Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés

Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   38 / 75
(#) regler19 hozzászólása Okt 2, 2014 /

Üdv van egy WD WD10EARS 1TB típusú winyóm ami mondhatni tönkrement.Nem tudom mi lett vele úgy kaptam ha megcsinálom az enyém
A következő van Bios mindig látja windows is néha felismeri néha nem.Elkezdeném formázni akár dos osan csak 0% több csodaprogrammal is próbálkoztam, de semmi.Próbáltam hőlégfúvóval az elektronikát melegíteni de szintén semmi javulás,csatlakozókat megtisztogattam ahol a mechanika kapcsolódik az elektronikához,ugyan az.Hd sentinel ezt írja:
"Meghibásodás várható - Attribútum: 5 Reallocated Sectors Count, Tartalék területre áthelyezett szektorok száma. Lemezfelület vagy fejek hibájára utalhat.
Azonnali merevlemez csere szükséges"

Kérdésem az,hogy van e valami megoldás amivel életre lehetne kelteni, valami FW update?Esetleg Jumper megoldás?nem igazán értem mire valók rajta....vagy valami fagyasztás?ha jól tudom az csak adatmentésre jó.Ötlet valakinek mit próbáljak meg?vagy ez tényleg kuka?
(#) pittti válasza regler19 hozzászólására (») Okt 2, 2014 /

Idézet:
„...Attribútum: 5 Reallocated Sectors Count, Tartalék területre áthelyezett szektorok száma”
Ez azt jelenti, hogy az áthelyezett hibás szektorok magas száma miatt elfogyott az erre a célra fenntartott szabad terület. Magyarán, a további hibás szektorokat már nem lehet kicserélni (nincs mire), azok az adatterületen maradnak. Ezen semmilyen „csodaprogram” nem segít.
Idézet:
„...Próbáltam hőlégfúvóval az elektronikát melegíteni”
Minek???
Idézet:
„...vagy ez tényleg kuka?”
Nagyon jól látod... (bár falidíszként a belseje még jól mutatna)
(#) regler19 válasza pittti hozzászólására (») Okt 3, 2014 /

Olvastam külföldi fórumon hogy volt akinek a FW update segített nagyon hasonló hibánál.Igaz WD volt de nem ez a széria.Van valami halvány remény rá?vagy ne is pazaroljam az időm rá?
(#) Ge Lee válasza regler19 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /

Még az alacsony szintű formázást (HDD low level format) kipróbálhatod, de szerintem ezen már az sem fog segíteni.
(#) pittti válasza regler19 hozzászólására (») Okt 3, 2014 /

Idézet:
„...Olvastam külföldi fórumon hogy volt akinek a FW update segített”

Bizonyos esetekben tényleg segíthet, bár inkább a kompatibilitási gondok esetén.

A neten elég sok „érdekes információ” kering, mindenkinek a saját dolga hogy mennyit hisz el belőlük. Mindenesetre, nekem még hardveres hibát szoftveresen nem sikerült javítanom - bár lehet, hogy csak a hozzáállásom rossz...
(#) geezer01 hozzászólása Okt 17, 2014 /

Hello

Szeretnék segítséget kérni.
Ma meghalt egy merevlemezem, ami számomra fontos adatokat tárol. Ha tápkábelt csatlakoztatok, azonnal "kiüti" a számítógépet, se kép-se hang. A tápcsatlakozó mögött egy áramköri elem tokja elrepedt (nyilván hőhatás). Ezt az elemet mutatja a mellékelt kép (bocsánat a minőségért).
Ez a vinyó egy seagate barracuda 250gb, címkéjén feltüntetett adatok:
S/N: 4QE02JXK
ST3250820AS
P/N: 9BJ13E-305
Firmware: 3.AAD
Date Code: 07082
Site Code: TK

Van egy ugyanilyen vinyóm, 320 gigásban:
S/N: 5QF121J9
ST3320820AS
P/N: 9BJ13G-500
Firmware: 3.AAC
Date Code: 07106
Site Code: WU

Ez a másik darab már rég nem működik.
Van-e valaki, aki tudja mi ez a kiégett elem? fog-e működni legalább annyi időre a cseredarabbal, míg lementem az adataim?

PICT0200.JPG

(#) pittti válasza geezer01 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Ha úgy „kiüti” a gépet hogy se kép, se hang, még a ledek sem világítanak, akkor ott kemény zárlat van az elektronikán. Ami nagyobb baj, ez magától nem szokott lenni - elsősorban a tápegység gyanús, megszaladhatott valamelyik feszültség.

Vagy meg kell javítani az elektronikát, vagy megfelelő donor csereelektronikával kell megpróbálni (utóbbi esetben általában a ROM chipet át kell cserélni). Ez a módszer természetesen csak akkor vezet eredményre, ha a feszültségcsúcs nem ment át az elektronikán. Ha a mechanika belül is károsodott (abban is van, méghozzá igen érzékeny elektronika), akkor csak a komplett fejszerelvény cseréjével éleszthető fel az eszköz.

Tehát a mechanikát előzőleg mindenképpen ki kellene mérni csere előtt (zárlatos Preamp esetén ugyanis a másik winyóról levett csereelektronika is szó nélkül megy a levesbe!).

Azt látatlanban kijelenthetem, hogy a másik winyód elektronikájával nem fog működni...
(#) Buvarruha válasza geezer01 hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Én kezdetnek leszedném róla azt az alkatrészt (dióda, kondi?) és megpróbálnám úgy. Esélyes, hogy más gondja nicns, csak az adta meg magát, valamiért előfordul.
(#) geezer01 válasza pittti hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Igen, a helyzet az, hogy külső vinyóról van szó, külső táppal. Ami a tápot illeti, szintén nem szólal meg semmilyen vinyóval.
A vinyót természetesen próbáltam beindítani jó tápról is, feleslegesen. A vinyó elektronikáján látszólag semmi más hiba nincs, ez az egy elem szállt el. Arra gondoltam, hogy csak ezt cserélném ki.
Sajnos ezen az elemen nem látni semmilyen feliratot (hogy egyezik-e a kettő).
Hogy kell kimérni a belső elektronikát? (Multiméterem van csak, és csak a külső oldalról tudom lemérni)

Buvarruha:
Igen, én is ezen gondolkozom, csak egyelőre nem merem megtenni, várok még válaszokat, hogy ki mit tud erről.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2014

Nyugodtan, szedd le és indítsd be.
(#) geezer01 válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Légyszi valami konkrétabbat mondj tényleg szeretném megmenteni, ami rajta van.
Amit még nem mondtam: Azt látom, hogy ez az elem közvetlen a tápcsatlakozóhoz kapcsolódik.

Ne bonyolítsd, csak szó szerint, szedd le róla és indítsd el, tedd gépbe. Az egy dióda a tápon jól látod, a negatív tüskék ellen védi, tette a dolgát, de megy nélküle is. Ha jó a HDD pótolni kell és kész, ha nem jó, akkor kár is cserélgetni.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2014

oké...a lábak helyeit gondolom nem kell összekötni(?)

De nem ám, akkor visszakötnéd a rövidárat.

kiforrasztani nem sikerült, de kettévágtam egy fogóval. Ez így is jó lesz ugye? ráköthetem?
bocs az ostoba kérdésért, de nekem lényeges, hogy jó legyen...
(#) Norbert123 válasza geezer01 hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Énis használtam még így a vinyómat régebben.
Nálam a táp futott meg egy csöppet...

Óriási Köszönet, minden hozzászólónak, de elsősorban Neked!
A diódát kiiktattam, működik. A vinyó sértetlen, elkezdem lementeni.

Az alkatrészt áttéve egy másik vinyóról, használható is nyugodtan tovább, bár így is, de, ha legközelebb valami tápprobléma van, akkor nem a dióda fogja védeni, hanem az IC fog pukkanni.
(#) xule hozzászólása Okt 19, 2014 /

Ha egy alig 1 éves vinyón egyes területek nagyan lassan olvashatók , de lejön az adat , ezenkivül egyszer több óra alatt ismerte fel a számitógép és csak usb-n akkor haldoklik ? Másrészt beltéri egység nem értékeli. Amig olvasható addig szedjek le róla mindent és garanciás csere ?
És még egy kérdés : egy beltéri egység belső vinyója fat32-es 250GB amit ir olvas számgépben is - usbs beltéri adatátvitellel - nincs probléma. De beraktam egy másikat amit megformázott amit a beltéri lát , de usbn sem visz át adatot se szgépben . Klónozásnál felimeri a fat32-t de a több órás müvelet végén hibával kilép - nem menthető. Valmi szoftveres félrejegyzést produkált volna , ami talán kijavitható szoftverrel ? Valami ötlet van rá ?. Budapesti vagyok.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
(#) xule hozzászólása Okt 19, 2014 /

És még annyi : látja a belső serial csatoló is semmi smart üzenet , de szinte használhatatlan gépen belül . Néha megnyit egy particiót a garanciáson. A sebesség 16kbyte és 13000 kbyte között változik még egy fájlon belül is.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
(#) pittti válasza xule hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Újra kellene partícionálni, és formázni (lehetőleg NEM gyorsformázással!)
Ezután kell sebességi és felülettesztet végezni - pl. a Hdtune kiválóan alkalmas erre. Ha bármi hibája van a diszknek kimutatja, és akkor lehet esetleg garanciáztatni (a kinyomtatott teszteredményekkel!).
(#) pittti válasza xule hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Idézet:
„...de a több órás müvelet végén hibával kilép - nem menthető”

Ezen is felülettesztet kell végezni - ha hibás szektorok vannak rajta, akkor azért nem tudja a szoftver klónozni.
(persze az is lehet, hogy a beltérid valami egyedi formátumot használ amit a PC-s szoftverek nem tudnak korrektül kezelni)
(#) xule válasza pittti hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Mivel a benne levö eredeti vinyo olvasható irható pcben és usbs kapcsolaton is , ezért valamit , lehet 1 bitet félrenyomott amitöl még érzékeli fat-nek de ki kell javitani. Tehát szabványos fat32-nek kellene lennie. Amúgy egy formátumnak tényleg biszintű elemzés kellene, mert több alváltozata lehet és vagy értik vagy nem a szoftverek. Majd egy szakértő talán megnézi. Néhány felvételt tényleg jó lenne lementeni.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
(#) xule válasza pittti hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Azóta is megy a beteg sebességproblémás . Valószinűleg le tudok mindent menteni. Megy vissza utána tesztre. Garancián belül , habár nálam nem ez első beteg (4.) 3év alatt. Lehet hogy én fertőzöm meg az alkatrészeket?
(#) Fedel hozzászólása Okt 21, 2014 /

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni tőletek, van egy Hdd ami nagyon fura hangot adott,és már nem is megy.
A típusa: MK8025GAS
HDD 2188 CZEO1 S
E-HD11-02-5168(B) D33003
E145163 LR39635 N273
S/N 84C844599S 426 EC.A
8455 MB (CYL16383,H16,S63)
80,00GB (LBA 156,301,488 SECTORS)
TOSHIBA CORPORATION
SZERETNÉK HOZZÁJUTNI A RAJTA LÉVŐ ADATOKHOZ.
Budapesten bárhová elviném.
Előre is köszönettel mindenkinek.
(#) zolika60 válasza Fedel hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

A fura hang kezdetén tán még lett volna esélyed, de most már csak például nekik van. Viszont az árak elég iszonyatosak így szerintem le kell mondanod a rajtalévő adatokról. Ezért kell mindenről mentéseket készíteni, mert utólagos megoldás nemigen van.
(#) pittti válasza Fedel hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Szervusz!

Az hogy „már nem is megy” pontosan mit takar? (fel sem pörög, megpróbál felpörögni - de furcsa zümmögő hangja van, felpörög és kattog, stb.)
(#) Fedel válasza pittti hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Szia!
Most már alig halhatóan folyamatosan kattog,de nem pörög fel.
Esetleg mechanikai hibája lehet.
Arra gondoltam ,hogy vennék egy ugyanilyen meghajtót és áttenni a lemezt a működőbe???
Köszönöm.
(#) Fedel válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Szia!
A hdd-ét adatmentésre használtuk,ezért bosszantó a dolog.
Köszönettel
(#) pittti válasza Fedel hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Idézet:
„...arra gondoltam ,hogy vennék egy ugyanilyen meghajtót és áttenni a lemezt a működőbe???”

Ilyenre ne is gondolj. (ha megcsinálod és tudsz róla menteni, azonnal alkalmazlak 20.000 Ft-os órabérrel!!!)

Inkább mérd meg a winyó áramfelvételét - az 5V-os ágon.
(mivel ez egy 2.5"-os merevlemez, a 12V-ot nem használja)
Következő: »»   38 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem