Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kenyérpirító nem kapcsol ki időben
Lapozás: OK   1 / 2
(#) djuice hozzászólása Dec 12, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy Siemens TT61511/01 kenyérpirítóról volna szó. Kerestem szervízkönyvet róla, de nem találtam.
Egy potival lehet a kioldási időt rajta állítani, nem tudom mi alapján mér (hőmérséklet?, idő?), de vmi tranyós vezérlője van bent (esetleg le tudom fotózni), ami vezérel egy tekercset, mely kioldja a kilökő mechanizmust és szakítja az áramkört, de gondolom sok toaster ilyen elven működik.
Az a gond a jó 10-12 éves készülékkel, hogy bár normálisan karbantartott, takarított konyhagép, de egy ideje a legkisebb fokozaton is briketté égeti a kenyeret és sokára kapcsol ki.
Tudnátok segíteni mit nézzek át benne? (kondik, diódák stb.?)

Köszönöm!
(amatőr villanyász vagyok, nem profi, ezt hozzáteszem)
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2014
(#) gernerakos válasza djuice hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Hello!
A potit nézd meg, hogy kontakthibás-e!
Multimétered, pákád van? Ha kontakthibás a poti akkor cseréld a potit.
(#) djuice válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Köszi! Van persze minden. Esetleg képet még nyomok róla.
(#) gernerakos válasza djuice hozzászólására (») Dec 12, 2014 /
 
Akkor forraszd ki azt a potit, amivel a kioldási időt szabályozod. Ha kiforrasztottad, akkor mérd ki a multiméterrel, ellenállás mérés állásban, hogy szakadt-e. Miközben méred, forgasd a poti gombját, ekkor változni fog az ellenása, de csak ha működik! Ha nem akkor a multiméter ki fog akadni. Ebben az esetben kell egy új potméter.
(#) FAZ1 hozzászólása Jún 30, 2020 /
 
Nekem kissé hasonló, de 180 fokban ellentétes a szituáció, mivel az én kenyérpirítóm
(HAUSER T-2210; TR-065) a mai naptól nem kapcsol be!
Feltehető, hogy valahol megszakadt benne a fűtőszál? És miután az összes ilyen kenyérégető szerkezetben az időzítő elektronika gyakorlatilag azzal van sorba kötve a tranzisztorok (gyengeáramú rész) miatt.
Majdnem ugyanaz a kivitelezés elve, mint a hajszárító szerkentyűknél ...
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2020
(#) proba válasza djuice hozzászólására (») Jún 30, 2020 /
 
Ha ilyen régi, az elkók is gyanúsak lehetnek. Átvezetésre kapacitásra nézd meg őket.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2020
(#) Inhouse válasza FAZ1 hozzászólására (») Jún 30, 2020 /
 
Lehet a hőkioldó, és a fűtőszál, meg az elektronika is. Akár a 230V-os kábel is lehet szakadt. Anélkül, hogy belenéznél, nehéz lesz megmondani.
(#) FAZ1 válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
Haha!
Azóta már szétkaptam, mint Bodri a lábtörlőt.
Nem volt könnyű, mert ezeket általában sosem szétszedhetőre (és javíthatóra) gyártják, hanem inkább eldobhatósra.

mert újabban - "Vegyél újat" mozgalom van.
(#) Udvari Zsombor válasza FAZ1 hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
Szerencsére vannak pozitív példák is: van egy "MATTINA Twin" típusú két szelet kapacitású kenyérpirítónk, amit már legalább 20 éve használunk (lehet, hogy még régebb óta, viszont erről nincsenekek információim (21 éves vagyok)), de még mindig kitűnően pirít, pedig még egyszer sem volt javíttatva, csupán a morzsás tálcáját ajánlott időnként kiüríteni...
(#) FAZ1 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
A szétkapott és átvizsgált kenyérpirítómról megállapítottam - gyakorlatilag semmi baja nincs - (tehát nem valamelyik fűtőszála van megszakadva), ámde az azt vezérlő 2 panelos elektronikája mintha nagyon erősen rosszalkodik.
Már nézegetem azt, miért ég le egyből (s állandóan) a 10 ohmos - feltehetően "biztosíték-gyanánt" - beépített alkatrésze. Mert ott bizony valami zárlat-féle rosszalkodik.
Lehet. hogy a behúzó-, benntartó-mágnes kapcsoló-tranzisztora halt volna be?

Ma csak ezeken fogok agyalni ... s végigmérem a nyákokban található összes félvezetőt.
A diódákat (Gräetz egyenirányító-híd) már legelsőre ellenőriztem, majd kicseréltem benne
az 1N4004-eket 1N4007-re. -
Na nem mintha az olyan sokat számítana. (hiszen az 1N4004-es dióda már eleve 400 Voltot ki kellene bírjon)

Csupán csak - próba, cseresznye!

Én nem adom fel ...
(#) Inhouse válasza FAZ1 hozzászólására (») Júl 3, 2020 /
 
A kapcsolótranzisztor zárlata nem okoz olyat, hogy nem kapcsol be, hiszen pont, hogy állandóan menne. A 10ohm ahol elég, ott lehet zárlat, de nem a tranzisztor miatt, hiszen annak az a dolga, hogy kapcsolgasson.
(#) proli007 válasza FAZ1 hozzászólására (») Júl 3, 2020 /
 
Hello! Bár nem ismerem ezt a bigyót, de én akárhogy nézem nem látok itt 10 Ohm-ot. Meg nem tudom minek is lenne benne?
Mert ahogy nézem a táp zárására indul a dolog. Egy 15K soros diódával állítja elő a tápot. Az meg a 330µF-ot. Gondolom, ha az idő letelt a tranyó megrántja a tekercset, az oldja a kilincsművet, mire a rugó kilöki a kenyeret, meg bontja a két érintkezőt. Vagy rosszul gondolom?
Ha a tranyók nem mennek (de miért ne) és/vagy ha a 330µF/25V-ban nem jön össze elég töltés akkor hiába rángatja a tranyó, nem old ki a kilincsmű. De itt hol van akkora áram, ami leégetne egy 10 Ohm-ot? De egy egyszerű mechanikus hiba is lehet a kilincsműnél, pld, megkopik és nem tud kioldani. Amúgy egy termisztort is látni vélek, ami gondolom befolyásolja az időt. Mert nem mindegy, hogy meleg-e a készülék, vagy első bekapcsolás van..
(#) fecameca válasza proli007 hozzászólására (») Júl 3, 2020 /
 
Szia én olyan "kilincsművet" amiről írsz, kizárólag nagyon régi, még bimetállos kivitelű kenyérpirítőban láttam. A mostaniak mind úgy működnek, hogy van egy elektromágnes, amikor lenyomod a kart, az bekapcsolja a szerkezetnek az áramot, és a mágnes megtartja a vasat, amíg az idő le nem jár, akkor simán elenged, és felugrik a rugós szerkezet. A fűtőbetét körülbelül 24 Voltnál van megcsapolva az elektronika számára, az egyszerűség kedvéért sokszor sima egy diódás egyutas egyenirányítással. Az, amelyik nem adja ki a kenyeret, szinte 100% potméter hibás, a másiknak valamije szakadt, azért nem tartja meg az elektromágnes a felkínált vasat.
(#) fecameca válasza FAZ1 hozzászólására (») Júl 3, 2020 /
 
A fűtőbetéteknek akkor is izzania kell, ha kézzel tartod lenyomva a kart, de lehet, hogy már megjavítottad. A fűtőbetétnek az a része is lehet szakadt, ami a panellel párhuzamos, mivel az csak 1, esetleg 2 menet, lehet, hogy észre sem vetted. Amiatt kaphatott a panel túl sokat. Igen, a hajszárítók is olyanok. Én meg azt nem értem, azokban a motor teljesen hideg állásban, mikor ki van kapcsolva mindegyik fűtőszál, miről kapja az áramot?
(#) Inhouse válasza fecameca hozzászólására (») Júl 3, 2020 /
 
Amelyikben van hideg állás, azokban 230V-os motor van, nem lecsapolásos kis DC motorral van megoldva.
(#) FAZ1 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 6, 2020 /
 
Nem tudom, mit nézel (talán ugyanolyan kenyérpirítód van? /HAUSER T-2210/), mivel képet róla én még nem tettem fel, viszont a 10 ohmos ellenállás bizony benne van! (mint ahogyan szinte az összes LED villanykörtében szokott - szerintem a biztosítékja gyanánt).
Ahogy átméricskéltem a témát - mintha a fűtőszál azon része, amelyik az úgynevezett "megcsapolás" lenne, ott nem jön ki semmiféle áram, hanem rögtön egyből a teljes 230V! Azt meg persze, hogy sehogyan sem bírja el a kb. 24V-osra méretezett elektronikája.

(Mellesleg - termisztor is van benne, és az elég magas ellenállás-értékű, azonban jó).
(#) proli007 válasza FAZ1 hozzászólására (») Júl 6, 2020 /
 
Hello! A kérdés jogos, mert én ezt a képet néztem.. Amúgy nekem még a bimetal-os vacak van. De az is olyan, hogy pirítás előtt egyszer célszerű bekapcsolni üresen, hogy az első kenyér ne legyen fekete..
(#) fecameca válasza FAZ1 hozzászólására (») Júl 6, 2020 /
 
Azt hittem, már az eredményről tájékoztatsz bennünket. Én nem szoktam második napot ilyennel eltölteni. Az én tapasztalatom az esetek 99%-ában fűtőbetét szakadás. A fiam vett a bolhapiacon egy használtat, az potenciométer hibás volt. A panelen keletkezett esetleg további hibákat is a fűtőbetét szakadás okozza. Ha a fűtőbetétből egyébként nem sok hiányzik, akkor egy 2 mm átmérőjű anyás csavarral, az egész fűtőbetétet tartó csillámlemezbe szúrt furaton keresztül rögzítve, össze lehet toldani. Gondolom a 10 ohm cseréje az már meg volt. Elektrolit kondenzátor, mint bármiben, itt is kiszáradhat, én még nem találkoztam olyannal. Esetleg a tranzisztornak sem biztos, hogy tetszett a 230 Volt, de ha nem mérhető zárlat / szakadás rajta, az is lehet, hogy túlélte.
(#) VIM válasza fecameca hozzászólására (») Júl 6, 2020 /
 
Szia! A tönkremenetelük abban rejlik ezeknek a "sima" pirítóknak, hogy egy szelet kenyeret szeretnének még megpirítani vele és az az oldal ahol nincs kenyér az túlhevül, majd kiég. Persze nem egy alkalomról van szó csak idővel ez fog bekövetkezni.
(#) FAZ1 válasza fecameca hozzászólására (») Júl 7, 2020 /
 
"a tranzisztornak sem biztos, hogy tetszett a 230 Volt"
- a tranzisztor nem közvetlen nullához mért 220 voltot kapcsol, hanem a 220 voltról számítottan valamilyen "ejtett" feszültség-különbséget.
Pl. 220 V és 205 V között csupán 15 voltot kell feldolgozzon. Tehát nem a teljes 220-at.
A tranziszotokat megmértem, mind jó.

Szerintem a fűtőszál leágazása szakadt meg, ahonnan a vezérlésnek a kb. 20-25 voltot kéne megkapnia.
(#) ferci válasza FAZ1 hozzászólására (») Júl 7, 2020 /
 
Lassan csak megtalálod azt a helyet, ahonnan nem jön át a 230 tizedrésze..
Már többen leírták, hogy a csapolást vizsgáld meg, illetve annak a résznek az "alját", ahol kezdődik a fűtőszál - csatlakozik-e a bejövő 230-hoz.
A panelt pedig kívülről is megtáplálhatod 20..22 V AC-vel ( vagy amit kérne a panel ) és azt is tesztelheted, jó-e minden ( természetesen 230 volt nélkül ).
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2020
(#) Inhouse válasza ferci hozzászólására (») Júl 7, 2020 /
 
Idézet:
„A panelt pedig kívülről is megtáplálhatod 20..22 V AC-vel”
Meg a fűtőszál szakasz nélkül...
(#) ferci válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 7, 2020 /
 
... ha nincs rajta a "tapasztalat" szerint?
Max fogyaszt pluszban 2-3 ampert és izzik kicsit. Rögtön kiderülne az is,van-e érintkezés.
De érdekes lenne, a "levegőben" mitől romlott el a vezérlés..
(#) VIM válasza FAZ1 hozzászólására (») Júl 7, 2020 /
 
Egy kis segítség, hogy hol is kell keresgélni a hibát. A fordítót használni kell ha nem érthető az angol. Az a lényege a panel táplálásnak, hogy a belső fűtőszál egy részéről annak ellenállásának feszültségeséséről van megtáplálva. Ha a krimpelés meglazul vagy a fűtőszál kiég akkor nem kap táplálást az időzítő panel.
(#) FAZ1 válasza VIM hozzászólására (») Júl 7, 2020 /
 
Nálam végeredményében ez lett a mutatvány vége, de már meg is találtam a szakadást magát! Most majd valahogy átdrótozom, és akkor annyi!
(#) FAZ1 válasza FAZ1 hozzászólására (») Júl 10, 2020 / 2
 
A végkifejlet:

Összekötöttem a szakadt fűtőszálat, és bekapcsoltam a pirítót 230V alatt. A szakadt fűtőszál leágazáson úgy nagyjából ismét 15V jön le. Rászereltem az időzítő elektronikát
- és MŰKÖDIK!

Aztán összeraktam és egyből ment a konyhába vissza! Mert nálunk mégsem egyből kuka, ha már annyira nem muszáj!

Tisztelt Fórumtársak! Köszönöm a tippeket és elvi segítségeket!
(#) NP hozzászólása Aug 8, 2020 /
 
Van egy Tefal Delfini 539646 típusú kenyérpirítónk.
Nem kapcsol be,mi lehet a hibája?
Már átnéztük,de nem jöttünk rá. Lehet az időzítő panel a rossz?
Rakok fel róla képet.
Ha,az lenne a hibás hol lehet ilyet kapni bele,mert a neten nemnagyon találtam sehol.
És kb. mennyibe kerül?
Köszönöm a válaszokat.
(#) Bakman válasza NP hozzászólására (») Aug 8, 2020 /
 
Mit néztetek át? Mit/miket mértetek? Máshol is lehet hiba, nem csak a vezérlőben.
(#) fecameca válasza NP hozzászólására (») Aug 8, 2020 /
 
Az esetek 99% -ában a fűtőszál szakadása miatt nem kapcsol be. Jobban nézd át szakadásra. Ahová megy az áram vezeték, azokat az ellenállásokat és a diódákat kellene kimérni. Van benne 3 kínai tranzisztor. 1db S9012, pnp 2db 9014 npn tranzisztor. 2 db elektrolit kondenzátor, gondolom 1 a tápfesz. szűrésére, másik az időzítésért felel. Komplett panelt nem hiszem hogy kapni ezekhez. Látszik, hogy nem sokat érthetsz hozzá.Ezek 10 Forintos alkatrészek körülbelül.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2020
(#) NP válasza Bakman hozzászólására (») Aug 8, 2020 /
 
Tesóm műszerész, Ő nézte át,holnap majd megkérdezem tőle,pontosan miket.
De,nem talált semmit....
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem