Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SOM (System On Chip Module)
Lapozás: OK   1 / 2
(#) ciw hozzászólása Szept 9, 2014 /
 
Sziasztok!

Sok bare-metal programozás és projekt építése után egyre inkább előfordul, hogy olyan kéréssel talákozom, amit ilyen módon nem, vagy csak irdatlan erőfeszítések árán lehet megvalósítani és nem is biztos, hogy elegáns.

Sajnos az ipari fejlődés nagyon hamar eléri a hobbi fejlesztést is.
Hiába az emberkék hozzá vannak szokva, hogy a boltok polcain pár ezer forintért mindent tudó csili-vili kütyüket megkapnak, ezért itt is a média kapacitásért vannak oda lassan, holott értelme nem sok van.

Nem tudok pl egy ATM-et vagy egy parkoló automatát elképzelni, hogy video reklámok mennek rajta.
Szerintem teljesen fölösleges, mert az embereknek úgysincs idejük ezeket nézegetni.
Többre tartanék egy olyan funkciót, hogy ha nincs kihasználva a szerkezet, akkor inkább energiatakarékos állapotba kerülne és nem pazarolná a drága energiát holmi reklámok vetítésével.
Merthát ugye az expókon a "managerek" csak a csili-vilit tdják eladni drágán, a hasznosat nem.


Pl.: TFT képernyőkön saját GUI megjelenítése, egy ARM cortex M4-en szinte minden periféria és az összes lábat kihasználó projekt, közben jön a kérdés, hogy videót lehetne-e?

Ekkor néztem szét és sokféle megoldást lehet találni a piacon különféle Linux,WinCE, esetleg Android rendszert futtatni képes modulra.

A kérdésem az lenne, hogy egy ilyen modul ugye futtat egy operációs rendszert a fentiek valamelyikét.
-A kérdés az, hogy ilyenkor hogy tudok egy általam megírt c programot lefordítás után úgy futtani a modulon, hogy azt ne tudják csak úgy lemásolni, lecserélni?

-Lehet e olyat, hogy a felhasználó ne vegye észre egyáltalán az alant futó operációs rendszert, hanem boot után egyből az én programomat futtassa a rendszer?

Inkább windows alatt fejlesztek mint linux alatt, de ugye bármelyiket is nézzük indulás után mind betölti a saját felületét, és onnan indíthatjuk a programunkat.

Ha egy ilyen rendszert készítek baremetal helyett, itt már nem kell saját GUI és ilyesmi, mehet a video, meg minden, de hogyan alakulnak a jogdíjjak?

Pl.: egy Ilyenre, vagy esetleg egy ilyenre teszek egy linuxot.
Illetve megspékelem egy csomó io-frontend-el, meg ami esetleg kell és menne gyártásba 100 db, akkor azt eladhatom mint saját terméket?
Vagy az oprendszer után fizetni kell és azt be kell kalkulálni?
És mondjuk a futtatható progimat hogyan tudom megvédeni?
Egy normál ARM-ban PIC-ben ugye ez könnyen megoldható, de egy ilyen eszközön elég, ha lemásolja az sd-kártyáról nem?



Válaszokat előre is köszönöm.
(#) proba válasza ciw hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
A másolásvédelemre régen a hardverkulcsot találták ki.Teszel hozzá egy olyan processzort, amin a kód egy fontos része fut, azt levéded. Aki ezt kiváltja saját rutinnal, az már maga is meg tudja oldani a feladatot, nem fogja a tiedet koppintani.
(#) kameleon2 válasza ciw hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Ha saját fejlesztés, akkor megéri embedded operációs rendszeren is elgondolkodni. Ott a rendszermaggal együtt fordítod be a saját modulodat - kvázi a rendszer része lesz. Ha valaki ezt utólag ki akarja bogozni - úgyis megteszi, de nem biztos, hogy meg is fogja érni. Főleg nem egy tömegtermelésűvé vált eszközzel szemben. Ezen felül számos hardveres kódolás szóba jöhet. Például speciális memóriakártya, SIM stb. Csak szem előtt kell tartani a használhatóságot is. Chipes azonosítókártya (tulajdonképpen mint az autóknál az indítókulcs), vagy szoftverrel összekódolt hardverkulcs. Elég bő a kínálat. Ha egyik sem felelne meg javaslom a kolibri oprendszer használatát. assembly alapú és free - azt írsz bele amit akarsz.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2014
(#) ciw válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
proba: jó ötlet!

A linkelt olimex boardból van egy otthol, de elég szegényes a támogatása, talán linux, android futtatására képes.
A marsboard jobban felszerelt olcsó is, egyből lehet tenulni vele, lehet veszek egyet, de a saját applikáció fejlesztéshez lehet használni a sima asztali fejlesztőeszközöket? Pl. Qt creator?
Ha igen, akkor az is jó, ha telepítek egy debiant és elkezdem próbálgatni, régen már suse-vel foglalkoztam kicsit.

Az az "embedded operációs rendszer" érdekelne, azt is lehet ezeken futtatni?
Pl Open WRT ?


Az árak viszont még kérdésesek, a linux ot licenszelni kell majd, vagy így is ingyenes?
(#) abalazs válasza ciw hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Nem kötekedés képen, csak kérdezem, hogy nem félő egy kicsit, hogy az ember elkezd fejleszteni egy ilyen "kész" cuccra, és ha megszűnik a forgalmazása? Vagy hogyan lehetne az ilyen problémákat megoldani? A saját tervezésű nyákok, pedig elég időigényesek, és már komolyabb technológia nélkül az ilyen ARM procik beforrasztása is lehetetlennek tűnik egy kisebb cégeknek.
(#) kameleon2 válasza ciw hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Szia! Az embedded mindegyikből fizetős. Linuxból - ha C-ben otthon vagy - nem kell feltétlenül vásárolnod - fordíthatsz saját kernelt is. Én is megcsináltam muszájból régebben. Ha nem túl sok eszköz van akkor gyerekjáték - és sok sok türelem..... Az Embedded ugyanolyan oprendszer - csak sallangmentesítve van, illetve a drivereket a linuxhoz hasonlóan fordítás előtt a csomaghoz kell adni.
(#) kameleon2 válasza abalazs hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Nem kötekedés - beletenyereltél a lényegbe. Éppen ez a baj, túl gyorsan fejlődnek az eszközök. Mire jól kitesztelsz valamit - mehet a levesbe. Vagy éppen 500 embert kell foglalkoztatnod, hogy elég gyors legyél és még rá se fizess nagyon. Ez az amerikai módszer....
(#) ciw válasza abalazs hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Teljes mértékben egyetértek veled.
Ezért én fejleszteni úgy szoktam ( pl.: az STM32 vel is így kezdtem fejleszteni) hogy megveszek
Egy olyan fejlesztőpanelt amin egyből el tudom kezdeni a fejlesztést és az ismerkedést a rendszerrel.
Aztán ha a fejlesztőkiten már nagyjából működik a cucc, akkor megtervezem a full saját hardvert és az megy gyártásba. (Persze prbaképpen előbb pár darabos tétel jellemzően otthol beültetve)

Azért nézegetem az ilyen cpu modulokat, mert azon minden rajta van ami a sokrétegü pcb-t igényelné a GPIO-k meg tüskesoron kivezetve. Tehát abban gondolkodom, hogy megtervezek egy nyákot a szükséges perifériákkal és egyszerűen a "hátába" szúrok egy ilyen cpu modult és mindenki boldog.
A megrendelőnek nem kell méregdrágán sokrétegű nyákot kifizetni (ez még kínában is húzós)
Ha a cpu modul forgalmazója újat hoz ki és mondjuk a lábkiosztás nem stimmelne akkor az anyapanelt módosítani kell, de ez még mindíg kisebb költség, mint minden panelt sokrétegben gyártatni.

Nekem inkább az okoz gondot, hogy nem tudok kernelt fordítani meg ilyenek. Ez pedig ahogy nézem elengedhetetlen.
De akár hogyan is szerintem előbb utóbb egyre több hobbista beleütközik ebbe a problémába, hogy
Ilyen linux, vagy android rendszerrel lehet csak megoldani a feladatot.
Az meg a másik, hogy a linkelt olimex modult 5.000 Huf körül vettem és ha nem kell linux, akkor letölti az ember aaz arm adatlapját és lehet baremetal-ban is programozni.
(#) abalazs válasza ciw hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Hát, igen. Ez a véleményem nekem is.Egyik helyen, Raspberry PI-re akarnak fejleszteni, pedig az is fejlődik rendesen. Ráadásul a hardver is gyenge.
(#) Giants válasza ciw hozzászólására (») Szept 10, 2014 / 1
 
Évek óta foglalkozom automatizálási, szabályozási, telemetriai feladatok megoldásához alkalmazásfejlesztésekkel különböző platformokon. Az említett korlátokat évekkel ezelőtt elértem..
A tapasztalataim alapján – és most kövezzetek meg – minimum ketté kell választani a piaci kínálatot: ipari feladatok megoldására alkalmas és „hobbi” eszközökre. Utóbbiakhoz sorolom az arduino-t, raspberry-t és társait…

Osztom azt a véleményt, hogy komolyabb feladatokat csak megfelelő üzembiztonság, hordozhatóság, és kellő teljesítmény mellett lehet megoldani.
Számtalan gyártmányt próbáltam ki, mígnem megállapodtam egy „kellő teljesítményű” eszköz mellett, amely a legtöbb feladatra több mint elégségesnek bizonyult.

Amely lehetőségekről itt eddig szó esett, azt már megvalósítottam…

Néhány jellemző:
- x86 kompatibilis processzor, 300-1000MHz processzor órajel
- 512/1024 MB RAM
- belső, vagy külső DOM/SSD/HDD adattároló akár 500GB-ig is
- kis fogyasztás < 3VA
- kis méret 70x70x10 mm
- VGA, Ethernet, 5xUSB, 5xRS232, 2x16 port GPIO, IDE, ISA, I2C, SPI ..a teljesség igénye nélkül

Debian alapú platformot fordítottam hozzá, amelyen az xorg X szervere fut. A teljes OS mérete kisebb mint 1.4 GB – ebben a fejlesztői GNU C++ és grafikus környezet is benne van. Teljesen kompatibilis az asztali számítógépekkel. Web szerver, ssh, vnc szerver, WiFi hotspot támogatás, router, media streaming stb. funkciók. Mysql, Berkeley, Oracle, stb adatbázis motorok. A fenti környezetben SCADA fut, amellyel szinte minden feladatot meg lehet oldani. Ez azt jelenti, hogy HMI is kialakítható természetesen GUI-n keresztül.

Foglalkoztat a gondolat, hogy esetleg megosztom tapasztalataimat az érdeklődőkkel.

1. ábra

A fotón látott eszköz egy 2GB-os belső adattárolóval rendelkezik.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2014
(#) kameleon2 válasza Giants hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Szia! Egyetértek. Egyben érdeklődöm
(#) kissi válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Csatlakozom !
(#) abalazs válasza Giants hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Csatlakozom....
(#) kly válasza Giants hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Idézet:
„Néhány jellemző:
- x86 kompatibilis processzor, 300-1000MHz processzor órajel
- 512/1024 MB RAM
- belső, vagy külső DOM/SSD/HDD adattároló akár 500GB-ig is
- kis fogyasztás < 3VA
- kis méret 70x70x10 mm
- VGA, Ethernet, 5xUSB, 5xRS232, 2x16 port GPIO, IDE, ISA, I2C, SPI ..a teljesség igénye nélkül


Ez milyen HW? Dobnál egy linket róla?
Én még nem láttam x86 GHz-es cuccot ami < 3W fogzasztású. Nagyon jól hangzik , ki is dobom a raspberryt ha még az ára is jó.
(#) ciw válasza Giants hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Én olyan megoldásra gondolok, ahol az ilyen som modult használunk, tehát a rendszernek, csak azon része gyári, amit nem tudunk vagy nem éri meg legyártatni.

Amit te leírtál az egy SBC(Single-Board-Computer) egy mini pc szerintem, bár sok esetben az is elgondolkodtaó lehet hogy melyiket érdemes használni.
Ez feladat specifikus, persze ha abból indulok ki hogy általánosságban a megrendelő maga sem tudja hogy mit akar, akkor jobb egy kicsit izmosabb hw.

Tehát a fő-board és a rendszer nagy része saját fejlesztés legyen, így kevésbé másolható a rendszer.
Az ipari megoldást nem keverném ide, mert az más tészta, ráadásul ott komolyabb összeghatárban lehet mozogolódni mint a megánfejlesztésben, főleg, ha tömeggyártás a cél.
Azt hittem az isa már 25 éve felejtős.

Egyébként a legtöbb ilyen fejlesztői modul ahogy néztem a Debian disztribúciót futtatja, legalábbis a gyátó azt adja hozzá, van ennek oka?

Sok esetben még olyan megoldás is jó lehet, hogy egy tablet futtajta a működtető programot és annyi, de hogy lehet elérni, hogy boot után a saját programomat futtassa, mondjuk launcher helyett. Lehet, hogy ez inkább programozástechnikai téma és a prog.hu-n is felteszem.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2014
(#) kameleon2 válasza ciw hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Szia! Meg kell nézni tüzetesebben egy Android telefont (kici occó). Ott szerviz módban a készülék úgy van beállítva, hogy SD kártyáról fel lehessen tenni egy újabb oprendszer csomagot. Én egyszer-kétszer frissítettem csak (igaz, sikerrel), de megvannak az újabb verziók forrásai. Mivel az Android is egy Debian, pontosabban Ubuntu kernelt rejteget, gondolom nem lenne nagy művészet kicsit beletúrni és pár vektort átirányítani egy saját programrészletre. Igaz - ez csak az elmélet és biztosan igényel egy kis plusszmunkát - ami idő. Egyébként azt sem tartom istentől elrugaszkodottnak, ha egy saját app-ot fejlesztesz, csak nem árt kikapcsolgatni, letiltani az összes google szemetet, ami az erőforrásokat lezabálja futás közben, illetve ami valós problémákat okozhat - a vírusok. Igaz - ez csak wifi, vagy egyéb online üzemmódnál okozhatnak gondot, offline - nem igazán. Amúgy a gyerek tablete is tud microSD-ről indulni és firmware-t futtatni. Ez is rés a pajzson A hardver így adott, csak a hardverismeret és a szoftverek viszik az időt. A rasberryvel az a bajom, mint a többi hasonló termékkel: csak egy ígéret. Ahhoz, hogy valami legyen is belőle, sok meló kell. Egy tablet, vagy telefon sokkal több konkrétumot tartalmaz - igaz kevesebbet ígér és valamivel többe kerül. Persze ott vannak a GPS-ek is a maguk kis win ce oprendszerükkel - olcsón.
(#) kameleon2 válasza ciw hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Majdnem elfelejtettem.. Amin nap mint nap dolgozom az is SOM, hiszen a Parallax cég propeller mikrovezérlője is interpreter alapú. Van VGA , PS2 billentyűzet és egérkezelés, valamint kvázigrafikus elemkönytvtár. Futhat rajta Basic is akár, de tud microSD kártyáról is bootolni. A parallax demopaneljei között van memóriakártya is, ami 4MB, tehát nem csak a beépített memória használható. Most éppen egy jó kijelzőt keresnék hozzá ami ILI9341-es chipre támaszkodik és SPI buszos, valamint a touchpadja is, mivel ahhoz van már megírt szoftver, nem nekem kellene mojolni a driverrel. A sima kijelzős változat jól megy csak touchpadosból nem találtam olcsót - sajnos. Most hoztak egyet Kínából, de sajnos a szállításnak hála a sarka letörött.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2014
(#) ciw válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Valami ilyesmi kell, ami eddig visszatartott, az az, hogy hogyan lehet a nem kívánatos szolgáltatásokat kikapcsolni anélkül, hogy az op rendszer összedőlne tőle.
És semmi esetre se lehessen az android más részeit, beállításokat előhozni.
A telómat már én is gyalultam többször is, szerintem a szemét egy részétől megszabadulhatunk, ha a rendszerre a gapps csomagot nem pakoljuk fel.

És ha írunk rá egy programot, ami wifi-n vagy usb-n csak annyit küldene a főpanelnek, hogy a user mit választott, a főpanel meg visszaküldené a tablet-nek, az állapotokat az jó lenne.

Ez azért is lenne jó, mert senki nem firtathatná, azt, hogy fizettem e bármilyen jogdíjat a futó rendszer után, mert már a tablet gyártója licenszelte azt.

Gyakorlatilag a tablet csak egy megjelenítő terminál-ként működne, és megfelelne a csili-vili elvárásoknak és a megalomániának és videókat játszana le, amik úgysem érdekelnek senkit.(gondolom én) Az embereknek így is túl sok reklámot pumpálnak az agyába, hogy azok csak vásároljanak, azt is ami nem kell nekik.
(#) Giants válasza ciw hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Ez valóban egy mini pc, ugyanakkor ez is SOM.

Szeretnék egy tévhitet eloszlatni! Már ha kinevezhetem magam önjelölt megmondónak..

Azt írod az ipari cuccokat felejtsük el. Én azt mondom, hogy mindennek megvan az ára. Ingyen eszköz nem létezik, csak olyan ami olcsó, de megfizeted a járulékos "árat" munkában, kiegészítőkben, időben... és van olyan eszköz ami nem olyan drága, mint a nagy brand-ek, de sok lehetőséget hordoznak, így megtérül időben, kiegészítő eszközben.

Tehát én azt mondom, hogy felejtsük el azt a szemléletet, hogy egy feladatmegoldásnak egy eszköz ára a legfontosabb paramétere. Nézz körbe! Rengeteg projectet találsz különféle "barkács megoldásban". Szívesen látsz egy olyan megoldást, ami toldott-foldott és kényszer megoldásokat tartalmaz, mert éppen egy szükséges szolgáltatás nem érhető el könnyen?! Távol álljon tőlem, hogy lenézzem a klasszikus barkácsolást. De éppen ez a topik nyitott azzal, hogy korlátosnak találja a hobbi kategóriába eső eszközöket!

Más. A fent említett som nyílt forráskódú platformon is működhet, így nincsenek licenszelési gondok vele. Nem tartozol senkinek jogdíjjal. A debian alapok pedig nem véletlenek. A debian az egyik legtömörebb és legkönnyebben kezelhető implementációk egyike. A fenti gépre fordított OS nem igényel járulékos eszközmeghajtókat. Tuladonképpen a bakkártyámat is felismeri ha sikerül betuszkolni valamelyik csatlakozóba.

Tablet futtassa a programot? Akkor minek egy általános célú vezérlő? Egy ilyen somra egy tablet összes funkcióját rá lehet tenni. Sokkal kezelhetőbb az olyan koncepció, ahol a feladatmegoldás a helyszínen egy arra alkalmas eszközzel van megoldva ( egy tablet nem az... mikor működik -30 és +80 fok között? van-e watch-dog áramköre, vannek-e megfelelő perifériaillesztői? hogy rögzíted? hogy csatlakozol hozzá? soroljam?), és a tabletet pl lehet használni operátori panelként, amin csatlakozva a vezérlőhöz HMI-n keresztül felügyelheted a folyamatot.

Parallax? SD kártya? Kijelző? Minek?

Azok hobbi eszközök. Lásd mint fenn! Ha távolabb akartok nézni, fentebb kell emelnetek a fejeteket. Minek kijelző egy olyan rendszerhez, aminek webszervere van és bármikor csatlakozhatsz hozzá egy tetszőleges okostelefonnal, tablettel, számítógéppel stb...?! Ugyanakkor ha mégis szükséges, simán rá lehet dugni egy szabványos monitort.

Mennyibe kerül egy Propeller chip? kb 20e? És mennyiben van egy mini pc? kb 35-70e. A technikai lehetőség az utóbbi javára több nagyságrenddel jobb, mint amit az árkülönbözet tükrözhet.

Elnézést kérek azoktól akiket esetleg megbántottam, nem volt szándékomban. Megjegyzéseimet elsősorban gondolatkeltésnek szántam, nem kritikának. Amennyiben az a cél, hogy az áramkör tervezése és élesztése folyamatával szerezzünk örömet akkor azt kell csinálni... ha a funkcionalitás és az konstruálás öröme együttesen a cél, akkor bizony váltani kell!
(#) ciw válasza Giants hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Igaz, de én nem azt mondtam, hogy
Idézet:
„az ipari cuccokat felejtsük el”
, csak az más tészta.
Engem azzal keresnek meg sokszor, hogy a gyári az drága, főleg, ha a gyártó monopol helyzetben van.

Minek a tablet? Egy ötlet volt, végülis egy olyan kijelzőmeghajtásra lehet szükség ami videókat játszik le és felhasználói felületet jelenít meg némi HW gyorsítással megtámogatva, gyakorlatilag a tablet majdnem mindent tartalmaz amit a SOM-al szeretnék megvalósítani.

Ezt elérhetem, hogy veszek egy mini-pct+kijelző+kell még hozzá a gépet működtető fő vezérlő.
Vagy egy ilyen SOM modul+saját panel+linux+kijelző+kell még hozzá a gépet működtető fő vezérlő.
Akkor már egyszerűbb egy tablet mint HMI terminál+kell még hozzá a gépet működtető fő vezérlő.

Azt én is és a megrendelő is megtudja, hogy bemegy a boltba megveszi a mini-pct készen és valakivel irat rá egy programot ami végrehajtja a feladatot de általában ez a legegyszerűb de legdrágább fejlesztési mód is, ráadásul ez a projektnek csak egy kicsi része.

Ezért is mondom, hogy feladat specifikus, hogy mivel oldjuk meg.
Nyilván minden ötletet és megoldást szívesen veszek, mert így lehet eljutni a legoptimálisabb megoldáshoz.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2014
(#) sltd hozzászólása Szept 11, 2014 /
 
bumper
csak hogy követni tudjam a témát
(#) Giants válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Igazad van. Én fogalmaztam pontatlanul. A kérdés alatt egy development board-ra gondoltam, ami már csatlakozókat is tartlamaz. De maradjunk az egyedi chip-nél.

Parallax

Ha minden szükséges elemet összeszámolunk egy működőképes panel összerakásához, akkor nem tévedtem sokat. De nem is ez a lényeges. Lehetséges én értelmeztem rosszul a nyitó problémafelvetést.

Operációs rendszerről volt szó és flexibilis környezetről. No meg SOM-ról, ami egyébként egyes terminológiák szerint "System on Module" jelentéssel bír, vagyis komplett gép (a gyártó is így nevezi).
Ha maradunk ezeknél az igényeknél akkor meglehetősen "karcsú" - hogy idézzelek - egy propeller, vagy arm alapú modul.

Ezen túlmenően nem értem az idézett szövegben a működtető fő vezérlő fogalmát.
Idézet:
„Ezt elérhetem, hogy veszek egy mini-pct+kijelző+kell még hozzá a gépet működtető fő vezérlő.
Vagy egy ilyen SOM modul+saját panel+linux+kijelző+kell még hozzá a gépet működtető fő vezérlő.
Akkor már egyszerűbb egy tablet mint HMI terminál+kell még hozzá a gépet működtető fő vezérlő.”

Ha van egy "számítógéped", minek is kéne még egy "fő vezérlő" a vezérlési feladatokhoz?!
A felépítés adja magát, egy az 1. ábrán látható SOM-nak 32 GPIO portja van...és egy sereg kommunikációs busza. De, hogy ne ragadjunk le az általam hivatkozott eszköznél, még egy tucatot tudnék hivatkozni.
(#) kameleon2 válasza Giants hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Szia! Kezdem elveszíteni a fonalat. Voltaképpen mit is akarsz? Mert CIW olyan eszközt keresett, ami célhardver. Ha videót kell nézni - amit felsorolt - arra a propeller elég - persze felbontásfüggő, mert HD-hez már propeller2 kell valószinűleg. Igaz másolható. Tud hangot is kezelni, be és kimeneteket. Ha nagyobb teljesítmény kell, akkor ARM, ATOM. Ha PC tudás, akkor Valamilyen sokmagos Intel, AMD PC, ipari PC, Rasberry PI stb. Az általad említett chipet nem ismerem - ezért érdeklődöm. Valamint érdekelne, hogy tulajdonképpen mi is az a feladat, amire ennyire összetett dolog kellene ami fából is van meg vaskarika is. A development boardok általában tartalmaznak valamilyen kontrolert, minimális tápot és egy halom tüskesort. De..... Nem alkalmasak késztermék meghajtására, mert túl sok apró probléma adódik egy fejlesztés közben. EMC zavarok, tápzavarok, médialejátszásnál kodek és egyéb cserék, kompatibilitás stb. Ezért érdeklődnék, hogy mi is a cél? Ha csak egy video lejátszására alkalmas eszköz akkor venni kell egy olcsó HDMI sticket androiddal és slussz.
(#) Giants válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Tisztelt érdeklődő és a hozzád csatlakozók! Meggyőztetek! Egy koncepció vezérlőt fogok bemutatni, amely felépítése részben a különféle eszközök alkalmazási tapasztalatain, részben pedig az üzemi körülmények között észlelt működési rendellenességek és felhasználói igények elemzésén alapul.

Azért koncepció vezérlő a fantázianeve, mert a felépítésen kívül magába integrálja egy nem szokványos technológia elemeit is.
(#) kameleon2 válasza Giants hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Csak vigyázz a publikálással, mert ez most kb. 2.500.000 Eurót ér, ha eladod mint koncepciót és jól tálalod Brüsszelben. Persze ha ennyire akarod..
(#) Giants válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Na, én is ezt modom! Kezdem elveszíteni a fonalat. SOM-ról olvastam eredetileg. A SOM-hoz szóltam hozzá és ahhoz, hogy minek alkalmazzunk "alkalmi célhardvert" amit állandóan tákolni kell. Egyszerűen annak a véleményemnek adtam hangot, hogy kommersz cuccokból nem lehet megbízható berendezéseket készíteni.

És hol van itt fa és vaskarika? És melyik rendszer bonyolultabb? Egy összetett alapokat nyújtó futtató környezet, vagy egy feladatra is korlátosan alkalmas megoldás, ahol minden igény változás bonyolult hardver és szoftver változással járhat?

Mi a feladat?! Ezzel a kérdéssel máskor is találkoztam.. De ciw egy sor dolgot leírt ami arra utal, hogy a megrendelői valamiféle ipari igényeket kívánnak megoldatni vele. Ha erről van szó erre lehet megoldás a felvázolt működés. Ha pedig hobbi szintű alkalmi problémamegoldásról van szó, akkor egy másik szinten folyhat a gondolkodás, amihez tényleg nem kell "számítógép". De mindaddig míg olcsó modulokból, ad-hoc módon összeállított elemekből készül egy "vezérlés" nem beszélhetünk sem megbízhatóságról, sem profizmusról. Még csak esztétikumról sem.
A célt pedig ciw-től kell megkérdezni.
Ha pusztán egyfajta szórakozásról van szó, akkor máris ignorálni lehet minden hozzászólásom. Ha megbízható vezérlés előállításáról van szó, akkor pedig fenntartom a véleményem.
(#) Giants válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Csak akkor ha érdekel.... És persze gyártási dokumentációt ne várj
(#) ciw válasza Giants hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
A fő vezérlő az ami elvégez mindent egy zárt burokban(így a gép lelke nem másolható és nyugodt lehetek, hogy amit kiadok a kezemből az tuti jó) pl.: fizetőeszközöket, motorokat, szelepeket, érzékelőket, díszkivilágítást, meg amit még kitalálnak lekezeli.

A som vagy akármi csak azért kell, hogy kívülről a felhasználó a "kívánt csili-vilit lássa" magyarul az eszköz felvehesse a versenyt a nagy gyártók eszközeivel, akik ezeket a dolgokat meg tudják egyszerűbben és kompaktabban oldani az aparátusokból kifolyólag.

Idézet:
„Szerény véleményem és elnézést kérek de a propeller már akkor halott volt amikor kitalálták.
A raspberry is csak játszani jó, esetleg megtanul az ember a linux ilyesfajta felhasználásával megismerkedni.
(#) ciw válasza ciw hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Ez meg lemaradt:

Nem ipari fejlesztésről van szó, hanem egy eszközről de (sajnos konkrétumról nem beszélhetek)
ami több éves fejlesztés eredménye és már jól működik a teszt fázisban, viszont a megrendelő jelezte a későbbi multimédiás (csak vizuális) megjelenítés igényét is, és erre próbálok alternatívát találni (mert ha az elején ezt tudom nyilván olyan platformot választok ami megfelel a célra).
A belinkelt modulban azért gondolkodtam, mert egyszerű a felépítése és ha rá tudok venni egy linuxot hogy azt csinálja ami nekem kell akkor később megtervezem a saját boardot ami már tartalmazza a SOM-on lévő arm-sdram-flash párost is és úgy megy gyártásba.

Azért próbálok modulokból építkezni, mert ha az egyik nem jó akkor másikat kell venni, és a megrendelőt nem érdekli, hogy hogyan oldom meg neki csak a végtermék érdekes.
Viszont nekem súlyos pénzekbe kerül ha rossz modult választok és azt buktam, ha túllövök a célon jön valaki aki azt mondja "ezt fele ennyiből is meg tudja csinálni" (persze ez nem biztos hogy igaz) és már ismét elbuktam mert a pénzemberek füle az ilyenekre nagyon érzékeny.
(#) kameleon2 válasza ciw hozzászólására (») Szept 11, 2014 /
 
Mindenki azt gondol amit akar. De ipari környezetben nem sok processzor van ami interpreter alapú és megállná a helyét. Én maradok a propellernél, mert egyféle van belőle és az jó. Nem kell az időm nagy részét több száz megás szoftverek fel-le telepítgetésével és a mikrokontroller egyéni nyűgjeinek kitanulásával töltenem. Ha egy olyan mikrokontroller idejétmúlt szerinted, amibe 16k-ban röhögve és lötyögősen elfér egy webszerver úgy, hogy szoftveresen oldja meg az adatfolyam kezelését is, mert egyik lába sem dedikált - akkor nézd meg a vetélytársait 32 biten. Ebben ugyanis 8 mag van 80MHz-en. Nem sok feladatot tudtam neki adni amitől kifeküdt volna. De ez már kezd off lenni és inkább a miért szidjuk a másik vezérlőjét topik alá tartozna. A rasberryvel sincs gond -ha a helyén - a kütyüpiacon kezeli az ember és a HMI-környezetben.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem