Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   55 / 142
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Egy AMD CMDP5-6I31D-A1 borda szerinted elég lehet?
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 13, 2014 / 1

Ha a levegőáramlás biztosított, igen. Az AMD-nek mindig kellett a komoly hűtés.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2014

Erkélyen lesz, szabadtérben tervek szerint.
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Ha működés közben nem süti a nap, akkor tökéletes. Arra gondolj, hogy a pókok, darazsak és a por élvezhetik a meleget, időnként le kell pucolni .

A rovarok ellen valami megoldást kitalálok. A nap sütheti, mivel úgyis csak este lesz használva, nappal nem fog menni.
(#) zetor312 hozzászólása Máj 14, 2014 /

Olyan megoldható, hogy 2db 3w-os LED mellé bekötök harmadiknak egy 1W-osat egy ellenállás beiktatásával? Mert az eredeti tervem szerint ugye a 3db 3.2V gyújtófeszültségű 3W-os LEDet akartam alkalmazni, de mikor beírtam egy kalkulátorra azt írta, hogy alacsony az akku feszültsége hozzá(9.6V) az megeshet, hogy nem fog világítani?
(#) nedudgi válasza zetor312 hozzászólására (») Máj 14, 2014 1 /

Fogós kérdés, nem érthető, mit szeretnél csinálni. Csinálj egy rajzot, akkor okosabbak lehetünk. Kellene még a LEDek paramétere (nyitófeszültség/áram), és a tápfeszültség.
(#) oreg1965 válasza zetor312 hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Ez is megoldható, de olyan meghajtó kell, ami tud feszültséget növelni (Step-Up mód).
(#) rockersrac hozzászólása Máj 15, 2014 /

10W ledhez milyen áramkört ajánlotok meghajtónak? Tudom vehetnék, de abban nincs kihívás. Nem kell hogy hálózatról üzemelő legyen, trafóm az akad itthon. A lényeg hogy ne disszipatív, hanem kapcsolóüzemű legyen... Ha jól tudom olyan 900mA a max árama a lednek. Előre is köszi a segítséget!
(#) sirály12 válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 15, 2014 /

Talán az egyik legegyszerűbb a pt4115.
(#) rolie válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Nézz körül itt, kedvedre válogathatsz!
(#) Saggitarius válasza zetor312 hozzászólására (») Máj 18, 2014 /

Mivel nem kozepes teljesitmenyu LEDekrol van szo ES akkumulatoros taplalast szeretnel, igazabol ellenallasos illetve linearis szabalyozas felejtos. 2db 3W LED eseten 9.6-(2*3.2)/0.7=4.5ohm lenne az elotetellenallas, DE! ebben az esetben egy LED teljesitmenyet hove kell alakitani (az ellenallason eso 3.2V*0.7A). Ugyanez a helyzet aktiv linearis szabalyozok (pl aram korlatozas LM317 + egy ellenallas) esetere is, csak ott az akku kisulesetol fuggetlenul azonos aramot fogsz kapni bizonyos szintig.
(#) Wind-Storm hozzászólása Máj 21, 2014 /

Sziasztok!

3,7V-ra (tehát egy cellás Li-ion akksihoz) szeretnék LED driver IC-t amelyet itthon be is tudok szerezni. Egy darab fehér LED meghajtására használnám, a maximális kimeneti áramának 1 amper bőven elegendő lesz.
Tudnátok ajánlani egy itthon beszerezhető típust?
Köszi!
(#) Saggitarius válasza Wind-Storm hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Mindenkepp egy cellat kell alkalmaznod? Ha igen, akkor egy booster (masszoval feszultsegnovelo) aramszabalyozot kell epitened, mivel a LED -felteve 1 chipes- nyitofeszultsege 3-3.6V lesz hozzavetoleg. Ha pedig 3 chipes, akkor mindenkepp az elobb emlitett szbalyozora lesz szukseged.
1.,Viszont "egy darab feher LED" nem igazan elegendo informacio egy hasznalhato segitseghez.
2.,Mekkora kapacitasu az akksid?
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014
(#) Wind-Storm válasza Saggitarius hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

1. kizárólag egy chip-es LED-ekben gondolkodtam ezidáig.
2. 1800mAh, de szándékosan meg sem említettem, mert akinek építeném, még nem döntötte el, hogy PIR szenzoros lenne-e, azaz rövid időre kapcsolgatna be, vagy folyamatosan világítana nagyobb fényerővel, az akku kapacitását pedig még le sem teszteltem, mivel a gyári töltőáramköre 4V kapocsfeszültségnél megfogja a töltőfeszültséget, a téli üzemmódról meg már nem is beszélve, hogy a legsötétebb napok utáni töltöttségre mekkora fogyasztást kell majd beállítanom, mivel napelemes applikáció lesz.
(#) Wind-Storm válasza Saggitarius hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Egyébként meg egy cellás alkalmazásról lenne szó.
(Előre nem is gondoltam, hogy a Ni-xx akku után még ekkora kapocsfeszültséggel is problémás lesz a dolog...)
(#) Saggitarius válasza Wind-Storm hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Ne feledkezz meg a megfelelo hutesrol! Egy ~3W-os LEDnek kell hutofelulet, nem is kicsi.
(#) djsms hozzászólása Máj 26, 2014 /

Sziasztok!

Vettem egy ilyen led csíkot. Szeretnék hozzá tápot csinálni, de nem vagyok biztos a méretezésben. Áramot sajna nem írnak, csak hogy 12-14V kell neki és 10W-os...
Arra gondoltam, hogy P=U*I alapján beállítom az áramot hideg lednél. Ez jó lesz vajon?
(#) nedudgi válasza djsms hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Nem lesz jó. Kérdezd meg az eladótól az áramot.
A teljesítményt gyakran eléggé elnagyolva kezelik a kínai kereskedők.
(#) laszlokunstar válasza djsms hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Ha jól látom a képen, 3-3 LED van sorbakötve és az összes 3-as csoport párhuzamosan. 900 mA-es áramgenerátort javasolnék hozzá.
(#) djsms válasza laszlokunstar hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Ebben nem vagyok biztos, mindjárt lövök róla képet.
De hogy bonyolítsam van ilyen ledem is, ez is 10W-os... Beállítottam az áramgenerátoromat 14V-ra és 710mA-re. 680mA-el megelégszik a led. Ez kb 9.5W felvett teljesítmény.
(#) djsms válasza laszlokunstar hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

ledek

ledek.jpg

(#) djsms válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Eladó szerint 12-14 Amper kell neki...
Kici kínai nem érteni angol nyelv....
(#) gabilow válasza djsms hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Üdv!
Szerintem olyan mint a led-szalag, 4 pici pontot látni egymás mellett, tehát 3 led + előtét ellenállás van sorba integrálva és ezek párhuzamosan, azért írja a 12-14 voltot és nem ír ampert,mint a led-szalagnál. És azért nem vesz fel több áramot 14v-nál sem csak 680mA-t.
Tehát nem kell neki áramgenerátor csak max 14v és minimum 7-800 mA-es táp, hogy le tudja adni a 10W-ot. Szerintem...
(#) djsms válasza gabilow hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Itt 900mA-t írnak, de szerintem tévesen vagy megszokásból a power ledek után...
Ugyanis 14V-nál vette fel a 680mA-t, tehát a 900mA biztosan nem lehet jó érték
(#) djsms válasza gabilow hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Közben találtam ezt az oldalt. Itt 700mA-t írnak, én is ennyit számoltam!
Itt viszont 800mA...
Sajna ennyi hátránya van azért az ebay-nek, hogy (PONTOS) adatlapot nem nagyon kapunk...
Azt hiszem maradok a jól bevált P=U*I mellett és az alapján állítom be az áramot a kiszámolt 700mA-re. (Ez kb 9.5W-ra jön ki, de nem baj)
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2014
(#) nedudgi válasza djsms hozzászólására (») Máj 27, 2014 /

Tulajdonképpen két dolgot kell figyelembe venni a meghajtó kiválasztásakor.
Az egyik, hogy a LED hőmérséklete a biztonságos határon belül maradjon, több órás üzem esetén is. A biztonságos határ alatt a 70o környékét értem, ahol az élettartam, és az öregedés még elfogadható. Ez a hűtőfelület, és szellőzés kérdése is.
A másik tényező a szükséges fényerő. A LED hatásfoka a teljesítménytartomány felső határának közelében picit romlik. Ha lehetőség van rá, érdemes egy picit lejjebb venni az áramot. Ha bőven elég a fény az adott helyre, akkor meg pláne.
Ezért tartják a komolyabb LED driver gyártók 260 és 350 mA között a választékot.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2014
(#) djsms válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 27, 2014 /

Persze ezekkel tisztában vagyok én is, de határértékek nélkül elég nehéz belőni az optimális értékeket...
A fényerő meg sosem elég! Általában a fizikai méret szabja meg mekkora ledet tudok a lámpába tervezni. Ez természetesen a hűtőfelülettel együtt értendő!
A 70o-ot én soknak tartom, igyekszem minimum 60 alatt tartani! Nyárra is kell gondolni ám!
(#) rockersrac válasza gabilow hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Én is hallottam már ilyet ismerőstől, nem tudom igaz-e vagy sem... :S
(#) nedudgi válasza djsms hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Egyszerűen meg lehet állapítani az elemi csipek számát, ha egészen alacsony árammal adsz feszültséget a LEDre. Csak annyira világítson, hogy ne vakítson el a fény, akkor a fénypontok jól elkülönülnek egymástól.
Talán ez az adatlap jó lesz...
Következő: »»   55 / 142
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem