Fórum témák
» Több friss téma |
Céleszköz az igaz, de a villogási frekvencia nemigen változtatható.
![]()
Köszi. 1,7 Hz sokkal jobb. Van többfajta frekijű villogó led?
Hello!
- A villogó Led-nek azért kell ellenállás, mert különben nem fogja vezérelni az IC-t. - Nem a 4017 fogyasztja itt az áramot, hanem a terhelése, a Led-ek. Ha azok meg nem kapnak áramot, mitől világítanának. Egy Led nem"alacsony fogyasztású lehet", hanem kisebb áramon jobb a fénye. Egy mezei Led 20mA-ná világít kielégítően, egy "kis fogyasztású" meg már már 2mA-en is. De ez típustól is függ, mert pld. egy fehér Led általában már kis áramnál is elég jól világít. - Az IC "korlátozni fogja" a kimenő áramot, mert kimenő tranyójának is van csatorna ellenállása. - Miért fogyasztana kevesebbet egy SMD 4017? Az ugyan az az IC, csak más tokozással. üdv!
Nem találok kifogyasztású ledet.
Mi ennek a hivatalos neve?
Ha úgy keresed hogy "Low current Led" akkor találni fogsz, pld. ezeket. De a nagy fényerejű is jó választás. Volt aki a fehéreket befestette, valami izzólámpa lakkal itt a fórumon.
Köszönöm.
Elgondolkoztam viszont azon amit irtál. Hogy különböző fényerejű ledekhez különböző ellenállás kell. Mivel ugyis van sokféle bontott ledem, megcsinálom úgy. hogy a futófény fényereje növekedjen futás közben. Ezt ugy képzeltem el, hogy pl. 3 féle fényerejű ledet rakok bele, s elötte próbapadon mindhez egy egy potmetert rakok s így állitom be finomhangolással hogy az egymás mellett levő egyforma ledek fényereje is nőjjön. Majd a potméter aktuális ellenállását megmérve a panelon Itt már dupla akkuval 7.4 Voltal hajtanám meg. 3.7 Voltal ugye ez esélytelen. A kérdésem az, hogy tudom meghatározzni ismeretlen lednél mi az ami túl sok a lednek? Mit mérjek, ha nem tudom mennyi a max. átfolyó árama mert nincs adatlapja. Hallottam valamit, hogy a nyitófeszültséget kell meghatározzni.
Hello! Nem tudom mi lesz ez, de mintha cseppet túl komplikálnád. Általánosságban a Led-eket 20mA-re gyártják, ez alól kivételek az új világításra is szánt típusok. Mert ott az áram már a teljesítményétől függ. De ott már több Led van összerakva egy tokban. Vannak "kisáramú" Led-ek, mint láthatod,amik 2mA-re vannak gyártva. És igen eltérő a Led-ek fényereje, amit az adatlapján látható. Ha nem tudsz róla semmit, akkor 20mA a mérvadó. A fényerő meg olyan amilyen, gyártási időponttól is függtek mikor gyártódott. Hiszen mindenki ahogy a technológia fejlődött próbált egyre nagyobb fényerejűeket gyártani.
A Led maximális áramát úgy szokták "kipuhatolózni", hogy meghajtják növekvő árammal, majd amikor már szemre nem nő a fényerő, akkor az ekkor mért áramot 10%-al visszavéve állapítják meg az áramot. De ez azért meglehetősen szubjektív módszer. Ilyenkor a nyitófeszültséget megmérik, mert az szükséges az ellenállás számításánál. Mivel az IC kimenetének is van ellenállása, ha attól függetlenül mérsz becsapod magad. Mert ahogy nő az IC kimenti terhelőárama, úgy csökken a kimenő feszültsége, így egyre kevesebb feszültség jut az ellenállásra. Vagy is ha IC-től függetlenül próbálod beállítani az áramot egy ellenállással, az IC kimenetére kapcsolva csökkenni fog az áram. Nem lesz annyi amit mértél előzőleg. Egy Led áramával azért a fényereje nem teljesen arányos. Fényerőt szabályozni sem egyszerű vele, vagy is nem túl mutatványos a dolog. Lehet egyszerűbben jársz el, ha mindegyiket meghajtod 10..20mA-en, és megállapítod melyik hogyan világít és ez a sorrend szerint helyezed el őket sorba. De Te tudod.. A nyitófeszültségre azért van szükség, mert ezt le kell vonni a tápfeszből, hogy az ellenállás számolható legyen. Mert a különbsége fog esni az ellenálláson. (Amivel majd sorba lesz az IC kimenti ellenállása.) üdv!
Köszi. Akkor az a legjárhatóbb út, ha 4017-el csinálok egy kivehető potmeterekkel is megrakott próbapadot?
Így az is megoldható lenne, hogy olyan gyorsan léptessem, hogy látszatra egyszerre világítsanak. Ugyanis közben rájöttem, nem lenne könnyű egyenként vizsgálva emlékezetből nézni a fényerőt. próbapadon pedig a ledek is simán cserélgethetőek ha valamelyiknek alapból kisebb vagy nagyobb a fényereje. A nyitófeszültséget úgy tudom meghatározni h emelem a feszültséget, figyelem a ledet s mikor észlelni lehet a fényt az a nyitófesz?
Ha olyan gyorsan lépteted, hogy mind látod, akkor a egy-egy Led csak az idő tizedében fog világítani. Vagy is sokkal kisebb fényerőt fogsz látni. A szem integrálja a látott fényt. Vagy is a villogás átlagát érzékeli fényerőként.
Már számtalanszor leírtuk, hogy a Led-en soha nem a feszültséget változtatjuk, hanem a rajta átfolyó áramot. Az áramhoz tartozó nyitótófeszültség majd magától fog beállni a Led karakterisztikája szerint. Az áramhoz tartozó nyitófeszültséget kell megmérni. Tehát mindig a Led-en folyó áramot korlátozzuk, vagy egy mezei ellenállással, vagy áramgenerátorral!!
Hello!
Az a problémám hogy találtam orrhon egy félig kész futó led-es áramkört, de nincs meg hozzá a kapcsolási rajz meg a ledeket tartó nyák. Ha valaki tudna valahogyan megoldást találni akkor megköszönném. 12V-ra működik és ha lehet akkor e ledeket tartó nyáknak a tervét is jó lenne ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
Ez, ha minden igaz egy 8 LED-es futófény. Elméletileg a kimenetre csak a nyolc LED-et kell ráközni, katódok néznek a számok felé, az összekötött anódokat egy ellenállással sorbakötve pedig az A jelű pontra kell kötni. Muti egy képet a másik oldalról is.
Közben találtam képet róla de nem látni semmit.
Szerintem az anód ellenállás is rajta lesz a panelon R11 de a többi hiányzó alkatrészt és átkötést is be kell tenni.
OK köszi. Jobban beleástam magam és találtam egy ugyan ilyennek az kapcsolási rajzát meg az adatokat csak a ledsorét nem találtam meg. Link
Minden rajta van azon a panelen, amit lefényképeztél, kivéve a LED-eket.
Az nem baj hogy az R2, C2, R11, R1 hiányoznak plusz az átkötés?
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
Csak azt olvasod el amit Bakman ír? csináld meg a kapcsolási rajz alapján ,azon minden érték fel van tüntetve .
A kapcsolási rajzon minden rajta van, a LED sor is (nincs külön jelölve, hogy ettől-eddig az egyik panel, ettől-eddig a másik, de bejelölöm neked, hogy könnyebben megértsd). A panelen, ami neked van, szintén minden, kivéve a LED-eket. Ha pótolod a hiányzó alkatrészeket, akkor már csak a LED-eket kell bekötözgetned a panelre és mehet a futófény.
A piros keret a LED sort jelenti, a nyilak pedig az A, valamint 1-8 -ig a bekötési pontokat. Ha jó a szemed, látható a dolog.
Köszi mostmár értem 1000 hála. Majd ha kész akkor rakok fel képet
![]()
Tiszteletem szeretnék kérni egy kapcsolási rajzot ami 2015 01 rt újságban jelent meg ez egy két színű ledes futó
előre is kösz
Szia nagyon köszönöm a jóságodat Lehetek pofátlan a többit is meg kaphatom ?
Milyen többit? Egy kapcsolási rajzot kértél az meg szépen látszik.
De ha a második oldalra vagy kíváncsi akkor itt van.Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2015
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy olyan ledes 10 (ha több csak jobb) csatornás futófény vezérlőt ami 12v-ról működne és csatornánként 2db 3W-os ledet elbírna (kép mellékelve). Effekt csak annyi kellene, hogy balról jobbra fusson a fény, természetesen sebesség szabályozással. Vagy pedig olyan effekt, hogy szintén balról jobbra futna, de ami felvillant az világítva maradna egész addig amíg véget nem ér a szekvencia, aztán kezdődne előlről. (https://www.youtube.com/watch?v=GQUIdao3QhM) Egy ilyet sikerült összehoznom ( 3-5v között megy, de nagyon kicsi a fénye, az 1W-os ledet alig világítja meg) (https://video.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t42.3356-2/13108442_812942882142898_1233595537_n.mp4/video-1461849018.mp4?vabr=471636&oh=2f7359c5758bb8aad169d971a8fc58c9&oe=5723A2D9&dl=1) ezt egy 555-ös és 4017-es Ic vezérli Nagyon amatőr vagyok a témában és minden féle segítséget szívesen veszek. Előre is köszönöm, Gergő
Hello! Ezen a fórumon nem illik türelmetlenkedni..
De ha ez az áramkör már meg van, akkor ennek már "csak" a kimenetét kell megerősíteni. De.. Azzal tisztában vagy, hogy a 3W-os Led 700mA áramot fogyaszt? Azt nem lehet már egy kis gombelemről biztosítani. Valamint ha nem egyenként gyulladnak ki hanem sorba egymás után, akkor a végáram, mát 7A lesz? Tehát a tápnak azt bírnia kell. - A 4017 kimenetére teszel egy-egy Fet tranzisztort, akkor már kapcsolhatsz "tetszőleges" áramokat. - Ha a második verziót építenéd meg, akkor Shift regisztert célszerű használni. itt pld találsz egyféle megoldást. - Két sorba kapcsolt Led nyitófeszültsége kb. 6,4V lesz, így sajnos a 12V-ból még mindig marad a fele tápfeszültség. Vagy is 50% körül lesz a hatásfok.
IV. Ne követelőzzünk. Mindenki önszántából és szabadidejében fórumozik, így legyünk türelemmel és vegyük figyelembe, hogy kérdésünkre a választ mindenki puszta szívességből, saját idejét feláldozva ír.
Nem követelőzni akartam, ne haragudjon senki, csak nem láttam a fórum témáknál felül ezt, és láttam, hogy az utolsó hozzászólás 2015-ös, és azt hittem, hogy a topik áthelyezés miatt nem mutatja elől és azt hittem, hogy így elveszik. Elnézést kérek.
Proli007: igen az nem baj, tápellátása lesz, mivel autóba szeretném a dolgot. Nagyon szépen köszönöm a válaszod. Ha most a ledek helyére teszem a Fet-eket és majd utána a ledeket az úgy működhet? mindenképpel akarok csinálni neki egy új PCB-t csak akkor azt már véglegesre. |
Bejelentkezés
Hirdetés |