Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
Lapozás: OK   32 / 52
(#) bakos13gab válasza kérdező hozzászólására (») Júl 20, 2014 /
 
Próbálkozz meg tóriumos hegesztőpálcával. egy barátomnak kattogot mellette.
(#) kérdező válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 20, 2014 /
 
Megpróbálok szerezni. Egyébként ha van egy alfasugárzóm, azt érzékeli a GM cső? Mert ha jól emlékszem, van egy kis ablak rajta, ami üvegből van. Az α-részecske átmegy az üvegen?
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2014
(#) bakos13gab válasza kérdező hozzászólására (») Júl 20, 2014 /
 
Elvileg az alfa nem hatol át a fémeken, ezért mika lencsés vizsgálót használnak hozzá. De ha fogod a nyers, burkolatlan csövet, akkor mérned kellene vele valamit. Az üvegen szerintem át, de nem vagyok szakember. Minden esetre Attila elért vele kattogást közvetlen közelről, tehát valami történt.
(#) kérdező hozzászólása Szept 5, 2014 /
 
Sziasztok!

Volt alkalmam az iskolában hozzájutni egy gyári sugárzásmérőhöz. (Nem elvinni, csak a fizikateremben mérni.) Bevittem a gázharisnyát, ami egy Luxor márkájú Ausztriában gyártott darab. Meglepően kattogott, kerregett a műszer. Szerencsére gondoltam a sugárvédelemre, de a zárt sörösdoboz mellett is kattogott elég rendesen, jóval többet, mint a háttérsugárzáskor. Mikor kivettem a harisnyát, természetesen sokkal jobban sugárzott. A cső (ablakkal) a harisnya közvetlen közelében 100 másodperc alatt 1318 db. részecskét detektált. (doboz falán keresztül kevesebbet, de azért sugárzott) Összesen olyan 3-4 órát lehetett a dobozba zárt harisnya a közvetlen közelemben a táskában. Kérdésem: mekkora dózist kaphattam? Remélem nem lesz tőle bajom, a tanárunk megnyugtatott,hogy ennyitől semmiképp, de tartsuk távol élő szervezettől, és magamtól. Arra is felhívta a figyelmet, hogy lányoktól, nőktől, terhesektől különösen messze legyen a vonaton történő szállításkor, mert esélyt se adjunk a petesejtek sérülésére. (Ezt nem viccnek szánom.)
A lényeg: ez a pár órás besugárzás mennyire árthatott? (Kicsit meg vagyok ijedve a dologtól, bár az a tény megnyugtató, hogy közel 30 évig a konyhafiókban volt, senki nem volt a tudatában annak, hogy köze van a radioaktivitáshoz, és a nagyszüleim 80 évesek, és hál' Istennek egészségesek, legalábbis sugárzás okozta probléma nem volt.)
(#) _BiG_ válasza kérdező hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
A gázharisnya alfa-sugárzó, a bőrben hamar elnyelődik, petesejt veszélybe nem kerül.
De ne nyeld le
Nem lesz tőle semmi bajod, ne parázz. Úgy sem hordod magadnál folyamatosan.
(#) kérdező válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Én is ebben a tudatban voltam egészen addig, míg be nem vittem megmérni. És a papír ugyan csökkentette, de nem teljesen. A sörös doboz se egészen. Az alfa pedig nem megy át az alumíniumon, csak a béta, meg a gamma. Egyébként is kísérőjelenség a béta, gamma. Azt tudtam, hogy keletkezik, de nem ennyi. (Szerencsére fiú vagyok, petesejtjeim nincsenek. ) Összesen pár órát volt nálam, nem hordom magamnál.
(#) Collector válasza kérdező hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
1 forrásból szinte mindig többféle sugárzás jön, ami alfasugárzó az ad bétát és gammát is. A gamma átmegy a dobozon. Sőt, létrejön itt sok más dolog is, pl. fúzió, persze igen ritkán, mikor két alfa részecske ütközik. Tehát elég ritka az olyan anyag, ami csak és kizárólag egyféle sugárzást ad.
(#) kérdező válasza Collector hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Tudom.
De elég jelentősen sugárzott. Van arra képlet, hogy ha 100s alatt 1318 db. részecskét számolt a cső, mekkora lehet a test radioaktivitása?
Te egyébként is nagy kísérletező vagy, kérdés: Lehet bajom attól, hogy egy pár órát nálam volt a cucc?
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2014
(#) vicsys válasza kérdező hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Szerintem nem kell aggódnod. Vannak olyan területek, ahol a talaj sugárzása is magasabb. A dózis az elnyelődéstől és az időtől függ. Szerintem egyik sem volt jelentős nálad.
(#) kérdező válasza vicsys hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Igen, a föld helyenként tényleg tud kicsit jobban sugározni. Elvileg Kárpátalján vannak helyek, (semmi köze Csernobilhoz,) ahol sokkal nagyobb a háttérsugárzás, mint máshol.(Azért ez a harisnya mégis szórta rendesen a parányi atomtölteteket. ) Hát jó, remélem tényleg nem lesz bajom.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2014
(#) Laslie74 válasza kérdező hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Az a "jelentősen sugároz" az nagyon a te szubjektív érzeted mert kicsit sűrűbben csipogott a műszer. A sugárzást és abból a dózist csak a műszerben lévő cső érzékenysége ismeretében lehetne meghatározni természetesen csak ha kalibrálva is van és így beállítva a munkapontja. Megnyugtathatlak nincs benne annyi tórium hogy veszélyes legyen. évekig kellene több ilyen elégetett hamuját összepréselve amulettként a nyakadba hordani hogy észlelhető bőrelváltozást okozzon. Lenyelve se biztos hogy felszívódna, tán belélegezve lenne a legveszélyesebb de nem halálbiztos. Összehasonításképp 500x veszélyesebb egy óra séta a nyári délidőben az UV miatt. Én nem járnák érettségi felkészítőre ahhoz a tanárhoz akim ilyen zöldségeket hord össze hogy... Vagy rád akart ijeszteni de az ugyanúgy helytelen. Rakd bele egy zárható nejlontasakba azzal kísérletezhetsz pl sugárzásmérőt lehet tesztelni, ha meg nem használod elég egy alumíniumos papírtasak és akkor zsebben is nyugodtan hordhatod.
(#) Collector válasza kérdező hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Már elmondta mindenki a lényeget, még azt is hozzá kell tenni, hogy a geiger számláló alapból eléggé érzékeny műszer, igazán nagy sugárzást nem is lehet vele mérni. Ha olyan helyet találsz ahol egy ionizációs kamra jelez mondjuk, onnan viszont már érdemes futni. Egyébként pedig vegyél egy egyszerű érzékeny dozimétert, és tedd be a lámpaharisnya mellé pár napra, rögtön pontosabb eredményt kapsz.
(#) Laslie74 válasza Collector hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Ionizációs kamrásból is van érzékeny. Tisztába kell lenni a mértékegységekkel és pontosan kell mérni. A hatásokat mára már elég jól feltérképezték kivéve a nagyon kis tartományokban.
(#) kérdező válasza Laslie74 hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Hát padig igen jól tanít, és van, aki már elballagott, de az egyetemi dolgokban is tőle kér segítséget. Nagyon tudja a fizikát. Kólás alumíniumdobozban volt, és már mellette is kattogott. Hát remélem, hogy nem lesz gond, mert végül is eléggé elterjedt dolog volt a gázharisnya, ma is előfordul 1-2 kempingben, és még senki se halt meg tőle. A papám szerint régen a vonaton is harisnyás lámpa volt, és a telken is azzal világítottak. (80 éven túl van a papa) Mindenesetre rohadtul vigyázni fogok vele, minimum ólomdoboz, semmiképp se okozzon sugártöbbletet.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2014
(#) _BiG_ válasza kérdező hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Nemrég kérdeztem boltban, hogy a gázharisnya mostanság tóriumos-e.
Nagyon csinos geológuslány volt az eladó (sportboltban, micsoda pazarlás.. ) és mondta, hogy ma már nincs benne tórium, mert ez az előírás (gondolom mindenki ráparázott a sugárzásra, ami nem kívülről érdekes, de ha valaki benyeli a porát).

Szerintem próbáld ki, hogy vízen keresztül mennyire sugároz. Mert az egyes anyagoknak más az elnyelési "ablaka".
(#) Laslie74 válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Viszont lehet kapni tóriumos awi elektródát.
(#) soskajoska válasza Laslie74 hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Abban segítesz, hogy konkrétabban hol?
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2014
(#) Shance válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Hello!

Na mi a helyzet? Jól eltűntél. Nem kell a füstérzékelő? Azért az egy kicsit ütősebb mint a AWI elektróda amit egyébként itt tudsz venni.
Közel van, és olcsó is. De úgy tudom, hogy 10-es kiszerelésben van, szóval szerintem nem éri meg, elég gyönkécske sugárzó.
Vagy vegyél egy ilyet, ahogy én is tettem. Igaz szállítással együtt ez is 3000 felett van, de az am241 kötelező darab.
Vagy menjél be egy olyan óráshoz, ahol régi órák felújításával is foglalkoznak. Én így szereztem a rádiumos óramutatómat. Ingyen!
(#) _BiG_ válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Hegesztő segédanyag a tóriumos wolfram elektróda, ilyen szakboltot keressél.
(#) Collector hozzászólása Szept 7, 2014 /
 
A tóriumos pálcát cériumosra cserélik fokozatosan, úgyhogy az sem lesz sokáig elérhető.
(#) Laslie74 válasza Collector hozzászólására (») Szept 7, 2014 /
 
Szerintem nem váltja ki mindenhol a tóriumost a céziumos így továbbra is gyártani fogják.
(#) kérdező hozzászólása Szept 8, 2014 /
 
Sziasztok!
Lehet, hogy kicsit túllihegem ezt a gázharisnya dolgot, de fő a biztonság. Egy kávéfőzőt fogok átalakítani a képen látható módon. Abban már nyugodtan lehet tartani.
(#) soskajoska válasza kérdező hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Béleld ki ólom lappal.
(#) _BiG_ válasza soskajoska hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Ne hidd, hogy csak az ólom jó. Meg kell nézni (neten), meg ki kell próbálni, hogy az adott energiájú és fajtájú részecskéket mi szigeteli a legjobban.
Nem véletlen, hogy atomreaktorokban pl. vizet is használnak. Az is jól szigetel néhány sugárzást, ráadásul hűt is egyben.
(#) Laslie74 válasza kérdező hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Rakd ki az ajtódra is a Jelet, és szalaggal kerítsd körbe a házat
(#) _BiG_ válasza Laslie74 hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
És vegye elő játszani a Duke Nukem-et
(#) Collector válasza kérdező hozzászólására (») Szept 26, 2014 / 1
 
A gamma több zajt és fényt adna a fotopapírnak, mint a cserenkov szerintem. Ha látni akarsz élőben, akkor arra a BME tanreaktoránál van a legnagyobb esélyed, bár utóbbi időben le szokott kapcsolva lenni. Kutatók éjszakáján pár éve voltam, akkor lefotóztam.
(#) kérdező hozzászólása Okt 22, 2014 /
 
Sziasztok!
Az IH-12-es műszer a G-M csövön kívül tartalmaz elektroncsövet? Azért kérdezem, mert láttam az IH-12M rajzát. Abban IC van, meg tranzisztor. 1,5V-os szárazelemről is működik. Ez elvileg egy korszerűsített változata a sima IH-12-nek?
Ha az elektroncsöves változatot sikerül kifognom, (mert vettem egyet, csak még nem ért ide) akkor abban a cső honnan kapja az anódfeszültséget? Az is 1,5V-ról táplálkozik?
Még egy kérdés: A rajzon hangszórót nem látok, de mégis szeretnék egyet, mert a részecskedetektorhoz hozzátartozik a jellegzetes kattogás. Megoldható egy egyszerű kapcsolással, de úgy, hogy ne befolyásolja a mérési eredményt? Úgy gondoltam, hogy a g-m cső impulzusaihoz betennék egy nagyon kis értékű kondit, és azt tranzisztorral, erősíteném. Viszont 1,5V-os megoldás szükséges, nem akarok + telepet neki.
Rajz, használati utasítás: Bővebben: Link
(#) Laslie74 válasza kérdező hozzászólására (») Okt 22, 2014 / 1
 
Nincs benne cső, tranzisztoros, IC-s mind. Működik 1,5V-ról de minimum góliát elem és hamar megzabálja, ezért is építettem át az enyémet. A jelet a T2-es tranyó kollektoráról tudod például levenni pár 10 nanóval hangszóróhoz.
(#) kérdező hozzászólása Nov 28, 2014 /
 
Sziasztok!
Végre elő tudtam szedni az IH 12-t. Van hozzá rajzom, de ez eltér tőle. IC nincs benne. Ha "ELL" állásba állítom, a műszer nem mozdul, valami baja van. (Viszont a táp fütyül, tehát él.) A rajz szerint IC vezérli a műszert, de ebben nincs IC. (Egyébként is 1963-ban még nem voltak elterjedve az IC-k.) rajzom valami korszerűsített változaté lehet. Az eredeti megvan valakinek?
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2014
Következő: »»   32 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem