Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RC-modellautó elektronika

Témaindító: Robi82, idő: Jan 27, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   29 / 39
(#) kormika válasza vasti86 hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Idézet:
„Mi lenne ha egy motort siman pozitiv negativ polussal kornek a szabalyzora es nem lenne semleges!
A semlegest egy rugo huzna alap helyzetbe?”

Ez nem teljesen tiszta... De ha jól értem olyasmit akarsz csinálni, mint a távirányítós játékautók kormányzása. Ez több szempontból sem jó ötlet, egyrészt a szabályzód is elhalálozhat a motoron kívül, másrészt egy ilyen "kormányszervó" megoldással értelmetlenné tetted a komoly, proporcionális távirányítódat, mert a kormányzás fokozatmentessége megszűnik.
(#) vasti86 válasza kormika hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Jojo akkor nem kiserletezem vele
De igen az elv az volt hogy ugyan olyat epitsek bele
Az a gond hogy a tengely egy merev hidba van epitve kulon all az alvaztol es az egesz hidra van epitve a felfuggesztes es a lengescsillapito
Ez nem is ide tartozik
Csak hogy el tudd kepzelni!
Namar most a kerek agyon van egy kis fem pocok ami a tobbi rc auton
Es egy aluminium rud csuszik a masik aluminium valyatvan igy forditja a kerekeket!
Mivel a gumik szelesek nem tudom hagyomanyosan megoldani a ket csonkos iranyitast azert gondoltam a rugos megoldasra!
De akkor agyalnimbkell hogyan tovabb
De ettol izgalmas az epites!
Es koszonom a valaszod
Ha elekadok irok majd
(#) sargarigo válasza vasti86 hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Azért ha ilyen van, akkor inkább egy fényképpel kezdd a dolgot, hogy mi is lássuk amit te!
(#) kormika válasza vasti86 hozzászólására (») Júl 31, 2014 /

Igen, egy fénykép sokat segítene, de az már tényleg nem ez a topic. Ha elfogadsz tőlem egy baráti jótanácsot, akkor veszel egy olcsóbb rendes RC építőkészletet, mert az ilyen játékautó-átalakítgatások csak felesleges pénzkidobások, és nagy százalékban kudarcélmény a vége, ezeket nem egy RC motor teljesítményéhez tervezték, és a kormányzás felépítése is általában túl primitív ahhoz, hogy ki tudd használni a szervós kormányzás precízségét. Én ezt 4-5 év tapasztalatából mondom, az idő alatt 30-40 játékautót tuti átépítettem, de ritkán bírták tovább 4-5 napnál, és annyi pénzt költöttem rájuk, hogy abból legalább ugyanannyi komoly RC autót vehettem volna. De nem szeretném elvenni a kedvedet, ha örömödet leled az építgetésben, akkor csak hajrá, de nem költséghatékony a játékautó tuning
(#) vasti86 hozzászólása Aug 1, 2014 /

Koszi a valaszt nektek
Az igazsag az hogy Angliaban elek es itt minden szombat vasarnap van carboots!
Egyfajta parkban 2-300 auto csomagrerebol arulo emberkejbol allo piac ahol 1-5£ ert szerzem be a komplett vezerlo nelkuli autokat es ugymond ezekbol rakom ossze a gepetpar kep a kocsirol es a sok kis kacatomrol))

image.jpg

(#) kormika válasza vasti86 hozzászólására (») Aug 3, 2014 /

Így már érthetőbb, hogy miért játékautó az alapanyag Én idővel már csak annyit használtam fel a játékautókból, amennyit nagyon muszály volt. A szomszéd városban volt egy elektronikai bolt, ahonnan ingyen elhozhattam a sérült rézfóliájú NYÁK lapokat, abból vágtam ki alvázat, és csak a kerekeket és az áttételházat használtam fel, de hamar elvetettem ezt is, és vettem ha jól emlékszem 9990-ért egy Hyper Cyclone építőkészletet, ami aztán tavaly előttig megvolt, akkor ajándékoztam el az egyik kissrácnak itt a szomszéd utcában, és még a mai napig is rója vele a köröket, pedig ha hiszed, ha nem 2-3 db csapágyon és szénkefén kívül a 8 év alatt mást nem cseréltem benne.
(#) vasti86 válasza kormika hozzászólására (») Aug 9, 2014 /

Koszi kormika!
De mit is takar ez a hyper cyclone epito keszlet?
Rakerestem ebuyon alufelniket dobott ki!
Kifejtened ?
Masik kerdesem az lenne hozzatok
Hogy ugye van 3 db 40 mhz es adom de persze a regi autokbol maradtt meg vagy vettem ugye
De ami van egy darab 40mhz es vevom azt nem akarja megmozgatni!
A rutinosabb emberek hogyan is hozzak ezt ossze?
(#) kormika válasza vasti86 hozzászólására (») Aug 9, 2014 /

A Hyper Cyclone az autó neve, de ilyet már nem fogsz szerintem kapni, én kb 10 éve vettem. Ami az adó-vevő kérdést illeti, komoly proporcionális RC adók, vagy a játék kategóriás, végkitéréses rendszerűek? Ha komoly proporcionális adók, akkor egy kristálycsere megoldja a problémát. Ha teszel fel képeket, akkor többet tudok segíteni.
(#) vasti86 hozzászólása Aug 17, 2014 /

Tegnap vettem egy kyoshot
Elmeny felbecsulhetetlen))
De az epitest nem adom fel)
Most lesz viszonyitasi alap
Koszonom nektek a segitseget!!
(#) kormika válasza vasti86 hozzászólására (») Aug 18, 2014 /

Én is építgetek a mai napig, de kizárólag fémből és scale modelleket, most pl. egy MBTrac 1500-as traktor van építés alatt.
(#) vasti86 válasza kormika hozzászólására (») Aug 19, 2014 /

Igen ez az hogy en amatorkent csinalgatom de majd segitsegetekkel eljutok en is lehet arra a szintre
Most egy esccorte roller dc motorjat hajtassal hatso tengellyel es rugoval szereztem itt egy vasarban
Erre alapozom kovetkezo konstrukciomat
Vezerleset nem tudom majd hogyan oldjam meg
Nem hiszem hogy a szabalyzom kibirna!
(#) vasti86 hozzászólása Aug 25, 2014 /

Sziasztok!
Kerdesem az lenne hogy mekkora aksit bir el az rc auto?
Kepet teszek fel a vezerlomrol!
Koszi a valaszt elore is!
Ja es persze Mahszama erdekel)
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2014

image.jpg

(#) pucuka válasza vasti86 hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

A feltett képedről a világon semmi nem derül ki.
Azt csak Te tudhatod, hogy mekkora kapacitású akksit bír el az autód, mert minél nagyobb kapacitású, (mAh) azonos kapocsfeszültség esetén, annál nehezebb, és nagyobb. Viszont annál tovább használhatod.
(#) vasti86 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Azert tettem fel a kepet azt hittem ranezesre tudjatok ezt a szabalyzot!
Mert zagyvalt valamit az ismerosom a lipo akksikrol de abbol ugye 3 vezetek jon ki!
Es ahhoz 100% hogy nem ez a vezerlo tartozik!
Azert van a kep hogy gondoltam en ti tudjatok ismeritek es hasznalt valaki hasonlot mert en nem tudom mit hogyan merjek en a megveszem hasznalom emberke vagyok csak nem tudom mekkora akkumulatort tehetek bele!
Most egy 7,2 es 1800 mAh es lithiumos akksi van benne de lattam mar 4000-4800mAh es akksikat is!
Es azert gondoltam a hozzaertok ranezesre tudjak
Milyen adatra lenne szuksegetek?
Jah es az egvilagon fogalmam sincs mekkorat bir el az autom
Azert kerdeztem tolletek!
(#) pucuka válasza vasti86 hozzászólására (») Aug 27, 2014 /

Az RC autókban a motor teljes akkufeszültségről, a vezérlő kisebb, stabilizált feszültségről jár.
Minél nagyobb kapacitású akkut használsz, annál tovább működik a modelled. A lényeg, hogy a feszültség azonos legyen. 7,2 V
(#) vasti86 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 28, 2014 /

Okee
Ertem akkor mAh a jatekido meghosszabbitasa ahigy emeljuk a lenyeg 7,2 v legyen!
Koszonom a valaszodat!
Szep napot
(#) vasti86 hozzászólása Aug 29, 2014 /

Koszi a sok valaszt amig el tanul az ember))
Meg annyi hogy leegett egy zarlatos akksim miatt a toltom!
Van egy 9V os tolto amit rendeltem a srac az uzletben azt mondta nyugodttan toltsem vele a 7.2v os akkumat!
De azt nem kerdeztem hogy egy 9v os toltovel egy 7.2 voltos 1800 mAh es akkumlatort ami lithiumos meddig toltsek?
Gondolom egesz nap rateszem nem lesz neki egeszseges
Van erre valami algoritmus vagy valami a kiszamitas lehetosegere?
Vagy puding probaja az eves?)
(#) GPeti1977 válasza vasti86 hozzászólására (») Aug 29, 2014 /

Nehogy rá merd tenni mert kigyullad az akku!
(#) vasti86 hozzászólása Aug 29, 2014 /

Oke ertertem de akkor hol talalok hozza toltot?
A gyoker az uzletben ezt adtta!
Nem hiszem hogy az a 1500 forintert ejtene at!
Az akksimon van egy furcsa iras kepet teszek de nem kiveheto igy le is irom!
Standard charger 8 hours at 360 mAH
Rapid charger 1,5 hours at 1800 mAh
Gondolom standard a gyari hozza valo
A masik lenne az univerzalis tolto?
NickelCadminum Battery
1.2v So size 1800 mAh
VAN meg egy ilyen akksim ezt tolthetem vele?
A toltorol dobok fel kepet!
(#) pucuka válasza vasti86 hozzászólására (») Aug 29, 2014 /

A képen egy 9 V / 500 mA -es hálózati adapter látszik. Ez önmagában nem töltő, csak egy tápegység. Max 500 mA -t tud leadni, de ez nem áramkorlát, hanem ha nagyobb árammal terheled, akkor tönkremegy.
Akku töltéséhez még egy elektronikát kellene utána kapcsolni, ami beállítja a töltő áramot, és a töltési végfeszültségnél megállítja a töltést.
Ehhez azonban a 9 V feszültség kevés lesz, mert a töltési végfeszültség 8,4 - 9 V körül lesz. Annak ellenére nem, hogy az adapter kimeneti feszültsége nem 9 V, hanem üresjárásban sokkal több. Az Áramkorlátra sorba köthetsz a tápegységgel egy 12 V /5 W -os izzót, ami a töltőáramot 410 mA -re korlátozza. Ezt még a tápod is el fogja viselni, és az akksit is 5 - 6 h (óra) alatt fel is tölti. Ezzel a módszerrel viszont az akksit túl is lehet tölteni, ami robbanáshoz vezethet, úgyhogy a töltési feszültséget neked kell figyelni, és ha a kapocsfeszültség eléri a 8,4 - 8,5 V -ot, az akksit le kell venni a töltőről.
Az említett univerzális töltő nem jó, mert az NiCd, vagy NiMh akksihoz való, aminek a cellafeszültsége 1,2 V, neked meg Li ion, LiPo akksid van, aminek a cellafeszültsége 2,6 - 3,7 V. Ezekhez az akkumlátorokhoz is lehet kapni gyári töltőt, nézz körül modellező boltokban, vagy az interneten.
Egyszer már szóltam, a mAh az akkukapacitás, a mA pedig áram. Az akkukat árammal töltjük, annyi ideig, amíg bele nem megy a szükséges töltés. Az áram a csapból kifolyó víz, a kapacitás meg az alatta levő vödör űrtartalma.
(#) kormika válasza vasti86 hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Szia! Ez a szabályzó csak Ni-Cd vagy Ni-Mh akkuval használható, Li-Po akkut túlmeríti és mehet az akku a kukába. Az, hogy mekkora kapacitású akkut teszel az autóba, azt Te döntöd el, a lényeg az, hogy valamelyik nikkel akku legyen és 6 cellás.
(#) GPeti1977 válasza vasti86 hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Én ezt a töltőt ajánlom:Bővebben: HK
Az eredeti IMAX-B6 kicsit drágább ha van pénz azt vedd meg.
Viszont a képen csak NiMH akkut látok azzal az adapterrel is feltöltheted, addig kell tölteni míg nem melegszik, de legjobb ha megveszed a töltőt amit ajánlok, ezzel minden fajta akku tölthető korrekten.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2014
(#) vasti86 hozzászólása Aug 30, 2014 /

Koszi kormika!
Akkor a nickel cadminum akksik a lipok?
Mert annyi fajta van es annyi rovidites
A lenyeg hogy meg amit ajanlottal nem erkezik meg addig a kepen levo akkut a kepen levo toltovel tolthetem?
Azt mondod amig nem melegszik
Kb 5 perc utan erezheto a tolto melegedese))
(#) GPeti1977 válasza vasti86 hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Nagy a töltőáram, lehetne korlátozni egy ellenállással vagy izzólámpával esetleg mérni áramot ha van mivel.
(#) kormika válasza vasti86 hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Nem! A Nickel Cadmium akksik mint a nevük is mutatja Nikkel és kadmium elektródákkal rendelkeznek. A Li-Po a lítium polymer rövidítése, semmi köze a nikkel akkukhoz, sőt ég és föld a kettő (kapocsfeszültség, töltési mód, stb...). Töltheted, csak figyelj oda arra, hogy nehogy túltöltse, nem a töltő melegedését kell figyelni, hanem az akkuét. Ha jól látom, akkor 1800mAh-s az akkud, a töltőd pedig 500mA-el tölt, ebből kb 3-3,5 óra a töltési idő, de azt javaslom, hogy a töltés ideje alatt folyamatosan figyeld az akkut, az ilyen gagyi adapterek hajlamosak túlmelegedni, és egy esetleges belső zárlat az akkudat is rövidre zárja, és ha jó kondiban van, akkor az adapter vékony vezetékét vörösizzásig felmelegíti, és akkor ki is gyújthat akármit, ami a közelében van. Amit GPeti1977 ajánlott az tökéletes lessz neked, ha esetleg később szert teszel lítium akkukra, akkor azokhoz is lessz töltőd.
(#) vasti86 válasza kormika hozzászólására (») Aug 30, 2014 /

Koszonom mindenkinek aki kitarto volt az ertetlensegem melett
Oksi megfogadoma tanacsokat!
Rendeltem speci toltot amit ajanlottatok
Es rendeltem egy 4200 as akksit is ezzel el leszek eg darabig
Meg egy motorra akarok beruhazni brusshless 550 eseket neztem
Szep napot nektek es meg egyszer koszi
(#) vasti86 hozzászólása Aug 31, 2014 /

Es az mitol van hogy elorefele megy a gep rendesen majd hatra huzom a kart es ?-(6 3 masodpercig gondolkodik?
Ujra kellene kalibralni?
(#) Massawa válasza vasti86 hozzászólására (») Aug 31, 2014 /

Sok autos vezérlöben ez készakarva van, mert a kilowattos motorok különben egyböl kinyirnák sebváltot vagy mechanikát.
Általában 2-5 mp a késleltetés a két irány között.
Nekem is az egyik ilyen a másik nem, az adoban van a különbség, ugyanaz a vevö Spektrum DX5-l késleltetés nélkül müködik).
(#) vasti86 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 31, 2014 /

Ertem koszi!
Es ha venni akarok egy uj motort valami brusshless 550 re gondoltam gondolom ahhoz masik szabalyzo kellene lipo akksival!?
Es azt meddig tudnam terhelni?
Marmint pinon fogaskerek cserevel?
15T?
Vagy a gyarto alltal megadottnal nem erdemesebbattetelezni?
Kiszeretnem hozni belole a maxot)
(#) Massawa válasza vasti86 hozzászólására (») Aug 31, 2014 /

A bldc motorhoz más szabályzo kell ( meg nem árt a LiPo sem), de ettöl függetlenül az ugyanugy fog menni az autos távirányitóval.
Azok a motorok joval erösebbek igy jobb egy uj áttételt is berakni ( meg más a fordulatuk is).

Azt igy nem lehet elmondani mert kevés az info ( amugy én nem vagyok autos, nekem hajoim vannak).
Következő: »»   29 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem