Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió javítás
 
Témaindító: Jancsika, idő: Jan 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   21 / 68
(#) pucuka válasza etm hozzászólására (») Feb 12, 2015 /
 
Rádió javításnál egy szkóp nem sokat ér, max a hangfrekit tudod nézni rajta. Az oszcilloszkóp bemenete szélessávú, ha antennára kapcsolod, leginkább a hálózatból összeszedett szórt jeleket láthatod. Az érzékenysége is kevés, hogy értékelhető nagyfrekis jelet láss, a frekvencia méréshez nem elegendő a pontossága. Soroljam még? Egy jó szignál, és egy csővoltmérő kell egy rádió behangolásához, minimum, jól jöhet egy wobler a hangolt körökhöz, de ez kis többletmunkával kiváltható.
Még mielőtt bármihez is nyúlsz, a kontakthibák megszüntetése az első feladat. Ha ezen túl vagy, akkor jöhet a többi.
(#) kérdező hozzászólása Feb 27, 2015 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy jó kis Videoton rádiót, alapos takarítás, és a hangszínszabályozó áramkör egy szakadt ellenállásának cseréje, és a panel átforrasztása után szépen szól, legalábbis amennyire a középhullám tud szólni.
Kíváncsiságból megmértem a fűtőfeszültséget, és 6,3V helyett 6,9-7V. Nem sok egy kicsit a csöveknek? A trafó vasmagja elég meleg, bár tartósan megfogható, gondolom ez nem gond. Az is igaz, hogy a hálózat 220V helyett 230V körül van épp, kicsit felmászott. (Meg hivatalosan is annyi, de szerintem még mindig jobb a nagyobb feszültség, mintha pl. 210V-ra álltak volna át. Egyrészt a csöves áramkörök nem szeretik az aláfűtést, másrészt ha a 230-at terhelik, akkor is ritkán lesz 220V alatti. Igazából az idő nagy részében inkább 220V a feszültség mint 230, de 220 alatt nem jellemző.)
(#) kérdező hozzászólása Feb 27, 2015 /
 
Még egy rádiós kérdés:
Több készülékkel tapasztalom, főleg vezetékek közelében, (de néha anélkül is) hogy a középhullámon akkor búg, ha adóra (540 kHz, Kossuth rádió) van hangolva, hogy zavaró mértékben 100Hz-en búg. (Közel szinuszos a búgás, ránéztem szkóppal.) Azt nem értem, hogyha pl. távoli adóra van hangolva, akkor alig búg, ha nincs adóra hangolva, nem búg. És nem minden helyen van ez a szobában, pl. kinn nem csinálja. Nem értem, pedig általában gyenge jelnél jönnek elő a zavarok, mert ugye az AGC miatt jobban erősít, a zavar is erősebb. Viszont itt pont nagyobb jelerősségnél búg. Mi okozhatja?
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
(#) Sebi válasza kérdező hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
AM keresztmoduláció, ez ellen szoktak a graetz diódáival párhuzamosan 2...22nF kondikat tenni.
(#) kristikoma válasza kérdező hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Nem érdemes ekkora fűtést adni, érdemes letekerni néhány menetet, általában az erősítőcsövek fűtőtekercse a cséve külső részén van. De lehet méretezni egy ellenállást is, ha nem akarsz letekerni belőle. Ha van a trafón 240V-os leágazás, akkor oda kell tekerni a választót, ez esetben beáll a normális fűtés. Azt nem írtad, milyen rádiót javítottál.
(#) petergreenpeace hozzászólása Márc 1, 2015 /
 
Sziasztok,

Van egy Junoszt Kp 101-es orosz radióm de nem működik. A Poti bekapcsolásakor egy hangot sem ad ki , még egy kattanást sem.Kicseréltem a három elkót ,lemértem a tranzistorokat, ellenállásokat és a többi kondikat, és minden jó. A potmétert is lemértem és minden OK. A detektor diodán nem mérek semmit feszültséget. Kivettem és lemértem és jó.Mi lehet a hiba, valamelyik trafó?. Én a toroidra gyanakszom.

Elore is köszönöm a segitséget,
Peter
(#) vargaf válasza petergreenpeace hozzászólására (») Márc 1, 2015 /
 
Szia!
A mellékletben mindent megtalálsz amire szükséged lehet.
Üdv.: Feri
(#) petergreenpeace hozzászólása Márc 2, 2015 /
 
Köszönöm a mellékletet de már megvolt nekem is.A készüléket áram alá helyeztem(9V-os elem), és az érdekes az ,hogy a tranzisztorokon kb.0.18-0,24 V-ot mérek és a NYÁK-on is van áram, tehát minden jó , minden szép de a hangszoró elötti kimenötrafón nem mérek semmit.
(#) vargaf válasza petergreenpeace hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
Szia!
Ha mindenhol 0,18-0,24 V-ot mérsz akkor nem "minden jó, minden szép", hanem minden rossz. A kimenő transzformátoron hol méred a "semmit"?
Üdv.: Feri
(#) petergreenpeace hozzászólása Márc 2, 2015 /
 
A tranzisztorokon a bázis emitter között mérem 0,18-0,24 V-ot , a kimenőtrafónál ahova rácsatlakozik a két hangszorószál.
(#) vargaf válasza petergreenpeace hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
Szia!
Mit mérsz a V4 és V5 kollektorokon ( ellenütemű HF erősítő )? Mit mérsz a V2 és V1 kollektorokon? Mit szeretnél mérni a kimenő transzformátor szekunder oldalán? A kimenő hangfrekvenciás jelet?
Üdv.: Feri
(#) Busz hozzászólása Márc 2, 2015 /
 
Adott egy Panasonic rf2400 -as típusú FM rádió, műanyagházas, jelenkorbeli.

Hibája hogy a hangerőszabályzó bármely állásában a maximális hangerőn működik.

Mi okozhatja ezt és hogyan lehetne javítani?
(#) kadarist válasza Busz hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
Esetleg rossz a hangerőszabályzó potméter? Bővebben: Link.
(#) vargaf válasza Busz hozzászólására (») Márc 2, 2015 /
 
Szia!
A hangerő szabályozó potméter testpontja rosszul érintkezik, így nem feszültségosztóként, hanem csak soros ellenállásként működik. Keresd meg az érintkezési hibát, forrasszad újra.
Üdv.: Feri
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2015
(#) petergreenpeace hozzászólása Márc 2, 2015 /
 
Bázis kollektor mérés a tranzisztorokon:a V4-en 8,56 V-ot , a V5-ön 8,41 V-ot, a V1-en 0,34 V-ot, a V2-ön 8,02 V-ot mérek. A kimenő transzformátor szekunder oldalán szerettem volna egy pár milivoltot mérni, hogy lássam hogy funkcionális-e az audio erösitő rész.
(#) Busz válasza vargaf hozzászólására (») Márc 3, 2015 /
 
Befújtam kontaktsprével, most működik rendesen.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Márc 5, 2015 /
 
Helló!
Adott egy Unitra Dióra DMP-404. javítottam, (kondicsere) és a skálahúrt nem tudom visszarakni. Ebben kérem a segítségeteket. Hogy is kell ezt?
(#) martin66789 hozzászólása Márc 5, 2015 /
 
Sziasztok
Kaptam egy régi retro rádiót. Típusa: RTF SATURN MR422 AM . FM Band Mono Receiver. Sajnos nem működik, H, K, R, URH és AFC módban sem szól rajta semmi sehol. A hátulján a 4 antenna kivezetésre mindre egy 2-3méteres darab vezetékeket kötöttem és azokat jó magasra tettem fel, de semmi így sem volt sehol sem hang, csak zúg egy cseppet. A bemenet jól működik.
Szétszedtem és láttam hogy rossz a hangoló modulja egy kerek akármi meg van benne repedve amin ha jól láttam akkor 1n van ráírva a fehér ic előtt. A másik ami rossz az a fehér IC félbe van törve, és a fehér ic mögött volt egy kondenzátor ami egy ónpacára hasonlít, valaki becínezte /szétégette az egészet nem tudok róla semmit sem leolvasni. A nyáklap aljára valaki tett még egy kis bővítést azt nem tudom hogy minek. Egy fekete tranzisztort amin ez áll: BF 198T
És egy narancssárga tranzisztort ami egy picit meg van repedve a lábánál a kerámia ez áll rajta: 30,7U6 EKG .

Hiányozni nem látom hogy hiányozna belőle valami. Kapcsolási rajzot találtam hozzá de nem mentem vele semmire.
Segítséget szeretnék kérni a megjavításában, ha lehetséges meg szeretném javítani. Ez 1983-ból való úgyhogy nem mai darab.

Bocsánat a képek minőségéért, de most csak telefon volt a kezem ügyében.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015
(#) martin66789 válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Még pár kép a készülékről.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015
(#) elektroncso válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
A narancssárga ,,tranzisztor" nem tranzisztor, hanem piezoszűrő. A négy csatlakozó nem mind antenna. A felső URH antenna, oda dipól való, az alsóból az egyik földelés (nem hálózati védőföld!) a másik a huzalantenna. Ha a fehér valami ketté van törve akkor be kell azonosítani, hogy mi az és ki kell cserélni, sajnos egyik képen se látszik rendesen. Bármi is az, az hogy el van törve biztos hiba. A törött 1nF-os tárcsakondenzátort meg cseréld ki, nem biztos hogy ő a hiba okozója, de oka van, hogy benne van és így törötten biztos nem 1nF a kapacitása.
(#) elektroncso válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
Közben megnéztem a rajzot, a fehér modul egy vastagrét ellenállás modul. 6 darab ellenállás van beleintegrálva.
(#) petergreenpeace hozzászólása Márc 5, 2015 /
 
Hello,

Van egy Quartz RP-206 tipusú orosz rádióm , nem működik és meg szeretném javítani. Van valakinek egy kapcsolási rajza vagy valamilyen dokumentációja hozzá.?

Előre is köszönöm.
(#) martin66789 válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 5, 2015 /
 
A tárcsakondiból lehet hogy találok majd bele, a fehér vastagrét ellenállás modult meg tudnám esetleg csinálni rendes ellenállásokból ?
A fehér vastagrét ellenálláson nincsen semmi írás, nagyítóval nézegettem, de semmi mozgatni meg nem akartam mert törik rendesen.

A módosításokat is megtartsam benne ?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015
(#) kérdező válasza kristikoma hozzászólására (») Márc 6, 2015 /
 
Letekerni nem akarom, hozzáteszek egy ellenállást, de az is lehet, hogy érdemes a fűtést átalakítani egyenáramúra, és LM 317-tel stabil 6,3V-os feszültséget adni. Nincs 240V-os leágazás, 220V-os egyfeszültségű készülék.
A típus: Videoton RA 3101.

Van egy nagyon hasonló, csak kicsit régebbi készülék, az R 4902. Érdekessége, hogy exportra ment, és nyugati URH-s, szépen veszi a mai adókat.
A két készülék sasszija megegyezik, csak az RA 3101-es keleti URH-s. Arra gondoltam, hogy kap mindkét készülék egy csatlakozót. A nyugati URH-sból ki lehessen vezetni a jelet, és vissza. Építenék egy sztereó dekódert, aminek egyik oldalából jövő jel visszamenne az R 4902-be a végfokra, a másik meg az RA 3101 PU-bemenetére. (természetesen csak úgy alakítanám át, hogy könnyen visszaalakítható legyen)
Így egy sztereó rendszert kapnék.
Létezik egyszerűen megépíthető IC-s sztereódekóder? (Elvileg jó vételnél a hangkimenet szépen dekódolható ami a demodulátor után jelenik meg, mielőtt a végfokba menne.)
(#) szucsistvan123 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Márc 6, 2015 /
 
Valaki?
(#) feri811 hozzászólása Márc 6, 2015 /
 
Sziasztok
Hozzám került egy kenwood 7010-es
Rádios erősítő de a rádio része csak halkan szól
Tud valaki erről valamit
(#) elektroncso válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 6, 2015 /
 
A módosítások alatt az odagányolt alkatrészeket érted? Erre nem tudok mit mondani, nincs előttem a panel, lehet, hogy az előző ,,mesternek" innen volt könnyű betenni az alkatrészt, nem volt kedve a túloldalról. Ideiglenesen én is javítottam már így készüléket, de miután működött a helyére tettem. Lehet, hogy a mesternek sikerült véletlenül eltörnie a modult, mikor látta mi lett, hagyta a fenébe. Jobb híján megpróbálhatod rendes ellenállásokkal helyettesíteni, de használj 1% pontosságút, valami oka van annak, hogy nem hagyományos ellenállást tettek bele. Semmi felirat nem kell rá, a rajz alapján le lehet követni melyik lába közé melyik ellenállás való. Az URH fokozatban még be is van keretezve (ha jól emlékszem szaggatottal, most valamiért nem nyissa meg a PDF-et).
(#) feri811 hozzászólása Márc 6, 2015 /
 
Sziasztok
Hozzám került egy kenwood rádiós erősítő
De a rádió része csak halkan szól
A többi teljesen rendben van
Tudtok valamit mert sajnos nem vagyok nagy szakértő
Köszönöm
(#) martin66789 válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 6, 2015 /
 
Igen az odagányolt alkatrészeket értem, a narancssárgával párhuzamosan van még egy ugyanolyan a másik oldalon de annak nem tudom leolvasni a típusát mert nincs rajta semmi, a fekete tranzisztor meg csak úgy van a másik oldalon nincs olyan. Akitől kaptam azt mondta hogy a javítások már benne voltak, úgy szépen szólt, de ő valaminek kinyitotta a sávoló dobozát és ő törte el az ic-t mert a vas alá feszített csavarhúzóval és az törte össze. Ki akarta dobni, de gondoltam hátha sikerül még megcsinálni, ha meg nem van egy tápom meg egy régi hibátlan hangszóróm.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2015
(#) elektroncso válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 6, 2015 /
 
Akkor próbáld meg kicserélni az ellenállásmodult. 6 darab ellenállás. A rajz bal alsó sarkában van egy UKW feliratú folytonos vonallal bekeretezett rajzrész. Az az URH fokozat rajza. Abban van egy pontvonallal bekeretezett részlet, 6 darab ellenállással, az az ellenállásmodul. Én úgy csinálnám, hogy ezt a részt rátervezném egy öcsipanelre, és mint a fehér modult beültetném. Nem nagy összeg az a pár ellenállás, meg lehet próbálni. Ha 160%-ik felnagyítod akkor olvashatóak az értékek.
Következő: »»   21 / 68
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem