Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Szép, abszolút igényes precíz munka szerintem.
A kijelző 4 bites módban is lehet, és kevesebb hosszú vastag drót kell. Mint tudjátok, én mindig kötözködök.
Ammá könnyen meglehet, ebbe már nincs tudásom belelátni
![]() Azért a leggyengébb láncszemet csak sikerült kiiktatni: azt a bizonyos 11 bites ADC-t. Fülileg van valami különbség A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2014
Mostanában tanulmányoztam egy kicsit a cnc és a vezérléshez szükséges programok működését, és készítettem néhány dolgot.
Megrajzoltam Vicsys kolléga dobókockáját valamivel kompaktabb verzióban, és készül a hozzá illő ház is. Nem mintha nagy szükségem lenne rá, de van egy marék ULN2003 ic-m, hát készült hozzá egy kis panel. És végül az órám is kapott olyan házat, ami már vállalható. A lakkozás tavaszra marad, mert nem szeretem a szagát, kint meg hideg van. A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2014
Idézet: Isten segedelmével el is indult ...„Összekalapáltam egy ilyet, kaqkk kolléga segedelmével!”
Szia. Nagyon tetszik a munkád, Gratulálok.
A mellékelt képen látható a töltő lényegi része. A kontroller AD bemenete az akksi pozitív kivezetésére van kötve egy potméterrel leosztva, a feszültségfigyelés így van megoldva. A töltési áramkorlát három darab ellenállás (a doboz hátulján, a ventillátor előtt), amiből az egyiket rövidre lehet zárni a nyuszi (gyorstöltés) kapcsolóval. Seemi trük, normál egyenáramú töltő.
Ha az akksu töltés közben eléri a 14,8 V-ot, a töltés kikapcsol. Ha visszaesik 13,5 V-ra, a töltés visszakapcsol. Tapasztalatom szerint a feltöltött akkunál a ki-be kapcsolgatások aránya erősen a ki állapot felé tolódik el, tehát nevezhetjük szintentartó csepptöltésnek is akár. Nem áramgenerátoros a töltés, de a műszer szerint alig ingadozik a tölőáram. Maga a töltő kis kapacitású akksik töltésére alkalmas (max 10 Ah), nem akartam túlbonyolítani.
Abban az üzemmódban megy, négy szál a testre van kötve. Nem tudom miért, de így oldottam meg. Az összekötések a NYÁK-on vannak, a kijelző összes lába pedig a NYÁK-ra van vezetve.
Készül az új immáron nem védett forrasztóvezérlőm..
![]() Prototípus már elkészült és funkcióit tekintve jól működik, de még az éles tesztelésen nem eset túl.. Az jövőre marad... A nyákok elkészítését már nem vállaltam magamra, révén szerettem volna ennek már egy profi nyákpanelt készíteni.. Pár képet megosztok a prototípusról és az elkészült nyákokról... A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2014
Szia, köszönöm a választ. Akkor ha jól értem a Te töltőd fesz figyelésen alapul. Az áram meg annyi amennyit felvesz, illetve ami az áramkorlátokon keresztül átmegy/átenged. Köszönöm még egyszer!
Igen, minden stimmel. Ezek egyszerű akksik, nem érdemes túlbonyolítani a töltést. Szerintem.
Sziasztok!
Terveztem és építettem egy nixie-csöves órát. A végeredményt a képeken láthatjátok. Egy doboz még majd kell neki. Mivel ez egyben a prototípus is volt, ezért a nyákon némi "mókolás" látható. Az óra nem tartalmaz semmi extra funkciót, csak egy "sima" óra. Tulajdonságok: -Philips ZM1000 csövek -időalap: DS32KHZ, ezzel az időmérés hibája +-6 másodperc/hónap -glimm 1 Hz frekvenciával villog -három nyomógomb, kettő az idő beállításához, egy a csövek kikapcsolásához -PIC16F877A mikrovezérlővel, program C-ben írva -Minden szegmens közvetlenül van meghajtva TLP627-4 optocsatolón keresztül
Jó lesz ez , de ezek szerint kár bele a DS ic ! A pic saját időalapjával egy 4 MHz-s kvarccal is tudja ezt a "pontosságot"
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2014
Hát nem tudom, nehezen hiszem el hogy egy sima hőfok kompenzálatlan kvarc tud ennyit. Ráadásul a DS-nél ez a legrosszabb eset, ennél csak jobb lehet. Bővebben: Link
Ezt te sem hiszed el ! Már több pices óra programot írtam megszakításból (tmr2) és ez nem kamu amit írtam hanem tapasztalat (csak a kvarc pontosságától függ az óra pontossága) De ez igaz a DS ic re is tehát ......
A ds3242 lett volna jó választás ! Az belső hőkompenzált kvarccal van ellátva . és nem függ a külső kvarc milyenségétől . A word clock-om már ezt az ict használja Ő az
Akkor benéztem , a pic mellett láttam a kavicsot
Pedig az ott tényleg "koporsós" kvarcnak néz ki
Az csak a PIC-nek kell, egy 20MHz-es kvarc. A DS32KHZ a timer0 számlálóregisztert tölti.
Hát nem akarok beledumálni, de kb. 1 hónapja csináltam egy DCF óra alapot (nem saját progi, itt is volt egy cikk róla, csak én kicsit módosítottam rajta). Amit tud, hogy detektálja a DCF-et, és kijelzi. Beállítási lehetőség nincs, viszont ha leáll a DCF tovább megy és RS232-n küldi másodpercenként a dekódolt DCF jelet a PC-re (vagy bármire). Az alap egy 628 PIC, külső 4.000 quartz-al (nincs trimer kondi, csak a szokásos 2db. 22pF). DCF hiányában (igaz csak egy napot néztem) az eltérés nincs 1 mp. Lehet szerencsém volt?
Ja és a "szerencséről" még annyit, hogy 1-1,5 éve építettem egy vertikális "propeller-clock"-ot és annál ugyanilyen 4MHz kaviccsal (szintén trimer nélkül) 1 hét alatt 4 mp. difi volt (no. DCF, no. RTC).
Ennél a projektnél hosszabb távú infóm nincs, mert megcsináltam és félreraktam.
Az sem mindegy hogy a megszakítás hogy van megírva de ezt beszéljük át valamelyik órás témában
Egy régebbi el maradásomat dobozoltam amit tegnap a fejhallgatóerősítős topikba be is tettem most megprobáltam kicsit jobb fotokat késziteni .
Bővebben: Link
6db-ot építettem ebből, az egész rokonság tele van vele, mindegyik 1percen belül van 6hónap alatt...
Folytassuk itt:Bővebben: Link
Való gaz kifelejtettem, hogy a +-6 másodperc/hónap pontosságot úgy tudja, hogy közben a hőmérséklet 0 és 40°C fok között ingadozhat.
Azt hiszem megvan a forrasztó terület megvilágítására szánt fényforrás
A monitorom felé fog kerülni egy polc annak az aljára kerülne a szalag és fentről lefele világítana az asztalra és ezzel tuti mindent látnék még a légypiszok negyedét is kiszúrni vele , borzasztó erős fénye van a szalagnak 14,4W/M 12v-nál 0,6A-t fogyaszt ez a 70 centi. Szerintem rákötöm a labortápra és a fényerővel is tudnék játszani mert alapjáraton 12V-al nagyon vakító még visszaverődve is. A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2014
Üdv!
Akár mit csinálsz vele, zavarni fog a vakító pontszerű helyről érkező fény. Melóhelyen nálunk fénycső van, de még az is zavaró tud lenni egy idő után. Próbálj meg elé tenni mattítot üveget, tejüveget, vagy monitorból kitermelt fényvezető fóliát.
Egyetértek.. a szemed ki fog esni egy óra után..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |