Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kandósok
Sziasztok!
Továbbtanulás ügyben szeretném folytatni a topicot. Természetesen csak az eletronikai szakirányok jönnek szóba, BME-VIK, vagy a Kandó. Bár inkább a BME-re szeretnék menni, az mégiscsak nemzetközileg elismert bizonyítványt ad. Ha van itt onnan valaki, aki betekintést tudna adni az ottani életbe, nagyon szívesen kérdezősködnék kicsit. Üdv!
a másik is nemzetközileg elismert papírt ad. meg amúgy is csak bsc-re mehetsz, azt meg kutya kötelességük külföldön is elfogadni. hangulat? attól függ, hogy mi érdekel... minden csak rajtad múlik.
Ebben azt hiszem nem vitatkozhatunk, hogy a Kandó gyakorlati, a BME elméleti...
Kandón tanítanak a tanárok és közben legtöbbjuk a szakmájából abból él, a BME-n a tanításból élnek többsége. Ezen nincs mit vitatkozni, sok bennfentes BME-sel beszéltem már és ezt az összehasonlítást ők mondták. Mellesleg saját tapasztalatom szerint is ez a helyzet. Ha nem könyvből akarod megtanulni az elektronikát és majd csak sokév után először Labort látni, akkor a kandóban a helyed. Ott legalább olyanok tanítanak, hogyha oda mész hozzájuk egy tök más technikai kérdéssel, akkor tudnak válaszolni annak ellenére hogy "nincs benne a könyvben". Ha gyakorlat a fontos és a tényleges napi életben használható tudás, akkor -> Kandó. Ha az áramkörből az építés és a tervezés helyett jobban bejön azok lelki világa és a száraz elmélet -> BME. A megkövezésemre délután 2 és 4 között van lehetőség munkanapokon. ![]()
Nekem is nagy dilemmám, hogy Kandó vagy BME...de még van 1.5 évem eldönteni.
Épp most néztem, hogy a Kandón én az automatizálásra mennék robotok modulra....de az kint van Óbudán csak hogy ne legyen olyan könnyű az életem.... ![]() Mit gondoldtok mit érdemes tanulni azt amiből később 100, h megélsz vagy azt ami (jobban) érdekel?Engem speciel a robotika érdekel, MI, automatizálás, ilyesmi....
Azt érdemes, ami érdekel. Villamosmérnöki területen szinte minden nagyon keresett, egy-kettőt kivéve. Pl. A "durungáram"... Idegeneknek: Erősáram.
Az sokkal többet ér, hogy azt csinálod amihez kedved van és érdekel is, mint az, hogy mert azzal keresel a legtöbbet... Abba úgyis beleőrülnél. Meg kell találni az arany középutat.
Ha ezek érdekelnek, akkor inkább BME, és ott az IIT tanszék szakiránya.
a bme villanykar 10. kerület, petőfi hídnál...
kandó meg óbuda, bécsi út. szerintem tök mindegy ![]()
a meghívást elfogadjuk
![]() azért a BME sem annyira száraz. Az igaz, hogy kevesebb a gyakorlati dolog, de olyan elméleti alapokat adnak, hogy Labor1-2, Önálló laboron, Szakdolgozat írásnál simán magadba szívod a szükséges hiányzó gyakorlati ismereteket. Fordítva nehezebben megy szerintem. Amikor nem tudod, hogy mit miért csinálsz, meg mi miért úgy működik, az sokkal több gondot okozhat. Ezekkel nem azt akarom mondani, hogy a Kandósok /%!/%'"!+ -k, inkább azt, hogy nem a tanításon múlik ebben a szakmában a tudás, hanem leginkább abban, hogy Te magad mennyit foglalkozol ilyenekkel, mennyire jársz utánna dolgoknak, mennyi szakkönyvet olvasol, milyen kapcsolásokat agyalsz ki és valósítasz meg. Sem Kandón, sem BME-n nem szabad várni, hogy a sültgalamb a szádba repüljön, és majd mindent elmondanak, mert nem így lesz. Elmondják az alapokat, mutatnak pár elméleti/gyakorlati példát rá, de hogy azzal Te mit tudsz kezdeni, az már csak rajtad múlik.
Ebben 100%-ig egyet értünk. Egy iskolában soha senki nem tanulhatja meg a szakmáját rendesen. Csak segíthet és alapozhat.
Az a gyakorlat, amire egy villamosmérnöknek szüksége van, azt meg úgysem kapod meg semelyikben, és sehol. Azt neked kell "gyűjtened" otthon, gyakhelyen, melóban.
Én személyes véleményem, meg amiket hallottam:
BME-VIK-es vagyok, kemény fél éve ![]() ![]() Bár egyetemnél még nem tudom a gyakorlatot, ide azért kell rendesen hogy az ember házilag is szórakozzon a dolgokkal otthon... A Kandósoktól (volt osztálytársak) annyit hallottam hogy ez a bizonyos összetartás nem annyira van meg (a középsuliban volt hasonló nemtörődömség), főleg a felsőbbévesek nem túlságosan törődnek velük...De itt is vannak évközben rendesen ZH-k. (Sőt sztem több mint BME-n... hallomás alapján) Ez csak az én véleményem... lehet megkövezni vizsgaidőszak után a Terminuszban ![]()
Ez a Kandó vagy BME kérdés engem is nagyon foglalkoztat, mivel lassan muszáj lesz választanom de sehogy sem tudok dönteni. Próbáltam érdeklődni kérdezgetni, olvasgatni véleményeket de sajnos mindenhol a "mindenki a saját lovát dicséri" effektussal találkoztam. Akikkel eddig sikerült beszélnem azok közül az egyik azt mondja nagyon jó gyere ide, a másik vért izzad és mégsem tud semmit, tehát a döntés nem könnyű, én sajnos már állandóan ezen rágódom, pedig inkább a szakmámra kéne koncentrálnom. Sebaj remélem mindenki a saját magának megfelelő iskolát választja, én elmegyek irodalomtanárnak
![]() ![]()
Szerintem ha a későbbiekben tervezel még valamit (msc, phd képzés), és szereted a kihívásokat, akkor inkább BME villanykart jelöld meg az első helyen, mert az egy kicsit mélyebb elméleti tudást ad.
Ahogy én látom, szerintem a kettő között nincs annyira sok különbség, ha otthon szeretsz építgetni, és kedveled a szakmát, akkor mindegyik helyen el tudod érni azt a célt amiért odamentél. Én nem a saját lovamat dícsérem, mert kandós vagyok. ![]() Idézet: „azt meg kutya kötelességük külföldön is elfogadni.” Haaaat ... attol fugg hol. It az EU-ban valszeg elfogadjak BSc-nek a Kandos diplomat, nekem a tengeren tulon nem sikerult vele tovabbtanulnom mert nem fogadtak el BSc diplomanak az ottani oktatasi rendszerben ![]() En azt tudnam tanacsolni, ha valaki tenyleg tovabb akar jutni a BSc szintrol es/vagy erdekli a melyebb elmeleti tudas is (esetleg kulfold fele kacsingat tovabbtanulas szempontjabol) akkor erdemes a BME-re menni.
valamit elfelejtettem:
ne csak hallomásból dolgozz! minden intézménynek kötelező nyílt napot tartania. ez a kandón (és nálunk a niken) úgy működik, hogy az összegyűlt csoportot végigvezetik az intézményben, és persze sikeresen megzavarják vele az órákat is... (legalábbis hozzánk egyszer szakirányos órára bevonultattak egy 20-as létszámú bagázst, aminek "nagyon" örültünk) de a lényeg, hogy mindenképen el kell menni nyíltnapra a kiszemelt intézményekhez! persze ott csillog-villog minden, meg hazudnak, hogy hozzájuk kerülj, de legalább egy picike betekintésed lesz az ottani körülményekbe.
Na látom jó kis vitát sikerült kirobbantani. Az természetesen igaz, hogy BSc és BSc között nem lehetne különbséget tenni. De azért mégiscsak van olyan hogy elismertség / presztízs, tudomásom szerint egy BME diplomát nem kell honosítani sehol ha külföldre szeretnék mondjuk menni.
Írtátok itt az MSc-t, hát az még messze van, mert jövőre kezdeném a BSc-t, de talán el szeretném végezni azt is, de ez természetesen sok mindentől függ.. A saját érdeklődéssel, szorgalommal szerintem közülünk, aki hobbiként is ilyesmivel foglalkozik, főleg már az egyetem elkezdése előtt is, nem lehet gondja. Én így vagyok ezzel. BME-VIK-ről volt nálunk egy srác, előadást tartani, és nagyon szimpatikusnak állította be, tényeg egy összetartó közösség lehet. Mondta hogy sok közös rendezvény van mind buli, mind hobbi, mind tanulás szempontjából. Ez is tetszett. Nekem egyébként nem a megjelölés sorrendjén van a hangsúly, mert mindenképpen a BME lesz az első, mert az ugye 120 pont tavalyi rendszerben, a kandó meg 100 alatti... Inkább az érdekel, ki milyennek látja őket, hogy lehet beilleszkedni az ottani társaságba, tényleg mennyire vannak összetartó "csapatok", hobbikörök.. Nyílt nap: BME-n voltam, tetszett, a Kandóról lemaradtam mert a marhák áttették egy nappal korábbra, és amikor a pontos címet néztem volna előző nap, hova is menjünk, kiderült hogy hát, már aznap volt.. Ennyit erről..
Ha ma lehetne valasztanom akkor en BME-t valasztanam a Kando helyett. Ennek csak egyetlen 1 oka van, mert kulfoldon is elfogadjak (utolag mindig okos az ember). Egyebkent nem tudom osszehasonlitani a 2 sulit mert en Kandos voltam tobb mint 10 evvel ezelott es a BME-rol csak kevesett hallottam/keveset meseltek kollegak, haverok stb. Ha neked a BME szimpatikusabb, voltal nyilt napon is es egyebkent is a BME-t jelolod meg 1. helyen, akkor arra hajtsal ra. Ha veletlenul nem jon ossze akkor ott a Kando ahonnan meg mindig tovabb lehet lepni.
Hát engem pont ez a " Ha véletlenül nem jön össze a BME akkor ott a Kando " dolog zavar. Mert akkor ezek szerint akinek nem megy a BME az még mindig "le"mehet a kandósokhoz? Ennyivel színvonalasabb lenne a BME? Én akivel BMEs gyerekkel beszéltem úgy szidta a kandót mint a bokrot, nembeszélve egy gyerekről akinek túl könnyű volt a kandó és átment BMEre, és ott meg éppen hogy átment valahogy. Persze ezek nem bizalmas infok, lehet hogy a fele sem igaz de akkor is. Nekem eddig a Kandó volt a szimpatikusabb, de most már végképp nem tudok dönteni. Amúgy nem szeretnék Kandó BME (vagy BME Kandó
![]() ![]()
Én a BME-n végeztem vegyészmérnökként ((vörös diplomával)) most pedig a Kandóra járok távoktatásra. (mivel BME-n nincs levelező képzés.
![]() Szerintem az egyetemi és a főiskolai szint közötti jelentős különbség még most, a BSc képzés bevezetése után is megvan. Ezt egyértelműen bizonyítja az, amikor előadáson a tanár többször megjegyzi, hogy ezt meg azt a BME-n hogyan tanítják, de ez csak főiskola és nekünk nem kell ilyen mélységben tudni... Egyébként szerintem a felvételizőnek tudnia kellene magáról, hogy könnyen megérti-e a matematikai levezetéseket és nem okoz-e neki gondot hogy ezt összekösse a gyakorlattal. Mert ha csak bonyolult képleteket lát és nem tud követleztetést levonni belőlük, akkor ne eröltesse az egyetemet, menjen főiskolára. Egyetemi tudással szerintem jobban átlátja az ember az összefüggéseket (ha tényleg megértette és megtanulta a dolgokat), de a gyakorlatban ritkán kell ilyen mélységű számításokat, levezetéseket végezni, ezért a főiskolai végzettség nem jelent feltétlenül hátrányt...
Az a legrosszabb, hogy nem lesz egyértelmű válasz arra, hogy kandó vagy bme. Mert ezt mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy mit akar, milyen céljai vannak. Abban viszont tudnak az okosok/tapasztaltak segíteni nekünk, hogy részletekbemenően elmondják a tapasztalataikat/véleményüket, mert ezzel is többet tudunk meg a kandóról/bmeről.
Én úgy tudom, hogy külföldön el kell fogadniuk a BSC-s diplomát legyen az kandós vagy bme-s. Azt mondták a kanó nyíltnapon, hogy nekik is jó külföldi kapcsolataik vannak és hogy az ő diplomájukat is igen-igen megbecsülik. Szerintem egy jó cég úgy működik, hogy megnézi a diplomát azt mondja hmmmm, aztán lássuk mit tud a gyakorlatban. És akkor ott már igazán rajtad múlik... nem pedig azon hogy megtanultál-e 10 oldalas mateklevezetéseket....Egyáltalán mennyire van értelme ennek a sok elméletnek ait a bme-n nyomatnak?
"Egyáltalán mennyire van értelme ennek a sok elméletnek ait a bme-n nyomatnak?"
annyira hogy egy komolyabb cégnél nem csak az számít, hogy meg tudod-e oldani az adott feladatot, hanem hogy az a megoldás mennyire hatékony is egyben. mindenre lehet valami összebuherált "szolúsönt" adni, csak nem mindegy, hogy sorozatgyártásban dupla annyiba kerül, mint a konkurens termékek, és fele olyan lassú, mert nem tudod optimalizálni, vagy kétszer olyan gyors, és minimális alkatrésszel megoldható. plussz a sok elmélet tanulása egyben megtanít arra is, hogyha elédtolnak egy olyan technlógiát, amiről még életedben nem hallottál, és azt mondják hogy tudd alkalmazni egy héten belül, akkor sokkal gyorsabban fel tudod fogni a lényegét.
Azt azért el kell ismerni, szerintem, hogy optimális, hatékony termeléshez önmagában egy diploma sem elég; kell még hozzá sok gyakorlat, meg találékonyság.
Az viszont biztos, hogy alaposabb elméleti háttérrel többnyire hamarabb lehet jobb megoldást találni, szélesebb a látókör. Idézet: „ha elédtolnak egy olyan technlógiát, amiről még életedben nem hallottál, és azt mondják hogy tudd alkalmazni egy héten belül, akkor sokkal gyorsabban fel tudod fogni a lényegét.” Lényegében egyetértek veletek, de ez nekem nem függ össze egészen. A komolyabban levezetett elméletek nem feltétlenül jelentik azt, hogy aki "csak" fele olyan hosszan ismerte meg az elméletet, az az "új" technológiához hozzá sem tud szólni. Én pl. nem tudom elképzelni egyelőre, hogy bármihez is a való életben későbbi munkahelyemen elvárná tőlem bármelyik főnököm, hogy levezessem neki 525 ezer oldalas matematikai képletekkel, hogy mégis miért jó az, amit csináltam. Őt az fogja érdekelni, hogy valóban milyen hatékonyan tervezem meg a sorozatgyártás szempontjából. De ő csak a végeredményt fogja, és akarja látni! Az meg, hogy melyik megoldás milyen hatékony/olcsó, azt ő is tapasztalni tudja nagyon egyszerűen pl. az alkatrészek árából adódóan, vagy abból, hogy a termékeket jobban veszik, szélesebb körben esetleg... ezek után őt annyira nem fogja érdekelni a matematikai levezetés... szerintem.
csak tudod vannak olyan termékek, amelyeknél a megrendelő egyenesen kéri, hogy vezesd le neki minden részletét.
másrészt a legtöbb cégnél fontos a jó dokumentáció az esetleges hibák későbbi felderítése, továbbfejlesztés, áttervezés miatt, ezért a munkád javarészt nem tervezésből, hanem dokumentálásból fog állni (egy fejes mondta nekünk XY előadáson, hogy manapság a mérnökök munkájának 40% tervezés, 60% papírmunka) Idézet: „csak tudod vannak olyan termékek, amelyeknél a megrendelő egyenesen kéri, hogy vezesd le neki minden részletét.” Hogy tanulhasson a számára megérthetetlen képletekből? Áhhh, ezt én nem hiszem el... van pár tervezőmérnök ismerősöm a világ néhány pontján, és nem igazán hallottam ilyen csúnya, guszt***talan rémhíreket még tőlük... szerencsére ![]() Azt elhiszem, hogy sokat kell dokumentálniuk, de ezt szinte kizárólag saját részre teszik, olyan nyelvezetben, és olyan mélységgel, ahogy azt saját maguk érzik. Mert mit látna belőle (a sok képletből) egy átlagember (főnök, munkaügyis, többi alkalmazott, raktáros, stb)? Hozzá se tudnának nyögni se...
"Mert mit látna belőle (a sok képletből) egy átlagember (főnök, munkaügyis, többi alkalmazott, raktáros, stb)? Hozzá se tudnának nyögni se..."
ki mondta hogy ők fogják olvasni? Idézet: „ki mondta hogy ők fogják olvasni?” Te említetted 2 hsz-szal előrébb ezt > Idézet: „másrészt a legtöbb cégnél fontos a jó dokumentáció” Akkor most egyszer fontos, aztán meg mégse? Meg kinek is (lenne) fontos? És milyen mértékben? És melyik része? A fejlesztések dokumentálása igenis fontos, de csak olyan mértékben, hogy azt a többi, rá épülő részleg megérthesse, el tudja olvasni, és alkalmazni tudja a gyártás során. Hogy ezen felül a tervezőmérnök a saját munkáját hogyan vezeti le önmagának, és milyen képleteket használ, arra nincsenek kötelezően előírt szabályok, se szabványok, se semmi... még akár gyűrött A4-es papírra is dolgozhat, és 2 szó hosszú képletekből is létrehozhat olyat, ami esetén mindenki a falnak rohan a végtermék jóságától és gyönyörűségétől...
A gyengébb képességűeknek sajnos számolgatniuk és tervezniük kell, a jobbaknak viszont isteni szakraként pattan ki az agyából az optimális megoldás, amit természetesen belső megérzéssel alá tudnak támasztani, és ezt mindenki fenntartások nélkül elfogadja majd...
![]() Az egyetem nem arról szól hogy 525 ezer oldalas matematikai képleteket kelljen megtanulni. Egyszerűen csak nagyobb mélységben, részletesebben oktatják a dolgokat és olyan dolgok is előjönnek, amik főiskolán nem. Itt most Öveges professzor mondását idézem: "Minél nagyobb a tudásod gömbje, annál nagyobb felületen érintkezik az ismeretlennel..." Szóval nem kell azt hinni, hogy mindent tudni fog az, aki egy egyetemet vagy egy főiskolát elvégez. Csak a legfontosabb dolgok és azok is csak lebutítva kerülnek oktatásra. Még egy kis terület részletes megismeréséhez is kevés egy élet is...
látom a szókiforgatáshoz értesz.
"Te említetted 2 hsz-szal előrébb ezt > „másrészt a legtöbb cégnél fontos a jó dokumentáció”" Leginkább a munkatársaidnak kell jól dokumentálnod. Na persze nem azoknak akikkel együtt sörözöl munka után, nagyobb cégeknél vannak mérnökök a világ másik részén is, és mi van akkor ha szeretnék felhasználni a munkád, hogy nekik ne kelljen mégegyszer megcsinálni ami már úgyis készen van. Vagy teszem azt Pápua-Új Guineában a szervízmérnök belebotlik olyanba, amivel még nem találkozott, és te pont szabadságon vagy, vagy kórházban fekszel stb., akkor valakinek elő kell keresni azt a doksit, és véges idő alatt ki kell hámoznia hogy Te mi a fenét is akartál ott kezdeni azzal a 20 műveleti erősítővel meg ellenállásokkal. Nem csak kis (esetleg magyar) cégekben kell gondolkozni. Idézet: „Egyáltalán mennyire van értelme ennek a sok elméletnek ait a bme-n nyomatnak?” Én ezek után már nem merek vitatkozni, még szókiforgató lenne belőlem más szerint is, meg lebeszélni se akarok senkit a BME-ről! Hajrá BME... mindenki oda menjen... az a tuti! ![]()
Nezd, ez nem elbizonytalanitas akart lenni a reszemrol. Mindenki csak a sajat szemszogebol tudja leirni a dolgokat, en is ezt teszem. Utolag en jobban jartam volna a BME-vel, de utolag mindig okos az ember. Annak idejen amikor tovabbtanultam, akkor szimpatikusabb volt a Kando, ezert is mentem oda. Ma mar mashogy dontenek.
alex077-nek: A kulfold az nagyon tag fogalom en viszont soha nem mondtam, hogy kulfoldon nem fogadjak el a Kandos diplomat. Azt mondtam, hogy a tengeren tulon (egeszen pontosan Kanadaban) jobban elfogadtak volna a BME-es villanymernoki diplomat mint a Kandosat. De ez az elfogadas is tag fogalom. Hogy egeszen pontos legyek egy posztgradualis 1 eves kepzesre szerettem volna jelentkezni, de sajnos nem vettek fel, mert nem fogadtak el BSc diplomanak a Kanados diplomat. Barhogy bizonygattam, hajthatatlanok voltak. Nekik az volt a lenyeg, hogy egy egyetem (University) adja ki a BSc diplomat es ne egy fosuli (College). Egyebkent pedig tenyleg csak azt tudom mondani, hogy mindenki a sajat kepessegei, erdeklodese es lehetosege szerint valasszon sulit. Ha valaki mar most tudja, hogy neki jol megy a matek, fizika es inkabb elmeleti beallitottsagu, akkor inkabb a BME-t valassza. Ha gyakorlatiasabb es kevesbe szeret belemenni az elmeleti dolgokba akkor inkabb Kando (persze ott is lesz elmelet boven!). De kozben is lehet valtani szoval sztem nincs semmi veszve ha idokozben jon ra valaki hogy inkabb kicsit mas erdekli, tobb elmelet v. kevesebb. A mai lehetosegek tagabb ide-oda vandorlast tesznek lehetove. |
Bejelentkezés
Hirdetés |