Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró készítése
 
Témaindító: Dr.Megavolt, idő: Jún 12, 2007
Lapozás: OK   29 / 29
(#) andras99 válasza teddysnow hozzászólására (») Feb 10, 2015 /
 
A B-nek nagyobb a membránfelülete.
(#) B.I válasza andras99 hozzászólására (») Feb 12, 2015 /
 
Az tény hogy nagyobb a membrán felülete, de lehet, hogy az érzékenysége kisebb és valószínűleg a magas hangoknál pedig elvérzik. Több papir és a papir által mozgatott levegő mennyisége is nagyobb. Ez mind plusz súly.
(#) Tiggey válasza B.I hozzászólására (») Feb 12, 2015 /
 
Ez azért nem teljesen valós. A mélyebb membrán erősebb, tehát vékonyabb papír is elég hozzá. Sok gitárhangszóró is "mély" papírral készül, mégis érzékeny. Reflex is mély papírral készítette a 15-ös szélessávú hangszóróit.
(#) msteve válasza Tiggey hozzászólására (») Feb 13, 2015 /
 
Azért hátránya is van.A membrán nyakáról és széléről leváló hanghullámok fáziskülönbsége nagyobb.
(#) Tiggey válasza msteve hozzászólására (») Feb 13, 2015 /
 
Pro-kontra. Mindennek megvan a maga tulajdonsága.
(#) teddysnow hozzászólása Feb 13, 2015 /
 
Ma, ha minden igaz levágom a nagyobb átmérőhőz és a hosszabb merevítőhöz szükséges anyagot. A peremet már megvettem. Lassan készül.
Érdekes dolgok ezek. Nézegetek hangszóró méreteket. Úgy veszem észre, hogy a Jensen hangszórók inkább az A formához hasonlóak és a felső frekijük 5-6KHz. Az Eminence Legend sorozat a B-hez hasonló és azok nem mennek csak 4K körül. Amelyik 5KHz-es az szintén az A-hoz hasonló.
(#) teddysnow válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 1, 2015 / 1
 
No kérem! Elkészült a mű.

01 kép volt a kiindulás,
02-re rajzoltam fel a hanszóró új keretét.
03 lett a kivágás eredménye,
04-en szintezés látszik "gyors rögzítők" segítségével, valamint a has becsípős lemezvágó olló.
05 a kész keret
06 már csak ösze kell ragasztani
07 összeragasztva
08 beszerelve

Hihetetlen, de hibátlanul szól. Ha kell teszek fel hangmintát, de nincs értelme, mert hibátlan. Az erősítőn rá kell kapcsolni a bright kapcsolót és a magasat is ki kell tekerni, hogy legyen magas, de a hangszín szabályzó azért van. Meg kellett birkóznom azzal, hogy nem vagyok precíz.

Tehát, akkor. Kivettem a 16 centis hangszóró membránját, kibéleltem a tekercs légrését papírral, pillét letakartam a forgácsok miatt, levágtam a keretet. Kivágtam az új keretet, összeszenvedtem a mágnessel, pop szegeccsel rögzítettem. Lehetne merevebb is, de a csatorna lemez éppen megfelelően merev. A membránnal kb. annyit szöszmötöltem, mint a vassal. Egyszerű rajzlap vastagságú papír, a színe meg azért olyan, mert az volt. A tekercs és a mágnes közé papírt tettem így megmaradt a légrés. A membránt ráragasztottam a szélre, majd ezeket a tekercsre. Amikor megszáradt összeragasztottam a keretet a széllel, majd kivettem a papírt a légrésből, így szerintem központos maradt. Betettem a ládába, és döbbenetesen hibátlan. Halkabb, meg kevesebb a magasa, de ezek két mozdulattal kompenzálhatók az erősítőn. Nincs rezonálás, surlódás. Nem tudok róla többet írni, mert jó. Persze nem olyan, mint egy eredeti 25 centis gitárhagszóró, de teljesen használható, Shadows-os visító hangot nem lehet tőle várni, de blue-rock-ot simán hozza. Nem is veszem ki a ládából egy darabig.

Összegezve: volt/van értelme belefogni. Pedig már az elején elment a kedvem és úgy csináltam végig, hogy ebből nem lesz semmi. Azért is hihetetlen, mert a popszegecseknek is egy kézifúróval fúrtam ki a lyukat, meg annyi helyen lehet hibázni, de mégis szól, mint egy SAL. Nem is rosszul.
(#) ptesza válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Te aztán szeretsz barkácsolni.
(#) steelbird válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
A 8 -as képen látható kör alakú kivágás nagyon profi!
(#) Ge Lee válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Én kb. 20 évvel ezelőtt akartam ilyet csinálni, úgy hogy a 20 centis mélyet "kibővítem" 50 centi átmérőre. Csak hát nekem nem volt türelmem hozzá.
(#) ptesza válasza steelbird hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Az nem kivágás, hanem az előlapról visszahajtott kárpit.
(#) Tiggey válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Halkabb, tompább lett, de életképes. Gratulálok!
(#) teddysnow válasza Tiggey hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Köszönöm szépen. Igen, így lehet röviden megfogalmazni. "Halkabb, tompább lett, de életképes", mint a SAL általában
(#) teddysnow hozzászólása Márc 1, 2015 /
 
Ja igen a 8-as kép!
Nem a kivágás csálé. A gyári hangszórók széle fel van hajtva, hogy merevebb legyen. Az enyém nincs, így nem olyan merev. Mivel a gyári merev, azt elég 4 csavarral felfogatni, az enyémet meg legalább 8-al kellene, de csak 3-al sikerült. Így szigetelő szalaggal, a képen látható profi módon körbe ragasztottam, hogy valamenyire felfeküdjön a kivágásra. Igazából ez kép megfejtése
(#) steelbird válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Nálam ez a nyerő, ez mindent visz! Profi!
(#) P_Laszlo válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Idézet:
„szigetelőszalaggal”

Hogy eltaláltam.
(#) pic13 hozzászólása Júl 2, 2015 /
 
Hello!
Van 0,08 mm rézhuzalom!
Hány menet kell egy 100W es 4 ohm -os
100W 8 Ohm -os
150W 4 Ohm -os
150W 8 Ohm -os
Előre is köszönöm szépen!
(#) varttina válasza pic13 hozzászólására (») Júl 2, 2015 /
 
Szia!

Ha jól számolom 0.005 négyzetmilliméter a huzalkeresztmetszeted. 100W 4 ohm esetén pedig 5A erősségű áram is folyhat. Ha 30A/mm2 áramsűrűséggel számolunk, akkor legalább 34 szálat kellene párhuzamosan tekerned. Egyszerűbb dolgod lenne vastagabb huzallal.
(#) csavarkulcs hozzászólása Jún 13, 2016 /
 
(#) Lázár Péter válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 21, 2016 /
 
Kattints a felhasználó névre, majd ott a facebook linkre, s máris ott vagy a több infónál ami egyenértékű azzal, hogy rendelni is lehet belőle egyedi igény alapján is. Ezt jelenti.
(#) Levi Jr. hozzászólása Júl 19, 2019 /
 
Goodmas Axiom 110et ismer valaki behatóbban, alkatrèsz szinten?
(#) kalmangabi hozzászólása Szept 26, 2020 /
 
Sziasztok!
A következő témában szeretném a segítségeteket kérni:
Szeretnék egy olyan hangfalpárt építeni ami relatíve kicsi (40L), de az alsó törésponti frekvenciája is alacsony (<35 Hz). Folyamatos terhelhetősége pedig 200W körüli oldalanként.
Ez idáig tudom, hogy nem hangzik jól . Tisztában vagyok vele, hogy mindenki kis térfogatú, de mély hangú hangfalakra vágyik és, hogy ez a kettő eléggé üti egymást.
Röviden: az ehhez szóbajöhető hangszóróknak nagyon alacsony rezonanciafrekvenciával és Vas értékkel kell rendelkezniük (már ilyet is nagyon nehéz találni) ami általában alacsony érzékenységgel párosul (~85 dB 1W 1m 1kHz). A bass reflex dobozok rezonátorainak hossza pedig gyorsan lehetetlenül nagyra adódik 45 Hz alatt az ilyen hangszórókhoz 40 L-es dobozban. Az autós mélyhangszórókat is szemügyre véve először megörültem, de aztán rá kellett jönnöm, hogy abban a világban az érzékenységet máshogyan adják meg és, hogy az igényeimnek megfelelő Thiele/Small paraméterekhez 70 dB vagy még kisebb érzékenység jár. Ami még a jellemzően több 100W-os teljesítmények mellett is csak egy autó utasterének hangosítására elegendő.
Rátérnék a fórum témájára:
A JBL kihangosítók sikerein felbuzdulva arra gondoltam, hogy mi lenne, ha a dobozba olyan hangszórókat tennék amelyekhez kijön az irreális reflex port hossz, viszont port helyett passzív membránt használnék. 25 centis mélyhangszóró ami mondjuk 100L-es dobozban érezné jól magát, belezsúfolva a 40L-esbe és a doboz túloldalán egy 30 centis passzív sugárzó ami az egész dobozt lehangolja az általam elérni kívánt alacsony frekvenciára, az alatt pedig aktívan szűrnék a fégfok előtt, hogy a szabadon mozgó membrán, ne érhesse el a maximális kitérését.
A passzív sugárzók ára, a szegényes kínálat mellett, meglehetősen magas, illetve nem találtam az igényeimnek megfelelőt a boltok kínálatában. Emiatt arra gondoltam, hogy építhetnék én. Kapható 30 cm es hangszóró kosár, illetve perem együtt kevesebb mint 10e forintért, a membrán pedig készülhetne rétegelt lemezből például amelyre plusz rétegeket ragasztva elérhető lenne a kívánt rezonanciafrekvencia.
Próbáltam már informálódni passzív sugárzó építés témában, de úgy tűnik, hogy a kis boomboxokat leszámítva nem sokan foglalkoznak a témával.
A kérdésem az lenne, hogy csinált-e már valaki hasonlót Közületek és ha igen, ha nem, mi a véleményetek a koncepcióról? Azt leszámítva, hogy egy 25 centis aktívhoz már legalább 30-as passzív kell, hogy ne érje nagy stressz (Xmax) és, hogy ez már elég furán mutat egy ilyen kicsi dobozban egyenlőre nincs tudomásom olyan hátrányról ami elvenné a kedvem a projekttől.
További kérdésem, hogy szerintetek tekercs híján, kell e egyáltalán a belső felfüggesztés, vagy elég lenne csak magát a membránt felragasztani a kosárra, illetve, hogy ismertek-e esetleg passzív sugárzó építéssel foglalkozó forrást nagy teljesítményre?

Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
(#) Cinema válasza kalmangabi hozzászólására (») Szept 26, 2020 /
 
Az eleje tetszik a 200W-ig.
A többi felejtős. Legalábbis normál hangszórókkal és "normál" kivitelű dobozokkal.
Talán az "Isobarik'" elrendezéssel lehetne valamit kezdeni, vagyis, kis dobozban két mélynyomó egymás mögött és mélyre megy és jól szól és.......
Keress ilyesmi kivitelű hangsugárzókat, hátha találsz megfelelőt.

Üdv!
(#) kalmangabi válasza Cinema hozzászólására (») Szept 26, 2020 /
 
Szia,

Köszi a választ!
Az isobaric megoldás jó lehet olyan szempontból, hogy a Vas a felére csökken egy adott hangszórót duplázva, viszont kétszeres teljesítmény kell ugyan ahhoz a hangerőhöz.
Passzív sugárzóval meg elméletileg helyettesíteni lehet bármilyen hosszú reflex csövet, amivel a dobozt hangolnám lejjebb a hatásfok megtartása mellett.
Kifejtenéd, kérlek, hogy miért tartod felejtősnek ezt a megközelítést?

Üdv: Gábor
(#) Gafly válasza kalmangabi hozzászólására (») Szept 26, 2020 /
 
Isobaric jó, csináltam már.
(#) andras99 válasza kalmangabi hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Szia!

Hosszú reflexcsőre a legegyszerűbb a "kanyar" cső, akár a doboz anyagából kialakítva. (könnyebben megoldható mint a passzív membrán)

Nagyobb érzékenységű hangszórót is használhatsz, jó mélyre hangolva a dobozt, a mélytartomány hangnyomását DSP-vel korrigálva. Meredek szűrővel megvágva az alját növelhető a terhelhetőség alacsonyabb frekvenciákon. (kis JBL Bluetooth hangszórókban is ezt a módszert alkalmazzák)

Olcsó megoldás erre pl. ez a modul, ADAU1701 DSP chipre épül, 2 bemenete valamint 4 kimenete van, és egyszerűen programozható. Ezzel akár aktív 2 utas rendszert is építhetsz, jóval rugalmasabb így mint pl. passzív váltással megoldani.
(#) kalmangabi válasza andras99 hozzászólására (») Okt 3, 2020 /
 
Sziasztok,

Köszönöm a válaszokat!
Van dsp a rendszerben, így a meredek felüláteresztő megoldható digitálisan.
Tovább kutatva találtam olyan hangszórót amivel fél méter körüli reflexcsőhosszal elérhetőek az általam kívánt paraméterek a WinISD szerint. Így valószínűleg ezen az úton indulok el.

Üdv: Gábor
Következő: »»   29 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem