Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   89 / 256
(#) Atys67 válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 24, 2014 /

És ha igazán jót szeretnénk, akkor a trafó előtt, a hálózati kábel két erét áttekerni párszor egy ferritgyűrűn. ( pc tápokból ingyen kitermelhető ) A graetz minden diódájával párhuzamosan egy 100 - 220nF kondi, a dióda kapcsolási zajának kioltására, a táp kimenetén egy ferriten áttekerni a tápkábelt párszor, hogy a táp felé ne akarjon elindulni a nagyfreki. A stabil táp csak "extra".. A modern rádiók jól elvannak 11-16V közötti feszültséggel.
(#) kendre256 válasza Atys67 hozzászólására (») Dec 24, 2014 /

Igazad van. Főleg akkor elengedhetetlen ez, ha nem akarjuk a szomszédokat még a hálózaton keresztül is zavarni. (Elég, ha "csak" az antennán keresztül megy a zavar )
(#) elektroncso válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 24, 2014 /

Vagy lehet használni gyári zavarszűrővel egybeépített hálózati csatlakozót.
Csatlakozó.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2014
(#) pucuka válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 24, 2014 /

Volt már olyan eset, hogy a 28 MHz -en elindított 100 W, a szomszéd frissen vásárolt hiper szuper mosógépét öblítésre ösztökélte.
(#) Atys67 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

Nálam egyszer a szomszéd gratulált reggel, a 21Mhz-es Indonéz ssb qso-hoz.. a "felét" végig közvetítette a házimozija..
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2014
(#) dokidoki válasza Atys67 hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

Igen, ennek bár elsődleges kiváltó oka "mi vagyunk. De valójában a mérhetetlenül silány háztartási elektronikák, berendezések a ludasak. Legszebb, hogy kikapcsolt, konnektorból kihúzott állapotában is képes erre némely házimozi. Bár ekkor már lehet némi gikszer az adó oldalon is, pld. 250W felett, 100méteren belüli vackok megbolondulnak melyekből 2 méternél hosszabb vezeték lóg ki.
(#) Atys67 válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

Igen, úgy ahogy mondod. A hangfalak körbemennek a szoba fala mentén, mint egy amolyan keretantenna. A házimozi ki és bemenete mentes mindenféle zavarszűréstől, így a nagyfreki akadálytalanul belejut. A demoduláció meg rejtély.. de a kici kinai cucc ezt is gond nélkül megoldja. Nekem sikerült úgy zavar szűrnöm, hogy minden kimenetre tettem egy ferrit fojtót, plusz vettem neki egy zavarszűrős hosszabbítót. Így 100 W-ig védve volt.. De ha nagyot kiabáltam az FT 102-be, azt bizony így is hallotta. A megnyugtató megoldást csak a házimozi belsejében lehetett volna megcsinálni, de mivel garanciális volt, így arra akkor nem volt lehetőség
(#) dokidoki válasza Atys67 hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

Az adás demodulálódik a házimozi végfokozatának védődiódáin. Mint egy detektoros vevő, legnehezebb ezt megszüntetni akkor, ha hidalt kapcsolás hajtja a hangszórókat. Amúgy, minden 'kilógó jelágba' kell egy alul-áteresztő kapcsolás ferritgyűrűn tekercs meg kondi. Magának még megcsinálja az ember... de az egész utcának?
(#) valaki2233 hozzászólása Dec 25, 2014 /

Sziasztok!!! Ezekről az állítható tekercsekről hogy lehet megállapítani az értékeiket a mérésen kívül, mit jelentenek azok a számok amik rájuk vannak írva??? Válaszokat előre köszönöm

DSC_0264.JPG

(#) dokidoki válasza valaki2233 hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

Amiből kivetted annak a működéséből kapcsolástechnikájából, kikövetkeztethető de ha jót akarsz akkor mérsz. Ha meg felhasználni is szeretnéd, akkor néha jobban jársz, ha újratekercseled, és méred. a képen 5 ből 3 kihúzódott a lába, ezért szakadásgyanús. Jelölésük gyártófüggő, lehet önkényes... Bizonytalan így azonosítani, még a vasmag színe mondhat valamit az öregebb rókáknak.
(#) valaki2233 hozzászólása Dec 25, 2014 /

Köszi
(#) justice válasza pucuka hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

Nem értek veled egyet,és a tapasztalataim is azt mutatják hogy egy adóvevőnek, legyen az RH, vagy UHF/VHF sávos, kell a stabilizált tápegység.
Egy jól megépített disszipatív, zavarszűrt táppal semmilyen probléma nem lehet, kb. 10 éve használok egy Acopian gyártmányú gyári tápot, valamint több saját készitésűt is.
Egyik sem szaladt meg, nem kapja be az RF zavarokat.
Mondom ezt 15 év rádióamatőr tapasztalattal...
A kapcsolóüzemű tápokat Én sem preferálom, főleg RH-n, ebben egyetértünk.
De a sima trafó+Graetz+ puffer nem megoldás, mivel hullámos a kimeneti fesz, és terhelésre ingadozik, a primitív felépítésből adódóan.
Egy QSO-ból meg tudom mondani (A brumm-ból) hogy ki használ ilyen tápot....
(#) Atys67 válasza justice hozzászólására (») Dec 25, 2014 / 1

Idézet:
„Egy QSO-ból meg tudom mondani (A brumm-ból) hogy ki használ ilyen tápot....”

Részben egyetértek veled, azonban a brummot nem az okozza hogy stabilizált e a táp, avagy sem. Leginkább az alul méretezett táp okoz ilyen problémákat, amikor akár 10 V-ra is leesik a tápfesz. A stabil táp jó dolog, de nem szükségszerű, a trafó terhelhetősége a lényegesebb. És ha egy trafó , graetz, puffer jól van méretetzve, nemigen ingadozik oly mértékben a tápfesz, ami zavarná a rádió működését, és zavarokat okozna az adás minőségében.
(#) justice válasza Atys67 hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

Nem egészen igy van, nézz meg pár gyári, disszipatív tápegységet belülről, vagy a rajzukat.
De igazából nem vitainditónak szántam a hozzászólásom, csupán tényeket közöltem, a személyes tapasztalataim alapján.
(#) szendi001 válasza valaki2233 hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

Csak méréssel Egy szignállal meg kell hajtani 1 Mohm sorba kapcsolásáal és szkóppal nézni mi megy át.
(#) Antennaman hozzászólása Dec 25, 2014 /

Szervusztok ,
Fenn van a 80m-es dipol és egy 40m-es deltaloop , erről képet is mellékelek. Ma még egy árbocot állítottam, arra egy 20 m-es deltaloopot helyeztem fel. Elég szépen szólnak, legalább is az ellen állomások riportjai ezt igazolták. Esetleg ti hallottatok a HA60KWO alkalmi hívójellel 80 vagy 40 méteren?
Üdv. 8LKM

DSCN9302.JPG

(#) elektroncso válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

SSB-tek is, vagy csak CW? Sajnos a morze még nem megy, ezért ott nem tudok figyelni. Nem mintha volna készen rádióm, sajnos apróbb hátráltató tényezők léptek közbe (karácsony, megadta magát a frekvenciamérőm, illetve apámnak segítek a ,,koszos" műhely átrendezésében). Viszont webSDR-el figyelném a sávokat. Jól néznek ki az antennák, sóvárogva nézegetem a képet és reménykedek, hogy egyszer nekem is sikerül. Csak javulna meg a frekvenciamérőm (persze magától nem fog, ügyködök rajta, kapott új dobozt, BNC csatlakozót, 50 ohm-os mérőkábelt, szóval szépen rendbe tettem erre nem kar indulni). Kéne a hangolt antennához, hogy le tudjam mérni a belevaló tekercseket. Talán kevesebb volna a zavaró állomás és jobban jönnének az amatőr adók ha direkt arra a sávra hangolt antennám lenne, nem pedig egy darab drót szó szerint kilógatva az emeleti ablakon.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 25, 2014 /

Sziasztok! AGC-vel kapcsolatos kérdésem lenne. Ennek a rádiónak az IF részét szeretném illeszteni HA8ET (EK86) féle bemenethez. (ez a fele kész). A kérés az lenne, hogy U4B kimenetén mekkora lehet a jel. LM386.ot akarok mögé tenni hangszóró vételhez, de ha az erősítést változtatom U4-en akkor lehet hogy az AGC paramétereit rontom el. Minden tanácsot meghallgatok AGC ügyben. SSB sávvevő lesz. A bemenet jó IP3-at tud, ez a KF meg relatíve egyszerű, AGC nélkül szuperül működött a tesztek során. Sok helyen piros LED-et láttam mint megoldást a visszacsatoló ágban, de az nem tűnik elég lineárisnak.

KRISZNEK.gif

(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

Bővebben: Link Itt BA592-őt használ. Ez is lehetne altíva, de a diódás csillapítót nem igazán értem. Lényegi eltérés, hogy ez oszt, az MC1350 meg pozitív feszültségre csökkenti az erősítését.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 25, 2014 /

A BA592 egy RF kapcsoló dióda igen kis nyitóirányú ellenállással. Ha megkapja a nyitóirányú áramot, a második keverő bemenetét a 100 nF -on keresztül földre köti. Gondolom, amolyan adás vétel kapcsoló.
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Szia Gábor!
Sajnos én sem hallottalak még Titeket, de -ahogy a körülmények engedik- figyelem a sávokat.
Jelenleg Csengerben vagyok /P a rokonoknál főleg SSB-n.
"Szakaszolható" (sávváltáskor leengedni, kábelsarut szétszedni/összedugni) dipól antenna kb 4m magasan + FT-857D rádió (100W). Szokatlanul nagy zaj van szinte minden sávon (40m-en S8-S9), de ezt más is tapasztalja, akivel beszéltem.
Nem kedvez itt a rádiózás bemutatására, a rokonok még azt a keveset sem értik, amit én a zajból nagy nehezen ki tudok venni, de szerencsére előfordult már 1-2 erősebb állomás, amit hangszóróval is hallhattunk
SZép napot, és remélem összefutunk az éterben!
73 de GaBo.
(#) elektroncso válasza bodgabo hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Azt vettem észre. A 80m szinte használhatatlan. Nézd:Bővebben: Link. 40m viszont elég tiszta 7092kHz-nél ott vannak Gáborék! Kicsit QSB-s de érthető. Tekerj oda.
(#) bodgabo válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Szia!
Már megtaláltam, kicsivel a hozzászólásod előtt összehoztunk egy rövid QSO-t, negyon jól vettem Gábort.
(#) elektroncso válasza bodgabo hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Akkor téged hallottalak? Milyen hívójellel? Sajnos az ellen állomás hívójelét nem tudtam felírni, Gábort tisztán értem, de az ellen állomásnál elég nagy volt a QSB. Most is akivel beszélt szinte semmit nem értettem belőle. Csak annyit hogy HA....A és hogy Csabának hívják.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Most is HA6IA-val beszélt, de ezt is csak Gábor adásából tudtam felírni, az ellen állomáséból semmit nem hallottam. Most per pillanat HA6FO-val beszélt, de ugyan az. Gábort értem, de kicsi QSB azért van. Most ez, hogy sikerült Gábort befogni akkora löket volt, megyek javítani az átalakításra váló VEF-t.
(#) bodgabo válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Engem is hallhattál, HA0GB/P hívójellel forgalmaztam. Azóta áttértem 20m-re, lett pár olasz, holland és német qso. Később, ha már csendben kell lenni, próbálkozom sstv-vel és JT-65 üzemmel.
(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

Szendi te bele futottál az egyik small wonderlabs 1 "csatornás" 14 megás PSK rádiójának a n+1dik másolatába amit ez a va3iul dedikál mint gyűjteménye egyik tagját.
Inkább itt nézzél szét smallwomderslab
(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Dec 26, 2014 /

A DX cluster archív bejegyzéseket nézd meg:

Bővebben: Link

Eléggé vérszegény volt az aktivitás. Nem tudom hány QSO-t csináltáltatok vagy csináltál (nem derült ki hány OP volt)
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2014
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Dec 27, 2014 / 1

Szia Gabo ,
Az első napokban ,ahogy telepítettem az antennákat meglepődtem mekkora zaj fogadott a sávokban. Először lokál QRM-nek hittem de aztán lecsendesedett tűrhető szintre, sőt tegnap már nagyon is jó volt a vétel 80 és 40 m-en is. Ma reggel meg 599+ jellel jöttek az USA beli állomások 40 m-en. Csak vlami versenyük volt így csak a fülemet "hízlaltam" rajtuk.
Örültem az összeköttetésnek veled , a QSL-t eljuttatom valahogyan, már ki is van töltve.
Akit Csabának hívtak ő a HA6XA Dormándról aki szintén szeret QRP-zgetni.
Sajnálattal tapasztalom, hogy sok amatőr társnak annyira rossz az antennája, hogy mikor jó lenne a közel terjedés akkor is alig lehet kihámozni a jelét a zajból. Bizonyára nincs lehetőségük vagy nem tudják megcsinálni beállítani, vagy nincs aki segítene nekik.
Még egyszer kösz a QSO-t Gabo, 73! Gábor
(#) Antennaman válasza Rumcájsz hozzászólására (») Dec 27, 2014 /

Szervusz Rumcájsz koma ,
Kösz az észrevételt. Valóban nem nagy aktivitást produkáltunk , eleve a hívójelet is Augusztusra intéztük el. A sárréti kitelepülésünkön Augusztusban még pörgött is az aktivitás 5-6 fő mindig volt a sátor körül. Azóta 8AL Pista forgalmazott párszor a HA60KWO hívójellel az év végi szabadságunk alatt pedig én de csak "piánóban" . Nem az számít hány QSO van hanem, hogy valóban elmondjam a rádióamatőr barátaimnak, hogy 60 éves lett a klubunk és erről emlékezünk meg. Hiába a pile-up a sok ezer QSO-val ha 5perc múlva nem is emlékszünk kivel QSO-ztunk és ők sem emlékeznek ránk. Rendszerint ezekről a "fájv-nájn" QSO-król QSL lap sem cserél gazdát.
Momentán én nem szeretem Clustert sem ha engem írnak be mert ezren meglepnek és alig bírom kihámozni a hívójeleket, ha egy DX-et írnak be ahhoz meg alig lehet a sok kilowattostól hozzáférni, és mindig megjelenik egy-két hangolászó "magyar tarka" is.
Azt nem tudom veled sikerült-e összeköttetést létesítenem mivel nem tudjuk a hívó jeledet.
Az antenna tekintetében teljesen egy véleményen vagyok veled, hogy jó rezonáns legyen az nem pedig ilyen ribakov meg egyebek ami mindenütt jó de legjobb sehol. Megérte fel szerelni jó 15 m-re az antennákat így elég jól vettek az ellen állomások igaz most nem QRP-vel voltam hanem 100 Wattal.
Nagyon örülök, hogy meg hallottak a srácok kis rádióikkal és inspiráltam őket a rádiózásra.
Üdv neked is 73- H.N.Y.! Gábor 8LKM
Következő: »»   89 / 256
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem