Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   61 / 119
(#) erdiboni hozzászólása Jan 30, 2014 /
 
Csak az a furcsa hogy kb 15 évet ugyan ezzel az erősítővel és lemezjátszóval ment. Egyébként egy technics sa-400 as erősítővel megy ami aszt hiszem kisebb teljesítményű mint amit a hangsugárzók kibírnak.
(#) erdiboni hozzászólása Jan 30, 2014 /
 
És hogyha mondjuk megcsináltatom őket utána megint leégetheti?
(#) ptesza válasza erdiboni hozzászólására (») Jan 30, 2014 /
 
Igen ha az erősítő torzításba van vezérelve.
(#) erdiboni hozzászólása Jan 30, 2014 /
 
Na de ezt nem értem. Teljesen tisztán szól tehát nem torzít. Akkor mért nem ment tönkre 15 évvel ezelőtt ? És miért csak a jobb oldal rossz? Ha túl lenne vezérelve akkor mind a két oldalt kilőné nem? Ja és a hangerőszabályzó is csak a jobb oldalon recseg.
(#) bundibacsi válasza erdiboni hozzászólására (») Jan 30, 2014 /
 
Hello!Esetleg olyan frekvencia is kikerül a kimenetre amit nem is hallasz de tönkre vágja a hangszórót.Egy haveromnak volt egy régi Yamaha ami szinte ette a magas sugárzókat szobahangerőn is.
(#) erdiboni hozzászólása Jan 30, 2014 /
 
És ez ellen mit tudok tenni? És mitõl csak az egyik oldal?
(#) erdiboni hozzászólása Jan 30, 2014 /
 
Esetleg valaki meg ttudja javítani? Pilisen lakom
(#) Levi Jr. válasza erdiboni hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Közepes túlterhelés miatt, a csévetest, ami ennél aluminium, megrogyott, és már nem fér el jól a légrésben. Ami még okozhatja: körben levált.letört csévetest a papírról, ezt okozhatja a ritkán előforduló gyártási-ragasztási hiba-elégtelenség is. JAVÍTHATÓ, Járunk a 4-es úton Pilisen is át, ceglédre. Bővebb infó privátban, vagy az oldalamon.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2014
(#) Levi Jr. válasza tamáspapa hozzászólására (») Jan 31, 2014 /
 
Fentebb írtam egy itteni posztra, itt is hasonló lehet a hiba.
(#) tamáspapa válasza Levi Jr. hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Köszi.

Ugyan ehhez a Torque ládához keresem a mellékelt fényképen látható adatokkal rendelkező középsugárzót, mert az egyik dobozból ez hiányzik. Nincs rajta márkajelzés, ebből nem tudom, rájön e valaki, hogy mi is ez és hol szerezhető be. megpróbálom csatolni a képet, ha nem sikerül, külön felteszem valahova és linkelem.
(#) Attis 79 hozzászólása Feb 1, 2014 /
 
Szép napot mindenkinek.Egy kis probléma jelenkezet nálam.A hangszóró membrán és a ház (fém váz)között elszakadt a kebelezés(az a fonót kis drót.Ami nagyon hajlékony)Kérdésem az lenne hogy hol lehet olyan beszerezni vagy mivel lehet helyettesíteni.Válaszokat köszönöm.
(#) reloop válasza Attis 79 hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Szia! Kivezető szál néven keresd. Bővebben: Link
(#) Attis 79 válasza reloop hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
HÓÓÓÓÓ nagyon szépen köszönöm.Már rá is találtam.Köszi a linket.
(#) Hx-2 válasza Attis 79 hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Vagy "csinald magad" ha kihuzod egy arnyekolt kabel kozepso eret!
(#) Attis 79 válasza Hx-2 hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Lehet hogy egy próbát meg ér a dolog.Csak az a kérdés hogy menyit tart a dolog.Neked is köszönöm a tanácsod.
(#) Hx-2 válasza Attis 79 hozzászólására (») Feb 1, 2014 /
 
Ha jo a forrasztas es a ragasztas valamint ha rahagyod az elmozdulassal jaro hosszusagot jo lesz!!
(#) Attis 79 válasza Hx-2 hozzászólására (») Feb 2, 2014 /
 
Nekiállok és meg próbálom.Lehet hogy picivel még hőszabra is hagyom hogy megint nehogy el szakadjon.Köszi a jó tanácsot neked is.
(#) Lázár Péter hozzászólása Feb 5, 2014 / 4
 
Épp javítgatok hangszórókat, készítettem képet is, gondoltam magamban lehet valakinek segíthet az infó. Egy hangdobozpár egyik doboza valószínűleg leeshetett, vagy ütést kaphatott mert a közép és mély hangszórójának a mágnesei elengedtek. Sajnos a mágnesek mindkét oldalukon elengedték a ragasztást. A következőképp javítom meg őket: szerencsére látszik, az eredeti helye a mágnesnek, a ragasztási "kifolyásokon nyomon követhető. Először a káva részhez igazítom a helyére a mágnest egy fa kalapács (esetleg gumikalapács is jó) segítségével óvatosan kocogtatva. Minden gond nélkül visszaáll a helyére, ekkor körberagasztom pillanat ragasztóval. Gyorsan köt, vékonyan be is szivárog a ragasztandó felületek közé. Miután 10-15 perc elteltével kifehéredik a ragasztó akkor már eléggé stabilan tartja a mágnest a helyén. Ezután jön a középső vas helyére igazítása. Ez az ami problémát szokott okozni, sokan ezért szétbontják elemeire a hangszórót, pedig nem feltétlen szükséges. Sőt kevés dologgal kivitelezhető a beállítás. Kell egy darab, vagy több kisebb darabból összeállított AWAB bilincs (csavaros szalagbilincs én 2-őt használtam) ami körbeéri a mágnes kerületét. Kell még 3db vastag négyzet alakú menetes csavaranya ilyet könnyen találni ősrégi elektromos kapcsolótáblákban. Kell még három darab csavar is bele. Egyszerű nem kell semmit sem fabrikálni, fúrni és faragni. A képeken látható módon, a bilincset úgy kell rátenni a mágnesre, hogy egyenlő három irányban alá legyenek szorítva a csavaranyák is. Az egyik ilyen anya kerüljön oda ahol összecsípődött a két vasfelület és közé szorult a tekercs. tekerjük úgy be a csavarokat, hogy csak kevés mozgást engedjenek a vasnak. Itt kezdődik el a türelemjáték, ami nálam 10perc alatt célt ért, pedig a hangszórónak a porsapkáját se vettem le. Addig kell a csavarokkal ide oda igazítani a vasat még be nem áll középre. Ezt legjobban a membrán perem részénél való erősebb lenyomásával tudjuk beállítani. Ilyenkor megdől picit a tekercs, és ha így körbehaladva egyforma lenyomási mélység esetén tapasztaljuk a tekercs hozzáérését a középső vashoz, akkor a vas központos. Ha gyárilag nagyobb a hézag akkor meg nem fog sehol sem súrolni. Előnye még ennek, hogy végleges megragasztás nélkül nyugodtan lehet a hangszórót tesztelni, hiszen a bilincs és a csavarok a helyükön tartják addig a vasat. Végül meg lehet ragasztani, és mikor megkötött csak le kell venni az egész szerkezetet. Amire viszont nagyon oda kell figyelni, hogy a bilincset ne húzzuk túl, nehogy a mágnest összeroppantsa. Remélem segítettem ezzel a kis irománnyal sokaknak.
(#) Levi Jr. válasza Lázár Péter hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Kísérletezés itt, és egyáltalán, 5-ös! A hasznosságát én a reprodukáűlhatóságon le is máérem rövidesen. Mivel jönnek bőven a műhelyembe a honlapom által ilyen javítások, így rövidesen egy tesztidőszak után jelentkezem, hogy hogyan vált be. Kíváncsi vagyok,...és minden újdonságot érdemes kipróbálni, ha valaki önzetlenül dja a zsugát.
Pacsi!
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2014
(#) csoki18 hozzászólása Feb 6, 2014 /
 
Sziasztok!

Tegnap kaptam egy pár Magnat Monitor SE típusú hangfal párt. Sajnos nem mai gyerek révén mind a négy mély szórón megadta magát a membrán külső pereme. A kérdésem az lenne érdemes megcsináltatni őket valamit mekkora összegre készüljek ha érdemes?
Előre is köszönöm!
Üdv.: Gábor
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2014
(#) csoki18 válasza (») Feb 6, 2014 /
 
Elnézésed kérem..

Hangsugárzó pár*

A hozászolásom meg már nem tudom módosítani..
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2014
(#) ptesza válasza csoki18 hozzászólására (») Feb 6, 2014 /
 
Mindenképpen érdemes.
Kérdezd meg őket.
Néhány száz Ft-ból meg lehet úszni, és magad is meg tudod csinálni.
Csak arra kell vigyáznod nehogy elhúzza valamelyik irányba, és ne deformálódjon.
(#) Lázár Péter válasza Levi Jr. hozzászólására (») Feb 7, 2014 /
 
Sok sikert nekem bevált ez a módszer és most találtam ki, friss dolog, a képen látható dobozpárnak a jobboldalon lévő dobozban jártak pórul a hangszórók, de most már működnek rendesen, hibátlanul. Maguk a dobozok eléggé leharcoltak, lehet valahogy fel fogom külsőleg újítani őket...

IMG_3795.jpg
    
(#) Tonybacsi hozzászólása Feb 16, 2014 /
 
Hello!

Preludium B-31-es hangsugárzóimat újítanám föl.

Mindkét mély hangszórónak a pereme elporladt (mondjuk ez tipikus), ráadásul az egyiknek a tekercse is szétégett. Kicserélném ezeket.

ERRE
a hangszóróra gondoltam cserélni párban.

Mik a tapasztalatok ezzel a hangszóróval, ebben a hangsugárzóban?
(#) Levi Jr. válasza Tonybacsi hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Tekercselésben is megoldható a javítás, bővebbet privátban.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2014
(#) Tonybacsi válasza Levi Jr. hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Valóban, ezt a típusú 6 Ohm-os mély hangszórót már nem gyártják, de még ha lenne, sem lenne olyan a hangja mint az eredetinek. (A Videoton is kért apró módosításokat annak idején).
Ezért, hát kompromisszumot kell kötnöm. És ha már kompromisszum, akkor legyen benne új készlet.
Az utóhangolást úgysem úszom meg, ha netán nem pont úgy szólna ahogy én szeretném.
Ezért szeretnék inkább újat.

Méretben, érzékenységben közel hasonló tulajdonságokat mutat. Viszont ez névlegesen 8 Ohm-os.
(#) ptesza válasza Tonybacsi hozzászólására (») Feb 16, 2014 / 1
 
Szerintem inkább javíttasd a régieket. Azok a vifák lehet ,hogy sokkal érzéketlenebbek. Meg a 2db-ért 50000 Ft egy kicsit sok. (szerintem.)

A két perem 1000 Ft/db , javítás is kb annyi. A tekercselés az egy kicsit több ,de meg lehet fizetni. Az eredeti azért mindig jobb mint valami más.
Sok jó szaki jár ide.
(#) Levi Jr. válasza Tonybacsi hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Továbbra sem tanácsolnám a cserét,..aránytalanul drágán úszható meg a dolog, míg ha a tekercs-cséveteste megfelelő állapotó, akkor az eredeti menetszámok ismeretében (amiknek birtokában vagyunk), gyakorlatilag a gyári minőséget lehet, lényegesen költséghatékonyabban helyreállítani. D ea döntés nem nálam születhet meg, én csak tanácsot írtam ezzel. Több tucat Vifa öntvénykosaras hangszóró újraépítési, és felújítási tapasztalatával ajánlottam a megoldást; ellenben, ha mégis a cserére szavaz, akkor a régi hangszórókosarat szívesen átvenném. A helyzet az, hogy a hivatkozott csere hangszóró VIFA-ból, nem rossz darab, de lehetséges, hogy jelentős hangzás elétérés is jöhet vele, bár itt "csak" a kosár változott, és ezáltal az is meglehet, hogy nyert ügy lesz a csere.
(#) Levi Jr. válasza ptesza hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Ahogy a kolléga írta...az eredeti, egy kis lengősúlya miatt nagyon érzékeny, és igen jó hatásfokú basszus hangszóró, kellően merev kosárral. Akép alapján lehet, hogy a másik tényleg nem érzékeny annyira.
(#) Tonybacsi válasza Levi Jr. hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Köszi a megszívlelendő tanácsot, tanácsokat ptesza-nak is.

Idézet:
„A helyzet az, hogy a hivatkozott csere hangszóró VIFA-ból, nem rossz darab”

Én sem szeretnék annyi pénzt kiadni, csak akkor, ha eléri -esetleg túl is teljesíti- a gyári paramétereket, minőséget. Ehhez viszont ismernem kellene ezt a típust. Én nem ismerem.

Esetleg van ezzel a hangszóróval tapasztalat?

A jelenlegit a QUAD-om "nyírta" ki, csúnyán füstölt, így nem tudom menthető-e a csévetest.
Az már "csak hab a tortán", hogy a keresztváltó is kapott bőven (gyakorlatilag megégett).

Az eredeti hangsugárzók az akkori rendszeremben (NAD-5120 "csupaszon"/Ortofon OM5E-vel, Orion SE1025 RIAA- korrektorával, és egy QUAD405-el) kissé tompán, erőtlenül, amolyan "függöny van a hangsugárzók előtt" szólt, hiányzott a nyíltság, a csillogás belőle.
Ez újabb gondolatot vet (het) föl az esetleges hangszóró cserére, hátha jobb lesz mint az eredeti (mondjuk egy HB1), feltéve, hogy az újjal vannak már tapasztalatok.

Nem! Nem szeretném mindenáron kicserélni a régi készletet, nagyon szépen tud az szólni az eredeti állapotában is.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
Következő: »»   61 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem