Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB feszültség
Lapozás: OK   7 / 8
(#) moltam válasza melorin hozzászólására (») Júl 29, 2013 /
 
Helo.
Esetleg soros szűrő tekercs a tápágba, a kapcsolóhoz, azzal sorba. utána még 100mikro, hogy ne rángassa az erősítő a tápot. Ha nem segít, próbáld meg az összes testpontot egy csillagpontra kötni, az usb gnd jére.
(#) melorin válasza moltam hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Köszi, megpróbálom őket.
Soros tekercs miféle legyen? Van pár bontott alkatrészem, milyen fajtát keressek?
(#) moltam válasza melorin hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Ilyenre gondoltam. Bővebben: Link
(#) melorin válasza moltam hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
OK, ilyenem van. Épp az előbb kipróbáltam egy zavarszűrőt egy PC tápból, ami dupla tekercses. Ennek az egyik tekercsét bekötöttem sorba a pozitív ágba.
Jócskán leszűrte a zümmögéseket, de még mindig maradt a zajból amikor pl. az egeret megmozdítottam.
Aztán mivel dupla tekercses, gondoltam a másik részét bekötöm az USB táp 0 ágába, és TÁDÁM, teljesen megszűnt minden zörej.
Köszönöm a segítséget.
(#) artiny hozzászólása Jan 26, 2014 /
 
hello
nincs tolto a fenykepezomhoz,nezzegettem youtube videot ahol usb kabelt szetszednek es ugy toltik az elemet a fenykepezohoz.
http://www.youtube.com/watch?v=4YeDFbw4aeE
http://www.youtube.com/watch?v=pFz77Pa8Dw8
arra lennek kivancsi hogy melyik a negativ es pozitiv kabel,melyik szin?
amit szetszedtem kabel az igy nez ki belul:
zold feher piros fekete
ezt talaltam neten,

http://blog.tkjelectronics.dk/wp-content/uploads/USB-cable-wiring1.png

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Usb_kabel_beschr...et.jpg

http://avgtrier.de/experimentell/Info%209_html/HTML%20Projekt%20Com...el.jpg

de a videobana piros es a fektet hasznaljak, a kep szerint meg a feher es zold a +-
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
(#) eSDi válasza artiny hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Üdv!

Melyik kép szerint? Mert mindegyiken látszik, hogy a piros a +5V a fekete pedig a GND. Ez szabvány szerint is így van, tehát jó eséllyel mindenhol így van. A zöld és a fehér, pedig az ADAT+ és ADAT-. Másrészt pedig, aki így tölt akksit, az egy "elmebeteg"! Töltésvezérlő nélkül sosem szabad akksit tölteni! TŰZ ÉS ROBBANÁS VESZÉLYES!
(#) nedudgi válasza artiny hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Összekevered az adatvezetékek jelölését ( DATA+ és DATA-) az USB busz tápellátásával.
(#) DailyDose hozzászólása Jún 18, 2014 /
 
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy USB-s billentyűzetvilágítást, amelyet az íróasztal belsejébe rögzítenék, és így megvilágítaná a billentyűzetet, azaz sötétben is lehetne látni.
Már olvasgattam itt utána a dolgoknak, de pár dolog nem tiszta.
Pl: sorba, vagy párhuzamosan kössem be a LED-eket? Kb 5 darabot szeretnék, tökéletesen megfelelne, ha mindegyik fehér színű LED lenne. Viszont, így sorba tuti nem tudnám őket kötni, mert nem kapnának megfelelő fesz-t. A másik dolog, hogyha párhuzamosan kötöm őket, mindegyik elé rakjak ellenállást, vagy elég az összes elé egy darab (megfelelő értékű), hiszen úgyis egyforma nyitófeszültségű LED-eket kötnék be?
Megoldható e-az (illetve nem veszélyes-e), hogy a LED-ek fényerejét egy poti segítségével lehetne állítani? (a poti maga az előtétellenállás lenne)

Köszi előre is a segítséget!
(#) tiggersoft válasza DailyDose hozzászólására (») Jún 18, 2014 /
 
Mindegyik led elé tegyél ellenállást és ezeket kösd párhuzamosan. A fényerő szabályozására pedig inkább egy 555-össel öszedobott pwm-et használj.
(#) DailyDose hozzászólása Jún 18, 2014 /
 
Thx! Az 555-ösnek külön táp kell, vagy azt is lehet ezzel párhuzamosan, az usb-ről tápolni?
Vagy hogy képzeljem ezt el? Az 555 kimenetére kell kötönöm a ledeket párhuzamosan, előtétellenállásokkal? Illetve a control voltage-t azt mivel adom meg neki? potit rákötöm úgy nem jó?
(#) kadarist válasza DailyDose hozzászólására (») Jún 18, 2014 /
 
Szia!
Kontrol voltidzs Magyarul is le lehet írni azt, hogy szabályzó feszültség. De inkább lássunk egy megvalósítást: Bővebben: Link. Ha 12V-ot használnál, akkor mehetne 2-3 LED sorosan is. Másik.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2014
(#) DailyDose válasza kadarist hozzászólására (») Jún 18, 2014 /
 
És úgy meg lehetne esetleg oldani, hogy mindenképp USB-ről, azaz 5 Volttal tápoljam az áramkört? az 555 megy már 5 Voltról, kérdés, hogy az 5 db lednek elég e? Esetleg van olyan FET, amelyik képes akkorát erősíteni, hogy világítsanak a ledek? Sajnos nem nagyon vagyok képben.
(#) kadarist válasza DailyDose hozzászólására (») Jún 18, 2014 /
 
Miért használnád az USB eleve kis áramterhelhetőségű csatlakozóját erre. Ott van a számítógép 12V-os tápegység-kivezetése, ami nagyon alkalmas ilyen feladat ellátására. Használd azt. A FET vagy tranzisztor nem erősíti a LED fényét, hanem egy eszköz arra, hogy változtasd a rajta átfolyó áram effektív erősségét (értékét).
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2014
(#) DailyDose válasza kadarist hozzászólására (») Jún 18, 2014 /
 
Köszi szépen! erre nem is gondoltam..akkor már csak egy kérdés: melyik pontosan a kivezetés, mert nem vágom :/ illetve ott melyik a táp és a föld? Köszi mégegyszer!!
(#) DailyDose válasza kadarist hozzászólására (») Jún 18, 2014 /
 
Köszi, már megtaláltam. Az ATX-es tápon a négypólusú csatlakozó az ezek szerint
A PC hátlapján ennek gondolom nincs kivezetése, amit használhatnék?
(#) kadarist válasza DailyDose hozzászólására (») Jún 18, 2014 /
 
Belül van a kivezetés, a hátlapon nincs. De innentől kezdve erősen off a téma.
(#) Busz hozzászólása Júl 13, 2014 /
 
USB aljzatnál az alaplapon mindenképpen 500mA-ert kellene hogy leadjon?

Tehát mondjuk van 8 USB aljzatom az alaplapon, ha mind a 8-ba bedugok pl egy USB-s merevlemezt ami kihasználja a maximális felvehető áramot akkor mind a 8-nak működnie kellene?

Vagy van olyan hogy az áramerősségen osztoznak?

Mert azt vettem észre hogy a Blackberry telefonom nem töltődik akkor hogyha a két előlapi USB csatlakozónál foglalt a másik port is. Tehát ha bedugom a telefont tölteni, illetve egy pendrive-ot szintén tölteni (akksis) akkor a telefon már nem töltődik.

Minden USB portom foglalt, mégis az energiagazdálkodásnál nem írja ki a Windows 7 hogy mi és mennyi áramot használ. Egyedül a scannerhez írja hogy 500mA a szükséges áram de a többi eszközt ki sem listázza.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2014
(#) nedudgi válasza Busz hozzászólására (») Júl 13, 2014 /
 
A szabvány portonként 150mA körüli áramértéket emleget, amit az eszköz kérésére az alaplapnak növelni kell 500mAig. Ezt általában figyelmen kívül hagyják az alaplapgyártók, tisztelet a kivételnek.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2014
(#) Busz válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 13, 2014 /
 
De mi van olyankor hogyha USB elosztóba vannak dugva az eszközök? Pl van egy hétportos USB elosztóm, azt bedugtam egy USB3.0 aljzatba mondván ott alapból az USB3.0 900mA-ert is tud.
De onnan sem töltődik a telefon, pedig csak egy egér van mellédugva...

Tehát valahogy szoftveresen be lehetne állítani hogy kérdezés nélkül is küldje ki a 900mA-ert?

USB elosztónál mégis melyik eszköz a mérvadó, hogyan dönti el az alaplap hogy mennyi áram kell?
(#) Busz hozzászólása Júl 13, 2014 /
 
Illetve a sima PCI USB bővítőkártyák azok mennyire veszik komolyan a szabványt? Tehát azok tudják a portonkénti 500mA-ert?

De ha 5 portos akkor 2,5A-ert egyáltalán fel tudna venni a PCI slotból a kártya?
(#) nedudgi válasza Busz hozzászólására (») Júl 13, 2014 /
 
A PCI bővítőkártyáról nem tudok nyilatkozni. USB 3.0-at sem ismerem.
Az USB hub tápellátása egy alaplapi USB portról megy, ezért kell adni neki külső tápot, hogy a rákötött perifériáknak is jusson, ha nagyobb teljesítményigényük van.
(#) potyo válasza Busz hozzászólására (») Júl 14, 2014 / 1
 
Ha hátlapi USB csatlakozóba dugod a telefont, akkor töltődik? Néha ezek az előlapi kivezetések elég vékony kábellel készülnek, és túl nagy feszültség esik rajtuk.

Hogy van 500mA korlát vagy nincs, az eléggé változó. Talán a legritkább, hogy portonként van áramfigyelés. Inkább jellemző, hogy van mondjuk 6 port, akkor van 3A összesen. Esetleg ha van több USB vezérlő, akkor vezérlőnként van áramkorlát. De alapból minden port 100/150mA-t köteles csak adni, és az eszköz a felismeréskor kérhet maximum 500/900mA-t (USB2/USB3), amit a szabvány éppenséggel nem garantál, hogy meg is kap, de általában meg szokott kapni. De jellemzően alapból ott is van az 500/900mA, kérni sem kell.

USB HUB is csak úgy tud portonként 500/900mA-t adni, ha van saját tápja. Ha csak az alaplapi USB portba van dugva, akkor nyilvánvalóan csak az ott rendelkezésre álló áramot tudja továbbadni a saját fogyasztását leszámítva.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2014
(#) Busz válasza potyo hozzászólására (») Júl 14, 2014 /
 
Előlapiról is töltődik de csak akkor hogyha egyedül van bedugva. Ha a két előlapi csatlakozó közül (ami amúgy külön lábra, külön foglalatra megy rá az alaplapra) az egyik foglalt akkor a másikról sem töltődik a telefon.
USB3.0 portnál hogyan lehetne azt kikényszeríteni hogy alapból 900mA legyen kint?
(#) djwhiteman hozzászólása Jan 2, 2022 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Egy olyan problémával állok szemben, hogy adott egy laptop, és adott egy interfész ami jelen esetben egy dj kontroller. A kontrollernek nincs saját tápellátása, mindent usb-ről szed. Elő állt nem rég egy olyan probléma, hogy random ledobja a gép a device-ot és a device újra is indul. Kábel csere volt már, és az usb is tökéletes a laptopban. Arra gyanakodok, hogy kevés neki az amit a laptopról kap villanyt, és ez okozhatja.
Itt jönne egy olyan ötlet, hogy mi történik akkor, ha én fogom az usb kábelt amivel össze van kötve, a laptop felén el vágom a táp két vezetékét, majd fogok egy telefontöltőt, és abból hozom ki az 5 voltot az eszköz számára. Így nem a laptop táplálná ugye, csak a két data szállal csatlakoznék be a laptopba. Működőképes lehet ez a megoldás? Usb hub-ot nem igazán szeretnék közbe iktatni, és nem igazán találtam erre jó megoldást. Olyan megoldást láttam erre már, hogy egy dióda közbe iktatásával oldották meg, úgy, hogy a + ágba tették a diódát, és a külső adapter a dióda után csatlakozott be, és maradt a laptop feszültsége is bekötve.
(#) nedudgi válasza djwhiteman hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Az USB csatlakozó USB3 (kék), vagy USB 2.0? Az USB eszköz teljesítményfelvételéről van információ? Az USB kábel elég vastag? Az USB kábelt próbáltad cserélni? A laptop csatlakozója is lehet kontakthibás.
(#) djwhiteman válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
2.0 az alljzat. A teljesítményfelvétele 500mA. Igen, cseréltem a kábelt, de ugyan úgy elő jön a hiba. Néztem a csatlakozót is a laptopon, nincs semmi probléma vele. Úgy rémlik a sima usb is 500 mA körül ad le teljesítményben. Még egy lehetőség is eszembe jutott a külső tápos megoldáson kívül, veszek egy usb-c / Usb-b kábelt, és mivel van C-s alljzatom, ki próbálom azzal is, hiszen ott nagyobb a terhelhetőség.
(#) nedudgi válasza djwhiteman hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Egyszerűbb az USB3 aljzatba dugni a kütyüdet.
(#) Bakman válasza djwhiteman hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Ha külső tápegységgel akarod használni, akkor a GND vezetéket (fekete) hagyd összekötve, csak a +5 V-ot vágd el, lásd melléklet. Egy USB Y kábel is megoldás lehet, ha van két szabad USB port a számítógépen.
(#) djwhiteman válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Igen, ez volna a legegyszerűbb, de nincs rajta usb 3.0
(#) djwhiteman válasza Bakman hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Köszi szépen, mindenképpen ki fogom ezt próbálni. Olyan y kábelt láttam már, működhet az is a gyakorlatban.
Következő: »»   7 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem