Fórum témák
» Több friss téma |
Én is szeretnék átállni a Mach3-ra, de sajna nekem is "modern" laptopom van, nincsen rajta párhuzamos port. Próbáltam már több USB-LPT átalakítót, esélytelen. A nagy sárga fórumon van egy srác, aki csinál átalakítókat (UC100 és UC300) Ezekkel szemezgetek, de előbb a gépet fejezem be mechanikailag.
Ha nyáknál teljes felületet akarsz lemarni, arra úgy emlékszem, hogy a Coppercam képes.
Ezzel nem lehet kiváltani? Ez komplett vezérlő is, ha jól látom?
Ez csak egy leválasztó kártya. Ilyennek majdnem bedőltem én is, mikor keresgéltem USB-s vezérlőt. Ennek elvileg csak a táp miatt van rajta az usb. Onnan is tud tápolni.
Akkor mire keresek e-bayen?Amúgy a CNCboltól kértem árajánlatot, kíváncsi vagyok mit kapok. Elküldtem, nekem hasonló kellene, mint a kínai, és visszaírta az gyenge, és nem stabil a váza...érdekes. Ezért lenne jó, ha valakinek lenne, s megírná tapasztalatait 3020, 3040, 3060-al kapcsolatban, ez egy széria.
Mihez gyenge? Acélt marni lehet gyenge, de nyákot fúrni-marni biztosan nem. Szerintem módjával alura is jó, de majd a tapasztalat.
Arra várni, hogy pont ilyen legyen valakinek, és még olvassa is a topicot, szerintem eléggé esélytelen (ámbár nem lehetetlen)
Alut marni is jó, ha rákeresel, sok video van róla, hogy marnak vele. Meg kisebb lépésben vinnie kellene....
Bővebben: Link De még gondolkodok rajta.
Mekkora ennek a gépnek az össz tömege? A távmegitélésnél nagy szerepe lenne. Pl? az "Y" lin-ek átmérője. Ez a videó nem volt megygyöző.
Bővebben: Link
Itt megtalálsz mindent, amit én is tudok.
Ez a gép igy komplett! Bizonyára müködik is. A helyedben én nem kapkodnám el. Egy kis erőgyüjtés és információ szerzés után nagyságrendel ügyesebb gépet is épithetsz.
Nem térnék ki a linkelt gép sok-sok gyengéjére azt egy hónap után magad is látnád.
Minden gép gyenge lesz egy idő után - mert evés közben jön meg az étvágy..
Először csak panel és műanyag - esetleg plexi... aztán - ha már itt a gép - alu előlap... Az előlaphoz távtartók is kellhetnek, az oldallapok legyenek fából stb... Én is ott tartok , hogy látom a gépem gyengéit - meg azt is, hogy az amit az ember szeretne - nagyon sokba kerül. De.... ez a gép olyan amilyen - viszont sorozatgyártmány. Azaz könnyedén javítható, cserélhetőek a darabjai és a pontossági osztálya is nagyjából adott, ahogyan az is mire jó és mire nem. Ha nem kezd el eggyel sem dolgozni - soha nem fogja tudni - mit is szeretne igazán. Addig meg bőven kiszolgálja - maximum továbbadja, vagy meghagyja második gépnek. Sokszor az is jó tud lenni, amikor az egyik gépen panel készül, a másik éppen elő, vagy oldallapot farag. Én utánanéztem - az igényeimnek egy 32 szerszámos Bungard CCD pont megfelelne - csak az 5 milliós ára nem. Mindennek ára van. Vastagabb rudazatok, több vas - több pénz. Erősebb motor - több pénz. Nagyobb vezérlő - több pénz. Erős felépítésű, nagyobb váz - több pénz... A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2014
És mik a gyengéi?
Még semmi nincs veszve, idővel ruházok csak be. Építés sem lehet egyszerű, mert oda sok mindent kell legyártatni, és semmi nem olcsó, sőt. És ha valamit benéz az ember, akkor vége. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2014
Néhány dologgal egyetértek. Amivel nem az valószinüleg a nem azonos nézőpontból adódik. Nekem pl a Te általad megnevezett gép sem tetszik, sőt nagyon nem.
Amúgy nagy illuzióim nem lennének egy ily módon összerakott kinai gép javithatóságán. A gép 28 kg! gyakorlatilag alúfólia
Azért nem mindegy ám, hogy miből van. Az aluminium 2700kg/m^3 az acél pedig 7800kg/m^3. Szóval ~3x sűrűbb! Akkor mutass olyan gépet, ami elérhető árban van, és minőségre is jó. Építő jellegű kritikákat bármikor bárkitől.
Abból már ipari gépet vehetsz használtat.
Bocs de láttad a téma címét ? Építése --- nem vásárlása !
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2014
Egyetértek - de mégsem. Mindenkit megkérdezett a tapasztalatairól - engem is. Nem hinném, hogy ez bűn. Főleg egy kezdőnek nem. Én is sokat kérdeztem - bár így utólag - még így sem eleget. Én becsülöm, hogy körbejárja amit lehet. Eddig senkit nem hallottam úgy válaszolni, hogy: "Menj el az XY boltba és vegyél Z tengelyt, csapágyat, csavart, mert az biztosan tudja azt amit szeretnél." vagy: "Használt fűrészasztal alapját kitűnően használhatod mert az kellő tehetetlenséget ad a gépnek." Egy ipari, használt gép megvétele - jó alap lehet. De azt is megteheti, hogy megveszi az említett gépet és a fő konzolokat acélra cseréli a konstrukció megtartása mellett. A döntés a végén úgyis az ő kezében lesz. Amikor a mérleg egyik nyelvén a "megépítem, mert nekem úgy éri meg" a másikon a "nem építem meg, vagy átalakítom, mert nincs hozzá elég szerszámom, vagy tapasztalatom" dolgok fognak valamerre elbillenni.
Vagy vásárlok, vagy építek.
Vagy megveszem, és segítségével átalakítom, megmunkálja ami kell hozzá. ![]() Nincs olyan, hogy milyet vegyek. ![]() Itt meg van tapasztalat bőven, és rendes és tapasztalt fórumtársak.
Vagy: veszel és azzal építesz...
Szerintem csak akkor fogj bele építésbe, ha van rálátásod. Nekem nem volt, nem is kellett volna nyűglődni.
A vége az lett, hogy a mechanikát megvettem / megcsináltattam, de nem olyan lett, amit szerettem volna. Az elektronikát össze tudom rakni - össze is raktam - de nem építettem hozzá a tápon kívül semmit. Nem éri meg; port leválasztót, motor vezérlőt is úgy vettem. Lehet kínából még olcsóbb lett volna, de ez viszont biztosan jobb minőségű. Így ~150 ezer körül lett a vége, persze főorsó nélkül. De munkaterületre meg sem közelíti ezt kínait, kb. 220x200 hasznos, és egyéb problémám is van a mechanikával. Ellenben ha van lehetőséged baráti áron minőségben gyártatni elemeket, és tudod is, hogyan kell azokat jól össze rakni, akkor érdemes belefogni építésbe. De az egy másik történet, az első kérdés: mit is építsek?
Csak egy adalék az építéshez: A4 méreten dolgozni képes éppen jó szokott lenni - egy határig. Az én gépem 32cm-t tud, de van olyan tárgy amihez kellett volna a 32,5cm. Tehát mindig van nagyobb feladat. Ha elektronikában gondolkodik az ember, dobozban, előlapban - akkor a 44cm-es rack előlap méret a legjobb - de ehhez már durvább mechanika kell a hossz miatt. Azonban ezzel tudsz - elő, oldal hát és fedlapot készíteni: 50cmx50cm nagyon jó méret. Azon szinte minden megcsinálható, ami kellhet. Ha nem vagy nagyratörő, jó a kínai is. Panelt és műanyagot biztosan fog tudni. Nehéz igazán jó tanácsot adni egy szakácsnak - ha nem tudja az ember - mit rejt a hűtője
! Az biztos, hogy vezérlőt, port leválasztót - valóban olcsóbb megvenni. Nekem kínai van - és lám működik. Igaz - magyar - toroidos táp van hozzá Csaby interpretálásában: táp és egyéb cnc dolgok... Majd elfelejtettem: Az sem mindegy mekkora lakásban laksz, mert lakótelepen egy 50cmx50cm-es gépet már az ebédlőasztallal kellene összeépíteni és tésztát is azon vághatnál. Viccet félretéve. A gép alapjai: Derékszög, párhuzamosság, egytengelyűség. Ha ezt nem tudod az otthoni eszközeiddel biztosítani - ne fogj hozzá a mechanikához. Aki az én gépemet építette, ő mondta, hogy a párhuzamosságot úgy tudja biztosítani, hogy az acélból, lézerrel kivágott darabokat egyszerre munkálja meg, azaz a két szemben lévő oldal egyszerre készül el. Azonban a csavarmenetek, vagy átmenő csavar esetén a lyukak minimális hézagai untig elegendőek ahhoz, hogy elrontsd. Ergo - ellenőrízni is kellene a végeredményt. Ezért mondtam a kínaira, hogy jobb lehet, mint néhány házi gép. Én megszenvedtem a saját mechanikával - költöttem rá feleslegesen és összerakás közben jöttem rá - mennyi minden hiányzik még ahhoz, hogy igazán pontosat tudjak csinálni. Emiatt viszont nem akarom annyira felszerelni a műhelyemet, hogy mikrométertől a tapintócsúcsokig mindenem legyen. Meghagyom ezt azoknak, akik már felszerelkeztek erre. Van amire nem szabad sajnálni a pénzt. Lehet persze - saját zárt szelvényből hegesztéssel is csodákat alkotni, de - nem kezdőknek. Sokunknak már az is kihívás, hogy egy vízszintes és kellően sík felület legyen, amin pontosan összeállítható a mechanika alapja. Nekem van ugyan oszlopos fúrógépem is, de az sem gyógyír mindenre. Persze rábízhatod magad a technológiára is és te is vágathatsz lézerrel acél elemeket - de mindig lesz valami apró hiba, amit korrigálni kell - bármilyen előrelátó vagy. Fejlesztők azt mondják - az ötötdik prototípustól kezd valami jó lenni. Öt gépet megépíteni - nos az már nem amatőr kategória. Árban sem.
Én pár hónapja vettem egy 3020-as gépet. Nyák maráshoz használom elsősorban. Mindenképpen Z kivitelt vegyél ha veszel, mivel az golyósorsóval szerelt (hosszútávon is pontosabb marad mint a T trapézmenetes verzió). Az elektronika nem különösebben jó, alapvető dolgokat nem vettek figyelembe a Toshiba meghajtó chipek leírásából. Utólag ráforrasztható ugyan pár szűrő kondi a nyákra, amivel jelentősen csökkenthető a lépéshibák előfordulása, de sose lesz az igazi. Én már átépítettem az egészet Ethernet alapúra (az eredetiből megtartottam a trafót és a tokmánymotor elektronikáját, ez csinálja a 24V-ot is, bár kiegészítettem még egy 24V-os táppal, hogy a vezérlést leválasszam a hajtásról). Ennek előnye még, hogy a gépem később kiegészíthető negyedik (A) tengellyel is, illetve most már vannak végállás / referencia kapcsolóim is. Az új mozgásvezérlő hardveresen támogatja a letapogatást, így a valódi érzékelési pontot rögzíti, nem azt amikor a Mach3 észrevette, hogy megjött a jel. A gép mechanikája viszont nem rossz, akár SMD-s nyákok is kimarhatóak vele (később ez is lesz a célom). A mellékelt kép egy elrontott nyákról készült (rossz fúrót raktam be az egyik lépésnél...), mivel csak ott kallódott a gép körül ezért szóródott rá egy kis műanyag forgács később. A furatok 0,8-osak rajta. Három egymást követő izolációs marás (kb. 0,2-es marás, 50%-os átfedéssel, 30 fokos V-késsel, 11000-es fordulaton 150mm/perccel ) után ilyen.
Na ilyet az én házilag épített gépem nem tud mechanikailag.
Sziasztok!
Ilyen kínai vezérlővel van valakinek tapasztalata? Ez a vezérlő kompatibilis Mach3-al? vagy csak a lemezen hozzá adott szoftverrel hajlandó együttműködni?
kompatibilitási kérdésem visszavonva: "not work with MACH3"
Mach3-al biztosan nem a fent leírtak miatt, de linuxcnc esélyesnek tűnik az usb miatt.
Csak a saját programjával dolgozik , viszont az egészen jó !
Köszönöm a leírást. Sajnos Német vagy angol raktárból csak a T-s van (Z-ből kevesebb hirdetés is van)
Akkor ahogy íród, jó lenne, ha nem is lenne hozzá elektronika, mert nem jó tervezés, ez sajnos nem jó hír.
Szia! Nem baj, ha más elektronikával használod - ha jó áron jutsz a mechanikához.
Azért ilyesmit tudok csinálni, csináltam is
Bár csak kíváncsiságból, igazából fotózással készítek nyákot, de azért van néhány gravírtűm, hátha kell.Abban igazat adok neked, hogy az elektronikát nem gond cserélni, ha a mechanika jó (és jó áron van) Azért az érdekes, hogy lépést téveszt alapból. Pláne golyósorsós, ami még nem is szorul (annyira) Nekem tényleg csak hevenyészett módon van "összedobva" a vezérlés, se árnyékolás, se semmi, de még sosem volt lépés tévesztésem. Igaz, a TB6560 is kimaradt az életemből, de azért az annyira nem rossz. Melegszik, meg fütyülnek vele a motorok szép hangosan, de dolgozik. Az én vezérlőm gyakorlatilag semmit nem melegszik és a motorok is szép csendesek.
Nem magával a TB6560-al van a gond, mivel a leírásában benne van, hogy szükséges hozzá egy 10-100nF szűrőkondi ide és ide. Na ezt kedves kínai barátaink egész egyszerűen kihagyták.
Persze ezenkívül nem tetszett, hogy csak őskövület PC-ről lehetett kizárólag párhuzamos portról meghajtani, illetve minden további bővíthetőség teljes hiánya. Most Leadshine hajtásokat használok, amely jóval finomabb mikrolépéseket enged mint az eredeti elektronika (sok értelme persze nincs túlzásokba esni, hisz pontosabb nem lesz tőle, viszont sokkal szebb így a motorok hangja), illetve támogatja a féláram üzemmódot (praktikus a motorok túlmelegedésének elkerülésére). A Mach3 Etherneten keresztül kommunikál egy CS-LAB-os mozgásvezérlővel (előtte megszívtam egy USB kínai csodával, már összeállt a gép, működött is, viszont egy-két óránként megkergült az egész). Lépéstévesztésem az elektronika cseréje óta nekem sincs. A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Akkor mire keresek e-bayen?
És ha valamit benéz az ember, akkor vége.