Fórum témák
» Több friss téma |
Szia Melphi.
Ettől nem tartok, igen merev a kettő lineárral megépített Y tengely, az X tengelyen szaladgáló fejet pedig egy masszív lineár tartja,(korábban írtam még ráfér egy suvickolás). Úgy általában a mechanikai problémákat meg tudom oldani, gondot inkább a készen vett dolgok silány minősége okozza...
Igen, így van ez. Mindenesetre hajrá sok sikert.
Szia! Ha jól értem, akkor ez a szoftver készít az egyenetlen felületről egy térképet, és ez alapján módosítja a g-kódot? Vagy hogyan kell értenem? Az rendben van, hogy a nyák is kap egy csipeszt és a megmunkáló gravírtű is, de hová megy az input onnan?
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2014
Ez a problémám nekem is a nyákokkal. Tapasztaltam már, hogy a Nyák tipusa sem mindegy, van ami alapból görbe.
Ezt a felületi egyenetlenség letapogatást tudja az USBCNC is, viszont pont ezt a funkciót nem sikerül beállítani, kipróbálni a kínai másolattal. A teljesen sík nyákot, erős vékony kétoldalas ragasztóval szoktam leragasztani az asztalhoz, és talán olyankor mindenütt jó a mélység (-0.15mm). Ezeket próbáltam eddig.
Olvasgattam a leírást még - így a tapintás részének a mechanikáját már értem. A vezérlő egy szabad bemenetét használja fel a tapintáshoz. Ez eddig ok. Csak azt nem értem ezekből az adatokból és az én G-kódomból hogyan lesz egy... A Mach3-ból hogyan nyerem ki a domborzati adatokat? Mert gondolom - ha jól értettem a szöveget, a program már összemergeli a kettőt. mindenesetre frappáns megoldás. Ha összejön, jól tudnám használni - bár kétségtelen, hogy a tapogatás elég időigényes és minden felületnél el kell játszani újra és újra. De az eredmény kárpótol. Most is örülök, mint majom a ... hogy végre be sikerült állítanom a motorokat. A munkaasztalon volt egy aránylag egyenes szakasz, így a gravírozást is sikerült végre megcsinálnom. Igaz, csak 90 fokos gravirtűvel mertem nekimenni, bár most már sokkal precízebb lett a masina az 1/8-os lépésekkel és az új motorokkal.
Lehet nem tart olyan sokáig a feltérképezés, ha nagyobb lépésközt állítasz be. A mintán 5mm, de szerintem 10mm is elég lehet - máris negyedére csökkentheted a feltérképezési időt.
Elhiszem, hogy jobb a kék, de a pirosnál több a kihívás.
Küldtem "kéklézeresembernek" g-kódot, kíváncsiságból, hogy ugyanarra a felületre, mennyi idő neki kiégetni neki azt, 2 perccel volt beljebb egy A4-es vonalrajznál. Ár-érték. Bár tény, hogy a piros nem fogja a világosat, de ezt a motívumot én maszkolás nélkül égettem, marha bőrre: Bővebben: Link
Hobby olcsó, jó, és marásra milyen CNC-t lenne érdemes venni? Vagy esetleg modulokból összeépíteni? Maximális befogás 400*400-tól 500*500-ig kb, azaz túl nagy se legyen, csak kisebb dolgokat meg lehessen vele csinálni. Akár még fém lemez marásra is, de fa mindenképpen.
(max 150e Ft-om lenne rá)
Szia! Szerintem több út adódik: 1- megépíted. Ennyiből ki fog jönni nagyjából. 2- Megkeresed K.Z fórumtársunkat, hogy neked is elvállalja-e ennyiért. 3- megrendeled Kínából és ráfizeted a vámot. 4- csak alkatrészeket rendelsz Kínából - az olcsóbb 5- elkezdesz MÉH telepekre járni alkatrészért 6 - keresel egy használt gépet stb. De az az érzésem, hogy az általad megadott méretekhez már nagyobb és drágább gép kell. Több vas magasabb ár. Nem beszélve a megmunkálómotorról, a maró és fúró szerszámokról. Ma már Kínait vennék, de ez az én lehetőségi köröm. Ha van egy gépműhely szomszédod, vagy MÉH-telepes - akkor nyilván mások a viszonylataid. Ha mindenképpen építeni akarsz - én már nem sajnálnám egy jó könyvért azt a 6000 Ft-ot amiben megépített konstrukciók vannak, illetve itt a fórumon is lesznek páran akik biztosan segítenek. Sok kérdésben én is tudok, mert már megvan a gépem, megnézhető, kipróbálható élőben.
Nem jobb egy hazai épített? Használtat is hirdetnek ilyen olcsón?
Idézet: „Ha mindenképpen építeni akarsz - én már nem sajnálnám egy jó könyvért azt a 6000 Ft-ot amiben megépített konstrukciók vannak” Melyik is ez a könyv, hol található?
Arra nem tudok válaszolni neked melyik a jobb megoldás. Itt az apróhirdetések között is van pár gép időnként.
Akkor kivárok, remélem lesz előbb-utóbb valami. Meg hétvégén körbenézek majd az oldalakon.
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni! Vannak ilyen motorjaim, és a kérdésem, hogy hány volttal tudom biztonságosan üzemeltetni, és mekkora munkaterületű gépet tudnék velük üzemeltetni? A segítségeteket előre is köszönöm!
Nagyon függ milyen elven akarod mozgatni a tengelyeket, és az is lényeges, mit akarsz csinálni azzal a géppel. Ha golyós orsóval, akkor ez a motor is elég lehet, de csak gravírozáshoz, mert ez egy picike motor. Ilyen motorok a 3D nyomtatókba vannak leginkább, de ott nincsenek változó erőhatások, mint egy megmunkáló gépnél. Ha bordás szíjjal akarod mozgatni, akkor még kevesebb ereje lesz a gépednek, de egy lézergravírozónak például elegendő, mivel ott egyáltalán nincs változó erőhatás (nincs egy főorsó ami dolgozik az anyagban), és ott akár gyors is lehet. Ha megnézel egy 3D nyomtatót, ott így van megoldva szinte mindnél. Méretben pedig, max. A4-ben gondolkodj. Ami a feszültséget illeti, ezen ne agyalj, a motor meghajtó be fogja állítani a megfelelő áramot a motornak, akármekkora feszültséget adsz neki, mármint ésszerű határokon belül. Ennek a motornak már 15-20V elég, hogy szépen menjen.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
"Ha bordás szíjjal akarod mozgatni, akkor még kevesebb ereje lesz a gépednek" Ezt mire alapozod?
Gondolom arra, hogy egy kis emelkedésű menetes orsóval a sebesség rovására nagyobb nyomaték realizálható. Fogazott szijjal inkább kisebb terhet illik "reptetni" mint lézert esetleg plazmát
Mivel az átlagos golyós-orsóknak a menetemelkedése (pl. 5-10mm) közelébe sem szokott érni az átlagos bordás-kerék kerületének (50-80mm), így ennyivel kevesebb nyomaték jut adott távolságú lineáris elmozdulásra, motorfordulatonként.
Azt hittem ez egy banális információ. Úgy tűnik, nem mindenkinek.
Találtam egy lengyel ember érdekes/szokatlan megoldását, lineáris mozgatásra. Feltoltam a lényeget. Nem vacakolt sokat, sem fogas-szíj, sem golyósorsóra nem költött. fogott egy közönséges menetes szárat, meg vett egy menetmetszőt, nekiment merőlegesen a köranyagnak, és készített a motorokra "fogaskereket". Gyakorlatilag fogasléces hajtás, csak szinte ingyen. Szerintem zseniális.
Játéknak, kis terhelhetőségű alkalmazásokban még érdekes is lehet, de jó semmiképp...
A terhelésváltozásra az orsóból készült "fogasléc" kihajlik, és mindjárt oda a fogkapcsolat. A "fogaskerék" és a "fogasléc" profil nem éppen szabványos, biztos, hogy nem akadálymentes az egymáson való legördülés, szóval felejtős.
A videón nem tűnik úgy. Gravíroz vele, illetve rajzoltat (nyáklapot), és elég koszos a gép ahhoz hogy ne csak kísérlet lett volna. (Ránézésre olyan M8-M10 lehet az a menetes-szár.) Amúgy kihajlás ellen, én tennék a fogaskerék megtámasztására egy csapágyat (mármint a túloldalról hozzászorítva).
Igen, a szabvány modul 20fokos dőléséhez képest a metrikus menet 30 fokot ír elő, ugyanakkor 30 fokkal is lehet evolvens egy fogaskerék. A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2014
Hmmm Nagynyomatékot átlehet vinni fogazott szíjjal. Léteznek néhánys száz Nm-t ávivő szíjak is. A sebessége sem indokolja. De kiváncsiam várom, az okfejtést. Az orsó menetemelkedése milyen összefüggésben van a nyomatékkal? Ha motor gyenge akkor megnöveli az orsó?
Fentebb már kifejtették, de kicsit leegyszerűsítve az a lényeg, hogy mondjuk egy 2-3 mm menetemelkedésű orsóval egy motorfordulatra 2-3 mm elmozdulás jut. Egy mondjuk 50 mm átmérőjű hajtókerékre meg kb 157 mm elmozdulás jut egy motorfordulatra. Tehát más az áttétel. Szerinted melyikhez kell nagyobb erő???
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
A menetes orsó egy lináris mozgás. Te áttételről beszélsz. A menetes orsónál hol van az átttel?
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2014
Nem a klasszikus értelemben vett áttételre kell gondolni, de ha adott egy mondjuk X tengely amit ha menetes orsóval mozgatok akkor egy motorfordulatra egy picit mozdul vagy szíjjal, de akkor egy motorfordulatra nagyot mozdul. Nyilván a motornak több munkát kell végeznie ha nagyobb az elmozdulás.
Nyugi, érti ô, csak nehezen ismeri be még magának is, hogy butaságot kérdezett. Aki ennyi magyarázatból nem fogná fel (hogy annál kevesebb erô jut a szán 1mm elmozdulásra ugyanabból a mozgató motorból, minél nagyobb távot tesz meg a mozgatott szán a motor egy teljes körbefordulásával), az már a fórumba beregisztrálásnál elakadt volna.
Kértél linket, videót amin rajzol, meg mégy egy videó amin furkál.
Sziasztok!
Van valakinek infója avval kapcsolatban hogy léptetőmotoroknál van olyan hogy kifárad, vagyis veszít az állórész a mágnesességéből, mert léptecs vásárlása előtt vagyok, és ezt szeretném tudni. Köszönöm
Szia! Van olyan, az enyémek is fáradtak voltak már - igaz bontott motorok és még át is alakították. Az a lényeg, ha vásárolsz - próbálj meg valamilyen standard típust választani, ha cserélni kell, ne kelljen újrakonfigolni és kalibrálgatni mindent.... Én rendesen szívtam vele. Nem baj, ha erősebbet veszel, a vezérlőd úgyis lekorlátozza az áramot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |