Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Soros port programozás
 
Témaindító: pakibec, idő: Márc 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 14
(#) kissi válasza steweo hozzászólására (») Aug 23, 2014 /
 
pl. Bővebben: Link, ha erre gondoltál ... !?
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2014
(#) cmdnetwizard hozzászólása Jan 15, 2015 /
 
Sziasztok!

A következő kérdésemet szegezném hozzátok.
Márpedig az volna, hogy van egy eszközöm, ami soros porton kommunikál a PC-vel. Ezzel eddig semmi problémám nincsen, egyedül annyi, hogy szeretném érzékelni az eszköz felől, hogy a PC mikor kapcsol be, hogy az eszköz feléledjen, elindítsa a perifériáit, és várjon az első utasításra a PC felől. Ugyanez megoldandó abban az esetben is, ha a PC kikapcsol vagy leáll magától. Abban az esetben, ha a gépet kikapcsolják, a PC-n futó program küld az eszköznek egy "STOP" jelet, amikor az ki tud kapcsolni, de ha csak lefagy és/vagy leáll, abban az esetben is kellene érzékelni az adatok hiányát. (Ha az eszköz 10 mp-en keresztül nem kap ébrenléti jelet /0x01/ vagy adatot, akkor magától kikapcsol)

Én speciel egy kiegészítő áramkörre gondoltam, mely egy megszakítást végezne a kontrolleren, mindkét esetben, hogy el tudja indítani vagy le tudja állítani magát az eszköz.
Gondolom, mikor a PC elindul, valamilyen (kósza) jelet kiad(hat) a porton, és/vagy egyes lábai beállnak valamilyen nullától eltérő jelszintre, és ezt kellene detektálni a hagyományos, nem USB átalakítós RS232-es porton.

A segítségeket előre is nagyon köszönöm!
(#) KBal76 válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jan 15, 2015 /
 
Az, hogy a PC-program kiküld másodpercenként egy "Itt vagyok" üzenetet, és ez ha nincs meg akkor leáll az elektronika, az nem jó?
Vagy most mi a kérdés igazán? Mert mintha már meg is válaszoltad volna magadnak.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2015
(#) cmdnetwizard válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 15, 2015 /
 
De, tökéletes, ez most is így van, csak 5 mp-cel, ellenben a bekapcsolást is kellene érzékelni.
(#) KBal76 válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jan 15, 2015 /
 
Tehát alszik a kontroller és fel kéne ébreszteni? Vagy áram alatt sincsen? Minimális alaktrész befektetéssel, egy AM demodulátort készítesz, amin jel jelenik meg amikor felébredt a PC.
Az AM demodulátor, az egy kondi(10-100n) egy dióda sorosan, egy ellenállás a föld felé (2K), és még egy kondi vele párhuzamosan (néhány mikrós), majd az egész egy tranzisztor bázisára, nagy vonalakban. Amikor aktivitás van, akkor a tranzisztor meg fog nyitni kisvártatva.
(#) cmdnetwizard válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 15, 2015 /
 
Úgy szeretném, hogy a kiegészítő áramkör független legyen az eszköztől, és Triak-kal kapcsolja be az eszköz tápját. A kikapcsolást is neki kellene intéznie, de csak egy soros port áll rendelkezésemre, a PC-be nem tudok belenyúlni, maximum program szinten. Másik mikroprociban gondolkodtam eddig, csak nem tudom, hogy milyen módon tudom így érzékelni a bekapcsolást.
Valamint még az a baj, hogy az adat 0-255-ig minden lehet, tehát a kifejezett "STOP" adatnak nem tudok lefoglalni semmit.
(#) KBal76 válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jan 15, 2015 /
 
Ha rendszeresen jön valami adat, akkor amit előbb írtam, az simán jó, mivel a burkológörbe ameddig van "adás", addig magasan van, és ha az időállandó hosszúságán túl nem jön adat, akkor akár simán megszakítja az áramkört. De persze ennek külön táp kell. És optocsatolóval válaszd le ezt.
De túl is bonyolíthatod egy 555-ös időzítővel, aminek lenullázza a bejövő jel az időzítését, de egy bizonyos kimaradás után átbillen.
(#) Hp41C válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jan 15, 2015 /
 
Milyen operációs rendszert futtat a PC? A Windows modem -et keres a soros portokon, ha indul... "Found new device..." Ha netán a COM3 -ra kapcsolódsz, akkor összekeverheti a Microsoft Ballpoint Mouse eszközzel. Rengeteg problémám volt belőle.
Nem lenne egyszerűbb az egészet egy USB illesztővel rendelkező kontrollerre cserélni? Nem lehetne megfejelni egy ilyen kotrollerrel, ami USB - uart programot futtat és van még egy - két szabad lába, amivel jelezhetne a mostani kontrollernek, hogy ébresztő? Esetleg egy USB - uart átalakító, ha az tudja ezt jelezni..
(#) zenetom válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jan 15, 2015 /
 
Szia!
Egyszerűen detektálod a PC soros portján lévő feszültséget. Ha megy a gép, van fesz, ha nem megy, nincs fesz
A többi már csak program kérdése.
(#) cmdnetwizard válasza zenetom hozzászólására (») Jan 16, 2015 /
 
Meg ugye alaplapfüggő. pld a mostani gépen mérek feszt kikapcsolt állapotban, miközben áram alatt van a gép.
Lehet marad mégis, hogy megbontom a gépet, és lecsapolom az 5 vagy 12V-ot. Vagy esetleg a Power Ready-t.

USB-vel jelenleg sajnos meg nincs idő foglalkozni, kivéve ha megoldható, hogy az MCP2200 jelezzen valahogy a PIC-nek. Erről van valami infótok?
(#) Hp41C válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jan 16, 2015 /
 
MCP2200 adatlap. 1.6.1.1 fejezet SSPND Pin Function...
(#) cmdnetwizard válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 16, 2015 /
 
Nem rossz ötlet, és akkor olyan géppel is lehet használni, amelyiken nincs soros port.
Viszont legrosszabb esetben akkor indul el az eszköz, mikor a géptől kap "start" jelet. Igaz így később fog feléledni mint a gép, és a programnak kell figyelnie, az eszköz állapotát, de lehet ez egyszerűbb megoldás, mint egy kiegészítő áramkör. MCP-m úgy is van.

Köszönöm szépen a segítséget!
(#) gabi20 hozzászólása Jan 23, 2015 /
 
Sziasztok
Valaki tudja hogy hyper terminálból hogyan lehet vezérlő karaktereket küldeni? Konkrétan az LF - re volna szükségem (new line, decimálisan 10). Windows XP alatt használom.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2015
(#) Gj hozzászólása Jan 29, 2015 /
 
Üdv!
Moderátorokat kérem, ha van már hasonló téma, cselekedjenek, de az oldalon olvasgatva nem találtam megoldást a problémámra.

ATMega8 és PC között szeretnék kommunikálni UART-tal, USB-n keresztül, egy USB-TTL illesztő közbeiktatásával (pl. ez).

Láttam erre egy "majdnem megoldást" ebben a cikkben, de itt a cikk írója egy "HyperTerminal" nevű programot használ a PC-n szoftverként.
Nekem szükségem lenne egy - lehetőség szerint C# nyelven megvalósítható - megoldásra, ami fogadja az USB-n küldött jelet, így tetszőleges kezelőfelületet készíthetek "köré".
Tudna valaki segíteni ennek a szoftvernek a megalkotásában?
(#) zenetom válasza Gj hozzászólására (») Jan 29, 2015 /
 
Szia!
Neked ez a téma kell: Soros port programozás
(#) nedudgi válasza Gj hozzászólására (») Jan 30, 2015 /
 
Izé, bocsánat, de ehhez az átalakítóhoz van Windows platformra kezelőprogram. Feltételezhetően más operációs rendszerekhez is .
A C# nyelv - gondolom - támogatja a soros portok kezelését.
(#) KAITOMESTER hozzászólása Jún 5, 2016 /
 
Sziasztok!

Az alaplapomon nincs soros port, viszont szeretnék két darab soros-USB átalakítóval két soros portot szimulálni (COM12-COM13), amelyek között adatkommunikációt szeretnék folytatni soros port írás/olvasás gyakorlás céljából. Van erre valamilyen egyszerű lehetőség? Ha tudtok jobb megoldást erre a gyakorló opcióra, azt is szívesen fogadom.

Köszönöm előre is!
(#) eSDi válasza KAITOMESTER hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
Üdv!

Virtuális soros port lesz az ami neked kell, ha jól emlékszem van belőle ingyenes változat is.
(#) Saggitarius válasza KAITOMESTER hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Azt nem irtad milyen soros portra van szukseged. RS232, RS422, RS485? Ettol fuggetlenul nagy valoszinuseggel RS232. Rendelj az ebay-rol USB-RS232 konvertert, rovid kereses utan lattam joparat, nem dragak. Ha van idod, akkor china, ha nem akkor EU-n belulrol pl ez: Bővebben: Link. Nem tudom, draganak szamit-e nalatok, az en szememben €3.50 "nem penz" erte.
(#) Hp41C válasza KAITOMESTER hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Nem kell hozzá kütyű sem.
Egyes operációs rendszerek nem kezelnek jól egyszerre két azonos típusú USB-soros port konvertert.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2016
(#) KAITOMESTER válasza Saggitarius hozzászólására (») Jún 7, 2016 /
 
Bocs, az lemaradt, igen RS232. Köszi!
(#) KAITOMESTER válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 7, 2016 /
 
Köszi, ez hasznos proginak tűnik, jól el is mélyülök benne.
Konverterből van egy NI U232 és veszek mellé egy másik gyártmányút, így az azonos típus -remélhetőleg- nem fog gondot okozni.
(#) Max26 hozzászólása Dec 17, 2017 /
 
Sziasztok!

Szeretnék írni egy programot, ami egy Alkalmazás.exe lenne. Ezen fájl futtatásakor egy grafikus nyomógomb jelenne meg a Windowsba. Ha erre a nyomógombra rákattintok, akkor küld soros porton egy karaktert a mikrokontrollernek.

Melyik IDE alkalmas az ilyen GUI programozásra? (minimális rendszerigényű kellene)
A segítséget előre is köszönöm.
(#) Ivan93 válasza Max26 hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Szia! Nekem VisualStudio-ban tanítottak ilyesmit készíteni, Windows Form Application néven. Már jó pár éve nem foglalkoztam vele, így részletesebben nem tudok segíteni benne. Két részből állt egyébként a művelet, először drag-&-drop megrajzoltuk az ablakot, majd a generált kódba beleírtuk a saját dolgainkat.
Lehet Processing-el is készíteni ilyeneket, ahhoz ha jól tudom Python kell, de ehhez nem értek, csak hallottam róla.
(#) Lucifer válasza Max26 hozzászólására (») Dec 17, 2017 /
 
Én IDE-nek a QtCreatort javaslom. A Qt-ban van natív sorosport támogatás és amit szeretnél azt egyszerű összerakni, illetve az egész ingyenes.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2017
(#) tomat5 válasza Max26 hozzászólására (») Dec 18, 2017 /
 
Szia!

Indulásnak itt egy alap megoldás (VisualStudio 2015) A port neve és egyebek be vannak égetve a kódba, de könnyen tudod módosítani a form-ot hogy konfigurálható legyen. Elvileg megy, mert az átalakítón villan a TX led.
Üdv.
(#) Oraculum hozzászólása Jan 14, 2018 /
 
Sziasztok!
Megbíztak engem egy feladattal. 21 db micropython soros kommunikációját kellene váltogatnom, hogy mindig az éppen felprogramozni kívánt eszköz legyen összekötve a géppel. A megrendelő nem akar gombokat nyomkodni, azt szeretné, ha automatikusan történne az egész. Én egy Arduinoval gondoltam megoldani a dolgot, a kérdésem inkább az lenne, hogy meg tudnám-e oldani valahogy (mondjuk FET-ekkel vagy tranyókkal), hogy az Ardu kimeneteivel tudjak soros portot váltani és mindig a kívánt port legyen összekötve az USB-serial konverterrel?
(#) tomat5 válasza Oraculum hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Szia!
Ha még aktuális:Bővebben: Link
(#) kovács sándor hozzászólása Márc 26, 2020 /
 
Tisztelt fórum társak ! Arról szeretnék érdeklődni, hogy a win-10-en az icprog és a poniprog működik e valaki kipróbálta e . jelenleg XP vel dolgozom, de ez már elavult,ha van valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban osszameg velem:köszi üdv.Sándor
(#) superuser válasza kovács sándor hozzászólására (») Márc 26, 2020 /
 
Ezeket konkrétan nem próbáltam, de a Windows XP alá írt soros portos programjaim gond nélkül futnak Win10 alatt. Szóval van rá esély.
Következő: »»   13 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem