Fórum témák
» Több friss téma |
Csak csöves cuccból jön ki az a hang amit hallani szeretnél. Nem tudom mi az elképzelésed, de ha pl gőtebori stílus akkor Peavey 5150, ha Dismember vonal akkor Boss HM-2 pedál+Jcm800 (2203 vagy 2205). Ha újabb fajta Cannibal Corpse, akkor Mesa Dual recto. Ha Pantera akkor, Krankenstein. Két csőből már lehet egy elég jó highgain előfokot csinálni. Ajánlom figyelmedbe a Krank Revolution vagy a Krankenstein kapcsolást, nagyon egyszerű.Bővebben: Link
Video Idézet: Ez nettó hülyeség! Pláne, hogy nem tudod mit akar hallani... A másik meg az, hogy kifejezetten pedál volt a kérés...De, ha a Krankenstein-nél tartunk, akkor simán jó a Randall RG100-es előfokozata, 2-3 jfet meg vágó dióda. Azt csinálták meg csövesben a Krank-ék, az igazi Pantera dalok azzal szólnak, semmi csöves találmányon, pont ez volt a Pantera sound lényege! A fent említett erősítő nagyon disznóul szól, évek óta fáj a fogam egyre.Igaz a bele való jfet nem nagyon fellelhető, de ki lehet okoskodni más fettel is! Zs. „Csak csöves cuccból jön ki az a hang amit hallani szeretnél.”
Üdv! Köszönöm a válaszokat.. Krank elég jó
![]() RG100 pedál rajzot találtam erről.: Link erről lenne szó?
Kapcsolás (kicsit hibás a rajz a tone stack-nál! Az R10 az R11 másik felére csatlakozik, a magas poti kondijához, nem a slope ellenállás aljára, meg a közép poti is inkább 1k lesz ,mint 10k
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2014
Köszi!
![]() a minimum 24V ot mivel a leg egyszerűbb elérni? Ha nem Max1044 el szeretném megoldani? A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2014
3db 9V os elem!
![]()
Értem. Akkor egy 9v ac adapter és a bemenetre egy fesz. kétszerező és egyenirányítás + 1 kondi akár elég is lehet...
![]()
Akár jó is lehet. Vagy valami regulálható DC adaptert szétkapni, azokban szokott lenni a tárcsa kapcsolón 12V is, tehát annyit egyenirányítva tuti le tud adni. Kihajítani belőle a panelt, és a helyére beépíteni egy fesz kétszerezőt...stb. De az áramkör maga annyira kicsi, hogy nem vetném el az elemes táplálást sem, elfér mellé akármekkora dobozba! Nagyobb probléma szerintem a jfet, a 2n5484-re nem nagyon találtam még értelmes forrást, esetleg nagy tételben, smd-ben... Zs.
Nem rossz ötlet
![]() j201-em van itthon pár darab... nem merem mondani hogy eredeti. De hátha ![]()
J201- el kicsit gyengus lesz,a 2N5484 kicsit nagyobb drain áramot hajt át ugyanakkora bemeneti feszre, ergó, ugyanakkora drain ellenálláson nézve nagyobb lesz az erősítése a 2N5484-nek. Esetleg 2- vagy akár 3db j201-et kellene párhuzamba kötni a Q5 és Q6 helyére. Q7 nek meg semmiképpen ne a J201-et, kicsit nagyobb áramú fet kell oda, esetleg a tesója a j202 vagy még jobb a 2n3819, esetleg ezzel a változtatással együtt az R27-et is növelni kell max 10-20kOhmra! Az csak egy source követő, majd a klippelő dióda úgy sem enged neki túl sok drain áram változást, de nem szabad, hogy statikusan is "besokalljon" a fet. Q4 már nem kritikus, de az is inkább a j202 vagy 2ne819 családból kerüljön ki. A j201 nem túl nyerű source követőnek, pláne, ha a terhelő impedancia kicsit nagyobb! Ha nagyon nagy torzítást szeretél, a D3 és D4 el is hagyható, helyette simán mehet be ellenparalell a D5 és D6! Zs.
Oké megnézem miket tudok beszerezni. Köszönöm!
Azért bátorkodtam neki csöves erősítőket ajánlani, mivel azt írta, hogy a csöves cuccból jön ki amit hallani szeretne, csak kevés a gain. Persze hogy nem tudom mit akar hallani. Azért írtam alternatívákat. Én 21 éve gitározom, 10éve játszom death metalt és az erősítők és gitárládák 90%-át ismerem, mert szervizelem őket és az a tapasztalatom, hogy az emberek 100%-a ha kipróbál egy jó csöves fejet, akkor soha többet nem akar semmilyen félvezetős erősítőn játszani. Hiába használta Dimebag az RG100-at, ha odatennéd egy Recto mellé, 10-ből 10 ember a Recto-t választaná, mert az RG100 "szúnyog" mellette.
Az meg hogy mit kevertek ki egy amerikai studióban x ezer dolláros költségvetéssel más lapra tartozik. Azt a lemezen hallhatjuk, de nem tudjuk mitől szól az úgy, mert nem voltunk ott, de az biztos hogy nem 1db sm57-el egyszer feljátszotta. ![]()
Én 16 éve játszom, kb 12 éve foglalkozok építéssel ,tervezéssel napi szinten, igaz nem ismerem csak a cuccok 20%-át szerintem, mert a 90% nekem bevallom kicsit soknak tűnik, de nem lehet mindenki ilyen tapasztalt persze.
![]()
Attila próbált már engem is elcsalni ide többször is, de amióta leléptem a hangszeres fórumról, nem vágyom ilyen helyekre. Jó GnR szerű rock hang amit hallok, de nem metál.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2014
Naja, a gén negyed alatt volt!
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2014
Te meg ha Pesten jársz, akkor megmutathatom, hogy hogyan kell szólni egy "ítéletmetál" erősítőnek. 3 év kísérletezés után született meg.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2014
Nem kizárt, hogy a Krank- et is kiprobálnám megépíteni
![]()
Ibanez Sm7 zajzáras.
Sziasztok! Elégge új vagyok a témában. Van egy Boss BD-2 torzítóm. Nagyon fura hangot adott ki nemrég, hatalmas zaja volt, nagyon fuzz-os, tehát a hangkarakterét teljesen elvesztette. Ha a torzítást növeltem, gyakorlatilag csak a zaj magas frekvenciáját növelte. Ma már viszont egyáltalán nem szól. A jel kikapcsolt állapotban sem megy át rajta, a LED nem ég. Lehet, hogy kiszáradt egy elektrolit kondenzátor?
![]() Elöre is köszi!
Szia!
Első körben nézz bele, keress valami nyilvánvaló hibát (pl amit írtál is, elkó felpúposodás, forrasztási hiba, stb..). Ha nem történt vele semmi "esemény" (kölcsönadás, táp fordítva rádugása, magasabb tápfeszültség, csöves effekt lúpba kötve túl nagy jellel meglökés stb stb stb), akkor túl nagy baja nem nagyon lehet. Egy multiméterrel kimérheted a potikat is, mint mechanikailag igénybe vett alkatrész a gyanúsítottak között első helyen van. Ha ez is rendben ,akkor diódák megmérése multiméterrel, tranzisztorok ,fetek....Ha a LED nem világít és semmi életjelet nem ad, gyanúsan a táp körül lehet valami. Elsőre keress valami nyilvánvaló hibát a nyákon, szerintem fogsz találni! Ha nem, utána tovább léphetünk, de ahhoz kicsit jobba nbele kell merülni! Zs.
Szia!
Mivel adtál neki tápot? Kikapcsolt állapotban azért nem megy át rajta semmi, mert a kapcsoló áramköre digitális, konkrétan egy egy nyomógombos bistabil multivibrátor. Amikor megnyomod a gombot, 2 FET között váltasz, ami egy-egy jelutat képvisel. Szerintem is valahol a táp körül keresgélj legelőször hibát.
Sziasztok!
Kicsit hosszú lesz, de nagyon megköszönnék bármilyen segítséget és észrevételt. A nyáron tervezek építeni egy csöves gitár erősítőt. Nagyon tetszik a Fender reverb egysége (6G15), amit külön egységként árusítottak. Arra gondoltam, hogy az erősítőm előfoka és végfoka közé integrálnám ezt az egységet, és ez lenne az erősítőm beépített zengetője. Csatoltam az eredeti kapcsolási rajzát, és az én elképzelésemet, amit megrajzoltam Eagle-ben. Életképes egyáltalán az elgondolás? Úgy gondoltam, hogy mivel az eredeti zengető a gitár jelét erősíti egy előfokcsövön, aztán egy végcsövön, itt viszont már egy 2 csőből álló előerősítőtől kapná a jelet, ezért az első kis csövet kihagyhatom. A "Dwell" potmétert a végcső elétettem, de az értékében bizonytalan vagyok, az eredeti rajzon 250k-s van, én most 500k-sat rajzoltam, mert kapcsolósban ilyen értékűt tudok beszerezni (esetleg 100k?). Ezen kívül a tiszta jel útjából is kivettem azt a fél csövet. Nem tudom, hogy ezzel a "felszabadult" féllel mit lenne érdemes csinálni? Szerintem 3 opció van: -Kihagyva marad, ahogy most is van a rajzon. -Visszarajzolom az eredeti helyére, a tiszta jel útjába -A zengetőről visszajövő jel útjába kötöm, hogy még erősítsen a visszajövő jelen, még a keverő "mix" potméter előtt. Ezen kívül az eredeti hangszínszabályzót kicseréltem egy 3 sávos, hagyományos tone-stack-re. Előre is köszönök bármilyen segítséget.
Köszi a segítséget, elkezdek hamarosan keresgélni. Elemmel működtettem mindig. Soha nem használtam adaptert. Ez a poti mérés jó ötlet. Ezzel kezdem.
Üdv!
Volna egy olyan kérdésem(na jó, több is...), hogy a csatolt kapcsolásnak elég-e a 200VAC-ra tekert trafó? Egyenirányítva 254V-ot mértem. De beírtam a rajzra azokat az értékeket, amiket tudok fejből, illetve a módosításokat is berajzoltam. Megjegyzem, teljesen az eredeti rajz szerint épült meg először(ez is csatolva), akkor is megvoltak ezek a problémák. Ha tompítva pengetek gyorsan akkor egy enyhe sípoló hang követi a játékot, de csak a pengetésnél. Maga az erősítő viszont nem gerjed. Én arra tippelek, hogy nem alkalmas ennyire mély hangoláshoz. Kérdésem az lenne még, hogy elég-e az a feszültség az első fokozatnak, vagy több kellene neki? Kicsit erőtlennek érzem a hangját nagy torzításnál. A kimenőt Fleta készítette SM74-es vasra. Annyit említenék még, hogy kiegészítettem egy effekt hurokkal az erősítőt A hangszóró egy Celection G12M. 75W-os, szóval szerintem bírnia kell a kis 5W-os bestia megpróbáltatásait. A gitár egy Cort EVL K57B. 7 húros, mahagóni test, EMG HZ hangszedő, Drop G# hangolás. Azzal sem lehet baj. Előre is köszönöm a válaszokat!
Szia!
Adj az előfokozatnak egy külső tápegységből jól szűrt magasabb feszültséget. Ha erőtlennek érzed, lehet ez az oka akár! A mély hangoknak kell a nagy headroom. Gyorsabb kipróbálni, mint elmagyarázni!Meg ha jól látom a tápegységből lehagytál egy 10k/47µF komplexumot, ami a katódkövetős fokozatra megy (ami onnan megy az eleje felé), lehet kellene az oda, csatolás mentesítésnek, nem tragédia, de egy próbát megér, úgyis alacsony a tápfeszültség... ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2014
Szia!
Pont amiatt került ki onnan az a komplexum, mert nagyon alacsony feszt kapott az előfok 120V körül, anód ellenállás után meg csak 85-90V volt, ha jól emlékszem. Zajosabb nem lett tőle, szóval a táp elég jól szűrt lett azt hiszem. Azon agyaltam a hozzászólásod elolvasása után, hogy tekertetek hozzá egy olyan hálózati trafót(ez amúgy is tervben van), ahol 2db nagyfeszültségű szekunder van. Az egyik a végfok csőnek (230 VAC szerintem megfelelő lenne), a másik pedig magasabb feszültségre lenne az előfok számára. Így akár 400V-al is megkínálhatom a legelső fokozatot és működhet szépen az, amit még nem is olyan rég terveztünk ![]() A kérdést megelőzvén megadom a választ. Azért így oldanám meg, mert nem szeretném 110%-on járatni a végcsövet. Ha az adatlapból jól veszem ki (EL84) akkor 300V lehet a max anód fesz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |