Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csináljunk plottert, rajzgépet együtt
Lapozás: OK   1 / 2
(#) googa hozzászólása Jan 16, 2008 /

Sziasztok!

Régi vágyam egy olyan kütyü, amit én plotterként ismertem mindig is, de állítólag ezt nem így hívják.

Elmesélem: Végülis ez egy rajzasztal, amin két szánon fut egy toll. Vagyis a koordináta rendszer két tengelye mentén megy egy-egy léptetőmotorral vezérelt szánkó, amin egy toll kap helyet. Ezt a tollat fel-le pl. egy elektromágnessel mozgathatjuk...

Azt hiszem rámondhatjuk, hogy olyasmi, mint egy 2D CNC gép.

Álmodjuk meg együtt és az okosabbak segítsenek a kicsit butábbaknak

Kérem, aki csak linkelget, meg butaságokat szeretne mondani, számoljon tízig!

gabesz
(#) googa hozzászólása Jan 16, 2008 /

Azt nem is mondtam, hogy PIC-el okosíthatnánk és mondjuk a tollak is cserélhetőek lennének, automatikusan.

A számítógépes rajzkonvertáló programot majd megírom, csak valahogy kezdjünk neki.

Hajrá!

g.
(#) kaqkk válasza googa hozzászólására (») Jan 16, 2008 /

Nézz szét a hobbi cnc oldalon !
(#) googa válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 16, 2008 /

De ne! Mi csináljunk plottert! Erről gagyogtam
(#) kozmaj válasza googa hozzászólására (») Jan 16, 2008 /

Erről szól a hobby cnc oldal. Csináld magad , de segítőkész csapattól már működő terveket láthatsz. Legalább nézd meg az oldalt. Minimum olyan jó a maga témájában , mint ez a fórum... :yes:
(#) kaqkk válasza googa hozzászólására (») Jan 16, 2008 /

Ötleteket meríthetsz onnan ,nem azt mondtam hogy keress egyet és koppintsd le !
(#) thomasp válasza googa hozzászólására (») Jan 16, 2008 /

Sokat gondolkoztam én is rajta, mint hardver, mint vezérlés és mint szoftver oldalról. a mechanika szerintem két egymásra merőleges menetes szár,a végükön egy egy
léptető motorral, a vezérlő hardwer: PIC (sajnos ez nekem gyenge pontom, de igyekszem,, elsajátítani) és a vezérlő szoftver pedig valami vektorgrafikus szoftver szerintem. A legjobb talán az volna ha corel állományokban rajzolt grafikát rajzolja ki, és akkor már kompatibilis is. Bár nem tudom menyire hadititok a CDR állományok struktúrája.
Majd nézek valami infót róla.
(#) kaqkk válasza thomasp hozzászólására (») Jan 16, 2008 /

A menetes szárral csak az a baj hogy nagy a kotyogása ,ez viszont csökkenthető ha az (anya) nem menetes hanem egy henger amiben 3 sugár irányú furatban elhelyezett és rugóval megtámogatott golyó van!
(#) googa válasza thomasp hozzászólására (») Jan 16, 2008 /

Én úgy képzelem, hogy menetes szár helyett, egy rozsdamentes acélrúd van. Ezt a másik tengely (ami szintén ilyen rúd) két pár homorú profillal veszi köröl, mint a hullámvasúton a kerekek.
A pozicionálást pedig bordásszíjjal és léptetőmotorral lehetne megoldani. A nyomtatókban is ezt használják és igen pontosak.
(#) Lucifer válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 16, 2008 /

Menetesszár másik baja, hogy nincs belőle egyenes. Mondjuk egészen vékony méret esetében a vergődés talán elhanyagolható. A kotyogással nem kell foglalkozni, teflon vagy danamidmutert kell használni amibe magával a szárral vágod a menetet. A művelet előtt a szár végeit hosszíránvan flexxel bemetszed 3-4 cm hosszan mintha menetfúró lenne. Így nem fog kotyogni.
(#) thomasp válasza Lucifer hozzászólására (») Jan 16, 2008 /

Meggyőztek uraim!
Valamikor láttam egy olyan házi készítésű rajzgép félét ilyen technikával kivitelezve azért gondoltam erre, mert egyszerűnek tünt.Bár a fent említettek meggyőztek, meg végig gondolva a nyomtatók is lehetnek ilyen alapon menetes száruak, és mégsincs olyan. Közben a neten kutakodtam a cdr állomány ügyében de még nincs eredmény.

googa te milyen szoftverre gondoltál hozzá?
(#) bbb válasza thomasp hozzászólására (») Jan 16, 2008 /

a cdr elég dög formátum (mint ahogy a corel saját dolgai általában). ha találsz is róla valamit, az csak a véletlen műve lehet, valahogy nem szeretnek ezzel a dologgal foglalkozni az emberek (én pl. saját grafikus szűrőt akartam írni a corel photopainthez, de sehol egy tutor, vagy leírás mégis hogyan kéne kinéznie)

ehelyett viszont ajánlom figyelmedbe a dxf nevű varázslatos találmányt, ami könnyedén értelmezhető szöveges állományban tárolt vektorgrafikus formátum.
(#) thomasp válasza bbb hozzászólására (») Jan 16, 2008 /

Mondjuk nem mintha olyan rohadtul imádnám a corelt mert az szerintem egy határ fos. valamikor a pár éve kellett egy cd tervet készítenem a vtcd gyár specifikációi szerint. hogy én mennyit szívtam ráadásul amikor elvittem a 11-esel mentett cdr-t a gyárba ott mondták, hogy csak 9 est tudják kezelni. Szóval nagyon megutáltam.
Sajnos nem ismerek igazán más vektoros képkezelőt. Na de majd utána nézek ennek a dxf-nek. Programozgatok én is bár csak VB-ben.
(#) googa válasza thomasp hozzászólására (») Jan 16, 2008 /

Nekem is VB6 van és mindenre jó szerintem. Portvezérlés, hardver illesztés, stb... Az LPT-t már simán okosítom rajta, sőt nem akarok kérkedni de egy időben a webcamot is figyelgettem.

Szerintem kezdjük el hardver szinten. Találjuk ki a mechanikát úgy, hogy ne kelljen semmit gyártatni, mert az csak idő és pénz igényes, ráadásul sokat kell utána járni.

Megpróbálok valamit tervezgetni, kutatni. Ti is tegyetek így és osszuk meg.

Jó éjt mára...
(#) vizor válasza googa hozzászólására (») Jan 17, 2008 /

Mekkora gépre gondoltatok első körben ? Ha először csak egy A4-es gépet akarnék, mindenképpen egy scannert használnék fel. A hosszirányú mechanika, motor, meghajtás így adott, és elég kis lépésű. Ez alapján meg lehet oldani a keresztirányt. Ha megy minden, át lehet alakítani nagyobbra.
(#) googa válasza vizor hozzászólására (») Jan 17, 2008 /

Bőven elég az A4-es méret is hiszen, lesz az A3-as is minden cókmókkal együtt.

Ez nagyon jó ötlet! Akkor végülis ki lehet indulni két scannerből...

Tuti azok is bordásszíjjal üzemelnek.
(#) sprofan válasza googa hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Hát...
igenis meg nem is, olyan scannert próbálj meg szerezni, amiknek még külső tápja van, az újabbaknak tudtommal nincs(egy pár kivétellel), ezekben 1db bipoláris moci van, ami úgy mozgatja az olvasófejet, hogy egy tök olyan mint az acélsodrony ( ) csak 1-1.5mm átmérőjű fém cucc, és háromszor át van teketve egy bordázott vém tengelyen, ami tul. képpen a moci tengelye, Legalábbis a CanoScan Lide 25 -ben így van megodva.
(#) bbb válasza googa hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

vatera...
most 5000-ből kettő régi scannert is lehet venni onnan
(#) Hektor13 hozzászólása Jan 18, 2008 /

Sziasztok!
Van felvétel? Nekem is megfordult már a fejemben, hogy építek egy plottert, vagy nevezzük inkább rajzgépnek, amit számítógépről léptetőmotorokkal lehet vezérelni. De ha már rajzolni lehet vele, a nyák fúrkálásával járó terhet is levenné a vállamról...
A mechanika megépítése nem is okoz gondot, inkább a szoftveres oldala. Ebből sem a léptető motor hajtása, hanem az, hogy egy rajz, mondjuk egy nyák rajza hogyan is fordítható le a számítógép nyelvére.
Tetszik az ötlet, csapatban többre lehet jutni, mint egyedül!
(#) Macsek71 hozzászólása Jan 18, 2008 /

?? Mozgató motornak+hozzávaló sínnek egy régi (A3) mátrixnyomtató fejmozgatója ??

Bontóban holnap meg kérdezem van-e,s mennyit fizetnek, ha elhozzuk
(#) kobold válasza Hektor13 hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Ilyesmin szöszölök mostanában én is, csak lassan halad. Jó volna nyákot fúrni automatizáltan
Csak Eagle van nálam, de szerintem az összes nyáktervező is tud gerber file-t produkálni. Ezt az állományt jól fel lehet dolgozni, szöveges az egész, G-kódban (egy CNC-nek pont megfelelne).
Szóval ha a mechanika megvan, elvileg már csak meg kell tanítani a nullpont felvételére, megállapítani a motorléptetés és a fúrófej elmozdulása közti összefüggést, aztán lehet a feldolgozott G-kód alapján vezérelni a rendszert. Jelenleg ezt úgy képzelem, hogy írok a PC-re egy progit, ami olvassa a kijelölt kódfile-t, feldolgozza és átalakítja úgy, hogy az X-Y pozíciókból kiszámítja a lépésszámot és irányt a motorokra, soros porton leküldi egy PIC-es panelnak, az meg intézi a hajtásokkal a maradékot.
De hogy ebből mikorra lesz még valami...
(#) googa válasza Macsek71 hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Van egy ötletem. Neki állok, ha 28.-án megvan az államvizsgám
Egyébként meg úgy kéne megoldani, hogy bármilyen fejet rá lehessen szerelni. Akár azokat magától fel is tudja venni az asztalkája szélén elhelyezett eszköztárból.

Van még egy ötletem, egy kicsit makacsabb projekt. RC modellezéshez használatos szervó motorokból lehetne építeni kis robotkart. Van már ilyen, lehet is venni készen, de az nem az igazi.

Igazából a gondot a kotyogásból, lógásból, csavarásból adodó pozicionálási hibák okozzák. DE! Az autógyárakban a robotkarok a munka előtt egy célponthoz igazítják magukat, ez a nulla állapot. Persze ettől még eltérhetnek serény munkájuk közben, de ezek profi cuccok...így hát nem
Én arra gondoltam, hogy a kis robotkarom fejére kapna egy lézernyalábot, esetleg kettőt, vagy amennyi kell és enne ksegítségével folyamatos szabályozás alatt tartaná a fejet.

Elkalandoztam. Építsük meg a rajzgépet, amit már a technic legó is tudott 96-ban (asszem), aztán jöhet a 4D robotkar.

googa
(#) Hektor13 válasza kobold hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Üdv! Épp egy ilyen gerber filet olvasgattam az előbb! Nagyon érdekes olvasmány, bár még nekem kínai. De így első ránézetre ezek pozicíó kódok, amit "csak" ki kell olvasni és átfordítani, -ahogy írtad- a saját gép saját paramétereire... Erről a G kódrol hol lehet többet megtudni? ( tudom: kereső,beír,böngész,olvas....)
(#) kobold válasza Hektor13 hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Pontosan
1
2

És ez még csak a találati oldal legeleje...
(#) Hektor13 válasza kobold hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Köszi!
(#) lidi hozzászólása Jan 18, 2008 /

Korábban énis gondolkodtam nyákfúró rajzoló plotteren. A mechanika el is készült, meg tul képpen soft is. Golyóstollal tudtam vele rajzolni. Fúrót nem fogtam bele sohasem, de gyanus nekem, hogy vagy nagyon rövid fúró kell, vagy előpontozás, vagy úgy maratni a nyákot hogy a lyuk helyén ne legyen réz, így megvezetve a fúrót. Mert különben nekem csak mászkál a rézfelületen a fúr hegye.
(#) kobold válasza lidi hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Nem lehet, hogy kopott vagy rossz profilúra köszörült a fúród, vagy üt a tokmány, ferdén szorít stb.? Nekem úgy kell visszatartani fúrás közben, nagyon precízen egy pontba tud bekezdeni előpontozás nélkül is. Csak azért pontozok egy apró gödröt, hogy én is lássam, hová fúrok
(#) Hektor13 hozzászólása Jan 24, 2008 /

Sziasztok!
Eddig ennyire jutottam: Találtam egy vezérlő progit a www,linuxcnc,org -on. Ez a progi a párhuzamos portot használja "step-dir" rendszerben, nem kell külön PIC-es meghajtó. A progi a számítógépből csinál egy nagy PIC-et.
Egyszerre négy tengelyt tud vezérelni, és 5 helyzetkapcsolót felismerni. Másik oldala, hogy szabadon terjeszthető progi. Nekem tetszik, majd a vallatásnál kiderül hogy mire képes...
Kutakodtam egy kicsit a hobbycnc oldalon. (Többnapos olvasmány) A mechanikát léptetőmotoros menetesorsós és golyós fiókteleszkópos megoldással fogom tervezni. A végeredmény remélem egy "mini ( A4 -es )" panelrajzoló és furkálgató gép lesz.
Vannak régről "tustollaim" (Rotring,Staedtler). Szerintetek ezekbe maratásálló festéket lehet tölteni?
Ha kész a mechanika terv, itt közreadom...
(#) szdavid válasza Hektor13 hozzászólására (») Jan 24, 2008 /

Mi középsuliba kimondottan tustollal rajzoltuk a nyákot, úgyhogy lehet bele tölteni. Arra kell csak vigyázni, hogy ne száradjon be (pl. ha egész nap nyákokat rajzol, akkor biztos nem lesz gond. A fórumozótársak biztosan el tudnák intézni )
(#) kobold válasza Hektor13 hozzászólására (») Jan 24, 2008 /

Én személy szerint nem bízom a panel gépi rajzolásának sikerében. Kézi rajznál is azt találtam a legnagyobb gondnak, hogy amikor kezdek egy vonalat vagy kifutok belőle, sokszor ott marad egy paca, amit utána vakargatni kell. Ha nagyobb egybefüggő területet akarnál rajzoltatni, kell némi átfedés, olyankor meg egyik oldalon felgyűlik a tinta a hegyen, és ha nem törlöd le, előbb-utóbb lecsöppen. Lehet, hogy van alkalmas toll gépi rajzhoz, de én ennek neki sem kezdenék; levilágítással, vasalással valószínűleg gyorsabban lehet precízebb rajzolatot létrehozni.
A fúrás egyszerűbben megoldható (már ha nem kell szerszám-váltás), én azt céloztam meg. Gondot jelenleg a golyósorsó okoz, scanner-em nincs, és már egy A5 lapnyi területet átfogó orsót + hüvelyt is aranyárban mérnek.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem