Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Nem azt mondom, hogy nem fog mukodni, de... ekkora teljesitmenynel en egyaltalan nem alkalmaznek linearis szabalyozot. Rengeteg energia alakul at hove a sok veszteseg miatt. A szamitasok helyesek, de ha a leden a maradekfeszultseg 35V, akkor nem fogod tudni 35V-rol jaratni (R2 es a T1 maradekfszultsege miatt). T1-nek is elegge nagy hutoborda fog kelleni, mivel kb 2.5-3W azon is hove alakul. Arra is gondoljon aki megepiti, hogy ha az ellenallason 3W-ot kell hove alakitani, akkor oda egy min. 5W-os tipus fog kelleni es artani nem fog ha hutobordara kerul az is.
Igen, ez a kérdés bennem is felmerült hogy a tranyó mennyit fog disszipálni, de 2.5-3W az azért nem a világ vége!
![]() ![]() Már elkezdtem a LED-et belefaragni a lámpatestbe, és ki is lett próbálva kemény 150mA-en járatva hogy megnézzem a tükör fényterelését. Jónak tűnik a dolog. A lámpatest egyébként a Schréder Z1-es típusú lámpája. Szerintem mindenki látott már ilyet a közvillen. ![]() Schréder Z1 N70 Ezt a darabot azért furkálom ki mivel az előző tulaj megfúrta a tetejét és amúgy is lukas, így nem kár érte. ![]() ![]()
Hogy lasd mekkora hutobordara szamithatsz, nezd meg ezt: Bővebben: Link, bar itt is elkelne meg a bordan 2 ventillator. Gondolom azt tudod, hogy a betaplalt energia kb 20%-a lesz feny (meg mindig jobb az izzok 5%-anal).
Az ott lathato boost konverter azzal az elonnyel bir, hogy 12V-rol jarathato. Gondolom kevered a kapcsolouzemu atalakitokat a PWM-es szabalyozassal. Ez a ket dolog nagyon hasonlo, azzal a kulonbseggel, hogy a kapcsolouzemu atalakitok szinte mindig valtoztatjak a frekvenciat is az impulzus szelessege mellett, mig PWM- szabalyozasnal csak az impulzus szelessege valtozik, a frekvencia nem. Mind a linearis, mind a kapcsolouzemut lehet PWM szabalyozassal vezerelni.
Szép rend van az asztalodon
![]() Hol szerezted a lámpatestet? Nyáron ne kapcsold be napsütés alatt a lámpát, mert a fekete bordát a nap eleve meg fogja sütni!!! A "dobozban" se lesz hideg, nem fogják szeretni az elkók ![]() Azt javasolnám, hogy tegyél egy fényvisszaverő felületet a borda fölé úgy, hogy azért a hőleadást ne gátolja.
Szemely szerint meg nem probaltam ekkora teljesitmenyu led matrixot. Lehet rendelek egyet es keszitek osszehsonlitast az altalunk gyartott termekekkel. Nalunk a vizhuteses rendszerben hasznalunk 700mA-t a Philips rebeleken (LXML-PWN2-0120), de e felett mar nem lenne szamottevo az optikai teljesitmeny-kulonbseg, mivel mar kozel telitesig vannak vezerelve.
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
Egy par meghajto mintapeldanyt meg is rendeltem a Linear-tol. Elsosorban az LT3791-et fogom tesztelni. Bővebben: Link.
Nálam mindig ilyen az asztal!
![]() A lámpát mint fényforrás és lámpatestgyűjtő vettem az apródon valakitől kb 1 éve. Sok régi pilács van nálam felújítva és néhányban LED is van! ![]() Most próbáltam a LED-et úgy hogy bele is rögzítettem, de ez egy szar, nem ment csak az 1/3-ada világított ha nyomkodtam akkor fel fel villant a többi, aztán egy idő után mind elaludt. Kontakthibás! ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2014
Ma beszerelésre került az újabb 100W-os, ez viszont jó, nagyon óvatosan dolgoztam vele!
![]() Már csak egy előtét kell a hátába aztán kész! ![]() Egy 70W-os Philips CDM-T 70W/830-as fémhalival hasonlítottam össze, a LED 70W-on járt mert a labortáp nem tud többet, és így is elverte, fényesebb volt. ![]()
Ma tesztképp csináltam egy LED-es Schréder ALTRA2-est és összehasonlítottam az eredeti 36W-os kompaktfénycsövessel. Nagyon meglepően jól teljesít a LED!
![]() 1.5 méternyi szalag van benne ami 90 SMD5050-es Diódát jelent! ![]() Meg kell hagyni van is fénye! ![]() Biztos mindenki látott már ilyet, elég sok helyen alkalmazták 2000 tájékán! Schréder Altra 2 Az enyémek Hódmezővásárhelyről valóak, a LED-ek váltották fel őket, igaz oda ahogy hallottam elég silányak kerültek, épp hogy látni a fényükben! ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2014
Esetleg 5630 -as ledeket/led szalagot is használhatsz, az még erősebb.
![]() Egy éve használom, 5x 100w high power led, még fér bele és nemsokára megtelik ![]()
Mindenre jó, ütemérzékelős, fényerőszabályzás, folyton világítást is tud.
Az szép! Grat hozzá!
![]()
Ez nagyon kemény!
![]() Gratulálok hozzá! Ventillátoros hűtés van, vagy csak passzív?
Köszönöm nektek. Kettő 0.3A; 12V; 8cm ventik hűtik, igazából csak akkor szükséges mikor folyton világit. Inkább ami fejtörés okozhat a több mint 15A 36V meghajtás, de ha beteszek még kettőt akkor egyértelműen stabil 21A szükséges.
Villogásnál hogy oldod meg az áramkorlátot?
Te párhuzamosan használod őket? Mert hogy ha sorosan lennének a ledek, akkor a feszt kellene növelni, nem az áramot...
![]()
Ez nagyon beteg!
![]() A maradék helyet is töltsd ki és akkor repkednek a lumenek! ![]() nzozz, az 5630-ast is ki fogom próbálni még nem volt vele dolgom csak a 3528-al és az 5050-el. ![]()
Ma végleg befejeztem az átalakítást a lámpában, és több mint 10W-ot meg lehet vele takarítani!
![]() ![]()
Még többet meg lehetne takarítani, ha nem így építenéd fel a ledeket, hanem 230/12V-os táp és soros ellenállások helyett közvetlen 230V-ról áramgenerátorral. A táp hatásfoka 80-95%, a led szalagon az ellenállatok az energia 25%-át fűtik el. Vagyis a 26.9W-od 0.9x0,75 azaz kb 67%-a jut csak a ledekre! Ez 18W, a többi mind megy a levesbe, vagyis melegbe
![]() Ennyit a remélem építő kritikáról ![]() Jótanácsként viszont megemlíteném a hűtésed lehetséges alulméretezettségét! Én is építettem ilyen megoldásban lámpát és kb fél év alatt drasztikusan lecsökkent a ledek fényereje... Megfeketedtek a ledek ami egyértelműen a hűtés hiánya miatt következett be. Napi 4-5 órát ment a lámpa! Sajna ezeket a neonokat nem hőleadásra tervezték...
Jaja, az ellenállás kivételével valóban jobb lenne, de így volt egyszerűbb, és nem volt így sem olcsó!
![]() Nekem ezekkel a LED-ekkel nem volt sosem gond, eddig még egy sem főtt meg közülük! ![]() Az egész lámpa éppen hogy langyos csak, úgyhogy szerintem itt nem lesz túlmelegedés gond! ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2014
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy vannak ezek a 10Wattos leddel szerelt refik. Miért van az, hogy csak 5W körül vannak hajtva. A ház bőven bírná a 10W-on üzemeltetést...
A ház bírná, csak a LED...
Alacsonyabb hőmérséklet, hosszabb élettartam. A hatásfok is jobb picivel. Honnan tudod, hogy 5W a meghajtás?
Ha 10W a ledchip, akkor miért ne bírná a 10W-on hajtást? A kérdésedre a válasz: 187BodyGuard kollega mondta egyszer ezt nekem, meg tegnap ismerős is szerzett egy ilyet, és mondta hogy a hálózatról is csak 6-7W-nyi energiát vesz fel...
A megadott 10W valószínűleg optimális hűtésre vonatkozik. Az a reflektorház ezt csak megközelíti. Nem mindegy, hogy a maximális réteghőmérsékleten, vagy jóval alatta működtetünk valamit. Az élettartam drasztikusan csökken magasabb hőmérsékleten. Élettartamon azt értem, hogy a fényerő jelentősen csökken, nem a működőgépességet.
Azt jó lenne tudni, hogy True RMS műszerrel mérték-e azt a 6-7W energiát.
A réteghőmérsékletes dologgal tisztában vagyok, a mérő eszköz meg nem tudom mi volt, de gondolom ,,sima"(de nem az olcsóbb fajta kínai) multiméter. Vagy nem tudom.
![]()
Én is mértem már ilyen LED-es refit, azt tudom hogy amikor kettő volt fent, akkor a kettő együtt fogyasztott 8.5W-ot, szóval biztos hogy nincs kihajtva 100%-ra! Néztem az áramot is, vissza van véve a tápegységben hogy biztosan legyen tartalék. Ha olyan fajta táp van benne akkor lehet feljebb is tekerni csak a hűtés legyen elégséges.
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |