Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ködfénylámpa teljesítménye
Lapozás: OK   1 / 1
(#) damien hozzászólása Jún 23, 2007 /

miért tudok ködfénylámpát lemérni mert nincs rajta hogy hány w-os csak ezt találtam rajta hogy NG4 pedig a műszereim jók(vagy 10 műszerrel ellenőriztem ha valaki tud segíteni kérem írjon ebbe a fórumba
(#) nemo válasza damien hozzászólására (») Jún 23, 2007 /

Nemigazán értem, de ha jól sakkozom, akkor azt szeretnéd megtudni, hogy hány wattos?

Ha igen, akkor leméred, mennyi áram folyik rajta, és:

P = U *I

P - teljesítmény
U - feszültség
I - átfolyó áram
(#) Haszuboy hozzászólása Jún 23, 2007 /

De lehet, hogy olyan kicsi áram folyik rajta, hogy nem tudod mérni. Ha ez segít, Nekem van egy ilyenem, dobozára az vagyon írva, hogy 230-240V 3W. Üdv

DSC00017.JPG

(#) damien hozzászólása Júl 18, 2007 /

a ködfénylámpába 2 egymással nem érintkező elektród van benne meg én az áramerősségére vagyok kíváncsi de a legkisebb méréshatár amivel mértem az 40microA de ezen sem mutatott semmit de még a teljesítménye sincs rajta amivel ki tudnám számolni az áramerősséget. meg sajna az ellenállást sem tudom így ezzel sem tudom de 1 kérdés mit jelent rajta ez az NG4
(#) Haszuboy hozzászólása Júl 18, 2007 /

Miért olyan fontos, hogy hány wattot fogyaszt??
(#) mex válasza damien hozzászólására (») Júl 18, 2007 /

Biztos hogy váltóáramú méréshatárba mértél?
(#) Sebi válasza damien hozzászólására (») Júl 18, 2007 /

NG4 a típusa. Ezekben - ha jól emlékszem - van beépített előtét ellenállás. 220kohm körüli érték szokott lenni, ez 1mA áramot jelent, amit váltakozó áramra alkalmas árammérővel lehet mérni.

A "teljesítmény" az elektródák felületétől függ: a nagyobbak nagyobb áramot is elviselnek. Tkp tekinthetjük őket a zener elődjének, mert az elektródák felületétől,távolságától és a gáztöltéstől (neon:vöröses) függ az úgynevezett égési feszültségük, ami 70...160V közötti szokott lenni. Ez a fesz. nem változik számottevően az előtét ellenállással beállított áram hatására, tehát stabilizálási célra is megfelel(t).
Ezenkívül építeni lehet vele még tirisztor-triac gyújtóáramkört is, kihasználva, hogy az égési (gyújtási) fesz alatt szakadásként viselkedik.
(#) Haszuboy hozzászólása Júl 18, 2007 /

de még mindig nem értem, miért olyan fontos a teljesítménye??
(#) damien hozzászólása Júl 19, 2007 /

nem a teljesítménye kell hanem az áramerőssége mert én lemérni nem tudtam
(#) Haszuboy hozzászólása Júl 19, 2007 /

de mihez??? miért vagy ennyire kíváncsi rá??
(#) Frankye válasza Haszuboy hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Feltételezem, két ok miatt lehet érdekes:
1.) Mekkora biztosítékkal védje?
2.) Mekkora teljesítmény-felvétellel számoljon, a töltés és akksi-kapacitás kapcsán?

Persze, ez csak az én elképzelésem, és valami egészen más oka van...

mekkora biztosítékkal védje? Mit? a ködfénylámpát? vagy lemaradtam vmröl?
(#) Medve válasza Frankye hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

3.) Mekkora vezeték keresztmetszetet használjunk a táplálásához?
4.) Mekkora többletköltséget jelent villamos energia felhasználása?
5.) Összevetve a hagyományos izzóval, előnyösebb gazdaságossági mutatókkal rendelkezik-e?

6) színhömérséklet meghatározásához
(#) ferci hozzászólása Júl 19, 2007 /

1/a.,
-F-es;
-N-es;
-T-s biztosíték kell-e hozzá...
(#) lgyk válasza Haszuboy hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

Nem mindegy? Elképzelhető, hogy azért kérdezi, mert érdekli az adat. Ugyanolyan kíváncsiság, mint amikor egy botfülő "audiofil" méregeti a 0,1% alatti THD-t, mert érdekli, mennyire torzít az erőlködője (persze, azt sem hallaná, ha 1% körül lenne). Vagy amikor valaki vásárlás közben lelkesen nézegeti az összetételt, holott halvány lila gőze sincs az E-számok jelentéséről.

Egyébként mérés nélkül jó eséllyel meghatározhatatlan a teljesítménye.
(#) Haszuboy hozzászólása Júl 20, 2007 /

egyebkent ha megnezed a mellekelt kepet (elsö hozzászolásom ebben a forumban) akkor kapsz egy tájékoztató adatot, nem hiszem hogy a glimmlámpák fogyasztása között nagyságrendi különbseg lenne ...
(#) m.joco hozzászólása Jan 10, 2008 /

Engem az érdekelne, hogy hány voltos a legkisebb feszültségű glimm, ami kapható a boltokban?
Üdv.
(#) proli007 válasza m.joco hozzászólására (») Jan 10, 2008 /

M.Jocó!
A kérdésedre, ott a válasz! (#103916) Sebi

Damien!
- A glimmlámpák tényleges áramfelvételét, csak TRUE RMS műszerrel mérheted, mert az áram folyása minden, csak nem szinuszos. Az átlag műszerek, pedig erre vannak kalibrálva.
- Tekintve, hogy a glimmlámpák begyújtás utáni ellenállása igen kicsi, az áramot legfőképpen az alkalmazott előtét ellenállás fogja meghatározni.
- Előtét ellenállás, vagy be van építve a foglalatba, vagy nincs. De előtét nélkül bekötött lámpa gyújtó feszültsége felett tönkremegy!

üdv! proli007

(#) varttina válasza proli007 hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Egyszer próbáltam egy kapcsolóból kiszerelt glimmlámpát 500V DC-ről, soros ellenállás nélkül. Csupán néhány másodpercig bírta, de addig is bevilágította a konyhát. Nem a megszokott narancsos fényével világított, hanem élénk pirosan.
(#) proli007 válasza varttina hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Hello!
Nem meglepő, ha tanulmányozod a gáztöltésű csövek, lavina karakterisztikáját, akkor látható, hogy mindenképpen korlátozó ellenállás kell, mert nem "gázkisütés" hanem "ívkisülés" lesz a vége.
üdv! proli007
(#) mezei dávid hozzászólása Aug 16, 2011 /

üdv mindenkinek!
van egy német gyártmányu pirostelefonom
kijelzős és nem világit. olyan mint egy led.de nem az.
valamikor jelzett ha hívás volt pislákolt sárgán
de most már nem világít de hívni sem lehet vele.
elképzelhető ,hogy glimm izzó volt benne.
és,hogy ez miatt nem tud hívást sem kezdeni.
tiszt dava
(#) proli007 válasza mezei dávid hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Hello!
Elképzelhető, hogy Glimm lámpa volt benne. (de egyébként az nem izzó, hanem egy gáztöltésű cső)
A híváshoz nem sok köze lehetett, mert a telefon vonalon 48V egyenfeszültség van. A Glimm-ek, meg általában 60V felett jeleznek (gyújtanak be). Hogy rajta keresztül nem megy hívás, az majdnem biztos..
De az is lehetséges, hogy a régi "piros vonal" szűnt meg az NDK-val egyetemben..
(A régi csengető feszültség, ha jól emlékszem 110 váltó volt.. De a telefonos kollégák, gondolom majd elárulják.)
Ha lehet használj nagybetűket, a sok sortörés helyett..
üdv! proli007
(#) mezei dávid válasza proli007 hozzászólására (») Aug 17, 2011 /

kösz! most a tipped elgondolkoztato.mivel van egy
hasonlo német telfonom ma be kötöttem az szépen müködik bár abban valoban csengetést hallok de akkor
miért működik.na azért bedobom a telefon tpikba.
üdv : dava
(#) a6futand válasza proli007 hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Szia!

Telefon csengetéskor tudtommal a vonalon olyan 90 - 120 V közötti váltó fesz van 20 Hz frekvencián, pont azért hogy kicsi áramnál is elég nagy teljesítményt kapjon a csengő (= elég hangos legyen), viszont a frekvencia a telefon által átvitt hangfrekitől minél messzebb essen. Ez simán kigyújt egy GLIMM lámpát.

Viszont a 20 Hz miatt a régebbi telefonok csengőjét hiába dugod be az 50 Hz-es konnektorba, csak kalimpál össze - vissza, a csengő mechanikáját 20 Hz-re méretezték.
Üdv:Futi
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem