Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tölcséres hangsugárzó építése
Lapozás: OK   1 / 30
(#) spkkill hozzászólása Jan 18, 2007 /
 
Üdv mindenkinek!

Azért nyitottam ezt a témát hogy mindenki aki érdeklődik vagy éppen tölcséres hangfalat épít megtalálja a választ a kérdéseire.Én még soha nem építettem tölcsért de szeretnék egyet.Sok jót olvastam róla.Remélem 1xer megépül az enyém is.A hangszoró már meg van .Egy peavey SP12825.Elég jó kis hangszoró.Az adatait csatoltam.Sajnos a neten nem találtam egy olyan progit sem amivel lehetne tölcsért tervezni. :no:
Ha esetleg tud valaki segíteni megköszönném.

Ja és szerintetek a h.e oldalon lévő tölcsérek közül melyik lenne jó az én hangszorómhoz? :nemtudom:
(#) dbase válasza spkkill hozzászólására (») Jan 19, 2007 /
 
Szerintem felejsd el mély hangfalnak.
Ez miatt:Response: 60-4kHz
60Hz tol szol csak az kevés.
Ez inkább közép mély dobozba való, olyan kombi ládába, főleg a méretei miatt.12-es az kicsi, szerintem igazi mélyre.szerintem ez gitár hangszoro inkább.
Nézz szét az oldalamon, van egy pár tölcséres rajz.
(#) isamisa hozzászólása Jan 19, 2007 /
 
Helló.

Én egy oldalt tudok mondani ami magyar termékeket gyárt.
http://www.sonido.hu/

Szerintem aki tölcsérest akar csinálni és áldoz rá egy kis pénzt akkor ez a hangfal: http://www.sonido.hu/hun/diy_hu.htm elég magass igényeket kielégít.

Igazából csak a hangszóró a drága, mert a doboz költségeit lehet faragni. De nagyon sok ember szerint jól szól.

Egy tölcséres hangfal alapvetően nem rendelkezik gyomormozgató mélytartalékkal, de ez csak viszonyítás kérdése. Ennyi pénzért nagyon korrekt és szép méllyeket lehet kapni.

Ugye ez már egy magassab minőségi követelményt vetít előre ha valaki ilyet szeretne építeni. Nem egy dum-dum tuc-tuc hangfa, aki ilyet akar felejtse el a tölcsérest.

Egy ilyen hangfal egy kisebb teljesítmányű A-osztályú erősítővel nagyon jól összefér.

És ezek a hangszórók Made in Hungary!!
(#) Gyu válasza spkkill hozzászólására (») Jan 19, 2007 /
 
Itt is vannak tölcséres mélyek, mondjuk a te hangszóródhoz nagyok, de sztem érdemes megnézni:http://www.speakerplans.com/index.php?id=hornplans
(#) spkkill hozzászólása Jan 19, 2007 /
 
Akkor szerintetek nem is érdemes nekifogni.
Nem baj.Majd szeretnék 2db csinálni 15 vagy 18" os hangszorókkal,az én kis 2x500as végfokomhoz.Mit ajánlanátok ami nem túl drága?



:violent: :nemtudom:
:gun: :guluszem1:
(#) dB_Thunder válasza spkkill hozzászólására (») Jan 19, 2007 / 1
 
http://www.aj-systems.de/download.htm
itt találsz tölcsérhez tervező progit. De elég bonyolult lény a tölcsér ! Érdemes elolvasni Klinger: Hangdobozépítés c. könyvét.
Találhatsz még terveket a neten, a kulcsszó: horn !
(#) elektro válasza spkkill hozzászólására (») Jan 21, 2007 /
 
nem okoskodás céljából mondom de a mi tölcsére ldáink 70-85HZ közt szokott crossolva lenni igaz az 18" . Tölcsére mélyeket 15" bólláttam sokat éselég szépek. 12" az egykicsit kicsi bár ha 2X500W a végfokod akkor nem mi a 2db 18" hangszórót egy2400 as síva PPA végről és egy illetvevan még egy kmpresszor limiter és egy cros-over ami ugye kell.
(#) kóboráram hozzászólása Jan 23, 2007 /
 
hall!
szerintem ne felejtsd el a hangszóródat, mert a 60Hz egyrészt bőven elég mélynek,mivel 10 éve lemezlovászkodom, engedjétek meg, hogy ezt kijelentsem!(amúgy is igen elenyésző azoknak a zenéknek a száma, amelyben a mély 60-80Hz alá megy)
De ha szeretnél trükközni, akkor fordíts 1más felé 2 ugyanolyan hangszórót kb 90 fokban(ezzel a szöggel érdemes amúgy kísérletezni)! lehet hogy zavaros volt, ezért mellékelek 1 ábrát
(#) spkkill válasza kóboráram hozzászólására (») Jan 23, 2007 /
 
Így kell beépíteni a dobozba?
(#) elektro válasza kóboráram hozzászólására (») Jan 23, 2007 /
 
Hy
nincs valami terved 18" vagy 15" hoz jó lenne vagy képek megépítetről?
(#) (Felhasználó 1542) hozzászólása Jan 28, 2007 /
 
Keresztkérdés: Ha pl a hangszóró 60 Hz-ig megy le, és csinálok neki tölcsért 40hz-ig;akkor lefogja sugározni a 40-et?.
(#) elektro válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Jan 28, 2007 /
 
valószínű nem bár kitudja de szerintem nem lehet ha 40Hz ig méretezed a ládát akko nem olyan jó mintha 60Hz ig terveznéd. Mert én úgy tudom hogy a hangdoboz építés az egyik legbonyolultabb meló. Nem úgy építenek hangfalat hogy kitalálnak egy méretet és olyan hagszórót raknak bele amia kezükbe akad,hanem előre megveszik a hangszórót megcsinálják a méréseket ha nincs elegendő adat majd ehez számolják a ládát. Nemcsaka freki a lényeg pontos teljesítmény meg még sok-sok adta befolyásolja pl a ragasztó a fa összetétele rengetegminden befolyásolja némelyik kedvezően némelyik pedig szarul.
(#) karpi válasza spkkill hozzászólására (») Jan 29, 2007 /
 
tolcseres kompresszio kamras ( nyonokamras)

harasfok elmeletileg 50% ..de 10 es 30% kozott mozog a realis .

Dinamikaja a legjobb az osszes hangfal tipus kozul .Ugy hogy ha van jo hangszoro es megfelelo meret nincs dogosebb basszus ennel , csak !!!

Az also hatarfrekvencia alatt hirtelen vag a tolcser ,mint egy szuro igy vigyazva kell hasznalni egy also hatar szurot hasznalva.

30 Hz also atvitelhez 4m atmeroju tolcser szaj es 4meter hosszu exponentialis tolcser szuksege.
egy kb 0.3 m atmeroju tolcserszajat feltetelezve ( 12" hangszoro)
16 Hz re mar egy jo nagy autobusz nagysdagu a tolcser .

A tolcsert az audiofil-ek azert szedtek elo megent mert a szingleednded triodas erositoik kicsi hatasfokuak es kicsi erejuek , igy a tolcser kompenzalja a jo hatasfokaval a veszteseget.

tegyed be a Google -be Horn Driver ...Horn Driver calculator ...van egy csomo szamito program ,,

a nyomokamra , ( kompreszios kamra) az olyan mint a "mundstuck" a trombitanal , a tyrombitas csak az ajkaival zummog es a kompresszios kamra illeszti a z egesz hangforast a kornyezo mediahoz a levegohoz a tolcseren keresztul ami folyamatossan illeszti minden atmerojenel az egyes frecvenciakat .A TUBA basszus "trombita" mar nagyobb hosszabb tolcser osszepakolva es nagyobb a tolcser szaja.

Az amerikai eufonium basszus "trombita" meg nagyobb ,( bombardon) mekyebben es erosebben szol.
Igy van a hangszoro eseteben is.

Igazi tolcserek baszusnak fix helyeken vannak epitve , pld ( Lansing_) amerikai stadionokon a betonba kikepzet hatalmas tolcsereket hasznal , hatalmas erejo "driver" csoportokkal.
(#) szimi válasza spkkill hozzászólására (») Feb 18, 2007 /
 
lenne 1 nagy próblémám ! nagyméretű tölcséres mélyládát szeretnék késziteni 30 vagy 40 es mélyhangszoronak ! hangositási célokra lesz szoval a hangerő és a hatótávolság is fontos lenne de a hangnyomás se hanyagoljuk!segítséget esetleg terveket szeretnék kérni hogyan vagy honnan tudnék tertveket letölteni vagy megszerezni!fontos lenne!előre is kösönöm válaszaitokat várom
(#) spkkill válasza szimi hozzászólására (») Feb 18, 2007 /
 
Nézz körül itt az oldalon, van pár tölcséres rajz

ITT

(#) sound.man hozzászólása Dec 28, 2007 /
 
Bővebben: Link
Erről mi a véleményetek?? Nekem elsősorba diszkóba kellene érdemes ezt arra megépíteni?? Vagy diszkóra inkább mást??? Terveket is várok ha van valakinek valami bevált
(#) sound.man válasza sound.man hozzászólására (») Dec 30, 2007 /
 
Még egy kérdés... Melyik jobb diszkóra a Rutse mélyláda vagy amit belinkeltem. Mert amit belinkeltem az 100hz-ig tud lemenni de egy Rutse az olyan 25-30hz-ig is. Melyik lenne jobb diszkóra??
(#) Norberto válasza sound.man hozzászólására (») Dec 30, 2007 /
 
Attól függ, hogy a "diszkóban" milyen zene fog menni

Ha '70-es évek slágerei, akkor oda nem kell ütős láda, ott nem voltak olyan kemény mélyek, mint manapság.........
(#) sound.man válasza Norberto hozzászólására (») Dec 30, 2007 /
 
Nem valószínű hogy a 70es évek slágerei fognak menni Azért én is arra gondoltam amit belinkeltem és volt a leírásba hogy 100hz-ig tud lemenni az nem az az igazi mély hanem az a kopogósabb inkább... Valószínű azt csinálom meg Csak biztosra szeretnék menni mert azért elég sok munka van vele :yes:
(#) dB_Thunder válasza sound.man hozzászólására (») Dec 31, 2007 /
 
Haver Rutse-ket használ(t), de az se megy nagyon mélyre... a 100 Hz az nem mély...
(#) mrex válasza sound.man hozzászólására (») Dec 31, 2007 /
 
a subtölcsér nevű 270 literes láda ugyan megvan gifben itt a gyűjteményekben de a kidolgozottsága nem ér fel az én általam kidolgozotthoz. Nekem egyébként ez készen van nyugodtan megépítheted. anyaga mdf de forgácslapból is jó. 150 hz felett már vágni illik neki mert ott már nem szól szépen.A zárt üreget lazá ki kell tölteni csillapító anyaggal. jelenleg 2 db 20 cm es hangszóró van benne mer nekem úgy kellet de ehelyett 1 db max300mm átmérőjű hsz fér bele,de akkor nem kell a nyomókamra csupán a tölcsér első szakaszához kell erősíteni egy hangszórófelfogó lapot egy távtartó darabbal aminek a furata engedi lengeni a membránt . De ha helyed van akkor a BIG GUN-t javaslom ez igen igen erős tölcsér 20% feletti hatásfokkal. eredetije egy Altec hyperbass sugárzó ez mindent überel 300mm átmérőjű 3-600w os HSz mellett isten irgalmazzon a diszkónak 100-200W meghajtás mellett alsó határfreki 22 hz 150 kürül illik vágni neki a dual kivitelnél is szóba jöhet de arra talán kültéren van szükség. Szükséges lehet áttervezni szétszedhetőre amin gondolkodom is de mostanában nem sok időm lesz rá. Mielőtt még sokan megjegyeznék nem én terveztem őket tudom, hogy a rádiótechnika évkönyvekben jelentek meg csak én modelleztem be őket Solid Worksbe és én készítettem ennyire részletes darabjegyzéket is tartalmazó valódi kivitelezési rajzot.Nem figyelem a topicot ha kérdésed van küldj privát üzenetet
(#) mrex válasza mrex hozzászólására (») Dec 31, 2007 /
 
Ja és még valami remélem rövidesen itt is megjelenik Pafi és megdumálja miér sz*rok a tölcsér modelljeim.
(#) Laki21 hozzászólása Jún 9, 2008 /
 
Sziasztok!
Ismeri valaki ezt a hangszórót: 18'', 600 W RMS, 1200 W program, érzékenység 98db, frekvenciaátvitel 30-800 Hz.

1201149M.jpg
    
(#) bimbor hozzászólása Dec 5, 2008 /
 
hellosztok!
van 2 db sal pa 50100-as hangszóróm!
tölcséres ládát szeretnék nekik csinálni!
de nem nagyon leltem normális tervet! hangfaltervezőt probáltam de aránytalan méreteket adott -> lehet a tudatlanságaim miatt meg ugye ott nincs is tölcséres!
nah a lényeg hogy aki nekem tud segíteni egy jó ládatervel avagy tanáccsal esetleg tapasztalata van a hangszóróval kapcsolatban az írja meg nekem legyen szives! a mellékelt képen rajzoltam egy vázlatot az elképzeléseimröl!

Használd a kereső funkciót!
-szamóca
(#) bimbor hozzászólása Dec 5, 2008 /
 
rossz képet mellékeltem!
és a paintos képet nem tudtam feltenni!
de kb oylan jellegút szeretnék mint az accus! vagy legalábbis ez az elképzelés!
de várom a tapasztalatokat!!!

bmp. kiterjesztésű képfájlokat ne tegyél fel! Csak jpg, gif, vagy png az elfogadott. A tallózás gomb melletti kérdőjelre húzott kurzor esetén láthatóak az elfogadott típusok.
Átkonvertáltam
-szamóca

Tölcsér.GIF
    
(#) bimbor hozzászólása Dec 5, 2008 /
 
nah végülis csakfeltette!
bocsássatok a tudatlanságomért de még nem tettem fel ide kérdést és nem írtam itt!
de köszi a gyors reagálást!
(#) bimbor hozzászólása Dec 5, 2008 /
 
igen lehet!
de végülis szeritnem látszik miylenre gondolok!
te tudnál nekem valami iylesmit?
vagy esetleg halottál már iylet szolni?
miylen láda lehet neki a legjobb?
(#) bimbor hozzászólása Dec 5, 2008 /
 
éértem
nem tom!
rutse ládára gondoltam még!
vagy nem tom!
de azt mondod 46cm-esnek nincs is iylen terv?
msn-en tudunk beszélni??
(#) bimbor hozzászólása Dec 5, 2008 /
 
leltem egy tervet!
pont itt a hobbin!
kérdés hogy jóe ez a somogyihoz!!!
(#) bimbor hozzászólása Dec 5, 2008 1 /
 
hm
hát amiket itt küldtél nem hiszem hogy 18"-osnak lenne!
de am nem tom mennyire értesz hozzá!
de amit én küldtem az jó lenne?
amúgy a megépítéssel nincs gond!!
Következő: »»   1 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem