Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   465 / 786
(#) Gyozo92 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 26, 2014 /

Na végre sikerült életre kelteni a tápot. Ahogy elkapta, már a segédtekercsről valóban volt 13v-om, ami már elég tápfesz volt neki. A hiba egyébként tök más volt, az egyik bázisellenállás meg volt szakadva, és ahogy kerestem a hibát, a tápot találtam alacsonynak, pedig csak nem tudott beindulni. A soros induktivitással egyébként most működik, igaz most anélkül is... Fene tudja már, kezdek elveszni a részletekben
(#) Gyozo92 válasza voodoo hozzászólására (») Jún 26, 2014 /

Ennyit 2x80v táppal simán tud egy 4-4db-os IRFP240-9240 komplementerpáros is, de talán még 3-3 is. Szerintem csak nem tudod kihajtani a pc-ről, én sem tudtam soha, csak keverőpultról.
(#) voodoo válasza ferci hozzászólására (») Jún 26, 2014 /

Semmi műterhelésnek használható dolgom nincs itthon, viszont ha jó lenne egy mini espresso kvfőzőnek a fűtőszála akkor azt berobbantanám. Nem tudja valaki megnézni nekem az hány ohm-os?
(#) voodoo válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 26, 2014 /

Tudom, ìgy van. Sokkal kevesebb is többet tud.
(#) dara válasza voodoo hozzászólására (») Jún 26, 2014 /

Úgy véletlenül.Hogy építesz elektronikai dolgokat ha nincs egy dvm-ed?A másik,rá van írva a főzőre,230V X Watt,X amper.Akármelyik adatból ki lehet számolni az ellenállását.A ki mit épített topikba bezzeg felraktad a még működésképtelen cuccodat bezsebelve az elismerést.Ha már tökéletesen működik akkor illik be rakni.
(#) voodoo válasza dara hozzászólására (») Jún 26, 2014 /

Bocsánat kedves dara, hogy az estleges már nem a KT-topicba tartozó kérdéseket és javaslatokat nem itt osztottam meg! Úgy véletlenül...
ide is leírtam párszor, hogy nincs a teljes kivezérléshez elegendő műterhelésem, sőt ma kiderült hogy még normális erős jelet beküldeni neki sincs rá eszközöm. Bocsánat, hogy egy 98dB/300w ládával nem hallok a tápból semmi zajt és még torzítást se ( kivéve a nagy kitéréseknél adódó lengőcséve koppanásokat).

A "működésképtelen" és a "nagyjából elkészültem az erősítőmmel" közt van különbség.

Másik: nem vagyok otthon csak eszem jutott hogy egy kvfőző talán jó lenne.
(#) Gyozo92 válasza voodoo hozzászólására (») Jún 27, 2014 /

Keress egy régi hajszárítót (ha olyat találsz, amibe spirál cekasz van, megütötted a főnyereményt) és darabold fel benne 4-8-16 ohmra, vagy amekkorára szükséged van a cekaszt. Én azon szoktam próbálni az erősítőt is, és a kapcsitápot is. Arra aztán lehet fűteni, főleg, ha merülő forralónak használod. Amúgy egy ucd 2 fettel tudja azt, amit az analóg 4-4 párral. Azóta a szekrényben pihennek nagy hűtőbordákon a dobozokból kikerült végek.
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Jún 27, 2014 /

A környéken senki nem dob ki semmit (gofri-szendvics sütő, vasaló, hajszárító, stb.)? A kávéfőző fűtőszálának ellenállása is megmérhető, de önmagában biztos hogy kevés lesz. Egy ilyen fűtőszál magában elég vékony, nagy az ellenállása. Ha meg elszabdalod és párhuzamosan kötöd nem bírja az áramot.
A végfokról nem tudunk semmit, de ha nincs előfokod vagy keverőd amivel normálisan kihajtsd, akkor ugyan nem elegáns, de meg csinálhatod azt is hogy belenyúlsz a visszacsatolásába hogy nagyobb erősítése legyen. Vagy összedobsz elé egy 2-3x-os erősítést egy műveleti erősítővel.
(#) Gyozo92 hozzászólása Jún 27, 2014 /

Sziasztok! Tekertem egy új trafót egy nagy EI magból 2x63V-ra, és teljesen jó lett a dolog, csak fura hibám jelentkezett. Van egy kis áramfelvétel alapjáraton, és a szekunder oldali diódáim melegszenek. (MBR10100) Ha elkezdem megterhelni, akkor pedig pillanatok alatt forróak a diódák. Ez miért lehet?
(#) ferci válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 27, 2014 /

Talán MBR10200 kéne... nincs előttem a szekunder oldalad, de valszín a 100 voltos zárófeszű dióda kevés.
Dobd fel a szek. kapcsolásrészt.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2014
(#) Gyozo92 válasza ferci hozzászólására (») Jún 27, 2014 /

Csak a panelon terveztem így a szekunder oldalt, de gyorsan lepingálom egy lapra. Amúgy sima graetz híd kapcsolás.

Ja, hát sima graetz híd, + / - táp, csakhogy 2 soros diódájára 200 volt záró jut, ill. picit több is lehet.
Pont a határon van...
200-as kell.
Elkók hány voltosak?

63 voltosak az elkok, alacsony belső ellenállásúak, éppen a határon vannak a +,- 62 volttal. Egyébként szerintem kivégezték magukat a diódák, mert a segédtápon van fesz, de a főtápon semmi.

Azt nem értem ( megint... a pongyola fogalmazás..), mennyi a szek váltó?
2 x 63 vagy 2x 45? Mert ha 2 x 63, az üresben 2 x 86 volt is megvan.. aztán az elkónak is annyi, zabálja az áramot üresben is és puff lehet.
Tehát mennyi a graetz előtt?

(M)Eddig tart megmondani?

Elutazok 3 napra, nem voltam itt 2x62V az elkókón az egyenirányítás után.

Cseréld le 100 voltosra az elkőkat... a 62 volt már csak az "átlag", a csúcs azért több.
A diódákra tegyél soros 470p...1 n - 47 ohm-ot pl. párhuzamosan.
A diódákat én lecserélném 200 voltosra.

100 voltos LOW ESR elkot nem tudtam szerezni. Talán majd 50 voltosakat teszek sorosan kettőt. A diódán a soros 470p - 47 ohm miért jó?

Snubber.. leharapdálja a tüskéket, lesöntöli a diódát.
50 voltos elkókból dupla kapacitásúak kellenek, párhuzamos ellenállásokkal, pl. 22....47k 1 watt.

Sajnos így is elég nagy lesz már a mérete a primer és a sekunder kondik miatt. 100v-os low esr-t kapni valahol? Vagy esetleg másfajta szűrés ami után jó a sima kondi?

Előre fel kellett volna készülnöd ezekre a dolgokra.
A boltokat nézd meg a neten.. - valahol biztos van.
Nem tudod kikerülni a méret miatt, mert ha raknál kis fojtót az első adag kisebb kondik után, akkor meg az növelné a méretet... mögéje tehetnél már sima kondit is...
Ha meg semmi, max. melegszenek picit...

Persze tehetnél be 160 voltos jobb kondikat is, ha olyan lenne csak, kisebb kapacitással a méret miatt, aztán panelen kívül valahová még elfér a többi.
(#) lorylaci válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Az előbbi cikkolvasásból karó hozzászolásom után, most egyenirányításból karó jegyet osztanék ki.
Amennyiben 2x63V-ot szeretnék a kimeneten, akkor legalább 150V-os diódákat kell alklmaznod, de inkább 200V-osat. Na és persze legalább 80V-os, de inkább 100V-os elkó ajánlott.
Ennyi. A diódáid nem zárnak a rajtuk lévő 126V feszültésg alatt, visszairányba is vezetnek, ezért melegszenek.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
(#) Ge Lee válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Keress STTH sorozatú diódákat azok nagyon jók, kellően gyorsak és vannak egészen 600V-ig.
(#) kelektronic hozzászólása Jún 28, 2014 /

Sziasztok! Lehet sokak számára bután fog hangzani a kérdésem Eddig nem nagyon foglalkoztam kapcsi táp építéssel... Szóval van valami technika az összeragasztott, pc-s tápból kioperált magok szétszedésére? Persze nem a kalapácsos megoldásra gondolok Segítségeteket előre is köszönöm. Üdv Mindenkinek
(#) ferci válasza kelektronic hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Én főzöm forralás után kb. 10 percig lassan és hagyom kicsit hűlni.
Esetleges külső ragasztó-pöttyöket le kell pattintani. Nem árt egy éles késsel óvatosan a két felületnél feszíteni, ha megindul, mindkét oldalnál berakni, onnan már nyerő.
A jobbak kesztyűvel fogva (!) szétjönnek....
(#) kelektronic válasza ferci hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

köszönöm a segítséget! 1 adag már kifőt
(#) granpa válasza kelektronic hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Kromofágban áztatva (min 1 nap) is szétjön. Mikróba is melegíthető (mellé egy pohár víz).
(#) Gyozo92 hozzászólása Jún 30, 2014 /

Szerintetek ez a fet megfelelő lenne az IRS27951 kapcsitápba?

Rds(on) = 130 mΩ (Typ.) @ VGS = 10 V, ID = 13 A

Adatlap

Ezzel szemezgetek most eléggé, nekem jónak tűnik.
(#) lorylaci válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Az attól függ... Mekkora teljesítményt szeretnél meg satöbbi.
Mit gondolsz, többek között mire találtam ki a számolótáblát?

Írd bele az adatait, és nézd meg, hogy mekkkora a feszesés rajta max terhelésnél, meg azt is, hogy mekkora die hőmérsékleten kapcsol be a védelem.
(#) Gyozo92 válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Az adatai szerintem jók, egyedül ezekkel vagyok gondban. Összehasonlítva az STP12NM50 ezek az adatok nagyobbak. Nem tudom, hogy ezek jók-e nekem. Az STP gyorsabbnak tűnik

Typ - Max
Turn-On Delay Time - 45 - 100 ns
tr Turn-On Rise Time - 100 - 210 ns
td(off) Turn-Off Delay Time - 115 - 240 ns
tf Turn-Off Fall Time - 66 - 140 ns
Következő: »»   465 / 786
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem