Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Témaindító: george_b, idő: Nov 30, 2007
Témakörök:
Egy AMD CMDP5-6I31D-A1 borda szerinted elég lehet?
Ha a levegőáramlás biztosított, igen. Az AMD-nek mindig kellett a komoly hűtés.
![]() A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2014
Erkélyen lesz, szabadtérben tervek szerint.
Ha működés közben nem süti a nap, akkor tökéletes. Arra gondolj, hogy a pókok, darazsak és a por élvezhetik a meleget, időnként le kell pucolni
![]()
A rovarok ellen valami megoldást kitalálok.
![]() ![]()
Olyan megoldható, hogy 2db 3w-os LED mellé bekötök harmadiknak egy 1W-osat egy ellenállás beiktatásával? Mert az eredeti tervem szerint ugye a 3db 3.2V gyújtófeszültségű 3W-os LEDet akartam alkalmazni, de mikor beírtam egy kalkulátorra azt írta, hogy alacsony az akku feszültsége hozzá(9.6V) az megeshet, hogy nem fog világítani?
Fogós kérdés, nem érthető, mit szeretnél csinálni. Csinálj egy rajzot, akkor okosabbak lehetünk. Kellene még a LEDek paramétere (nyitófeszültség/áram), és a tápfeszültség.
Ez is megoldható, de olyan meghajtó kell, ami tud feszültséget növelni (Step-Up mód).
10W ledhez milyen áramkört ajánlotok meghajtónak? Tudom vehetnék, de abban nincs kihívás.
![]() ![]() ![]()
Talán az egyik legegyszerűbb a pt4115.
Nézz körül itt, kedvedre válogathatsz!
![]()
Mivel nem kozepes teljesitmenyu LEDekrol van szo ES akkumulatoros taplalast szeretnel, igazabol ellenallasos illetve linearis szabalyozas felejtos. 2db 3W LED eseten 9.6-(2*3.2)/0.7=4.5ohm lenne az elotetellenallas, DE! ebben az esetben egy LED teljesitmenyet hove kell alakitani (az ellenallason eso 3.2V*0.7A). Ugyanez a helyzet aktiv linearis szabalyozok (pl aram korlatozas LM317 + egy ellenallas) esetere is, csak ott az akku kisulesetol fuggetlenul azonos aramot fogsz kapni bizonyos szintig.
Sziasztok!
3,7V-ra (tehát egy cellás Li-ion akksihoz) szeretnék LED driver IC-t amelyet itthon be is tudok szerezni. Egy darab fehér LED meghajtására használnám, a maximális kimeneti áramának 1 amper bőven elegendő lesz. Tudnátok ajánlani egy itthon beszerezhető típust? Köszi!
Mindenkepp egy cellat kell alkalmaznod? Ha igen, akkor egy booster (masszoval feszultsegnovelo) aramszabalyozot kell epitened, mivel a LED -felteve 1 chipes- nyitofeszultsege 3-3.6V lesz hozzavetoleg. Ha pedig 3 chipes, akkor mindenkepp az elobb emlitett szbalyozora lesz szukseged.
1.,Viszont "egy darab feher LED" nem igazan elegendo informacio egy hasznalhato segitseghez. 2.,Mekkora kapacitasu az akksid? A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014
1. kizárólag egy chip-es LED-ekben gondolkodtam ezidáig.
2. 1800mAh, de szándékosan meg sem említettem, mert akinek építeném, még nem döntötte el, hogy PIR szenzoros lenne-e, azaz rövid időre kapcsolgatna be, vagy folyamatosan világítana nagyobb fényerővel, az akku kapacitását pedig még le sem teszteltem, mivel a gyári töltőáramköre 4V kapocsfeszültségnél megfogja a töltőfeszültséget, a téli üzemmódról meg már nem is beszélve, hogy a legsötétebb napok utáni töltöttségre mekkora fogyasztást kell majd beállítanom, mivel napelemes applikáció lesz.
Egyébként meg egy cellás alkalmazásról lenne szó.
(Előre nem is gondoltam, hogy a Ni-xx akku után még ekkora kapocsfeszültséggel is problémás lesz a dolog...)
Ne feledkezz meg a megfelelo hutesrol! Egy ~3W-os LEDnek kell hutofelulet, nem is kicsi.
Sziasztok!
Vettem egy ilyen led csíkot. Szeretnék hozzá tápot csinálni, de nem vagyok biztos a méretezésben. Áramot sajna nem írnak, csak hogy 12-14V kell neki és 10W-os... Arra gondoltam, hogy P=U*I alapján beállítom az áramot hideg lednél. Ez jó lesz vajon?
Nem lesz jó. Kérdezd meg az eladótól az áramot.
A teljesítményt gyakran eléggé elnagyolva kezelik a kínai kereskedők.
Ha jól látom a képen, 3-3 LED van sorbakötve és az összes 3-as csoport párhuzamosan. 900 mA-es áramgenerátort javasolnék hozzá.
Ebben nem vagyok biztos, mindjárt lövök róla képet.
De hogy bonyolítsam van ilyen ledem is, ez is 10W-os... ![]()
Eladó szerint 12-14 Amper kell neki...
![]() Kici kínai nem érteni angol nyelv....
Üdv!
Szerintem olyan mint a led-szalag, 4 pici pontot látni egymás mellett, tehát 3 led + előtét ellenállás van sorba integrálva és ezek párhuzamosan, azért írja a 12-14 voltot és nem ír ampert,mint a led-szalagnál. És azért nem vesz fel több áramot 14v-nál sem csak 680mA-t. Tehát nem kell neki áramgenerátor csak max 14v és minimum 7-800 mA-es táp, hogy le tudja adni a 10W-ot. Szerintem...
Itt 900mA-t írnak, de szerintem tévesen vagy megszokásból a power ledek után...
Ugyanis 14V-nál vette fel a 680mA-t, tehát a 900mA biztosan nem lehet jó érték ![]()
Közben találtam ezt az oldalt. Itt 700mA-t írnak, én is ennyit számoltam!
Itt viszont 800mA... Sajna ennyi hátránya van azért az ebay-nek, hogy (PONTOS) adatlapot nem nagyon kapunk... Azt hiszem maradok a jól bevált P=U*I mellett és az alapján állítom be az áramot a kiszámolt 700mA-re. (Ez kb 9.5W-ra jön ki, de nem baj) A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2014
Tulajdonképpen két dolgot kell figyelembe venni a meghajtó kiválasztásakor.
Az egyik, hogy a LED hőmérséklete a biztonságos határon belül maradjon, több órás üzem esetén is. A biztonságos határ alatt a 70o környékét értem, ahol az élettartam, és az öregedés még elfogadható. Ez a hűtőfelület, és szellőzés kérdése is. A másik tényező a szükséges fényerő. A LED hatásfoka a teljesítménytartomány felső határának közelében picit romlik. Ha lehetőség van rá, érdemes egy picit lejjebb venni az áramot. Ha bőven elég a fény az adott helyre, akkor meg pláne. Ezért tartják a komolyabb LED driver gyártók 260 és 350 mA között a választékot. A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2014
Persze ezekkel tisztában vagyok én is, de határértékek nélkül elég nehéz belőni az optimális értékeket...
A fényerő meg sosem elég! ![]() A 70o-ot én soknak tartom, igyekszem minimum 60 alatt tartani! Nyárra is kell gondolni ám!
Én is hallottam már ilyet ismerőstől, nem tudom igaz-e vagy sem... :S
Egyszerűen meg lehet állapítani az elemi csipek számát, ha egészen alacsony árammal adsz feszültséget a LEDre. Csak annyira világítson, hogy ne vakítson el a fény, akkor a fénypontok jól elkülönülnek egymástól.
Talán ez az adatlap jó lesz... |
Bejelentkezés
Hirdetés |