Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
A LED által disszipált teljesítmény engem csak annyiból érdekel, hogy minél kevesebb kelljen az adott fényáram eléréséhez.
![]() Az persze más tészta, ha a napszemüveg teszteléséhez kilolumeneket akar elérni az ember. Valamikor engem is érdekelt a fotonágyú építés, mára elosztogattam őket.
Akkor ne kinai csodat vegyel, hanem valami "markasat", pl. Philips Rebel ES sorozatbol 4000K-s 125lm/W, szoval a lenyeg az, hogy joval 100lm/W felett legyen a hatasfoka. Ha a kekes szin (cool white) nem gond, akkor talalsz jobb hatasfokut is. Ha relativ rovid idore szanod, akkor Cree. A Cree-vel "csak" annyi a gond, hogy egy ido utan el fog kekulni, mivel sporolnak a foszforral (a foszfor adagolasaval allitjak be a az eredetileg kek led szinhomersekletet)
Köszönöm, el vagyok látva bőven...
![]()
A kínai 10W-os feriben nekem 300mA-es táp volt. Rá is volt írva, 300mA 3-5x 1W led
![]() Kicseréltem és kb 2x akkora lett a fényerő is! Nálam mozgásérzékelőre van kötve, nem megy sokat. Amúgy már többször elgondolkodtam mennyire számít az élettartam?! 1-2$ körül kapni a ledet, kit érdekel, ha cserélni kell? A megfelelő hűtés árából veszek egy marék ledet. Tudom ez ellent mond az oldal mentalitásának, de elgondolkodtató, nem?
Szegény kínai mérnökök vért izzadnak, hogy helyretegyék a kereskedőink által tönkretett renoméjüket, erre...
A LED fényereje körülbelül ezer üzemóra után drasztikusan csökken, ha az optimális 60-70 fok helyett 100-120 fokon járatod. Rövidebb üzemidő, mint például egy ilyen mozgásérzékelős alkalmazás esetén a kisebb hűtőtest elég lehet, pláne ventillátorral megfejelve. Nagyobb árammal hajtva a bevitt energia és leadott fényteljesítmény aránya a legtöbb esetben romlik.
Sziasztok!
Itthonra szeretnék ledes világítást csinálni, de elég "érzékeny" a család az egyik-másik led rossz színhőmérsékletére, színvisszaadására. Tudnátok olyan ledeket ajánlani amelynek a jó hatásfokához jó CRI érték is társul? Bármilyen kivitelű led jöhet. (SMD, power, stb) Egyáltalán mennyi minimális CRI amit használni érdemes? Köszönöm A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2014
Nézd meg ezt: Bővebben: Link
Én tudok ajánlani CRI > 80-as ledeket, 50-55 lumen darabonként és smd 5730.
Nagyon frankón néz ki!
![]() Szobába lesz vagy kültérre?
kulteren az oszlopokat a haverom keszitete onala van a bejaratnal felalitva enyem volt az elektros resz
![]()
Sziasztok!
Megjöttek az ebay-ről rendelt 10W-os hidegfehér LED-jeim. Viszont adatlap szerint 9-12V-os nyitófeszültsége van és itt 900mA áramot visz. Viszont egyelőre labortápról próbáltam és 10V-nál egyáltalán nem ad fényt, 15V-nál kezd el szemmel láthatóan működni, 30V-nál pedig 170mA áramot visz, itt már elég fényes, viszont ez így csak 5W teljesítmény. Kép alapján 10W-os, elvileg nem keverte el az eladó. Több darabot is kipróbáltam, mindegyik hasonlóan működik. Talán egy darab ad erősebb fényt 15V-nál. A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2014
Idézet: . Gyakorlatilag viszont elkeverte, vagy az adatlap nem stimmel. „elvileg nem keverte el az eladó.”
Bővebben: Link
Erről volna szó. Abból gondolom, hogy nem keverte el, hogy az én LED-jeimen 2 furat van a felfogatáshoz és a képen az a 10W-os. A nagyobb teljesítményűknél már 4 furat van. Mindenhol 10W-os LED-hez 12V körüli nyitófeszültséget látok, 800-900mA mellett.
Reklamálj az eladónál, hogy az adatlap nem stimmel. Valószínűleg 30V feletti feszültség, és legfeljebb 300mA áram kellhet neki - megfelelő hűtéssel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2014
Kétféle 10W-os led van. Az egyikben hármasával vannak sorba kötve és 3 ilyen sor párhuzamosan. Ez 9-12V 900mA-es. A másikban mind a 9 led sorba van kötve. Ez 30-34V 300mA-es. Ilyen a tiéd is! Ránézésre nem lehet nagyon megmondani melyik melyik... A 20-100W-os mind 3xV-os, csak az áram nagyobb. 10W-onként növekszik 300mA-el.
Nekem van ugyanilyen kivitelben 27V-os LED is.
![]()
100W-os ledhez valami kapcsolást nem tudtok ajánlani? Mondjuk valami csinos step-up konverter 12V-ról 3A-es áramgenerátor kimenettel, ami képes a 32-34V-os nyitófeszültségű ledet meghajtani?
1900Ft volt a led, túlzásnak tartom a 4500Ft-nál kezdődő kész megoldásokat. Arra gondoltam, hogy megpróbálom a max 35V-os step-up feszültség generátoros inverterrel meghajtani, valami egyszerű párszáz milliohmos ellenálláson keresztül.
Létezik 98-as CRI-t tudó LED is, nekem az akvárium felett vannak ilyenek. Ezek léteznek 2700 és 6000 K körül is, van rendes vörös tartományuk (ez szokott hiányozni az embernek) meg türkizben is szép erős a spektrum. Ezeket itthon nem kapni. Ami kapható, az a Panasonic és a Samsung megoldása, kerámialapkára húzott csík, illetve rács a LED-ezeknek a spektrumját nem ismerem, de a fényük teljesen más, mint az ócska melegfehér megoldásoknak, az izzóra meglehetősen hasonlít a fényük. A minimális CRI jó kérdés. Általában a 80 felettit jónak mondják, de lásd az olcsó melegfehér LED-eket, ez sem garancia mindenre.
A LED és a meghajtó ára közötti összefüggést nem értem. Nem tudom, hol néztél meghajtót hozzá, ez egy első ebay-es keresés eredménye (2-t ad 3700 Ft körül): táp DX-en még ennél olcsóbban is lehet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2014
Ilyen nagy CRI-t produkáló LED-eket honnan szereztél be, ha nem titok?
Erre en is kivancsi lennek. 90-es CRI feletti ertek? Gondolom valami kinai csoda lesz, sajat tesztekkel. (A 100-as CRI erteket maga a nap produkal )
Es mi lesz az aramforras? (kb 10-12A fog kelleni 12V-on)
Fénycsőből is van ilyen, az 5 sávosok mind RA90-esek.. Amúgy tényleg majdnem hibátlan a spektrumja. Nyilván a hatásfok oltárán áldoz ezzel, meg a LED emissziós csúcsa azért kilóg a sorból. Az izzó és a gyertyaláng is 100-as CRI-t tud egyébként, a szkepticizmus helyett pedig inkább rendelj tőlük te is és mérd meg, ahelyett, hogy látatlanban lehordod: Bővebben: Link
Aztán majd egy év múlva meglátjuk, mennyit romlik a foszfor. A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2014
Hello! "A 100-as CRI erteket maga a nap produkal"
Ma már lehet az sem. ![]()
A Nap alapvetően nem sárga, csak az égkék mellett látszik annak, meg napnyugta felé.
![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2014
Több komoly led gyártó termékei közt láttam 97Ra -s ledeket, természetesen most véletlen se találom, ha meglesz, mutatom.
Ezzel tápegységgel simán lehet 3 ilyen LEDet sorba bekötni, vagy kell hozzá még valami? választ előre is köszi
Kell még neki valami előtét ellenállás vagy áramgenerátor, ha közvetlen kötöd a tápra akkor lesz egy méregdrága 1X használatos vakud!
![]() Én nekem is hasonló képp vannak csak 1W-os csillag ledek és egy Nokia töltőre vannak rakva ami 800mA-et tud leadni 7.5V-on. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |