Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   330 / 1001
(#) csapo1002 válasza erbe hozzászólására (») Ápr 4, 2014 2 /

Szia. Fixen van bekötve nem konnektorosan! Az előbbit hülyeségből írtam egy hülyeséget írónak!
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2014
(#) proba válasza csapo1002 hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Azért ha segítséget kérsz vagy írj le mindent, vagy ha nem tudod mi fontos mi nem, ne csodálkozz, ha olyan választ kapsz ami a te esetedre nem passzol. ( mellékesen az esetek nagy részében teljesen jó). Talán ezért felelősségre vonni bárkit kicsit erős nem??
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2014
(#) pjg hozzászólása Ápr 4, 2014 /

Hogyan működik a dimmelhető LED lámpa?
Két szobában van egy egy Kontakta, szenzoros fényerő szabályozóm. Eddig egy egy 100W-os izzó világított. Ezt szeretném kicserélni LED-re. Gondoltam egy 20W-os dimmelhetőre. Síma nem dimmelhetővel próbáltam de nem jó. Bekapcsol és nem lehet kikapcsolni sem, nem, hogy szabályozni.
(#) pgabor2 válasza pjg hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Szia! Úgy tudom, hogy ezekben van egy fázishasítást érzékelő áramkör, a mért fázisszög alapján szabályoz egy áramgenerátort.
(#) Tomi111 válasza pjg hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Üdv!
Ezeknek a fényerőszabályzóknak általában megadják a minimum terhelést, pl: min 40W. Alatta nem működik. Nézd meg mi van ráírva.
(#) pjg válasza pgabor2 hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /

Most már értem. Köszi.
(#) laszlo1992 hozzászólása Ápr 8, 2014 /

Tanácsokat szeretnék kérni feszültség gondokkal kapcsolatban. Adott egy 400v 2,2kW-s kompresszor és egy 40A-s hálózat amin legjobb esetben is csak 386v jön be. A kompresszor hallhatóan nehezen jár nem az igazi a teljesítménye, sokkal több időt vesz igénybe ugyan azon nyomás elérése mint régen(ugyan ez igaz a csavarkompresszorra ami 5,5kw-s.De a heggesztő dinamó sem a legjobb...). Ahonnan hoztuk a kompresszort 430 voltot lehetett mérni a konnektorban és tökéletesen ment. Na most erre tudnátok valami ötletet adni hogyan lehetne növelni a feszültséget a mi részünkről? A hálózatról azt kell tudni, hogy egy volt gyár területén helyezkedik el transzformátorral csinálnak 40A 380voltot. Nekünk van a legnagyobb feszültség igényünk másoknak nincs rá szükségük ezért nem akarnak a transzfomátoron kapcsolni. Ebben szeretném kérni szíves tanácsokat, hogy miként lehetne természetesen a legolcsóbban a feszültséget növelni a mi részünkről(a transzformátort üzemeltető és az Elmű kizárásával a probléma megoldásából) ??? Még esetleg egy fontos információ nekünk almérőnk van és a transzformátort üzemeltetőnek fizetünk ők pedig az elműnek.. Segítséget előre is köszönöm!
(#) glatzkrisztian86 hozzászólása Ápr 8, 2014 /

Szia!
Az Elmüt nem tudod kihagyni. Ők adnak plusz teljesítményt. Én csak ötletelek de érdemes megvárni a többieket. Én az Elmühöz fordulnék egyből.
(#) granpa válasza glatzkrisztian86 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Neked nem plusz teljesítmény kell, hanem szabványos feszültség. Egy megoldás van: ELMŰ. Ők tudják odább kötni (és csak ők köthetik) a trafójukon a leágazást, hogy magasabb (szabványos!) feszültséget kapj. Erre lehet hivatkozni (a többiek igényétől függetlenül, és a fogyasztóvédőket is be lehet vonni, ha kell!).
(#) Sebi válasza laszlo1992 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Nehezen hiszem, hogy a 386V lenne az oka a nehézkes járásnak, mivel bőven benne van a tűrésmezőben, ezenkívül gyanítom, hogy nem egy vadonat új gépről van szó - régieket eleve 380V-ra méretezték.
Első körben a kábelezésre - konkrétan a keresztmetszet karcsúságára - gyanakodnék. Ezt terhelés alatti feszültségméréssel el lehet dönteni. Ha így már kiesik a -10%-os tűrésből, akkor lehet ütni az ELMŰ hátát - persze csak akkor, ha a mérőnél lévő biztosítóknál sincs elegendő feszültség. (Mérő előtt az ELMŰ, utána a Te sarad a konnektorig.)
Persze saját takarék-trafóval van mód a fesznövelésre, de az sem olcsó...

Na szóval egyszer nem egy öreg gépről van szó amit 380v-ra méreteztek volna kedves Sebi,kettő azt is írtam talán de ha nem most írom, hogy legjobb esetben van ekkora feszültség csak amikor mások nem használnak különösebb áramfogyasztót pl hétvége. Három magánál a már a transzformátornál is ennyi a feszültség gyakorlatilag pontra megegyezik a dugaljba mértél. Négy ez a transzformátor nem az Elmű tulajdonában áll,hanema terület tulajdonosáé, Elmű oldaláról 15kv jön be. Hivatkozva más bérlőkre(nekik nincs ilyen problémájuk,tegyük hozzá ők szinte csak raktározással foglalkoznak) nem kapcsolnak a transzformátoron mert az ő régi gépeik tönkremennének amik még 380v-s szabvánnyal készültek. Ezek után csak saját szakállunkra a saját részünkön saját magunknak tudnánk megoldania fesz. problámát. Ezért írtam ide hátha vmi ötlet van rá, de a trafóra már én is gondoltam. Nekünk 400v és olyan 36-40A-re lenne szükségünk.
Ötleteket előre is köszönöm.
(#) pjg válasza laszlo1992 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Csináltattok trafót 380/400V-ra. Pár millából ki is jön.

Kedves granpa tudom h nem plusz teljesítmény kell ezzel csak utalni akartam arra,hogy nem úgy működik a gép mint régen a nagyobb feszültség mellett!!!!

Ui: elfelejtettem megkérdezni, hogy egy 380v-s villanymotornak mi számít nagy feszültségnek pl 450v? vagy mennyi megközelítőleg?
(#) granpa válasza laszlo1992 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Ha ez valóban nem az ELMŰ-é, akkor autótrafó a megoldás. Nem két forint egy ekkora. Kérdés az is, elbírja-e a 'főtrafó' ezt a teljesítményt (a többiekével együtt).
(#) granpa válasza laszlo1992 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

A tudom h; nem tudom, hogy mit jelent A 450V sok (nagyon). A 400V is necces. A nem 'spiccre' méretezettek (kb. '75-ig gyártottak) bírják a 400V-ot.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2014
(#) potyo válasza pjg hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Szerintem autotrafó ilyen kis átalakításra nem olyan rettenet drága, de azért persze utána kell érdeklődni.
(#) potyo válasza laszlo1992 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

+10%-ot simán el kell, hogy viseljen a névleges értékhez képest, mert ennyit mászkálhat a hálózat is. Ha nem túl régi motor, akkor az már 400V-ra van méretezve, akkor 440-ig nyugodtan fel lehet menni.

Bár nekem is fura, hogy ekkora különbség legyen háromfázisú motornál, mennyire esik le a feszültség terhelés alatt?

1.Bocs a kérdésért de egész pontosan az autótrafó micsoda?
2.Egy régi 380v-s heggesztődinamó akkor h-h nem ment tönkre a régi 400 voltos hálózaton(kb 420v volt) és semmi baja nemlett?!

Írd ki bátran, ez szlengmentes övezet!
-moderátor-
(#) kameleon2 hozzászólása Ápr 8, 2014 /

laszlo1992-nek: Csak nem tudtam választ nyomni valamiért.. A lényeg. Ha azért megy le a feszültség, mert mások is fogyasztanak párhuzamosan, akkor egyértelműen a trafó a gond, alul van méretezve. Ez nem kis gond, mert ha saját - akkor a kutya sem fogja kicserélni. A te gondodat pedig nem fogja megoldani egy másik trafó sem, mert több energiát a nagy trafóból akkor sem fogsz tudni kinyerni. Márpedig itt az összteljesítmény a gond - szerintem, nem a feszültség magában. Egyetlen dolgot tudok, ami kevesebbe kerülne a trafónál - egy saját napelemes rendszer. Azzal elegendő teljesítményed lenne. A másik opció: más telephely. A harmadik: a nagy trafó cseréje. Csodák nincsenek. Az alulméretezést persze értsd úgy - nem a mai nagyobb fogyasztókra méretezték. Valószinűleg amikor telepítve lett - elég volt amit tudott. Csak megnőtt a fogyasztás.
(#) proba válasza laszlo1992 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

A gép működésekor kellene a dugaljban mérni, (akkor biztosan nem egyezik). Autotranszformátor lehet pl egy 5-6Kw-os sima transzformátor aminek van lehetőség a primerjét átkapcsolni. (a hálózat megy a legkisebb feszültséget adó állásra, a fogyasztó meg a legnagyobbra.A szekunder felesleges, esetleg ha kis feszültségű sorba lehet kötni a primerrel további emelés céljából. Bár ha a hálózat pont annyit esik , amennyit ez emel....)

És egy ilyen autótranszformátor megoldást jelentene a problémámra?Árban ez a megoldás,hogy nyilvánulna meg?
(#) Gafly hozzászólása Ápr 8, 2014 /

Elolvastam az eredeti hozzászólást. Korrekt, amennyire hobbielektronika szintjén nézzük. Akár segíteni is lehetne...

Gafly a hozzászólásodat mire véljem?
(#) proba válasza laszlo1992 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Gondolom a topic feletti sárga csíkra.
(#) ötfelezős válasza laszlo1992 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Azt mondod tehát, hogy a gépeid bekapcsolása után is ugyanakkora a feszültség a trafónál, mint a gépnél? Akkor nem a telephelyedhez vezető vezeték vékonysága az ok. Bár ez egy fura észlelés.
Ha még azt is kiderítenéd, hogy mekkora feszültség a trafónál a gépeid bekapcsolása előtt és után, akkor kiderülne, hogy a trafó kicsi-e.
Bár ha 10 kV jön be, és a többiek csak raktároznak, akkor elég nagy kell, hogy legyen az a trafó neked. Ritka volt az olyan gyár, ahol nem 630-as trafó volt legalább...
(#) Bakman válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Egyszer asztalos ismerős megkért, nézzem meg az egyik gépét, mert nagyon gyenge, biztos a vezetékekkel lesz a gond. A megoldás egyszerű volt, elfelejtette átkapcsolni deltába, mivel azon a gépen nem volt ilyen automatika. Nem lehetséges, hogy csak ennyiről van szó?

Nem a nagykompresszor automatán kapcsol csillagból deltába a kicsi kompresszor meg nem csillag delta kapcsolású
(#) Gafly válasza laszlo1992 hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /

Idézet:
„Gafly a hozzászólásodat mire véljem?”
A segítő szándék jelének. Legalábbis annak szántam, bár mostmár szerintem kezd félremenni a topic, lehet megint fagyasztásra kerül? Ha emlékszel, ezzel indítottad a dolgot (és szerintem ez még belefér) :
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2014
(#) reteck hozzászólása Ápr 9, 2014 /

Üdv!
Filóztam, hogy mely témába tegyem fel a kérdésem, de jobbnak véltem ide, ugyanis olyan megoldás
szerintetek elképzelhető-e szabványossági szempontból, hogy adott egy gyár öltözői területe, ahol a világítási hálózat MM fal 2*1,5 Alu-val van megoldva, védőföldelés nincs.
A régi porcelán lámpatestek helyére fel lehetne-e szerelni olyan IP védett 1*36W-os elektronikus előtétű fénycső armatúrákat, amelyben a fém hordozó test ki lenne cserélve epoxi-rétegelt lemezre?
Nyilván így a kettős szigeteltséget szeretnénk betartani. :$
Előre is köszönöm!
Következő: »»   330 / 1001
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem