Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   271 / 308
(#) Gery78 válasza szamóca hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Kicsit furcsa lett ez a cápauszony... Profi meló, nagyon szép és hasznos kis winkli. Hogy csináltad? De miért nem L alakú? Valami különleges dologra kell?
(#) szamóca válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Azért készült, mert kellett volna egy talpas 45° idomok vágásához, de annak olyan ára volt, ami miatt inkább egy kallódó darab hatos anyagból elkészítettem. Sarokcsiszolóval kivágtam, majd grinderrel formára csiszoltam. Átmenő és zsákfuratkészítés, kúpsüllyesztés, menetvágás.
(#) Attila86 hozzászólása Máj 9, 2014 /
 
Ma vettem ezeket az Auchanban. 129Ft volt darabja.
(#) zosza18 válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Jók ezek a dobozok.
Én meg ma láttam az Aladiba 3000Ft-ért 25 fiókos alkatrésztároló polcot. Sajnáltam otthagyni, de most szegínysíg van.
(#) mikrokapcsolo válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
De jók! Ezek stabilak? Azaz nem olyan kissé rugalmas anyagból van? Mert multkor azt hiszem lidlből lett véve, valakit elküldtem érte, de nyeklett nyaklott a dobozka... Még jó hogy csak 2t vetettem.
(#) Attila86 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Hát nem tudom, elég stabilnak tűnnek.
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Nagyon hasznos darab, jó segítség tud lenni.
Ma is azt használom amit középiskolában csináltam gyakorlaton. Az enyémbe (utólag) fútam lyukakat, mert így könnyebb, felakasztható és sokkal jobban pozícióban tudom tartani. Illetve a merőleges sarkát lekerekítettem kb. R3-ra, mert így sokkal jobban beilleszkedik zárt sarkokba.

DSCF6620.JPG
    
(#) BarnaPili válasza szamóca hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Szép napóra...
(#) szamóca válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Egy ötös lyukat én is fúrtam rá, a felakasztás végett, de a Te dizájnos ötleted jobb.
(#) mikrokapcsolo válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 9, 2014 /
 
Na, az jó, lehet, hogy lecsapok egy pár darabra.
(#) elektroncso hozzászólása Máj 14, 2014 / 1
 
Sziasztok, teszek fel képet arról a műhelyről ahol a mechanikai munkákat végzem. Ez a műhely apukámmal közös, de én használom többet. Persze a képen csak az egyik sarok látható, de a többi inkább berakodó. Itt szokok hegeszteni, fúrni, faragni. A másik képen az általam készített köszörű van. Érdekessége hogy teljesen egyedül csináltam. Már csak a szíjról hiányzik a takaró, de nem tudom azzal mikorra készülök el. Lehet hogy ha sok időm lesz, lecsiszolom a vázat, és lefestem.
(#) Alkotó válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Érdekes megoldás a teljesen átlátszó köszörűkő burkolat, és a tárgyasztal. Annyira jól sikerült az átlátszóságot megvalósítanod, hogy egyáltalán nem lehet a képen látni.
(#) elektroncso válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Szia, tárgyasztalt nem szándékoztam tenni rá, nem éreztem szükségességét.Ha kell szerelek fel rá. A köszörűkőre a burkolat a szíjra való burkolattal egyszerre fog szerintem elkészülni. Csak valahogy úgy kell megcsinálnom hogy könnyen levehető legyen.
(#) satlokk válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Gratulálok,csak így tovább!Üdv!
(#) elektroncso válasza satlokk hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Szia, kösz első komolyabb munkám, de nem az utolsó! Valójában a hegesztővel is most csináltam először valami komolyat.
(#) Alkotó válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Ezek szerint nem láthatatlanok, hanem hiányoznak. Erre nem gondoltam.
Nem akarok akadékoskodni, de három gondolatot engedj meg nekem.
1. Az ékszíj burkolatnak egyáltalán nem kell könnyen levehetőnek lenni. Nagyon ritkán kell ékszíjat cserélni.
2. A tárgyasztal léte, nem ízlés kérdése. Arra szükség van. El tudok képzelni néhány speciális feladatot, amikor ez nem kell, de a köszörülési feladatok zöménél ez létkérdés.
3. A köszörűkő burkolat, ha egy kicsit engedékenyek vagyunk, akkor szintén lehet stabil. Nem ideális megoldás, de pl. nálam a burkolatnak nincs külső oldala, csak palástja. Így a védelem távolról sem ideális, de a "szikrákat" a palást képes megfogni, viszont a kőcsere minden burkolatbontás nélkül megoldható (ha kívánod, készítek fotókat).
(#) Szpisti válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Pedig jobb lesz hidd el ha hallgatsz Alkotóra!
Tárgyasztal nélkül mégis hogyan gondoltad köszörülni ? Csak úgy a levegőben?
A burkolatot se hagyd ki, mert az a motor ránézésre még a munkáskabátot is leveszi rólad, ha véletlenül belegabalyodsz!
Anno egy lakatosműhelyben gyerekeskedtem, a művezető még azért is szigorú szankciókat szabott, ha a kő kopása által megnőtt a tárgyasztal és a kő távolsága és ezt nem állították utána. Tehát állítható távolságúra csináld, különben az is balesetveszélyes lehet, ha beszorul közé valami, és esetleg szétrobban a kő.
Azon kívül történt egy eset ugyanott, mikor egy 2 méteres zártszelvényt nem a tárgyasztalra téve küldtek a kőnek, hanem a kő felső harmadából. A vas úgy vágta hasba a messzebb álló gyereket a 300-as kő lökése által, hogy eltörött egy bordája.
Szóval ezek nem játékszerek, figyelj oda a biztonságra!
(#) nzozz válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Nagyfateromnál van hasonlóan "biztonságos" köszörű, ott közvetlen a motortengelyen van a köszörűkő, de az gyárilag olyan. Viszont nem gyárilag nincs rajta védőburkolat... így történhetett egyszer, hogy használat közben a kő 2 részre esett szét. Az egyetlen szerencse az volt, hogy a fal irányába repült az egyik darab, a másik pedig nem esett le. Ha rossz irányba repült volna le a kő, akkor vagy nagyapám vagy én már jó eséllyel nem élnénk.

Ne kockáztass!
(#) Gery78 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Bizony, a munkavédelmi szabályokat kötelezően be kell tartani, mert azokat sajnos vérrel írták, mint ahogy a többiek is leírtak egy pár horrorfilmet megszégyenítő történetet! És ez még csak a jéghegy csúcsa!

Na de egy kicsit könnyedebb téma, végre rászántam magam, és vettem egy jó minőségű lépcsős fúrót. Azt írja, hogy max. 2000-es fordulaton lehet vele fúrni, de ez a síndarab micsoda? Vagy gerenda lenne? Meg még egy kérdésem van, hogy amerikánerbe befogva ezt a szerszámot megkísérelhetem vele a fúrást, vagy inkább gépi fúróval használjam? Egyébként észrevettem még egy érdekes dolgot, megmértem kíváncsiságból a méreteit, hogy mennyire stimmel, de a mérés érdekes eredménnyel zárult. A fúró egy méretnövekedési lépcső belépő élénél 0,2mm-rel kisebb mint a névleges méret, tehát mondjuk az átmérő 12-es furatnál a belépő él az nem 12-es, hanem csak 11,8mm, és ez a legnagyobb átmérő. Ez a méret viszont kúposan csökken a következő méretlépcsőig még két tized mm-t, tehát 11,6mm lesz a végénél. Ez miért van így kialakítva? Nem használtam még ilyen fúrót.
(#) zolika60 válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
A síndarab az acélt hivatott szimbolizálni. Persze erős túlzással, mert legfeljebb 1-1,5mm-es lemeznek merném nekiengedni. Annak sem gyakran, mert hamar tönkre megy. Amerikánerbe foghatod ugyan, de gyanúm szerint nem tudod tekerni. Elég nagy az energiaigénye.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
(#) elektrorudi válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Még pontosabban: szerkezeti acél. ... mert ugye a damaszkuszi kard is acélból készült, de ...
Kb, az A38 minőségű acél fúrására alkalmas (az ábra szerint)
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
(#) Gery78 válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Hát lehet hogy kemény menet lenne amerikánerrel fúrni, mert van egy 14-es csigafúróm és vért izzadok mire azzal elkészítek egy furatot. Ezen meg van 30-as méret is. A következő versenyző egy régi, még NDK-s fúrógép, fordulatszám szabályozás nélkül. Arra viszont nem emlékszem, hogy 500W-os, vagy 500 fordulatos... Vajon hogy lehet élezni egy ilyen fúrót?
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
(#) zolika60 válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Valami hozzá való homlokköszörűvel.
(#) nagym6 válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Mechanikus fordulatszám váltóval -azaz nyomatékváltóval- rendelkező fúrógép kell ehhez, ami alacsonyabb fordulaton nagy nyomatékot tud.
Az elektronikus fordulatszabályozóval csökkentett fordulatnál drasztikusan csökken az erő is, azaz a nyomaték.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2014
(#) elektrorudi válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Létezik hozzá fúróélező. Nem emlékszem pontosan, de 50eFT felett van az ára.
(#) elektroncso hozzászólása Máj 15, 2014 /
 
Sziasztok, egy hozzászólásban felelek mindenkinek.
A szíjra a burkolat mindenképpen fel lesz szerelve. Én jobban inkább attól félek hogy ha elszakad összetöri a képemet. Nem ezt szándékozom levehetőre csinálni, hanem azt ami a kövön van. Mondjuk ha követ kell cserélni. A kőre is lesz csinálva burkolat, csak azt még ki kell találnom hogy hogyan. Alkotó ha szépen megkérlek a tárgyasztalról tudnál képet készíteni, illetve hogy az miért olyan fontos? Természetesen hallgatok az okosabbakra, csak ezt nem tudom elképzelni. A köszörű főleg kerti szerszámok, fúróhegyek, csavarhúzók és kések élezésére lett csinálva, a fém idomokat, csöveket felcsiszolni, a rozsdát, szennyeződéseket eltávolítani flexel (tudom sarokköszörű) szoktam, az adott feladathoz való lappal.
(#) Gery78 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Azért szükséges a tárgyasztal, mert arra támasztod fel a köszörülni valót, illetve ahogy a kezedben fogod és mozgatod a kezed is tud arra támaszkodni, stabilabban tartod, pontosabb munkát végzel. A köszörű egy pillanat alatt ki tudja kapni a kezedből amit éppen köszörülsz, és kilövi lehetőleg a szemedbe. Ezért is kell a tárgyasztalt nagyon közel állítani a kőhöz.
(#) elektroncso válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Kösz, valami hasonlóra gondoltam. Gondolom a burkolat is ezért fontos. Bár mondjuk ha valami elröpül az akkor a föld irányába halad, mivel a kép szerint balra forog a kő. A szikrák is arra haladnak. A szememre nagyon vigyázok, fől azóta szoktam rá a védőszemüvegre mióta egy pici rozsdadarab belepattant a szemembe dróthajtogatás közben. Azóta mindig használok szemüveget. Persze az egy másik dolog hogy egy elrepült csigafúrót képes-e volna a plexi védőszemüveg megállítani.
(#) Gery78 válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Zolika60: ]Nekem jobb híján az jutott eszembe, hogy egy háromszög alakú fa hasábra ráfognék egy finom csiszoló papírt, és azzal megcsiszolnám az élét, ha eltompul.

nagym6:
Hát olyan fúrógépem sajnos nincs. Nem lehet kapni külön valami nyomatékváltót? Nem elektronikusat, hanem mechanikust amit javasolsz. Egyébként mindig is zavart, hogy olyan nagy fordulatú az a gép, és ezért nem szeretem használni.

elektrorudi: Hát nem olcsó ez az élező, mondjuk ez a fúró sem az.
(#) Gery78 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 15, 2014 /
 
Hát igen a burkolat is emiatt fontos, de főleg azért, hogy a munkáskabátot és vele együtt téged se tekerjen fel a kőre. Az meg hogy merre repül a kilőtt tárgy az általában az ember szeme vagy a feje szokott lenni. Tudod az ördög nem alszik, jobb a biztonság. Az esztergatokmányon is amiatt van egy olyan lehajtható burkolat, hogyha benne felejted a tokmánykulcsot, akkor ne röpüljön ki, vagy törje el a gépet. Monoton melónál könnyen előfordul, hogy lankad az ember figyelme, és akkor már kész is a baj.
Következő: »»   271 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem