Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   532 / 726
(#) steelbird válasza flóri01 hozzászólására (») Feb 24, 2015 /
 
Szia!
Nekem ilyen mélyközép hangszórókkal van megépítve a hangdobozom, 50W -os végfokig jó, többet nem fognak bírni. Érzékenységük 86 dB körül van, én meg vagyok elégedve a hangjukkal.
Reflex dobozban egész jó.
A Quadhoz viszont ez kevés lesz.
(Ha Barcika környékén jársz, nálam meghallgathatod bármikor)
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
(#) steelbird válasza V1rusH hozzászólására (») Feb 24, 2015 /
 
A 75 mm a műanyag előkeret mérete, vagy a kivágásé?
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
(#) Nagy Tamás hozzászólása Feb 24, 2015 /
 
Sziasztok! Csongrád-bács -békés megyék területén valaki be tud mérni kétutas hangládákat? (Amplitúdó, fázis,impedancia)
(#) P_Laszlo válasza V1rusH hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
5000,-/db alatt nincs normális magashangszóró. Erre azért készülj fel sztem. Ha pont 75mm kell, azt úgy gondolom egyedi gyártásban lehet megoldani maximum. Vagy nagyobb zárófedélből leesztergálni, ha a mágneskör egyébként befér a kivágásba.
(#) Benji94 válasza V1rusH hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Monacor DT-74/8
Visaton DTW 72
SAL DT-20
Hirtelen ezeket találtam.
Habár, én egyiket sem venném meg, szerintem egy jóféle hagyományos 1"-os selyemdóm sokkal jobb választás, több mindent lehet vele kezdeni, igaz, azok nem 75 mm átmérőjűek szoktak lenni.
Ha nem akarsz sok pénzt költeni a SAL-t vegyed. A másik kettő árban kicsit húzósabb, 10 ezer / pár körülre is kijöhet postával együtt.
(#) steelbird válasza Benji94 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
A Moacor a szlovákoknál feleannyiba kerül. Link
(#) V1rusH válasza steelbird hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Szia!

A 75 mm a műanyag előlap mérete. A lyuk mérete ami befogadja min. 50 mm, de lehet 30 mm is, ha a kivezetések helyénél ki bővül a lyuk.

Közben látom Benji94-gyel már konkrét típust is emlegettek. Itt a posta ára fog dönteni, ha minőségben nem tér el nagyon.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
(#) steelbird válasza V1rusH hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Hát... ha csak a teljesítményt nézzük, akkor a SAL 20W -os, a Monacor pedig 15, úgyhogy kizárásos alapon marad a Visaton. Az állítólag 70W -os.
Ha az árát nézzük, akkor SAL...
De hátha tud valaki jobbat ajánlani.
(#) V1rusH válasza steelbird hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Nem kell nagy teljesítmény egyáltalán, hisz a mélynyomója is jó ha eléri 30W-ot!
Egébként egy ilyen Genius hangrendszer front sugárzójába volt, csak megöltem őket egy erősebb erősítővel. Ezek kiváltására kellene, valami hasonló. A center remekül funkcionál, nekem szépen ciripel. Amúgy sem az eredeti rendszerben van már használva, egy ilyen ORION aktív mély hajtja meg, aminek a lelkivilága egy marék TDA2030 dolgozik, és a benne dübörgő mély hangszóró a fent említett mélynyomóból lett áttelepítve. Elég öszvér a rendszer... Bár készülök kiváltani az erősítőt és megszüntetni ezt az aktív rendszert. Nem nagyon vagyok híve neki! De ez más téma, bár van ide vonatkozó is!
És ha már itt tartunk akkor...
Az orion mély doboz méretét megtartanám, mert a génius mélyhangszóró nagyon szépen szól ezen a térfogaton, - igaz kis teljesítményen és elég nagy reflexcsővel, de nem is akarok max 50W felé menni, kb ennyi jut most is amélyre /TDA2030 hidalva/ - és megkapná a frontok hangszóróit. Gyakorlatilag egybe karom olvasztani a mélyet és a frontokat, mert van még egy mélyhangszóróm. De a reflexcső akkor a hátlapra kerülne, mert nem férne el.
Szívem szerint szeretném a centert is felhasználni, mert letettem az 5.1-ről. Elvagyok a sztereóval is! De a két közép-mély és a dóm már ugyan csak nem férne el, legfeljebb ha megfaragom a dom takaró lapját. De lehet még úgy is nagyon szűkös lenne.
A génius mélyek, elég mélyek, kb el is éri a doboz hossz irányú felét. Felmerült bennem az elképzelés, hogy a doboz vastagságát felezném, a magasságát dupláznám. De lehet a mély mágnese érné a szemköszti oldalfalat. Ez növelné a rezonanciáját a doboznak, vagy rontaná a hatásfokát ez az átméretezés?
Ha nem egyértelmű, akkor rajzzal szemléltetem.
(#) flóri01 válasza steelbird hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Köszi
(#) Benji94 válasza steelbird hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Figyelembe kell venni hogy mekkora minőségi szint az,amit elvárunk a hangszórótól.
Én úgy gondolom a kinézete és eddigi tapasztalataim alapján, hogy komolyabb hangsugárzóba nem tesznek ilyen magashangszórót, úgyhogy kár lenne egy drága magassugárzót beletenni egy középszerű hangdobozba.
A Visaton biztosan sokkal szebben szól, nagyobb az érzékenysége és terhelhetőbb is, de simán lehet hogy pont a nagyobb érzékenysége miatt nem fog illeni a hangdoboz többi eleméhez, lehet hogy túl hangos lesz hozzájuk viszonyítva, akkor meg babrálni kell a váltót is stb.
Nem tudom milyen hangdobozba kell, de ha nem túl komoly illetve nem vagy vájtfülű, megfelel a célra a SAL.
(#) V1rusH válasza Benji94 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Ebben tökéletesen igazad van! Mint fent linkeltem és írtam, törekednék az homogén rendszerre. Egyszer építettem két "virágosládát" SAL 200mm-es alu membrános mélyekkel és selyem dómokkal. Majd valamilyen felindultságból vettem bele ring sugárzókat. Ki kellett vennem belőlle, mert szét ordította az egész hangképet! Úgy voltam vele, hogy nem vagyok hajlandó több wattot elfűteni illesztő ellenállásokon!]
A frontok váltója a legegyszerűbb "elsőfokú" inkább fél fokú váltó, mert csak egy soros kondi a magas előtt.
Hogy milyen minőségű, azt nincs referenciám megállapítani, jelenlegi ízlésemnek megfelelő. Tehát klasszisokkal jobbat, mint a VISATON sóba sem jöhet. Pazarlás lenne.
Nem rég adtam el két BEAG ringet, próbából bekötöttem, dettó az volt a helyzet, mint a fent írtak, nagyon uralkodott. Egy ilyen kis bóvli kellene nekem, bár szerintem a genius annyira nem gagyi.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
(#) steelbird válasza V1rusH hozzászólására (») Feb 25, 2015 /
 
Akkor inkább SAL, egy ezresből kijön egy darab...
Mondj le a 20kHz -ről is, az felesleges minőségi kritérium.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
(#) P_Laszlo válasza steelbird hozzászólására (») Feb 26, 2015 /
 
A hangszórók terhelhetőségében nincs különbség, csak van, aki nagyobb számot ir rá, mert azt gondolja jobb lesz. De nem. A SAL a rosszabb.
Ezt mondjuk próbáltam is már, iszonyatosan szól, és mérve is nagyon gáz, a másik kettőhöz képest. Konkrétan kukában végezte nálam.
(#) P_Laszlo válasza V1rusH hozzászólására (») Feb 26, 2015 / 1
 
Van egy (verhetetlenül olcsó és mégis) jó ötletem a megoldásra. A Sony 102 magashangszóró:
Bővebben: Link
Ennek a külső peremét leesztergálva pont 75mm a műanyag zárófedél átmérője. És ilyen 3-400,-Ft/db az ára. A SAL-tól sokkal jobb, megvan a 20kHz is.

Ui: ha a magshangszóró hangosabb az nem baj, hiszen soros ellenállással lehet csökkenteni a hangnyomását, és igy a rendszer terhelhetősége is nő, nem jártál volna úgy, mint az eredetivel, ami tönkrement. +3dB még kezelhető és talán egészséges is.
(#) Benji94 hozzászólása Feb 26, 2015 /
 
Üdv!
Szerintetek SAL SBV 2020 típusú hangszóróból lehet elfogadható hangdobozt építeni?
Nem PA és nem is high-end hangdobozt szeretnék építeni belőle, csak egy elfogadható, kellemes hangú, hosszútávon is hallgatható, viszonylag lineáris átvitelű 2 utas Hi-Fi hangsugárzót.
Zárt dobozba gondoltam tenni, valami selyemdóm magassugárzóval vagy PSS-70-el, másodrendű váltóval, kb olyan 3 kHz kersztezéssel ( 1,5 mH ferritmagos tekercs és 6,8 µF kondi a mélyre, 3,3 µF kondi és ~0,6-0,8 mH tekercs a magasra ( 8 ohm impedanciájú lenne a mély és a magas is ).
TINA görbéi illetve a sal.hu-n található adatlap alapján lehet belőle szép átvitelt kifaragni, a tekercse impedanciája alig nő a frekvencia függvényében, igaz, az érzékenysége átlagon aluli.
Nekem még sosem volt ilyenem, úgyhogy csak elképzelni tudom hogy milyen lehet a hangja.
Az átvitelben 70-80 Hz körül már szeretném hogy jó legyen az átvitel, doboz rezonancia frekvenciájának 50 Hz megfelelne, ezeket az elvárásokat hozná a hangszóró?
Egyébként az adatlapján található 1,17-es Qts kicsit aggaszt, nekem túlságosan magasnak tűnik.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
(#) Buvarruha válasza Benji94 hozzászólására (») Feb 26, 2015 /
 
Nem..
(#) Nagy Tamás válasza Benji94 hozzászólására (») Feb 26, 2015 /
 
Szia! Tudom én hogy a pénz nagy úr (nálam is), de sokan bejártuk már ezt a sal .mnc stb. hangszórós dolgokat.Borzasztó buta hangszórók. Aztán a vége az lett hogy vettünk jobb minőségű hangszórókat,persze drágábban. Hidd el hogy totál kommersz hangszórók,hatalmas gyártási szórással.
(#) Benji94 hozzászólása Feb 26, 2015 /
 
Rendben, igazából ennyire voltam kíváncsi, hogy érdemes-e pénzt, időt energiát fektetni a dologba. Egyébként tudom, s én is bejártam a SAL-MNC-t, és én sem olyanokat használok már, csak az adatlapja alapján szimpatikusnak tűnt, meg egy ideje érik bennem a gondolat hogy ki kéne próbálni egy ilyen 2 utas zárt konstrukciót 20-as méllyel.
Köszönöm!
(#) gyuszo válasza Benji94 hozzászólására (») Feb 26, 2015 /
 
85 dB érzékenység ?? és egyéb nagy gyártási pontatlanság.
Helyette árban ugyanennyiért egy ilyen hangszóróval jobban jársz.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
(#) P_Laszlo válasza Benji94 hozzászólására (») Feb 26, 2015 /
 
Zártba nem jó, csak klasszikus, akusztikus mocsár szerű TL-be. Mi tetszett benne? Azok a mérések igencsak fenntartásokkal kezelendők. Gyakorlatilag semmi nem látszik a valós karakterisztikából, és még mérési hibákra utaló nyomok is vannak (elég sok). Ne dőlj be a simításnak.

Miért nem veszel ilyen kísérletezésre olcsóbban egy régi kiselejtezett HA20-at, habszél csere, aztán mehet. Annak sem nagyobb az induktivitása, viszont normálisak a paraméterei.

A TINA-val hogy modellezel? Nem kifejezetten ilyen célokra szánták.
(#) Benji94 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 26, 2015 /
 
A frekvencia-impedancia és a frekvenciaátviteli görbéje tetszett.
TINA-ban szűrőt állítok össze, és meg lehet vele nézni, hogy milyen frekvenciaátvitel adódik két pont között amelyet kiválasztok az áramkörben.
De való igaz, nem ártana valami másik program. Te mit használsz ilyen célokra?
(#) P_Laszlo válasza Benji94 hozzászólására (») Feb 26, 2015 / 1
 
Az remek, de a szűrők lezárása is számít, és nem elég csak egy x ohmos ellenállással helyettesíteni a hangszórót. Illetve az akusztikai mérésekkel együtt kell kezelni az elektromos tulajdonságokat is. Ezt sem lehet különválasztani. Én többnyire nem használok programokat, megy fejben is. De régen, ha nagyon precíz akartam lenni, elővettem az LspCAD-ot.

A hangszóró kb. 700Hz fölött folyamatosan rezonál, és kiemel vagy 8+dB-t. Nekem ez nem tetszik. Én ezt látom a diagramokon.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
(#) voodoo hozzászólása Márc 1, 2015 /
 
Hello.

Mi a külömbség a ring, dóm, piezo, biradiális magassugárzók hangjai között? Kinéztem egy pár Reflex R50B biradiális magassugárzót, de nem találok róla semmi adatlapot, hogy egyáltalán mit tud, hány dB, és mekkora terhelhetősége van?
Persze hangváltóval használnám egy ládába, viszont nem tudom mennyire fogják bírni a gyűrődést.

Üdv.
(#) P_Laszlo válasza voodoo hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
A dóm kiegyenlített (ha jó minőségű), a piezo jobban nyúzható, kevesebb mechanikai korlátja van, de általában csak hangosításban merik megengedni, vagy olcsó autós/Hifi-s alkalmazásban. A tölcsér miatt hangos, és nem kerül annyiba, mint egy normális dinamikus tölcséres magas. Persze elég borzasztóan is szól, még egyedi hangváltóval is.
Birad, ring, ezek elvileg különféle iránykarakterű magasak, hasonló felhasználási célra, emlékeim szerint ezeket a reflexeket nem jó 4-5kHz alatt működtetni.
(#) voodoo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Idáig ezeket a SAL-áta meg ke-M.e.N.C.e piezókat volt szerencsém kipróbálni. Hát mit ne mondjak eléggé harsogó, susogó hangjuk van. Jó persze, elég alacsony kategóriásak ezért nem akarok véleményt nyílvánítani az egész piezóról, biztos vannak ettől jobbak is. Ez a ráírt 100/150Watt terhelhetőséget meg inkább hagyjuk...
Lehet tényleg jobban járok két birad Refivel aminek 25/50W terhelhetősége van és valós úgy 100-102dB-re saccolom az érzékenységét. Így a kettő 100W lesz csúcsokban és 16 ohm illesztésű.
Dj börzén nézegettem.
Amúgy köszi a válaszodat.
(#) andras99 válasza voodoo hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Ezek az olcsó piezok tényleg borzasztóak. Én szívesen meghallgatnék egy régi, még jól megcsinált Motorola példányt, állítólag jól szólnak. Tényleg, manapság lehet kapni hasonló kategóriájú piezokat?
(#) voodoo válasza andras99 hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Az a baj, hogy ugyebár az ember más ember tapasztalataira, (fülére) hallgat. Én is nézegetek ilyet is, olyat is, valahogy próbálom olcsón megúszni. A végén úgy is hasraütés szerű lesz és azt kell megszeressem ami van.
Ezt csak azért írom, mert én is szivesen kipróbálnék ilyet is, olyat is, hogy megfelelően tudjak dönteni. Nem könnyű hangdobozt építeni. Saccográf, szerencse, és olyan társaság, közönség is kell aki majd ha meghallgatja a kész cumót nekik is tetszen.
(#) Buvarruha válasza voodoo hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Én annó a SAL féle KHS342M-et használtam. Rendesen meg kellett válogatni őket és a hangváltóval is sokat szórakotam, de néhány darabból egész jó cuccot lehetett összehozni, az MNC ugyanolyan kinézetű piezo-i érdekes módon sokkal rosszabbak voltak..
(#) voodoo válasza Buvarruha hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Megválogatni? Helyszínen kipróbálgatni többet?
Következő: »»   532 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem