Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv így jó késő este, vagy korán reggel, kinek mi.
![]() Hqba nézegettem mérőzsinórokat egy a közeljövőben elkészülő műszeremhez, találtam is 1 megfelelőt azonban sehogy se tudok rájönni hogy milyen aljzat kell neki, illetve a nevét nem tudom. Valaki megtudná esetleg súgni? Itt a madzag linkje. A multiméterem csatlakozója is pontosan ilyen, csinálhatok képet róla hogy könnyebb legyen beazonosítani. Előre is köszi a válaszokat ![]()
Lenne pár LED-es kérdésem:
1. Kiforrasztotam pár LED-et egy magnóból és azt nem tudom, melyik láb melyik meg tudom egyáltalán álapitami mert, nem akarom, hogy tönkremenjenek, ahogy Topi leírta. 2. Készítettem egy-két LED-es villogót és az egyik LED befeketedet és kilyukadt, annak mi lehetet a baja szabvány 4,5 voltot használtam. Üdv:Laci ![]()
A 4,5V ellenállás nélkül nem szabvány!
2-3V-ot szeretik a ledek! A led egyik oldalán le van vágva a körív. Ahol ez van ott van a led katódja (- oldala). Kép: Hivatkozás
Helósztok! Egy olyan rendszeren dolgozok, ami több szenzorból áll, melyek analóg jelet észlelnek. Ez 0-100 mV. Az megoldható-e, hogy ha 15mV-nél nagyobb az áram, akkor küld jelet, különben pedig nem? Az a lényeg, hogy több ilyen szenzort is sorba tudjak kapcsolni, melyek mindegyike eldönti, hogy kell-e, vagy nem kell-e áram. Utána ezek összegződnek, és egy mikrochippel LCD-re küldeném. Ez egyáltalán megoldható? Minden szenzorra rakjak A/D konvertert? Ezek milyen árban vannak?
Köszi a helpet! Idézet: „ha 15mV-nél nagyobb az áram” Namost, vagy mA, és akkor áram, vagy mV, és akkor feszültség ![]()
Több OPA-val felépített komparátorral lehetne és a kimenő jeleket kapuzod. Biztosan jól működne ilyen kis feszültségen is..
Sziasztok! Keresgéltem a neten trafó tekeréshez képleteket de nem találtam :no: Tudna vki pár képlettel kisegíteni. Ami csak szükséges. Ill. tapasztalatból mennyit kell pluszba tekerni a szekunderre h veszteségeket "áthidaljam". Előre is köszi a segítséget.
![]()
hali,
Két (közhasznú) kérdésem lenne (van): 1, A porvasmagok szétszedéséhez sokan mondják, hogy a mikróban... Szóval ezt hogyan is kell pontosan? Mert nem úgy van, hogy ha fémet rakunk a csodaládába, akkor szikrázik meg minden? A tekercs rajtmaradhat? 2, Van egy tda2003 ic-s erősítőm és tök jó meg minden, de csak cd-lejátszóról(ami elemes) - ha TV-re kötöm, akkor orbitálís búgás hallatszik csak... ez vajon miért van? Egy PC tápról megy, ami ugyanabba az elosztóba van bedugva, mint a tv... köszönet a megfejtőnek.
Szevasztok! Lenne itt nekem is egy kérdésem. A 4017es Johnson számlálóról van szó.Ugye tápfesz meg órajelet adva,a 10 kimenetet szépen sorba lépteti,majd amikor a 10.et is bekapcsolta,reset és kezdi elölről.Nekem viszont úgy kellene hogy 4 lábat kapcsoljon (vagy esetleg 8at) de a lényeg h nem kell mind a 10,vhogy át lehet kötni a reset funkciót egy általam választott lábra?Úgy lehetne hogy az általam választott utolsó lábat rákötöm közvetlenül a resetre is?
Csak simán rákötöd azt viszontlángos, ha rákötöd pl a 8-ast akkor abban a szent minutumban mikor a 8-ashoz már resetel is.
![]()
1. rakj be a trafó mellé egy pohár vizet!
2. talán földhurok? (van róla cikk!)
És a kondenzátor lábainál is van valami jelző, hogy melyik a pozitív és melyik a negatív? Ezeket csak azért kérdezem, mert nincsen a közelünkbe villamosáig bolt :rinya: és kénytelen vagyok kiforrasztani.
Üdv Laci ![]()
Tényleg a földhurok volt. Már el is felejtettem, hogy a TVout is zizizett miatta - most betettem a toldatomat és jó. thanks érte...
![]() Szóval a vasmagot ami egybe van, benne a csévetest, rajta a tekercsek - azt csak úgy meg 2dl víz - berakom a mikróba és 1perc és oké? és hány watt legyen? (azért kérdezek ennyit mert kicsit félek a mikrótól és nem akarok semmi galibát.. ![]()
Az elektrolit kondiknál jelölve van a negatív láb egy csíkkal.
MaxPower, ennyit tudok a témáról igazából...
Üdv!
Az elektrolit kondinál fontos a polaritás! A gyártók általában jelölik a (-) lábat. Más kondiknál mindegy hogy kötöd be. Ha ismered a kondi értékét, a mikrofarad-os tartományú nagy valószínüséggel elektrolit lesz. A led-re visszatérve, 4,5 V-ról is menni fog, de köss elé egy 1k-s ellenállást, így a leden 4,5 mA fog keresztül menni, és nem vágja tönkre. Ha fordítva kötöd be, mivel a led csak egy dióda, hát nem történik semmi. Szia!
4,5mA? én 15mA-t javasolnék, akkor lesz értelmes a fényerő!
4,5V-ra a led elé 100ohm-ot rakj. R=(U-Uled)/0,015
Sziasztok. Egy tápegységgel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, amit kb 2 éve keztem építeni de a célegyenesben megakadtam ezért már egy éve rá se néztem. ( előre bocsájtom hogy nagyon keveset értek az elekronikához ugyhogy lehet hogy fogok hülyeségeket írni). Szóval ez egy 80V 10A táp lenne. Ami állítólag nem kicsi asztali tápnak. Végül is minden készen van, egy fekvő gépházba raktam bele a cuccot stb. A gáz az hogy 5 darab 2 N 3055 tranzisztorral van megoldva a nagyáramú része és ahogy elkezdem terhelni (kb 1A) valamelyik tranzisztor kifekszik és a feszültség felugrik maxra , a feszültség beállító poti állásátol függetlenül. Az eredeti rajz a rádiótechnika 94/11 számban van. Ha esetleg vki tud segíteni azt megköszönöm.
Sokszor hallani, hogy a Rádiótechnikában hibás kapcsolások is megjelennek...Szóval nem feltétlen nálad van a hiba.
Az a helyzet hogy egy haver már épített egyet magának pár éve és müködik.
![]()
Mindjárt csinálok pár képet, de már vagy 20 db -ot kidobáltam belőle . Olyan mintha mindig csak 1 akarná vinni a terhelést
Sziasztok! Ismét lenne egy kérdésem: Van egy 6 kivezetéses léptetőmotorom.Kimértem a tekercseket,megvan az adatlap miszerint 5.2 V, a tekercsfeszültség,a tekercsáram pedig unipolár módban 1.4 A,bipolarban pedig 1 A/tekercs...Kérdésem hogy a régi at-s számítógéptápommal letesztelhetem-e hogy jó-e a sorrend,a 3.3 Vos ágat ráaggadtva nem teszem-e tönkre a motort? Gondolok itt az áramerősségre pl...köszi
Üdv!
Az 5 V-os vonalat használd nyugodtan, nem teszed tönkre a motorod, a tápodat sem. Unipolar módban kezdd a tekercssorrend megfejtését. Öt vagy kétfázisú motor?
Sajna nem tudom lefényképezni normálisan a tranzisztort, mert még a helyén van. Tungsram 2N3055 ez van rajta.
Azért itt van 1-2 kép.
Hello! Hát jó kérdés... felrakom az adatlapját amit róla találtam : 6 kivezetéses,ennyit tudok.
kicsa.atw.hu/stepper adatlap.pdf Itt megtalálod a doksit amit találtam róla. Egyébként azért kérdeztem mert hogy ugye a 3.3 v 5 V a határadaton belül van.De ha rákötöm a pc tápra,abból akkor 'kiveszi' azt az 1 A-t igaz? Egyébként jól értelmezem azt hogy a 2 közös kivezetést testre kell kötni,a maradék 4re meg helyes sorrendben akkor 5 Vot kapcsolgatni? Mert 2nél szikrázik amikor hozzáérintem,nemtudom miért..másik 2nél meg picit fordul...
Beszerelés elött mérem a tranyókat és nincs két egyforma értékű. Kicsik a különbségek . Ezeknek tök egyformának kéne lenni?
Üdv!
Igaz... Én is egy régi AT táppal próbálgattam az első léptetőmotorom. Ha jól emlékszem, az 5 V-os vonal (vastag piros vezeték, fekete a föld) cca 10 A-el terhelhető. Nem lesz baj, próbálgasd bátran, legfeljebb a táp túlterhelés védelme leold.
No megnéztem az adatlapot.
Ez egy kétfázisú unipolár módban kötött motor. Sok helyen négyfázisúnak mondják. A fekete és fehér vezetéket kösd a földre. Majd ebben a sorrendben érintsd a táp 5 V-ját a maradék vezetékekhez: zöld, piros, zöldfehér, pirosfehér, zöld, ... Ennek működnie kell. Ha mégsem, kitalálunk más sorrendet. szia! |
Bejelentkezés
Hirdetés |