Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   193 / 372
(#) szili83 hozzászólása Okt 8, 2014 /

Ez árban? Habár jobb lenne saját magam építeni, akkor tudja az ember mi hogyan. Egy értelmes mechanika mennyibe kerülhet? Bővebben: Link
(#) Pali79 válasza szili83 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

Ki kell indulni valamiből, mert ez a kérdés a "Mennyi? 60! Mi 60? Mi mennyi?" szólást juttatja eszembe. Egy jó 3 tengelyes meghajtás táppal mindennel kb 30k. A motorok elég változatosak, én 8k-ért vettem a 3,1 Nm-es darabját alig használtan. Vagyis a srác megvette kipróbálta, pakolgatta egy darabig aztán eladta. Persze ezek a dolgok összefüggnek és exponenciálisan növelik a költséget. A nagyobb motor nyilván drágább, de a meghajtásához nagyobb feszültség is kell ami ugye nagyobb tápot jelent, de az olcsó vezérlők is csak kb 35 V-ig bírják, tehát abból is drágább kell.
Tehát ha abból indulunk ki, hogy max 1 Nm-es motorokat fogsz venni, azokat használtan pár ezresért megkapod. Ezekhez a V-type vezérlő itthon kb 23k. Kell még egy 10-15A-es táp az is olyan 10k.
(#) szili83 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

A meghajtást majd megoldom, egy jó alap, azaz mechanika kellene, orsókkal, asztallal, miegymással, azaz már csak az elektronikát kelljen rászerelni. Ilyet kitől lehetne venni/rendelni? Hobby célra kell, úgyhogy 0,05mm-es pontatlanság akár bele is fér, mármint a készterméknél.
(#) mex válasza szili83 hozzászólására (») Okt 8, 2014 /

Nem is teszed alacsonyra a mércét azzal az öt század mm tűréssel!
Gondolom ezt aluban, és uram bocsá' ennél is keményebb anyagok megmunkálásában is elvárod.
Vásárolj egy kész gépet, az talán tudja sorozatban tartani ilyen tűréssel a méretet, de egy elsőnek épített géppel csak a szívás lesz, az eredmény pedig elmarad a várakozástól.
Tudod a cnc gépet hobbiból építők úgy mondják: az első gépet az ellenségednek, a másodikat a barátodnak, a harmadikat magadnak készíted el...
Egyébként ez egy kiváló gépépítő eladásra kínált portékája, az ára ...e Huf.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2014
(#) szili83 válasza mex hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Azt hittem, hogy a 0.05mm az soknak számít.
Igen, valami ilyenre gondoltam, amivel ilyen tárgyakat el lehet készíteni.
(#) Pali79 válasza szili83 hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

Hát ez zsebbe nyúlós lesz. Ott az email a videó végén, csak írnod kell neki.
(#) szili83 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 9, 2014 /

És amit korábban linkeltem milyen lenne? Méretre nagyot be tud fogni. Ezzel lehetne marni is?

1/8-os marót tud megfogni rendesen és a motor is csak 300W-os. Ne várj tőle a videón látott teljesítményt, de biztos nem rossz. De nem azt mondtad, hogy nem akarsz ebay-ről?

EU-n belülről jöhet, arra nincs ÁFA és VÁM. Nem?
A motort ki lehet cserélni. És ha kisebb szerszámot fog be, az sem baj kezdetnek, nem? Több lépésben lassabban csinálja meg. Engem nem zavar, ha órákat dolgozik, csak csinálja meg. Nem sorozatban akarok gyártani sokat.

Igen az EU-nak megvan ez az előnye. viszont a vékony szerszámnak megvan az a hátránya, hogy max 15 mm mélyen tud dolgozni.

Az első körben, mármint a 15mm elég nekem. Később meg cserélek motort. Csak legyen stabil a körítés.

Azért nyilván megvannak a korlátok, nem lehet sokkal nagyobb marómotort rátenni.

Az igaz, de nagyobb szerszámot nagyobb és kisebb léptékben marni gondolom lehet. Azt bírnia kellene. (vagyis szerintem, de nem értek hozzá, a volt munkahelyemen volt egy NC gépem, de az célgép volt, egy orsó javítása is drágább volt, mint egy itteni gép ~4e EUR, egy új orsó ~10e volt bele)
(#) szili83 hozzászólása Okt 9, 2014 /

Az lenne a kérdésem, hogy excelon fileból tud dolgozni?Amit a sprint layout legenerál...

Illetve a MACH3 ezt be tudja olvasni?

Vagy még milyen ingyenes programmal szoktatok egy alakzatot megrajzolni?
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2014

Sprintből származót még fel kell dolgozni egy cam programmal.

És milyen free-t ajánlatok, ami jól működik?

A mach3 testvére a lazzycam kezdőknek elég szerintem.
(#) kameleon2 válasza szili83 hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

A mach3 G-kóddal fog neked dolgozni. Én is bármiben dolgozom, szerkesztek - utána G-kód konverzió. Az egyszerűbbeknél már megírom direktben - egyenesek, négyszögek, kör, ívek. Sokkal egyszerűbb kódokat tudok én magam generálni .
(#) szili83 hozzászólása Okt 10, 2014 /

Valakinek tapasztalata a 3020 vagy 3040-es kínai CNCkkel?
Rendelés, minőség, stb...
Bővebben: Link

Olyat vennék, amit Németországból küldenének. Kínából rájön a VÁM és az ÁFA.
(#) hotib válasza szili83 hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Excellon to G-code konvertor. Nem bonyolult a használata, ha kell segítség, jelezd, többen is használjuk.
(#) hotib válasza szili83 hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Amit linkeltél ránézésre nem tűnik használhatatlannak. Az ára jó, de...
Én kicsit nagyzolónak találom a 11000mm/min gyorsjáratot. TR1204-es orsókkal hajtja, 2750RPM kellene hozzá... Léptetőmotoros direkt hajtás, jó lesz a gyorsjárat max. 4-5000-nek is. A max. 3000mm/min marási sebesség vállalható, amennyiben megfelelő főorsó fordulattal párosul. Nyák esetén 2-es maróval max. 4-500-ra saccolom a kontúrmarást ezzel a főorsóval, mert az alacsony fordulat miatt törik a szerszám.
A vezérlő korrektnek tűnik TB6560-nal, ránézésre jó táppal (a kép jobb szélén éppen látszik a toroid)
Az nem derült ki számomra, hogy a főorsó szoftverből kapcsolható, szabályozható-e? Gyanítom max. kapcsolható.
Nyák gyártáshoz erény, hogy 1/8 collos patront adnak a befogóhoz, a keményfém fúrók általában ilyen szárral szerezhetők be. Persze nyák fúráshoz a 11000RPM nem túl sok (magyarul csak lassabban mehetsz bele az anyagba, ezért sok lyuk esetén érezhetően megnő a gyártási idő) de használható.
A végállásokat én nem így helyeztem volna el, mert ha valami oknál fogva mégsem áll meg a gép, akkor összetöri őket. Ez elvileg nem fordulhat elő, aztán meg mégis...

Összességében: a fentiek figyelembevételével a CNC3040T-DJ V2 (ez van a képen) vállalható gépnek tűnik. Persze ha a saját szempontjaidnak is megfelel.
(#) kameleon2 válasza hotib hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Csak hozzászólásként... Én a gépemet eddig összesen egy feladatnál használtam végállások közelében - mert éppen elfért a munkadarab. Az esetek 99%-ában ennél kisebb területen dolgozik a gép. Gyakorlattá is vált, hogy felteszek egy akkora bútorlapot a munkaasztalra, amit teljes felületen síkba tudok húzni - és ez bőven a végállásokon belül van. Erre rögzítem a megmunkálandó anyagot, így ha megszalad a maró, vagy a fúró - nem törik azonnal - van idő belenyúlni a vész stop-ba. Gyanítom, hogy mivel nagyobb mennyiségben és egy kaptafára készül - valóban vállalható a gép - főleg ennyiért. A főorsó motort meg le lehet cserélni- bár nekem már alapból is kicsinynek tűnik. Én most vettem ilyet - de 500W-os változatban. Szerintem az a belépő szintű motor. a 300W-osak nagyon lassúak és gyengécskék. Ez főleg a gépidőben mutatkozik meg.
(#) hotib válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Az enyémen nincs végállás A softlimit jól működik, ha jól van beállítva. Ha meg nem, akkor nincs idő megnyomni a vészstopot. Tapasztalat, sajnos. Persze azonnal leállítottam, de a reakcióidőnyi késlekedés elég kárt okozott - szerencsére csak a munkadarabban és a felfogatásban. A gép és a szerszám túlélte.

Ez a CNC3040T-DJ V2 jelzésű masina a képek alapján már nem gagyi kategória, kezdő gépnek jónak tűnik. Dolgozni lehet vele, a leírt (és használat közben megtapasztalt) hátrányokat / hiányosságokat lehet, és talán még érdemes is orvosolni idővel (pl. főorsó csere)
(#) szili83 válasza hotib hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Jónak tűnik, hogy szakértő szemel azt mondjátok vállalható.

Egy olyan kérdésem lenne, ha a 4D motort feltenném, akkor erre lehetséges lenne? Vagy ahhoz egy másik motorvezérlő kell, vagy ehhez valahogyan össze lehet hozni? Azaz azt külön vezérelni egy külön kártyáról és tápegységről.
(#) kameleon2 válasza szili83 hozzászólására (») Okt 10, 2014 /

Szia! A negyedik motor opcióként benne szokott lenni a vezérlőkben - mármint a pirosban például, ebben nem tudom benne van-e. Úgy azonban biztosan megoldható, ha veszel például egy picodrive vezérlőt plusszban és összeforrasztod a párhuzamos portod megfelelő kivezetésével a dobozon belül(step és dir lábak), hiszen a többit úgyis a szoftveredben állítod be. (IO portoknál mach3). De vehetsz drágábban 4 motoros változatot is. Mindegyik gyakorlatilag a párhuzamos port egy-egy pinjére csücsül emlékeim szerint. Jobbaknál maximum van egy optikai leválasztás is a PC felé.
(#) abalazs válasza szili83 hozzászólására (») Okt 11, 2014 / 1

Én így használom a Sprint Layoutot. Simán kiexportálom a rétegeket, furatokat HPGL file-ba. Igaz nem Mach3-at használok, hanem USBCNC-t, az egyből megeszi ezt a formátumot. Ami ebben nagyon tetszik, hogy ha fúrásnál megadom neki, hogy van egy 0.8-as kukorica maróm, akkor azzal az összes 0.8, és 0.8-tól nagyobb furatot kivágja. Nem kell szerszámot cserélgetni minden méretnél.
(#) szili83 válasza abalazs hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Szuper! Én Mach3-at használnék, mert párhuzamos porton kommunikál az a vezérlő, amit adnak ahhoz, amit kinéztem. És a marással kapcsolatosan, nem lenne jobb lemarni teljesen, azt ahol nincs vezetősáv? Ez így kb 50V-ig jó, de pl egy csöves erősítőnél nem igazán.
(#) szili83 hozzászólása Okt 11, 2014 /

Windows8.1 64bit, notebook, és párhuzamos port mennyire esélytelen egy vezérlőnek?
Ez van a gépemen, és ezzel kellene megoldanom valahogy.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2014
(#) Pali79 válasza szili83 hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Simán! A legtöbb vezérlőnek ilyen a csatlakozása.
(#) szili83 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 11, 2014 /

Úgy érted, hogy nem fog menni? Vagy menni fog? Mert azt tudom, hogy XP-n jó, vagyis amit találtam írás. Notebookra ha van rajta (de nincs) LPT azt sem ajánlják.
Következő: »»   193 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem