Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED rákötése 230V-ra
 
Témaindító: Laci4, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 83
(#) _JANI_ hozzászólása Júl 24, 2007 /
 
Valaki utánaszámolt, vagy megépítette azt az ominózus kondis kapcsolást!?

PLD: azt, Amit Skori az (#105188)-as hozzászólásában közzétett!

Ha arról van szó ! Akkor, azt egy közönséges zénerdiódával kiegészítve, az üzemi és hibafeszültséget elég jól kordában lehet tartani. A zénert vagy a leddel, vagy a pufferkondival párhuzamosan kell bekötni (értelemszerüen). Így 10V - 50V-os feszültségű is bőven elég lessz. S hiba esetén (a led megszakadásakor) a zéner letörési feszültségére töltödik fel a kondi. Vagy, a led kapocspontját korlátozza le. Ekkor kondi feszültségét, a zéner feszültsége + a zéner előtét ellenállásán eső fesz, összege adja...

Jó kisérletezést.

Van még egy ritkán ismétlődő, de előforduló túláram a kondis "tápegységeknél"!

Amikor megszakad az áramkör egy pillanatra. S a soros munkakondenzátoron (közel) 320Volt marad. Ha a hálózat polaritástvált, és az áramkör ismét zárt lessz, akkor a kondin a pillanatnyi fesz (legszélsőségesebb esetben) 320V + 320V = 640 Volt lessz!!! Érdemes ezt is figyelembevenni méretezéskor, mint hibaáram. ...


S lehetőleg, egy biztonsági-leválasztótrafóról dolgozzatok! :yes:
(#) Skori válasza vega55 hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
Idézet:
„latom, hogy direkt felremagyarazod meg a tejesen egyertelmut is.”
Nem. Egyszerüen arról van szó hogy ebben a kérdésben nincs igazad, és ezt a tényt valószinüleg nem birod elviselni.

Idézet:
„....ott legalabb 25V-os kondi kell. Pont.”

Ez ám a tudomnányos magyarázat , és hogy számoltad ki? Szerintem, ha összerakom 1 leddel és 6V-os elkóval akkor is simán megy évekig. Egy ilyen kis feszültségü kondi elég kicsi fizikailag is, talán egy borsónyi térfogatú elektrolit lehet benne (6V / 100uF) de lehet, hogy kevesebb.
Azért látom van haladás, és sikerült belátni, hogy mégsem fog halálos balesetet szenvedni a felhasználó a kondi okozta detonációtól
Elöbb utóbb még a müködö áramkörig is eljutunk.

Idézet:
„mert szerinted a LED-ek hatasfoka kozott nemigen van kulonosebb kulonbseg!”

Szerintem én ilyet nem írtam, légyszives jelezd, hogy szerinted melyik hozzászólásomban írtam!

Idézet:
„De azota latom eszbekaptal...”

Azóta? Az a helyzet, hogy a luxeon ledet már akkor ismertem amikor még magyarországon nem lehettett kapni. Persze akkor is akadt aki próbált "lehülyézni" , hogy "nehogymá egy leden folyamatos 1A-es áram folyjon".

Idézet:
„A modern LED-ek kb 10x nagyobb fenyaramot produkalnak a hagyomanyos izzohoz kepest(lm/W), az elmeleti hatar pedig kb ennek is a 6x-sa”

Az elméleti határ a 100%-ot megközelítö hatásfok lenne, amikor a led nem melegszik csak világít. Egy izzólámpa fény-hatásfoka 4...5%, a halogéni kicsivel több. Egy 10x jobb hatásfukú ezköz 40...50% hatásfokot jelentene. Ennek a 6x-osa már 100% feletti lenne, ami nyilván nem lehetséges.... Na ezért írtam, hogy ez egy baromi reklámizü dolog volt, és nem kell mindent elhinni.... De gondolom sejthetö, hogy van némi baki a reklámban.....
(persze mindent meg lehet magyarázni, ugyanis a led sugárzási jkarakterisztikáját figyelembe véve egy adott pontól nézve jöhet ki jobb arány, de ez már olyasmi mint az "intelligens mosópor")
(#) Skori válasza vega55 hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
Idézet:
„Emlekeztetoul(bal also abra), ott legalabb 25V-os kondi kell. Pont.”

Közben rájöttem, hogy az ábra alapján valóban nagyobb a kondin a fesz, mert ott az 1k-s ellenállás a leddel sorban. A 6V-os kondit nyilván csak simán a leddel párhuzamosan kapcsolva, (és esetleg az ellenállást elhagyva) lehetne használni. Ez ki kellett volna írnom mert így félreérthetö voltam, sorry - a kérdésnek ebben a részében igazad volt.
Az 1k-s ellenállás eredetileg azt a célt szolgálta, hogy a leden az áram hullámossága kisebb legyen, így már 100µF-al is szép egyenletesen világít. Az ellenállást elhagyva a hullámosság nagyobb lesz a led meredek áram-feszültség karakterisztikája miatt.
Az elkó célja részben a bekapcs tranziens áram elnyelése, ezt a feladatát mindenképpen ellátja.
(#) Skori hozzászólása Júl 24, 2007 /
 
Berakok egy újabb rajzot, hogy egyértelmü legyen a dolog. Ebben az áramkörben elegendö a 6V-os elkó, 1 led esetében.
A korábbi rajzok közül a bal alsónál az ellenálláson elsö fesz hozzájön a ledéhez, 20mA esetén 20V + led tehát kell a 25V-os kondi.
A jobb alsónál nincs ez az ellenállás, tehát 3 ledhez 16V-os kondi elég.
Nagyfeszültségü elkóra nincs szükség.
Az elötétkondinak váltakozóáramot türö tipust kell használni min. 250V AC.

Továbbra is tartom, hogy az áramkör nem veszélyesebb, mint más 230V-ról áramkör, és nem kell a kondi felrobbanásától tartani. Természetesen mint miden úgy ez is meghibásodhat, érintésvédelemre dobozolásra szükség van.
(#) JULIUS hozzászólása Aug 30, 2007 /
 
Sziasztok
Én Luxeon ledeket akarok 230V-ról meghajtani, egyenírányítás után. A problémám hogy 4db led kb:16V és 1 ampert eszik, előtét ellenállás nem igazán jó mivel hatalmas teljesítmény kellene, a trafó lenne jó, de az meg nem igazán fér el, kondival meg nem hiszem hogy ekkor áramot át lehet vinni. Ha valakinek van valami jó ötlete írja meg.
(#) Skori válasza JULIUS hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
Esetleg valamilyen kapcsolóüzemü áramkör jöhet szóba. Persze abba is kell trafó, de valamivel kisebb mint ha 50Hz-en müködne. Javaslom az IR2155adatlapjának nézegetését.
(#) tams válasza Skori hozzászólására (») Szept 20, 2007 /
 
ha én mondjuk 20ledet kötnék (gondolom sorba kellene) akkor a greatz után mondjuk biztos ami biztos 100V-os 100mikrós elkót kötök az jó?? vagy a 20 led már túlzás?
(#) Skori válasza tams hozzászólására (») Szept 20, 2007 /
 
Nyugodtan sorbaköthetsz 20db ledet is, müködni fog, ilyenkor minimum 100V-os elko kell a graetz után.
(a szabvány értékek 16,25,35,50,63,100,200,350,400, stb... és a 63V már kevés lenne)

Egyébként akár mégtöbb ledet is sorba lehet kötni. Az elméleti határ 300V környéke lenne, a gyakorlatban inkább a feléig érdemes csak elmenni - de ez is kb. 40db fehér led. (Más szinü ledböl több is lehet ha a nyitófeszültségük alacsonyabb).
(#) tams válasza Skori hozzászólására (») Szept 21, 2007 /
 
és esetleg, ha csinálok egy ilyen ledes panelt akkor nem lehetne valahogy biztosítani őket? vagy ha esetleg valami nem ok akkor egy tönkremegy és kész?
(#) _JANI_ válasza tams hozzászólására (») Szept 21, 2007 /
 
A led nyitófeszénél valamivel nagyobb zénez párhuzamos kapcsolásával, elvileg megoldható.
Persze ahány LED annyi zéner kell...

Amikor a LED kiesik a soros kapcsolásból, akkor a zéner vehetné át a LED szerzepét...
Más esetben csökkentené a LED kapocsfeszültségét...

(#) Fidel hozzászólása Jan 23, 2008 /
 
Sziasztok

Én azt szeretném megkérdezni, hogy van ez a kapcsolás ami a 73027 hozzászólásban látható!
Ezzel szeretnék meghajtani 1W-os Luxeon ledet:
http://ledaruhaz.hu/a6489 erről lenne szó!
Tip. nyitófeszültség: 3.42V
Áram/fényerő: 350mA / 20lm
Ehhez mit kell átméretezni a kapcsolásban?

Köszi előre is!
(#) _JANI_ válasza Fidel hozzászólására (») Jan 24, 2008 /
 
Remélem nemsokat tévedtem. Lásd mellék...

Mivel a rajz az egyutas kapcsoásnak felelne, meg ezért az effektív áramot még 2-vel osztani kell! Viszont így a led biztosan nem lesz túlpörgetve. Az ohmos csúcsáramkorlátozónak, a 150 ohmos ellenállásra, 10W jött ki. Ezt még ellenőrizni kell! Valamint 3.4µF os kondi lett a végeredmény... Jó számolást.
(#) Fidel válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 24, 2008 /
 
Sziasztok

Köszönöm a részletes számítást, mivel nem vagyok szakamabeli, ezért én ehhez nem nagyon értek, hogy mi miért történikegy áramkörben, csak a nagyon alapokkal vagyok tisztában!
Ezért volna pár kérdésem még hozzá.
Ha jól értem, akkor 123,75A lessz az Ieff értéke, ettől nem fog nagyon gyengén világítani a led?
Kétutas akkor lenne, ha párhuzamosan is bekötnék fordítva egy ledet?
A 10W-os ellenállás el is disszipálja folyamatosan a 10W-ot, vagy az csak a lökésszerű terhelések miatt ekkora?
Valamint mivel világításra szeretném használni a ledet, ezért célszerűen közel a 350mA-hez kéne lennie az értékekenk, akkor az Ieff értékét kéne mondjuk kb 300mA-re választani és onnan visszafelé újra kiszámolni a kondenzátor értékét?

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Haszuboy hozzászólása Jan 24, 2008 /
 
Sziasztok!

Lenne két kérdésem.
Egyik, hogy nem tud-e Valaki LED-es "izzót" olcsón valahol?

A másik, pedig az, hogy az izzók, fénycsövek, és kompakt fénycsövek fényáramát lumenben adják meg. Namost nézegettem már egy pár LED-es "izzót", és némelyiknek a "megvilágítás" erőssége van megadva luxban. A kérdésem az lenne, hogy nem tudja-e Valaki, hogy (akár csak megközelítéssel is) át lehet-e számolni a lux-ot lumenre? A válaszokat előre is köszönöm!

Haszuboy
(#) kobold válasza Haszuboy hozzászólására (») Jan 24, 2008 /
 
Pár összefüggés:
Bővebben: Link
(#) Haszuboy hozzászólása Jan 24, 2008 /
 
Köszi a linket, viszont azt nem értem, hogy mennyivel kell osztani a luxot? azt tudom, hogy csak a négyzetméterben különbözik, de mennyi az a négyzetméter? 1?
(#) Haszuboy hozzászólása Jan 24, 2008 /
 
tehát akkor elvileg 28 lux az 28lm?
(#) _JANI_ válasza Fidel hozzászólására (») Jan 24, 2008 /
 
Szia! Neked a kékkel és pirossal jelölt képlet kell!
Ha azzal a képlettel számolsz, akkor a MAX csúcsáram a LED-en 350mA lesz 325V-os csúcsfeszültségnél! A zőld képlet az áram és feszültség EFFEKTÍV értékére lett kiszámolva (Pufferkondi nincs a kapcsolásban!) s ez lüktető egyenáram, ami miatt 50Hz-vel fog villogni a led.

Irtam h egyutas az elrendezés esetén feleződik a számolt áram értéke, mert csak az egyik színuszhullámnál fog világítani a led 25Hz-vel. Graetz-hiddal mind a két színuszhullámot munkára lehet fogni... Ha visszaolvasol akkor találnifogsz rá jó pár példát.

A 150R 10W-os ellenállásnak a csúcsáramot kellene korlátozni.
Nekem enyire jött ki... De az nem baly ha nagyobb teljesítményű van bekötve a próbák idejére. Ha nem melegszik nagyon talán kisseb teljesítményű is elég lesz.

Érdemes lenne inkább kisseb árammal elkezdeni és fokozatosan növelni. Ha van egy szabályozható (labor)tápegységed, akkor azon kellene a megfelelő áramerősséget megtalálni. S csak azután tesztelni hálózatról. Azt gondolom tudod h egy ledet inpulzusüzemben nagyobb árammal is lehet halytani. DE kellő időt kell hagyni h a kristáy kihüljön, mert kükönben tönkremegy!!! De ezt az adatlapon is fel szokták tüntetni... Ha statikus áramnál megfelel a fényereje és nem halytottad túl a ledet, akkor szerintem kondistáppal is 99% h. jó lesz.
(#) Fidel válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 25, 2008 /
 
Köszönöm

Ma reggel megint megnéztem a képleteket és már értem, csak nem sorban voltak a dolgok egymásután, ez zavart be!
Érdemes egyenirányítanom a végén és beraki egy puffert?
(#) Fidel válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 25, 2008 /
 
3.3µF 400V RM27.5 5%¸ FOL MKP4
Kondiból ilyet találtam, ez jó lessz a kapcsolásba?
(#) Fidel válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 25, 2008 /
 
Még azt szeretném megkérdezni, hogy ha több ledet szeretnék sorbakötni, akkor mit kell megváltoztatni?
(#) Doky586 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 25, 2008 /
 
Nem 25 hanem 50Hz..
Szerintem az 1utas zavaróan villogni fog, mint egy sroboszkóp. Jobb lenne a graetz-es kapcsolás..
(#) kobold válasza Haszuboy hozzászólására (») Jan 25, 2008 /
 
Nem nagyon vagyok otthon fénytanban, csak a Wiki oldalait böngészgetem, de szerintem nem ilyen egyszerű a helyzet.
Ha jól értelmezem, akkor lumen-ben a fényforrásnak az emberi szem fogadóképessége alapján számított sugárzási teljesítményét adják meg. Elvileg csak a látható hullámhosszakat veszik figyelembe, de még ezt is aszerint súlyozva adják össze, ahogy a szem az egyes hullámhosszakra érzékeny. Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, hogy belenézel közvetlenül a lámpába, és megbecsülöd, mennyire fényes.
Lux-ban (1 lux = 1 lm / m2) már a fényforrás által megvilágított terület fényességét adják meg, vagyis szerintem simán elképzelhető, hogy van egy 10 lumen fényerejű lámpád, ami az adott távolságra lévő 1 négyzetméteres asztalon olyan fényességet hoz létre, mintha egy 3 lumen-es lámpát néznél közvetlenül, és ekkor a fényesség 3 lux.
Persze lehet, hogy nincs igazam, majd egy optikailag hozzáértőbb fórumos tisztázza
(#) Fidel hozzászólása Jan 26, 2008 /
 
A nagyfényerejű ledeknél lehet azt kapásból tudni, hogy színenként kb mik a paramétereik piros zöld sárga hideg és meleg fehér?
A lomex oldalán ahol vettem őket nem tudom kitalálni, hogy melyik típusok azok és ezért az adatlapot sem tudom megnézni, ráadásul amiket megnéztem azokon meg nem találtam i és v adatokat!?
(#) _JANI_ válasza Fidel hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Kettő három sorbakapcsolt led esetén még nem kell módosítani a kapcsolást. Csak a Ledel kapocsfeszültsége emelkedik. De ezt a képletbe még nem vettem bele.. A képleteknél azért van egy kis összevisszaság, mert visszaellenőrzést is végeztem a csúcs és effektív értékek között. Neked a bekeretezett képletekkel kell számolnod. Az a leg egyszerűbb.

_(#171322) Doky586_
Igen Graetz-híddal és egyenáramú pufferrel megszűnik a villogás. Persze ez kicsit bonyolúltabbá is teszi a kapcsolást és ... Valamint feszhatárolásról is gondoskodni kell egy megfelelő értékű zénerdiódával!

Ha nincs feszkorlátozás, akkor minden alkatrészt 400V-os ra kell méretezni! Mert ha a terhelés megszakad, akkor a pufferkondin ekkora fesz fog megjelenni! Mivel ezek a 400V os kondok elég nagyok és "kicsi" a kapacokásuk, ezért érdemes egy zénerrel lekorlátozni a max kapocslesz a kimeneten. Ekkor a bufferkondi feszültségét a zéner értéke + az előtétellenállás nagysága határozza meg. Némi sámolással - méréssel ez könyen meghatározható, De az 50-100V os típusok rendszerint megfelelők.
(#) _JANI_ válasza Fidel hozzászólására (») Jan 27, 2008 /
 
Egy link jólenne az adott alkatrészről...

A soros kondinak FELTÉTLEN váltóáramú, (BIPOLÁRIS) típusnal kell lenni!!! Különden látványosan pukkan el! Tehát az ELEKTROLITKONDI nem jó!
(#) Doky586 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 28, 2008 /
 
Én nem ezt mondtam !!!
Graetz-híddal de puffer nélkül gontoltam. (mint ez)
Ekkor a 100 Hz-es villogást már nem látod, és nincsenek az említett negatívumok se..
(#) Fidel válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 29, 2008 /
 
Ha jól értem, akkor ennél a kapcsolásnál csak az áram a fontos, arra kell méretezni és a feszültség meg adott?

Nekem kicsit még homályos, hogy ez hogyan is működik!?
Két égő sorbakötése esetén az áram a felére fog esni, nem? Led esetén meg számottevően nem fog változni ha jól értem? A feszültség az a soros védőellenállástól fog függeni és 150Ohm*0,35A= 52,5V lessz?
(#) nagyagyas hozzászólása Jan 29, 2008 /
 
Szia! 108.5 KOhm kell hozzá. Fotoellenálásal megoldható az éjszakai automata ki bekapcsolgatás.
Sóval arra gondoltam éjszaka megöl a fotoellenálás ellenállása és ez bekapcsol egy relét. A LED felvillan és kész.
itt egy link az ellenáláshoz
(#) _JANI_ válasza Fidel hozzászólására (») Jan 29, 2008 /
 
Egy - két lednél a ledek nyitófeszültsége nem számottevő a hálózati feszhez képest! Rosszab esetekben a hálózat 5-10Voltot is ingadozhat, sélsőséges esetekben többet is. (Persze már régóta figyelik és szintentartják a naftát! Az az, alig ingadozik a lakásban. De ez más téma...) Viszont 5-6 LED fölött, már érdemes kivonni a LED-ek nyitófeszültségét a hálózati feszültségből. Ennek érdemes utánaszámolni.

Soros védőellenállás... Hát igen. Ekkora áramnál már érezhető a hatása. De elsősorban a kondenzátor kapacitív ellenállásának (Xc-nek) kellene az áram zömét "visszafogni". A soros RC kiszámításra is van egy szép képlet. De most :no: vezetem le. Ha gondolod számolj utánna... Mivel nem a saját alkatrészeimmel kisérletezünk ezért nem mondhatom 110%-ra h tegyél be a 150R helyett egy10-22ohm 5W-osat és kész! Etikátlan lenne részemről ha mégsem lenne jó! Inkább számoljuk át többször az értékeket! Mert ha nem jó, akkor nem sok örömöd lesz a kapcsolásban.
Következő: »»   5 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem