Fórum témák
» Több friss téma |
Céleszköz az igaz, de a villogási frekvencia nemigen változtatható.
Köszi. 1,7 Hz sokkal jobb. Van többfajta frekijű villogó led?
Hello!
- A villogó Led-nek azért kell ellenállás, mert különben nem fogja vezérelni az IC-t. - Nem a 4017 fogyasztja itt az áramot, hanem a terhelése, a Led-ek. Ha azok meg nem kapnak áramot, mitől világítanának. Egy Led nem"alacsony fogyasztású lehet", hanem kisebb áramon jobb a fénye. Egy mezei Led 20mA-ná világít kielégítően, egy "kis fogyasztású" meg már már 2mA-en is. De ez típustól is függ, mert pld. egy fehér Led általában már kis áramnál is elég jól világít. - Az IC "korlátozni fogja" a kimenő áramot, mert kimenő tranyójának is van csatorna ellenállása. - Miért fogyasztana kevesebbet egy SMD 4017? Az ugyan az az IC, csak más tokozással. üdv!
Nem találok kifogyasztású ledet.
Mi ennek a hivatalos neve?
Ha úgy keresed hogy "Low current Led" akkor találni fogsz, pld. ezeket. De a nagy fényerejű is jó választás. Volt aki a fehéreket befestette, valami izzólámpa lakkal itt a fórumon.
Köszönöm.
Elgondolkoztam viszont azon amit irtál. Hogy különböző fényerejű ledekhez különböző ellenállás kell. Mivel ugyis van sokféle bontott ledem, megcsinálom úgy. hogy a futófény fényereje növekedjen futás közben. Ezt ugy képzeltem el, hogy pl. 3 féle fényerejű ledet rakok bele, s elötte próbapadon mindhez egy egy potmetert rakok s így állitom be finomhangolással hogy az egymás mellett levő egyforma ledek fényereje is nőjjön. Majd a potméter aktuális ellenállását megmérve a panelon Itt már dupla akkuval 7.4 Voltal hajtanám meg. 3.7 Voltal ugye ez esélytelen. A kérdésem az, hogy tudom meghatározzni ismeretlen lednél mi az ami túl sok a lednek? Mit mérjek, ha nem tudom mennyi a max. átfolyó árama mert nincs adatlapja. Hallottam valamit, hogy a nyitófeszültséget kell meghatározzni.
Hello! Nem tudom mi lesz ez, de mintha cseppet túl komplikálnád. Általánosságban a Led-eket 20mA-re gyártják, ez alól kivételek az új világításra is szánt típusok. Mert ott az áram már a teljesítményétől függ. De ott már több Led van összerakva egy tokban. Vannak "kisáramú" Led-ek, mint láthatod,amik 2mA-re vannak gyártva. És igen eltérő a Led-ek fényereje, amit az adatlapján látható. Ha nem tudsz róla semmit, akkor 20mA a mérvadó. A fényerő meg olyan amilyen, gyártási időponttól is függtek mikor gyártódott. Hiszen mindenki ahogy a technológia fejlődött próbált egyre nagyobb fényerejűeket gyártani.
A Led maximális áramát úgy szokták "kipuhatolózni", hogy meghajtják növekvő árammal, majd amikor már szemre nem nő a fényerő, akkor az ekkor mért áramot 10%-al visszavéve állapítják meg az áramot. De ez azért meglehetősen szubjektív módszer. Ilyenkor a nyitófeszültséget megmérik, mert az szükséges az ellenállás számításánál. Mivel az IC kimenetének is van ellenállása, ha attól függetlenül mérsz becsapod magad. Mert ahogy nő az IC kimenti terhelőárama, úgy csökken a kimenő feszültsége, így egyre kevesebb feszültség jut az ellenállásra. Vagy is ha IC-től függetlenül próbálod beállítani az áramot egy ellenállással, az IC kimenetére kapcsolva csökkenni fog az áram. Nem lesz annyi amit mértél előzőleg. Egy Led áramával azért a fényereje nem teljesen arányos. Fényerőt szabályozni sem egyszerű vele, vagy is nem túl mutatványos a dolog. Lehet egyszerűbben jársz el, ha mindegyiket meghajtod 10..20mA-en, és megállapítod melyik hogyan világít és ez a sorrend szerint helyezed el őket sorba. De Te tudod.. A nyitófeszültségre azért van szükség, mert ezt le kell vonni a tápfeszből, hogy az ellenállás számolható legyen. Mert a különbsége fog esni az ellenálláson. (Amivel majd sorba lesz az IC kimenti ellenállása.) üdv!
Köszi. Akkor az a legjárhatóbb út, ha 4017-el csinálok egy kivehető potmeterekkel is megrakott próbapadot?
Így az is megoldható lenne, hogy olyan gyorsan léptessem, hogy látszatra egyszerre világítsanak. Ugyanis közben rájöttem, nem lenne könnyű egyenként vizsgálva emlékezetből nézni a fényerőt. próbapadon pedig a ledek is simán cserélgethetőek ha valamelyiknek alapból kisebb vagy nagyobb a fényereje. A nyitófeszültséget úgy tudom meghatározni h emelem a feszültséget, figyelem a ledet s mikor észlelni lehet a fényt az a nyitófesz?
Ha olyan gyorsan lépteted, hogy mind látod, akkor a egy-egy Led csak az idő tizedében fog világítani. Vagy is sokkal kisebb fényerőt fogsz látni. A szem integrálja a látott fényt. Vagy is a villogás átlagát érzékeli fényerőként.
Már számtalanszor leírtuk, hogy a Led-en soha nem a feszültséget változtatjuk, hanem a rajta átfolyó áramot. Az áramhoz tartozó nyitótófeszültség majd magától fog beállni a Led karakterisztikája szerint. Az áramhoz tartozó nyitófeszültséget kell megmérni. Tehát mindig a Led-en folyó áramot korlátozzuk, vagy egy mezei ellenállással, vagy áramgenerátorral!!
Hello!
Az a problémám hogy találtam orrhon egy félig kész futó led-es áramkört, de nincs meg hozzá a kapcsolási rajz meg a ledeket tartó nyák. Ha valaki tudna valahogyan megoldást találni akkor megköszönném. 12V-ra működik és ha lehet akkor e ledeket tartó nyáknak a tervét is jó lenne és ahova nincs beforrasztva semmi akkor azt is... A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
Ez, ha minden igaz egy 8 LED-es futófény. Elméletileg a kimenetre csak a nyolc LED-et kell ráközni, katódok néznek a számok felé, az összekötött anódokat egy ellenállással sorbakötve pedig az A jelű pontra kell kötni. Muti egy képet a másik oldalról is.
Közben találtam képet róla de nem látni semmit.
Szerintem az anód ellenállás is rajta lesz a panelon R11 de a többi hiányzó alkatrészt és átkötést is be kell tenni.
OK köszi. Jobban beleástam magam és találtam egy ugyan ilyennek az kapcsolási rajzát meg az adatokat csak a ledsorét nem találtam meg. Link
Minden rajta van azon a panelen, amit lefényképeztél, kivéve a LED-eket.
Az nem baj hogy az R2, C2, R11, R1 hiányoznak plusz az átkötés?
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
Csak azt olvasod el amit Bakman ír? csináld meg a kapcsolási rajz alapján ,azon minden érték fel van tüntetve .
A kapcsolási rajzon minden rajta van, a LED sor is (nincs külön jelölve, hogy ettől-eddig az egyik panel, ettől-eddig a másik, de bejelölöm neked, hogy könnyebben megértsd). A panelen, ami neked van, szintén minden, kivéve a LED-eket. Ha pótolod a hiányzó alkatrészeket, akkor már csak a LED-eket kell bekötözgetned a panelre és mehet a futófény.
A piros keret a LED sort jelenti, a nyilak pedig az A, valamint 1-8 -ig a bekötési pontokat. Ha jó a szemed, látható a dolog.
Köszi mostmár értem 1000 hála. Majd ha kész akkor rakok fel képet
Köszi.
Tiszteletem szeretnék kérni egy kapcsolási rajzot ami 2015 01 rt újságban jelent meg ez egy két színű ledes futó
előre is kösz
Szia nagyon köszönöm a jóságodat Lehetek pofátlan a többit is meg kaphatom ?
Milyen többit? Egy kapcsolási rajzot kértél az meg szépen látszik.
De ha a második oldalra vagy kíváncsi akkor itt van.Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2015
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy olyan ledes 10 (ha több csak jobb) csatornás futófény vezérlőt ami 12v-ról működne és csatornánként 2db 3W-os ledet elbírna (kép mellékelve). Effekt csak annyi kellene, hogy balról jobbra fusson a fény, természetesen sebesség szabályozással. Vagy pedig olyan effekt, hogy szintén balról jobbra futna, de ami felvillant az világítva maradna egész addig amíg véget nem ér a szekvencia, aztán kezdődne előlről. (https://www.youtube.com/watch?v=GQUIdao3QhM) Egy ilyet sikerült összehoznom ( 3-5v között megy, de nagyon kicsi a fénye, az 1W-os ledet alig világítja meg) (https://video.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t42.3356-2/13108442_812942882142898_1233595537_n.mp4/video-1461849018.mp4?vabr=471636&oh=2f7359c5758bb8aad169d971a8fc58c9&oe=5723A2D9&dl=1) ezt egy 555-ös és 4017-es Ic vezérli Nagyon amatőr vagyok a témában és minden féle segítséget szívesen veszek. Előre is köszönöm, Gergő
Hello! Ezen a fórumon nem illik türelmetlenkedni..
De ha ez az áramkör már meg van, akkor ennek már "csak" a kimenetét kell megerősíteni. De.. Azzal tisztában vagy, hogy a 3W-os Led 700mA áramot fogyaszt? Azt nem lehet már egy kis gombelemről biztosítani. Valamint ha nem egyenként gyulladnak ki hanem sorba egymás után, akkor a végáram, mát 7A lesz? Tehát a tápnak azt bírnia kell. - A 4017 kimenetére teszel egy-egy Fet tranzisztort, akkor már kapcsolhatsz "tetszőleges" áramokat. - Ha a második verziót építenéd meg, akkor Shift regisztert célszerű használni. itt pld találsz egyféle megoldást. - Két sorba kapcsolt Led nyitófeszültsége kb. 6,4V lesz, így sajnos a 12V-ból még mindig marad a fele tápfeszültség. Vagy is 50% körül lesz a hatásfok.
IV. Ne követelőzzünk. Mindenki önszántából és szabadidejében fórumozik, így legyünk türelemmel és vegyük figyelembe, hogy kérdésünkre a választ mindenki puszta szívességből, saját idejét feláldozva ír.
Nem követelőzni akartam, ne haragudjon senki, csak nem láttam a fórum témáknál felül ezt, és láttam, hogy az utolsó hozzászólás 2015-ös, és azt hittem, hogy a topik áthelyezés miatt nem mutatja elől és azt hittem, hogy így elveszik. Elnézést kérek.
Proli007: igen az nem baj, tápellátása lesz, mivel autóba szeretném a dolgot. Nagyon szépen köszönöm a válaszod. Ha most a ledek helyére teszem a Fet-eket és majd utána a ledeket az úgy működhet? mindenképpel akarok csinálni neki egy új PCB-t csak akkor azt már véglegesre. |
Bejelentkezés
Hirdetés |