Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   328 / 1001
(#) tomikapc válasza szamóca hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

Igen az is egy megoldás volt, akkor végig úgy ment a lakásban. Az a legszörnyűbb. A nyolcvanas években már inkább jellemzőbb volt a csövezés (nálunk is elég kulturáltan meg van oldva). De a plafonba sosem tettek csövet. Érdekesség lehet még, hogy sok régebbi házgyári panelnél eredetileg közös óra volt tervezve (mint a gáznál), szóval a megfelelő konnektort leszerelve nagyon szépen lehetett látni a szomszéd konnektorának a hátulját és azt is, hogy egy áramkörön vagytok.

A másik hasonló megoldás, hogy a felső szomszéd padlója alatt vitték el a vezetékeket a te csillárodhoz, aztán lefúrtak.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2014
(#) papo69 válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

A közös villanyóra gondolatát kizárnám.Az, hogy átlátsz a szomszédba ha leveszed a konektort, és ott az ővé, az azért van, mert egyszerűbb volt úgy gyártani a paneleket, hogy átmenő volt a doboz.
Ha olyat láttál, hogy 1 vezetéken volt a szomszédéval akkor azt lopásnak hívják.
(#) tomikapc válasza papo69 hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

Koromnál fogva én is csak úgy hallottam erről, de viszonylag megbízható forrásból.
(#) papo69 válasza tomikapc hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

Szerinted hol lehetett ennek az áramkörnek a biztositéka?
(#) tomikapc válasza papo69 hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

Jó kérdés, lépcsőházban tudom elképzelni. De nálam sokkal komolyabb és idősebb villanyszerelők vannak itt, szóval nem vitatkozom
(#) anagma hozzászólása Márc 24, 2014 /

Sziasztok! Szeretnék üzembe helyezni egy kerti szivattyút, méghozzá úgy, hogy a főmegszakító után egy kismegszakítót helyeznék be, ami után kerülne a szivattyú. Az lenne a kérdés, hogy a főmegszakító után szerelhetek én a villanyórában vagy pedig szakembert kell hívni, illetve, hogy jól gondoltam ki-e az egészet. Előre is köszönöm.
(#) zolika60 válasza anagma hozzászólására (») Márc 24, 2014 / 1

Szerelhetsz.
(#) anagma válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 24, 2014 /

Rendben, köszi.
(#) Zosi hozzászólása Márc 25, 2014 /

Sziasztok! Tudna valaki arra mondani valami megoldást, hogy mért van az, hogy áramszünet után az egyik automata lekapcsol 2mp elteltével és vele együtt a fi relé is. Ki húztam mindent a konektorbol, gondolván, hogy be kapcsolaskor túl nagy áramot vesz fel, mert elég sok minden megy arról az áram körről, de így is leveri. Áramszünet előtt nem volt gond!
(#) haka64 hozzászólása Márc 26, 2014 /

Üdv mindenkinek. Az a gondom, hogy ősszel meghibásodás miatt le kellett cserélni a vezérelt áramot kapcsoló rkv készüléket a lakásomnál. Az új márc. 1-től jóval kevesebb időtartamra kapcsolja be az áramot, mint azelőtt. A társasházban régebben felszerelt készülékek viszont ugyanúgy müködnek, mint eddig. Az áramszolgáltató szerint "a kapcsolási idő megváltoztatására nincs lehetőség". Ez így szerintem nem igaz, mert ugye a lakihegyi adótoronyból kisugárzott jelekkel ez megtehető. Azt tudja esetleg valaki, hogy e rádiójeleket (ha nem az áramszolgáltató), akkor mely villamos szervezet küldi ki (pl. Mavir stb.)? Az is lehet, hogy az áramszolgáltató csak nem akar foglalkozni az üggyel? Éjszakánként stabilan kapcsol az rkv, tehát maga a készülék nem hibás. Illetve a kinti jó időre tekintettel, ne forszírozzam a dolgot, majd csak következő télen? Köszönöm.
(#) potyo válasza haka64 hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Kérdés, megvan-e a napi X óra bekapcsolási idő? Ez tudtommal úgy néz ki, hogy naponta legalább 8 óra hosszáig kell, hogy legyen vezérelt áram, és egy-egy részlet nem lehet rövidebb 15 percnél. Tehát akár azt is megcsinálhatja az áramszolgáltató, hogy 30 percig nincs, 15 percig van, és így ismétlődik egész nap. Ha ezeket a minimális feltételeket teljesítik nálad, akkor valóban nem tudsz mit tenni. Amivel több van, az csak ajándék, de nem kérhető számon rajtuk.

A pontos számokat én nem ismerem, csak ez rémlik valahonnan.
(#) kameleon2 válasza Zosi hozzászólására (») Márc 26, 2014 /

Akkor a szolgáltatónál keresd a baj forrását! A FI relé nem túláramra, hanem hibaáramra old. Valamelyik vezetéket nem jól kötötték vissza, lötyög....
(#) haka64 válasza potyo hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Köszönöm a választ. Azt hiszem, hogy az előírásokat teljesíti így is a bekapcsolási időtartam, tehát nem is szándékozom "az asztalt verni", csak az áramszolgáltató kérdésemre küldött email-jében leírtakat érzem technikailag megalapozatlannak (nem a teljes választ írtam be ide a fórumra, s ezután sem fogom), tehát műszaki analfabétának nézik a fogyasztót (számomra legalábbis úgy tűnik), s ez bosszantott fel. Részemről itt zárom is a témát, nehogy topik szabályzatba ütközzék. Szép napot mindenkinek.
(#) Gafly válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Idézet:
„A FI relé nem túláramra, hanem hibaáramra old.”

Ez így nem igaz: Van olyan amelyik túláramra is. Nekem pl. olyan van, én már megszívtam (onnan tudom).
(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Szia! ..... akkor mondjuk úgy, hogy szimmetria hibára fog működésbe lépni és ez okozhatja a leoldást. Nem az a funkciója, hogy túláramra dolgozzon, hanem a mérőkörében fellépő szimmetria megbomlásának észlelésére.
(#) kameleon2 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Nem kötekedésképpen, de azt nem LS-FI-nek hívják? Mert akkor van túláramvédelme is. De ez egy normál kismegszakító funkció, tehát elég nagy túláramokra kapcsol csak le - a karakterisztikájának megfelelően. Én az áramszünetből szűrtem, le, hogy valószinűleg a szolgáltatónál a gond. Mert ahol utoljára nyúlnak valamihez - mindig ott a probléma. Nyilván LS-FI-nél nehéz elsőre eldönteni mire oldott le. Azonban Ha a hálózat betáp oldaláról történik (vagy történt) valami, arra a túláramvédelem nem annyira háklis, mint mondjuk egy laza nulla vezetőre.
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Mondjuk úgy, hogy van ilyen is, meg olyan is. Lásd katalógus.
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Igazából az sem tisztázott, van e 3 fázis. A nulla lazulás talán 3 fázis esetén okozhatna ilyet.Ami viszont esetleg ok lehet, a szerelés előtt, után ,közben egy túlfeszültség valamely eszköz zavarszűrő kondenzátorát "átkötötte" így is tudja ezt a hibát tartósan produkálni.
(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

..... melyikbe is tartozunk? Nem hiányzik otthonra egy ilyen öszvér védelem.
(#) Denes5 hozzászólása Márc 27, 2014 /

Üdv mindenkinek még csak tanulom a szakmát így hát lenne elég sok kérdésem
Adott egy három fázisú mérő 16 amper, ebböl kéne ki hoznom 1 vagy 2 világítási áramkört 1 dug alj áramkört, és egy 16A os 3 lábú csatlakozót és 4 lábú 16A ost.
A kérdés az lenne hogy az elosztóban adott 3 kis megszakító 16 ak (ezek már az óra utáni kismegszakítók) hogy kéne el osztanom a fázisokat, illetve mennyire meg oldható hogy 1 fázisról kapcsolódjanak a 3 fázisú armatúrák? (egyéb okokból)
FI relé beszerelése nem tervezett. Köszönöm
(#) erbe válasza VIM hozzászólására (») Márc 27, 2014 /

Idézet:
„szimmetria hibára fog működésbe lépni”

Valami zavart érzek az Erőben.
Amíg az áramok a mért vezetékeken belül folynak, 1f+N vagy 3f+N, addig nem térhet ki a hitéből. Amint a befolyó áram nem folyik ki, hanem elmegy a védővezeték felé kóborolni, akkor old le.
Ez pedig nem szimmetria hiba.
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Idézet:
„Amint a befolyó áram nem folyik ki, hanem elmegy a védővezeték felé kóborolni, akkor old le.”

Ez így nem (teljesen) igaz. Alapvetően jó egyébként amit írsz, csak nem olvastad el amire válaszoltál

De szerintem zárjuk le a vitát röviden:
VAN olyan FI relé ami túláramra IS leold...
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
(#) szamóca válasza Gafly hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

(#) Gafly válasza szamóca hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Én is linkeltem egy katalógust, VIM-is tett fel képet, Te is lenkeltél hasonlót.
Szerintem higgyük el, hogy létezik ilyesmi. Többet már nem szeretnék ezen vitatkozni
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Márc 28, 2014 /

Elolvastam. Attól, hogy túláramra leold, az még nem szimmetriahiba.
(#) Zosi válasza erbe hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Szimmetria hiba volt az émász valamit el kötött mikor vissza kapcsolta az áramot és azon a fázison nem jött a villany. A védő vezető meg a nulla ugye be volt kötve de mivel a fázis nem volt így nem volt ki egyenlített az áramkör és már oldott is.
(#) kameleon2 válasza Zosi hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Ugye-ugye... nem kell leordítani egyből az öreg szakikat ! A lényeg, hogy megoldódott. Lám a FI, vagy LS-FI relé nem buta, csak jelzi a bajt - mert éppen ez a dolga.
(#) papo69 válasza Denes5 hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Ne sértődj meg, de előbb tanuld meg a szakmát, mielőtt egy hálozatot kiépitesz.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) erbe válasza Zosi hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Szimmetria hiba nem okozhat leoldást FI relénél. Ha a 3 fázisból csak egyet terhelsz, annak akkor is korrekten működnie kell. Egy háztartásban pedig ez az általános. A szimmetrikus terhelés a ritkaság.
Elkötés akármilyen hibát okozhat, attól függően, mit hova kötöttek.
(#) Zosi válasza erbe hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

2 fázis korrekten működött is. A 3. ra nem jött a villany de a nulla meg a védelem része be volt kötve annak a résznek is ezért oldott.
Következő: »»   328 / 1001
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem