Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása, kifejezetten szakmai fórum: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   327 / 1017
(#) Etniesboy15 hozzászólása Márc 7, 2014 /

Telitalálat ez egy biztonsági megoldás lenne elektronikához én nem értek de van egy ismerősöm aki ért hozzá
(#) kissi válasza Etniesboy15 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Ott akár hőmérséklet emelkedés meredekséget is lehet figyelni, mert nem az a lényeg, hogy működik-e, hanem hogy elég meleg-e a keltető !
Jó éjt!

Csak sajnos ő nem tud erre megoldást amit próbáltunk az nem működött.

Köszönöm. Jó éjt
(#) papo69 válasza Etniesboy15 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Bővebben: Link
Innen is választhatsz, egy áramfigyelő relét, és egy plusz relé a tartalék izzónak.
(#) Gafly válasza papo69 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Idézet:
„Öszinte leszek életemben 1szer használtam mászóvasat. Inkább létráztam ha kötni kellett.”

Persze, ott van a létra az autód tetején
De ugye ha gyalog kell menni akkor azért más a dolog...
(#) papo69 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Ha szükséges akkor persze felteszem az alu létrát.
Én nemsokszor futottam bele olyan helyzetbe, hogy szükség lett volna faoszlop mászásra.
Gyalog csak az erdőben szoktam sétálni
Egy mászos felszerelés se annyira kézben vivős jószág szerszámokkal egyetemben.
(#) papo69 hozzászólása Márc 7, 2014 /

Inkább azt mondjátok meg, hogy panelba dobozhelyet hogyan oldjátok meg?
(#) Gafly válasza papo69 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Idézet:
„Egy mászos felszerelés se annyira kézben vivős jószág szerszámokkal egyetemben.”

Mászóvas, biztonsági öv, csigasor, kötőhüvely (alu is réz is), pár méter vezeték (alu is meg réz is), két franciakulcs, műszer, telefon, csavarhúzó, fogók, tartalék biztosítékok, pár csavar, stb...
Akkora királyság volt, amikor a P10-es Pannóniával mehettem és nem gyalog
Hitelesített átlagteljesítményem 6 km/h terepen, teljes felszereléssel...
(#) papo69 hozzászólása Márc 7, 2014 /

A szükség az nagy úr.
Én is motorral kezdtem, és taxiztunk amikor létra és cső, és több dolog kellett.
Én jellemzően 3* annyi szerszámmal megyk mindenhova mint amennyire szükség van, persze még így is előfordul, hogy valami éppen nincs nálam.
De félek nagyon OFF lesz a téma másoknak.
(#) proba válasza Etniesboy15 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Keress master slave kapcsolási rajzot. Sajna ebből kettő kell, a kimenetüket viszont lehet párhuzamosítani. Nem kell hozzá triak dióda , meg egy két ellenállás.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2014
(#) kitartás hozzászólása Márc 7, 2014 /

Sziasztok!

Nekem egy olyan megoldásra lenne szükségem ami megakadályozná két fogyasztó egyidejű bekapcsolását.
Tehát van két melegítő (lekvárfőző) készülék, amik ugye termosztáttal vezéreltek. Hiába tekerném le a termosztátot
alacsonyabb hőfokra akkor is előfordulhat, hogy mindkettő elkezd fűteni. Alapvetően zsír, olaj melegen tartására van szükség (kb 40 C) aminek a pontossága nem kritikus.
(#) yulo5310 válasza kitartás hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Hali! Ezt nem értem,akkor egy termosztát vezérel két készüléket? Mert akkor megvan a megoldás,külön-külön kell egy-egy termosztát!
(#) kitartás válasza yulo5310 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Szia!

Neeem! Ezek gyári készülékek. Egymástól teljesen függetlenek. Viszont ha mindkettő be van kapcsolva akkor innentől a termosztát vezérli. Mivel viszonylag alacsony a beállított hőfok rövid a fűtés és hosszú a szünet.
De így is előfordulhat, hogy mindkettő egy időben akar fűteni. Ezt viszont a kismegszakító nem díjazza.
(#) Atis41 válasza kitartás hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Helló!

Az (1) egyik készülék termosztátjára tegyél egy relét .
A (2) másik készülék áram kőrét járasd meg a relé egyik nyitó érintkezőén .
mikor az 1-es elkezd fűteni akkor a 2-es áramkőrét megszakítja arra az időre amíg az 1-es fűt utána kikapcsol a termosztát és a 2-es kezd el fűteni amíg el nem éri a kívánt hőfokot.
(#) yulo5310 válasza kitartás hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Akkor kismegszakító csere esetleg még egy áramkör kiépítése külön kismegszakítóval! Nem egy nagy meló.
(#) kitartás válasza yulo5310 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Szia
Ez is megfordult a fejemben, de a többi kütyü (főzőlap, sütő, átfolyós bojler, klíma, stb ) miatt már lassan a szomszédos erőmű teljesítménye sem elég. 3X20 A -t kellene úgy elosztani, hogy látszólag minden működjön egyszerre.
(#) rolie válasza kitartás hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Szia! Itt emlegetnek olyan eszközt ami neked kell. Az egyiket kötöd az áramfigyelőre, a másikat ennek a nyitó érintkezőjére, ha van. Ha nincs, akkor még egy relé kell és kész.
(#) kitartás válasza rolie hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Köszi mindenkinek a tippeket. Illetve nem is tippeket, hanem megoldásokat. Azt hiszem a relés verziót fogom első körben kipróbálni.
Még egyszer köszi !
(#) tomikapc válasza papo69 hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Tartó falat nem véshetsz, tehát falon kívüli doboz. Válaszfallal azt csinálsz, amit szeretnél, csak nagyjából mindig át fogsz jutni a másik oldalára.
(#) granpa válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Miért nem véshetsz tartófalat? Azért, mert olyan beton, hogy semmi nem viszi.
(#) potyo válasza granpa hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

Nekünk sikerült azért azt a betont is vésni Viszont gondolom statikai okból nem olyan jó ötlet nekiesni, mint borjú az anyjának. De egy doboz még nem akkora gyengítés, hogy gondot okozna. Viszont 50-es csövet vízszintesen bevésni már nyílván meg kell gondolni
(#) granpa válasza potyo hozzászólására (») Márc 7, 2014 /

50-es (2"-os) csövet véssen a vízszerelő!
(#) tomikapc válasza granpa hozzászólására (») Márc 8, 2014 /

Azért ki lehet azt vésni, csak statikai okokból tilos. Illetve engedély kellene rá, de azt sosem adják meg.
Egy doboz még hagyján, de akkor abba nyilván lesz is kötve valami, akkor jöhet a horonymarás, stb.
Az újabb paneleknél meg csőben vitték az egészet és gyönyörűen ki lehet cserélni azokban az alu-korszak remek vezetékeit.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2014
(#) papo69 hozzászólása Márc 8, 2014 /

Köszönöm a válaszokat, meglévő kapcsoló mellé menne néhány konektor. A kapcsolóig csövezve van, nem kivánnák én se hornyokat vágni.
(#) Imre hozzászólása Márc 22, 2014 /

Sziasztok! Panel lakás kis szobájában szeretném eltüntetni a mennyezeti lámpa falon kívüli kábelét. Kb. 1 méteres szakaszról van szó. MM falkábelre gondoltam. Kis flex-el és betonvágó koronggal mennyire nehéz egy vékony hornyot vágni hozzá? Ez is statikai engedély köteles?
(#) Gafly válasza Imre hozzászólására (») Márc 22, 2014 /

Az hogy felragasztod, legletteled és lefested nem jó?
Ebben a korban a fene se' akar már annyit vésni...
Ja, és vannak már nagyon esztétikus kábelcsatornák is
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2014
(#) (Felhasználó 46585) válasza Imre hozzászólására (») Márc 23, 2014 /

Megoldható, jó az elképzelés, csak az asszony a pokolba fog kívánni, mert a flex olyan port fog csinálni, hogy utánna jöhet egy nagytakarítás. A finom por mindenhova beszáll. Marad a véső, kalapács és ezeket fej felett kell működtetni... ehhez kívánok sok türelmet, meg erőt. De van valami horonyvágó vésőgéphez, az kevésbé porol.
(#) tomikapc válasza Imre hozzászólására (») Márc 23, 2014 /

Elvileg bizony engedélyköteles. Nálunk ahol lehetett úgy van megoldva, hogy ahol a panelek össze vannak rakva eleve volt egy rés, oda lett berakva a falkábel aztán le lett glettelve. Ahol nincs hézag gyárilag, ott maradt a kábelcsatorna. Olyant is láttam már, hogy pár centivel alágipszkartonoztak a mennyezetnek aztán mehet bele minden, spotlámpa, led lámpa, stb. Persze ez nem kis meló.
(#) szamóca válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 23, 2014 /

Régen az MM-et felragasztották Pálmafixel. Most valamilyen dizájnos kábelcsatorna dívik.
Következő: »»   327 / 1017
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem