2 másik fele testre megy. Mert akkor, nem lenne benne, a potméter.
Csak eszme futtatásnak szánom Nem akarok vitatkozni, ezzel kapcsolatba.
üdv.
(#) proli007 válasza fongab hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Hello! Oké, polemizálhatunk, de értelme sok nincs. (Már mint a kolléga jelen problémáját tekintve.)
- "Ha megfelelő áramot hajtok át a potméteren.." Minden a viszonyítástól függ és a megengedett eltéréstől. Ha a potira jutó referencia feszültséget stabilizáljuk, akkor két dinamikusan 0ohm-os pontunk van az alja és a teteje. Ott ugye zéró a poti hozzáadott ellenállás hatása. Legrosszabb a helyzet, a közepén, ahol a poti felével lehet számolni. (Amúgy nem a P1, hanem a P2-től nem szabadna változni az erősítésnek.)
- A bemenetre negatív feszültséget adva, megint ugyan ez a helyzet alakul ki. Hiszen a bemeneten van egy Shunt ellenállás, azon alakul feszültséggé a bementi áram. Ha oda megint potit teszünk, és csavargatjuk, megmódosítjuk a Shunt értékét. Vagy is változni fog a meredekség. Mivel mi 4mA bementi áramot szeretnénk levonni, így 4mA áramot kellene szembekapcsolni a bemeneti árammal, hogy az levonódjon. Vagy is áramgenerátort kellene készítenünk hozzá.
- Egyébként kivonni igazából invertáló kapcsolással lehet. Hiszen ott az IC az összeadás pontját virtuálisan a GND-n tartja. Így az egyik jel nagysága nem befolyásolja a másik meredekségét..
üdv!
(#) fongab válasza proli007 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Szia
Én erre és igy gondoltam:
Bővebben: Link
De mindegy.
üdv.
(#) e-chipmunk válasza proli007 hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Szia, tudnál nekem abban segíteni, hogy amit 2014jan13.-án felraktál rajzot leszimulálnád nekem 0mA-4mA-10mA-el. Letöltöttem a tinát, de nekem nem sikerült produkálni hasonló eredményt.
Segítséged előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza e-chipmunk hozzászólására (») Feb 5, 2014 / 1

Hello! Erre gondolsz? A valóságban lehet az eredmény jobb is, mert a Tina-ban nincs BS250. (Meg kell tanulni kezelni is a TINA-t és akkor menni fog.) üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2014

Jaja, erre gondoltam, köszönöm!!! Ha nincs BS250, akkor hogy szimuláltad?
.
TINA tanulás lesz!!! Tudnál ajánlani valamit hozzá?
.
Esetleg lehetek olyan pofátlan, hogy megkérjelek, amit felraktam kapcsolást azt is leszimulálnád?
Ezt pedig most gyorsan meg is építem....Majd írok, mit mutat!

Egy másik P-fet-el, melynek átállítottam a küszöbértékét. De bipoláris tranyóval is meg lehet oldani a dolgot (még precízebben is, csak több alkatrész felhasználásával). Bár én nem tudom milyen pontosságot vársz el ettől az átalakítótól. Egyébként nem 10, hanem 12mA-nál szokták nézni, hiszen a 4..20mA-nál az a félérték.) üdv!

Köszönöm! Összeraktam,nem megy. BSS84-et használtam. Valami javaslat így látatlanban?
(#) proli007 válasza e-chipmunk hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Az, hogy "nem megy" az csak egy bit információ.. Abból csak azt lehet megtudni, hogy megy-nem megy..

Ja, átnézem 3-jára is aztán megírom mit találtam...
(#) proli007 válasza e-chipmunk hozzászólására (») Feb 5, 2014 /

Oké, de leginkább mérj, mert az számít adatnak...

No, megint összeraktam, még mindig nem megy
Lábakon mért fesz
1-10,4V
2-200mV
3-3,6V
4-GND
5-1V
6-1V
7-1V
8-12V
Out-11V
Ötlet?

Hello! A gond ott lehet, hogy a Fet küszöbfeszültsége alacsony, a műveleti erősítő meg nem tud felmenni annyira, hogy lezárja. Cseréld ki, az R3 ellenállást egy 2,2kohm-ra, és az 1kohm-ot tedd a Fet Gate - Source lába közé. Akkor majd le tudja zárni a Fet-et az IC.
(Egyébként ha a 2-esen 200mV van, akkor a bementi áram csak 2mA, 100ohm-os Shunt esetén.) üdv!
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem