Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   469 / 786
(#) ferci válasza Mate2 hozzászólására (») Júl 26, 2014 /

EI33-as kell neked és a 12 voltot egyenrángató dupla-dióda.
Annyi kiegészítéssel, hogy a dobozon megadott 12 V ... A-t csak kevesebbre nevezd el a tápodban, pl. 70-80%-ra...

A toroid az gyűrű formájú vasmag, de ezek nem jók neked a kicsi AL érték miatt.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2014
(#) solti_imre válasza Mate2 hozzászólására (») Júl 26, 2014 /

Ha lusta vagy: http://www.argep.hu/popup.asp?pid=253957915&pnr=10001&foto=1

Ha nem vagy lusta && érdekel, mit és miért csinálsz, úgy javaslom lorylaci, cimopata, skory cikkeinek, honlapjainak a tanulmányozását.
(#) ferci válasza solti_imre hozzászólására (») Júl 26, 2014 /

Szép is lenne gyakorlati vizsgán bemutatni..
Pár hsz-t elolvastál volna lejjebb...
(#) solti_imre válasza ferci hozzászólására (») Júl 26, 2014 /

Olvastam, hogy venni nem akar - de meddig tart "utánépíteni" ? (A kolléga hozzáállását tekintve járhatóbb út, mint elmerülni holmi képletekben...)
(#) Mate2 hozzászólása Júl 26, 2014 /

Szeretném megérteni is amit csinál a megépítetendő tápegység igy tanulmányozom az ajánlott oldalakat. Csak meló mellett lassan haladok. És szeretném képletekkel is alátámasztani a majd elkészült eszközt, illetve ahoz választott alkatrészeinek értékeit. Hiszen számítások nélkül úgysem fogadják el. Igy mindenképp szükséglesz rá!
(#) solti_imre válasza Mate2 hozzászólására (») Júl 26, 2014 /

Bocsánat, ha rosszul ítéltelek meg! Akkor viszont ne habozz olvasni! Alapmű - de van még kismillió más is, amikben megleled a kérdéseidre a választ
(#) scooby_ hozzászólása Aug 2, 2014 /

Sziasztok!
Szükségem lenne az épülő CNC gépemhez egy egyszerű 24V-os kapcsolóüzemű tápra. IR2153-ból van itthon annyi mint a nyű, nem feltétlen gondolkodom rezonánsba, inkább egyszerűen elkészíthetőbe. Találtam egy szerintem használható RAJZOT a neten, Lorylaci egyik régi tápjának nyáktervét alapul véve terveztem hozzá nyákot. A váltakozó feszültségű hálózati részt kiegészítettem a zavarszűrővel, a régebben leírt szempontokat igyekeztem szem előtt tartani életvédelmi szempontból. Ennek a kimenetére ha jól sejtem kell fojtó tekercs, jó helyre tettem? Megnézegettem a többi rajzot és azokban is oda tették, bár szerintem a diódák lehet, hogy nem fogják túlzottan kedvelni, ahogy anno Lorylaci leírta. A 10K-s ellenállással sorba kötöttem azt a trimmert. Lorylaci tervén is ott volt, ha kell átkötöm, de jobb, ha pontosan be tudom lőni a frekvenciát. A tápnak maximum 10A-t kell tudnia szolgáltatni. (a motorok fejenként MAX 3A-t esznek, beállítástól függően.)
Szerk.: A kimeneten a nagy puffer sejtéseim szerint LOWESR lehet, azt is egy szerver gép kapcsolóüzemű tápjából bontottam.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2014

CNC táp.lay6

(#) dara válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 2, 2014 /

Minek a kimenetre 15000µF ?1500 bőven elég.
(#) scooby_ válasza dara hozzászólására (») Aug 2, 2014 /

A tápnak nem stabilizált a kimenete, és nagy terhelés hatására -ahogy olvastam- hajlamos leesni a feszültség. Ha már van egy darab ilyen kondim a maradékból, akkor beleteszem.

Nagy terhelés hatására leeső feszültséget nem segíti a tizszeres pufferelés.Oda az igénynek megfelelő táp méretezés segít.

Ha nem feltétlenül kell oda akkora, akkor teszek oda kisebbet. Esetleg más hiba? Közben a FET-ek megkapták a D-S-el párhuzamosan kötött diódákat amik megvédik ha minden igaz, illetve akkor a kimeneti puffer kapott még egy PAD-et, hogy 7,5mm lábtávolságú kondit is bele lehessen passzírozni.

CNC táp.jpg

D-S hez 2-2 szembefordított 18V zenert rakj.

Arra már gondoltam! Azok lesznek a 10K-s ellenállás helyén. 1-1 lábukat csak összetekerem és leónozom, nem forrasztom a nyákba. Gondolom csak elírás? G-S-öt akartál írni?
(#) ferci válasza dara hozzászólására (») Aug 2, 2014 /

G-S-hez gondoltad.
(#) dara válasza ferci hozzászólására (») Aug 2, 2014 /

Ja ugy van.Csak irtam automatikusan.
(#) lorylaci válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

1.Az IR2153 nem lesz jó erre. A CNC-hez stabilizált táp illene, de legalább illene egy bizonyos kereket között tartani.
2. az IRS2795x szériával jobban járnál (stabiziált kimentű rezonáns tápos cikk).
3. Mivel neked egy teljesen standard feszütlség (24V) teljesen normális keretek között, legjobban akkor jársz, ha veszel egy kínai 24V-os tápot X Amper tudással. Nem fogod tudni olcsóbban kihozni.

Amúgy meg:
- NEM kell fojtótekercs. Miért is kellene?
- El nem tudom képzelni, hogy az 1µF kondival milyen normális szórt induktivitás érték fog rezonálni, egy ésszerű teljesítmény tartományban
- El nem tudom képzelni honnan fogsz 15000 µF LOW-ESR kodnit szerezni. De ha meg nagoyn nagy puffereket használsz, akkor felesleges LOW-ESR.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2014
(#) scooby_ válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

Szia! Köszönöm a választ! Skori önrezgő rezonáns tápja sem felel meg erre a célra? Kicsit bonyolultabb mert tekercselni kell, de ahhoz is meg van minden alkatrészem, így talán abból úszom meg a legolcsóbban. Ha jól láttam abból is van fent konkrét terv 24V-os változathoz PC táp trafóval.
(#) lorylaci válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

Ahhoz, hogy a kimenet nagyjából fix fix maradjon visszacsatolás kell a kimenetről, és valami szabályzás. Ez a skori féle önrzegőben egyáltalán nincsen.

Sajnos nem fogod sehogyan sem olcsóbban megúszni mint pl egy kínai 24V-os LEDhez való tápegység. Ez tapasztalat.
(#) Ge Lee válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

A legolcsóbban egy rossz PC táppal úszod meg, vagy egy használttal amit olcsón odaad valaki. A 24V/10A-t az újabb (nagyobb) trafóval szereltek már alapból tudják némi átalakítás (szekunder dióda, kondi, áramszabályozás, stb.) után. Mondjuk a 10A már határeset mert nem lesz elég szabályozási tartalék, de nagyobb primer pufferekkel lehet hogy jó lesz.
Az enyém ha jól emlékszem a 23-24V-ot 7-7,5A mellett simán tartja, és abban a primer kör eredeti. Van az elmondottaknak külön topikja is.
(#) scooby_ válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

Szia!
Tudom, ismerem az átalakítás menetét, jó párat csináltam is, de valahogy sosem volt az igazi. Vagy a fojtótekercs melegedett borzasztóan vagy a félvezetők. Valami nyűgje mindig volt szegénynek.
(#) Ge Lee válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

Persze hogy melegszik szegény fojtó, ha a fesz-idő terület kétszer nagyobb rajta a tervezettnél.
(#) Kovidivi válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

Szia
Köss sorba két pc tápot. Így a védelem is az eredeti marad, átalakítani sem kell semmit, és a 10A is kijön belőle, ha eredetileg is tudott annyit. A védőföldet nézd meg, hova csatlakozik, mert ha jól emlékszem, a kimenet GND-re, és ha nem vágod el, rövidre zárod vele a tápot.
(#) mark.budai hozzászólása Aug 6, 2014 /

Sziasztok!
Újra, és újra visszatérek a kapcsitáp építéséhez, hiába a korábbi kudarcok, nem tudok elszakadni tőle.
Skory önrezgő, vagy Lorylaci IR2153-as mini rezo tápjához lehet légréses trafót használni? Kaptam 3 db szép nagy trafót (EE42, 1,8cm2), egyformák, egyet szétszedtem, de ez sajnos légréses (1,4mm). Ha kettőből is tudnék egyet csinálni, sajnos 1db trafóm maradna, ennek annyira nem örülnék.
Az egy tranyós flyback rendszerű tápokban nem hiszek, ekkora vasat azért nem 50W-ra tervez az ember, ez a topológia meg szvsz nem 3-400Wattokra van kitalálva.
(#) lorylaci válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 6, 2014 /

Sokadjára is: NEM
(#) Ge Lee válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 6, 2014 / 1

Viszont a háromból tudsz csinálni egy félhidat, meg egy flyback-et. Nem hinni kell benne hanem megépíteni és használni.
A nagy az valahol az E65 fölött kezdődik.
(#) ferci válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 7, 2014 / 1

Plusz még marad egy nagy légrésű ( 2,8 mm..), valahová fojtónak is jó vasad...
A légrést meg le lehet csökkenteni sziszifuszi módszerekkel, max. nem éri meg játszani vele.
(#) lorylaci válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 7, 2014 /

Nem értem miért olyan nehéz rászánni párszáz, vagy 1-2 ezer forintot és VENNI rendes magokat. Itt kapható a legjobb N97 is. De például régebbi N67-et vagy N87-et sok helyről tudsz szerezni. Szegeden vagy Pesten ez is jó, kiszállítanak is, jó áron.
(#) frecsko hozzászólása Aug 7, 2014 /

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy számítógép tápokból bontott trafókhoz van jól bevált kapcsolás?
14V-os tápot szeretnék csinálni max 5A terhelhetőséggel.
Köszi előre is a segítséget.
(#) lorylaci válasza frecsko hozzászólására (») Aug 7, 2014 /

Ez eredeti kapcsolással jársz a legjobban. 14V-ra csak a visszacsatolást kell módosítanod a TL431-nél.
De ennek van saját topicja!
(#) frecsko válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 7, 2014 /

Köszi, átmegyek oda.
Következő: »»   469 / 786
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem