Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AWI-TIG hegesztő rajza
 
Témaindító: nyekk, idő: Feb 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 28
(#) osfer hozzászólása Júl 16, 2014 /
 
gyulladási késedelem az ív
(#) osfer hozzászólása Júl 16, 2014 /
 
felett
Aluminium éS vas-
(#) osfer hozzászólása Júl 16, 2014 /
 
hogyan lehet megoldani a ívgyújtás késedelem
Belül AZ IV
(#) osfer válasza hulala hozzászólására (») Júl 17, 2014 /
 
ahora solo tarda en encender el arco
(#) kormika hozzászólása Aug 24, 2014 / 1
 
Sziasztok! Olvasgatom a topicot és más fórumokat is, mivel szeretnék egy kisteljesítményű AWI gépet építeni, 0,25-0,5-ös vaslemez hegesztésére kellene, minden extrától mentesen. A kapcsolásokat végignézve megfogalmazódott bennem az a kérdés, hogy miért a nagyáramú szekunder oldalon szabályoz mindegyik, miért nem a trafóba bejutó feszültséget szabályozzák? A mellékelt vázlat alapján összerakott gép működhet, vagy elvetélt ötlet? Elsősorban azért akarok a hálózati oldalon szabályozni, mert ahhoz van mindenem itthon, semmit nem kellene vennem, 20A-ig az itthon levő cuccokból meg tudom oldani a szabályzást a promer oldalon. Biztosan jó oka van annak, hogy minden gép a szekunder oldalon szabályoz, de megvalósítható az alábbi tömbvázlat alapján is, vagy halott ötlet?

img016.jpg
    
(#) nyekk válasza kormika hozzászólására (») Aug 24, 2014 /
 
Üdv.
Nálam működött ,a primer oldali szabályzással is,csak a használt trafó nem volt megfelelő(eső karakterisztika) .Most egy MMA hegesztésre készült állítható söntös heg.trafót használok,az oldalon is megjelent " Pulzed tig " kombinációval
(#) mpisti válasza nyekk hozzászólására (») Aug 24, 2014 /
 
És az eső karakterisztikájú trafó miért nem volt megfelelő?! TIG hegesztéshez még kisebb ívfeszültség kell mint MMA hegesztéshez, A TIG képlet (10+Iív*0,04), tehát még kisebb az ívfeszültsége mint az MMA ívnek. Ha probléma volt az nem az eső karakterisztikás trafó miatt volt hanem az elektronika szabályozási hiányossága okán lehetett.
(#) nyekk válasza mpisti hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
Lehet Én fogalmaztam érthetetlenül "Nálam működött ,a primer oldali szabályzással is,csak a használt trafó nem volt megfelelő -A NEM- (eső karakterisztikÁJA ) MIATT . Elnézést . Hegeszteni persze azzal is tudtam,meg lehet is csak 3mm -es anyagvastagság felett,mert a 2mm-es lemezt bármenyire is szabályoztam le a trafót (primer oldalról Triak,Szekunderől meg az említett" Pulzed Tig ") segítségével akkor is átégette.
(#) kormika válasza nyekk hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
Az enyém sem eső karakterisztikájú, sima, kutyaközönségel E-I magos trafó 25V-os szekunderrel és 2kVA-es teljesítménnyel. Közben túrtam a műhelyemet az alkatrészek után és találtam 4 db 60A 50V-os FET-et, szóval lehet, hogy nem is hálózati oldalon fogok szabályozni, hanem az egyenirányított szekunder feszültséget fogom PWM-el állandó áramra szabályozni egy PIC segítségével, induláskor 100% kitöltés, amint ívet fogott, csökkentem a kitöltést addig, amíg be nem áll a beállított hegesztési áram, és így végülis elektronikus úton lessz eső karakterisztikájú a trafóm.
(#) nyekk válasza kormika hozzászólására (») Aug 25, 2014 /
 
Ha, van kapcsolási rajzod ilyen PIC -es megoldással,Én szivesen látnám.Persze HEX .fájlal együtt .Kössz !
(#) kormika válasza nyekk hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Még nincsen, egyelőre csak a trafó és az alkatrészek vannak meg, kapcsolási rajz és forráskód majd ezután lessz, télen elég laza a meló, lessz időm fejlesztgetni . Ha sikerül valamit alkotnom, ami nem robban fel és hegeszteni is sikerül vele, akkor természetesen felkerül a forráskóddal együtt, annyi kikötésem lessz csak, hogy aki esetleg valamit finomít a forráskódon, az küldje el nekem is a jobb/okosabb kódot. Én most még elsősorban arra vagyok kíváncsi, hogy a FET-ek mennyiren fogják bírni (IRFP064N 4 db) a strapát, és hogy működőképes-e egyáltalán az elképzelésem. Elsőkörben koppintós lessz, és csak az áram lessz állítható, ha így már stabilan fog működni, akkor jöhetnek az extrák, fel- lefutási idő/áram állíthatóság, gázutánáramlás állítás, stb...
(#) mpisti válasza kormika hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Halott ötlet. 25V-al az ívet az életben nem gyújtod be, oda kellene legalább 50V DC, de ha 70-80V az még jobb,különösen kis árammal történő hegesztésnél. "Én most még elsősorban arra vagyok kíváncsi, hogy a FET-ek mennyiren fogják bírni (IRFP064N 4 db) a strapát, és hogy működőképes-e egyáltalán az elképzelésem. " Az ötleted nem újkeletű ,különböző gyártók már vagy 25-30 éve alkalmazzák a technológiát,-igaz nem mikrovezérlővel hanem hagyományos analóg és digitális áramkörökkel kezdték. Az említett FET ide túl kevés, mert a 60V-os zárófeszültség csak a 25V-os trafóhoz lehet jó,de mint ahogy korábban is írtam az a feszültség túl kevés hegesztőgépnél. Tehát a trafót feltekerni kb. 60V AC feszültségre, egyenirányítani, majd kb. 100000µF-os pufferolás után jöhet a kapcsolófokozat, amihez legalább 150, de inkább 200V-os FET-ek kellenek,kiegészítő áramköri részekkel együtt. A mellékletben egy 400A-es gép főáramköri elvi rajza. Sajnos részletrajz nincs, de annyit kell tudni hogy eredetileg FET van benne ami vízhűtésű, de a típusát nem tudom. Tájékozódás céljából talán jó lesz a rajz.
(#) kormika válasza mpisti hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Most egy picit lelombozódtam, a trafó gyári vákuumimpregnált, hegesztett vasmaggal, szóval áttekerésre nem sok esélyt látok, és a 2kVA is kevés ilyen nagy feszültségnél, ha fel is tudnám tekerni 60V-ra, akkor már csak 30A körül tudna, az meg már kevés kicsit. Fater melóhelyén van egy LORCH gép, azon van áram és fesz kijelző, ha AWI üzemmódban van, akkor a max beállítható fesz 28V, hegesztés közben 50A körüli áramnál 12-14V között szokott mozogni a fesz, ebből gondoltam, hogy elég lessz a trafóm ha nagyfeszes ívgyújtást használok. Megpróbálok szerezni akkor egy erősebb trafót és megfelelő FET-eket, de azért nem állok le a kísérletezéssel, próba képpen össze fogom rakni a jelenlegi trafóval és a meglévő 4 FET-tel, és erősen bízok a csodában Ha ívet nem is sikerül fognom, arra mindenesetre jó lessz, hogy egy műterheléssel teszteljem az áramszabályzás működőképességét.
(#) mpisti válasza kormika hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Az üresjárási és az ívfeszültség az két különböző dolog. Az ív begyújtásához kell a viszonylag magas feszültség, az ív égésekor már sokkal kevesebb is elég, de ennek viszont kell tudni változni az íváram függvényében az alábbi képlet szerint: Uív= 10+0,04*Iív . A képletből látszik hogy pl. 100A íváramhoz 14V ívfeszültség tartozik. Neked nem erősebb trafó kell, hanem egy olyan trafó amelyiknek a feszültsége a növekvő terhelés hatására a feszültségét jelentősen leejti, vagyis egy eső karakterisztikával rendelkező trafó. Természetesen ezt elektronikusan is meg lehet oldani, de ennek a megoldása nem egyszerű feladat. A lényeg az,hogy a gyújtófeszültség magas legyen -mint ahogy korábban is írtam. Egyébként a gyújtófesz növelése megoldható egy másik trafó segítségével is, ebben az esetben a kisebb feszültségű trafó egyenirányított feszültségére szuperponáljuk a nagyobb feszültségű, de kisebb teljesítményű trafó feszültségét. Ebben az esetben a kisebb trafó zárlati áramát egy sorbakötött megfelelő terhelhetőségű ellenállással(8-10 ohm, 150-200W)korlátozni kell, vagy a kisebb trafót kell eleve szórótrafóra méretezni. Van ilyen megoldás gyári gépben is, pl. a néhai KEVISZ által gyártott TW200 SPV ilyen volt.
(#) kormika válasza mpisti hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Értem. Az én elképzelésem szerint úgymond autómatikusan megtörténne a szórótrafó szimulálása, mivel gyakorlatilag egy áramgenerátort képzeltem el, az pedig igyekszik úgy szabályozni, hogy mindig a beállított áramot tartsa fenn, tehát üresjárásban totál kinyitná a FET-eket, így a teljes DC fesz kint lenne a munkakábelen, és amint az ív begyulladt, a kitöltési tényező olyan szintre állna be, hogy a beállított áram állandósuljon, a feszültség ezáltal pedig leesne, szóval megvalósulna az "elektronikus szórótrafó". Akkor ha jól értem amit írtál, ha sikerül szereznem egy olyan trafót, ami tud 60V AC körül a megfelelő terhelhetőséggel, és hozzá eléggé bika FET-eket, akkor működhet az elképzelésem.
(#) mpisti válasza kormika hozzászólására (») Aug 27, 2014 /
 
Így igaz. Az általad vázolt elképzelésen én is egy ideje agyalok, de én azt szeretném elérni hogy az áram és a feszültség értéke egymástól függetlenül állítható legyen. Nem egyszerű lecke,de megoldható.
(#) nyekk válasza mpisti hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Üdv.
Szó volt a TIG ívgyújtó feszültségről,készítettem egy kis videót (elnézést a minőségért, egyedül készítettem,így nem tudtam mindenre figyelni )
http://youtu.be/uMLLRKRprbg
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2014
(#) mpisti válasza nyekk hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
És a wolfram vége milyen lett a koppintás után?
(#) nyekk válasza mpisti hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Ha csak a hegesztésre kellett volna koncentrálni . Amúgy nem így használom.Mint megannyi rajzon a két dióda be van építve+ kondenzátor,így az üresjárati fesz 60V körül van ,csak most kiváncsiságból kapcsoltam le,valamint vettem minimumra az üresjárati feszt.
(#) hulala válasza nyekk hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Szerintem Pisti arra gondolt , hogy minden koppintás után a köszörült wolfram hegye egyre jobban leég azaz egyre nagyobb "duncs" lesz a végén és az ív csak össze-vissza "lobogni" fog - ami egyáltalán nem jó az AWI hegesztésnél .
(#) nyekk válasza hulala hozzászólására (») Aug 29, 2014 /
 
Tisztában vagyok vele,mire gondolt ,a koppintós módszernél mindig fennál az esélye ,hogy sérül a wolfram. Sarokvaratot is elég érdekes ezzel a módszerel kezdeni. HF gyújtásnak nincs párja,valamint ahogy le lett írva 20V esély nincs, hogy HF begyújtsa az ívet.
(#) maszek0005 válasza nyekk hozzászólására (») Aug 29, 2014 /
 
Zoltán! Ezek szerint sikerült összehoznod a HF -es ívgyújtást? Mert úgy emlékszek, hogy panaszkodtál, hogy nem mükszik *

Szerk: Működik!
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
(#) nyekk válasza maszek0005 hozzászólására (») Aug 29, 2014 /
 
Azzal a kapcsolással amit az oldalra is felraktam nem.Szikra van,üresjárati fesz. DC 60V ,de az ív nem akar kialakulni. mpisti álltal közzétett kapcsolást (HF gyújtás) akarom majd megépíteni, csak még nem szakítottam rá időt
(#) kormika válasza nyekk hozzászólására (») Aug 29, 2014 /
 
Szia. Nekem a trafóm 25V AC, az egyenirányítás után 35V körül van, tegnap sikerült fater melóhelyén megmérnem egy koppintós AWI gépet, 28,2V-ot mértem a wolfram és a testfogó között. Ugyanez a gép tud HF ívgyújtást is, megengedték, hogy lekapjam a gép tetejét, a koppintós és a HF gyújtás is ugyanakkora feszről történik, mivel a trafónak a gépben csak egy szekunder tekercse van, az egyenirányítás AC oldalán mindkét üzemmód esetén 20V AC-t mértem. Tirisztoros a gép, kondis-diódás feszültségnövelést nem láttam a gépben, a pufferkondin HF ívgyújtásos üzemmódban nem mertem feszt mérni, nehogy megadja magát a műszerem. Javítsatok ki ha rosszul gondolom, de ezek alapján az én trafómmal is simán ívet kell, hogy fogjon a HF gyújtás.
(#) nyekk válasza kormika hozzászólására (») Aug 29, 2014 /
 
Szia
Mpisti leírta a feltételeket, mekkora fesz. kell az ív kialakulásához. Hogy az álltalad vázolt gép hogyan dolgozik majd a hozzáértők leírják,biztos találkoztak már hasonlóval.De koppintva ha Nálam begyújt 20V-ról,Nálad is .Hátránya a wolfram gyorsabb elhasználódása (odaragad a hegesztendő anyaghoz gyújtáskor,nehezebb ívfogás stb.) .Én nagyon ritkán hegesztek vele itthon,ezért nem is törtem annyira magam, a HF gyújtással mért nem akart ívet fogni.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
(#) kormika válasza nyekk hozzászólására (») Aug 29, 2014 /
 
Nekem is csak ritkán kellene, viszont akkor nagyon. Ha nekem sem sikerül a HF gyújtás nem fogok elkeseredni, max marad koppintós, wolframot tudok szerezni bőven, fateréknál naponta ellenőrzik a wolframok állapotát, és rengeteg otthon még használható példány már nem megy át az ellenőrzésen, most is van itthon kb 30db.
(#) nyekk válasza kormika hozzászólására (») Aug 29, 2014 /
 
Hát igen épp azzal van a gond, mikor nagyon kell, aztán meg az ember épp kifog, egy olyan napot" mikor kár volt felkelni " akkor aztán lehet wolframot köszörülni. .
(#) kormika válasza nyekk hozzászólására (») Aug 29, 2014 /
 
Hát igen, ez sajna benne van a pakliban, de azért reménykedem, hogy működni fog a HF gyújtás. Az említett gépben egyébként gyárilag egy 12V-os autó gyujtótrafó van, és másodpercenként csak kb. 3-4 "szikra" van, nem olyan folyamatos ív, mint a legtöbb gépnél. A típust sajnos nem tudom, mert egyszer már fel lett újítva, és fehérre le van festve az egész gép, az előlapon pedig fekete alkoholos filccel van a feliratozás a potiknál.
(#) nyekk válasza kormika hozzászólására (») Aug 29, 2014 /
 
Ha lesz még alkalmad belenézni ,szerintem fényképezd le a belsejét részletesen.Aztán felrakod ide biztos valaki látott már hasonlót.
(#) mpisti válasza kormika hozzászólására (») Aug 29, 2014 /
 
Azért arra a LORCH gépre én is kíváncsi vagyok, amelyikben a HF gyújtás autó gyújtótrafóval van megoldva.
Következő: »»   16 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem