Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akril előlapok megmunkálása
 
Témaindító: mumin, idő: Feb 6, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) mumin hozzászólása Feb 6, 2008 /
 
Sziasztok!

Arra gondoltam, hogy van itt egy oldal :

http://www.gestaltungs-fabrik.de/in-acryl/design.htm

Sokunknak segítene és nekem is, ha valamilyen módon, folyékonnyá, formálhatóvá tenném, az akrilt.Kiválló, előlapok, kivezérlésjelzők stb.. készűlhetne belőle, ha beleöntenénk pl a ledeket.A gond ott kezdődik, nem tudom mi oldja, és mi módon vállik folyékonnyá, ami után össze is áll, szilárd halmazállapotúra.
Tud valaki ebben segíteni?Tippek?Ötletek?

Köszönöm
(#) kobold válasza mumin hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Oldani már tudtam (nitrohígítóval), de utána valami ragadós, nyúlós massza lett belőle. Kint hagytam a napon vagy egy hétig, aztán még rá is izzítottam, de az ujjlenyomatom is benne maradt később is, ha megfogtam. Szóval ez nem jó módszer (ráadásul a tüdőnek se jó).
Nem vagyok benne, hogy reverzibilissé tehető a folyamat...
Esetleg az óvatos, hőlégfúvós melegítéssel alakítható egy bizonyos szintig.
(#) mumin válasza kobold hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Az a helyzet, hogy láttam egy műsorban, kb hogyan csinálják, és azóta nézelődök utánna.
Valami trutyit raknak kartonpapírba, ami formára van hajtogatva.Félig megöntik aztán belehelyezik pl a megörökítendő tárgyat, majd teljesen kiöntik a trutyival.Aztán száradás, karton le, csiszolás, polir rongykorongal és kész.És tuti hogy acríl.
Egyelőre ennyit tudok.Szóval kivitelezhető.
(#) szdavid válasza mumin hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Arról se feledkezz meg, hogy a szárítást alacsony nyomású kamrában kell végezni, hogy a légbuborékok kimenjenek az anyagból. :yes:
(#) tatabike hozzászólása Feb 6, 2008 /
 
Sziasztok,

lehet kapni azt a kartusos akrilt, amit lakásokban is használnak, repedések, fugák javítására, lehet csiszolni, festeni száradás után, és rugalmas marad. De ebből nem lehet szerintem pár mm vastag előlapokat csinálni. Ha esetleg valaki tudja, hogyan gyártják az akril kádakat, akkor már nyerésben lennénk. Mivel ugye az ilyen sarokkádak, meg mindenféle befúvós, masszírozós, pukizógépes műanyagkádak is akrilból vannak, és azoknak a felülete is olyan, mint a fajanszé, szóval szépen ki lehet polírozni ezek szerint. Annyi gagyi cég gyárt már ilyen akril cuccokat, biztos, hogy nem lehet annyira titkos a recept.

TaTa
(#) tatabike hozzászólása Feb 6, 2008 /
 
...amúgy én előlapnak már kitaláltam egy elég jó módszert. Lehet kapni ilyen plexi lapokat pl. az OBI-ban "Hobby Glass" néven, a 2mm vastag elég. Kivágod az előlapot duplán, így már 4mm, és közé meg papírból olyan feliratos, grafikus, ilyen-olyan nyomásos előlapot készítesz, amilyet elbír a nyomtatód, vagy a fantáziád. A doboz belseje felől még át is világíthatod, pl. neoncsővel. A plexibe meg gyerekjáték furatokat készíteni ledeknek, kapcsolóknak, potiknak, vagy bárminek.

TaTa
(#) mumin válasza tatabike hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Ok, de hogyan rakod közé pl a Donald kacsát?
Érted?
(#) mumin válasza tatabike hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Jó tipp, mindenképen megnézem.Nem fontos annak pár miliméternek lenni, lehet akár egy centi is.Irányadónak nem rossz ötlet.Köszönöm.
(#) mumin válasza szdavid hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Fogós kérdés.Valahogy megoldom ha valóban nélkülözhetetlen.Persze gőzöm nincs még, hogyan kezdenék hozzá.Porszívó?
(#) szdavid válasza mumin hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Én is annak örülnék, ha már csak a légnyomáscsökkentés lenne a probléma. Egyelőre valami recept kéne, hogy a "taknyot" miből állítsuk elő úgy, hogy az meg is keményedjen.
(#) mefi01 válasza szdavid hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
ha jól gondolom akkor elég csak 1 rázószerűségre tenni ami kirázza belőle a bubikat

mert ugye a levegő könnyebb mint az akril és felfele száll

nem biztos hogy müxik

esetleg lehetne oylan hogy plexit kirúgni a buszmegállóból és azt darabokra vágva felmelegíteni, majd kiönteni új formába
esetleg a plexit feloldani acetonban

(ha nagyon zagyvaságot beszélek akkor bocsássatok meg PLS)
(#) Szetya válasza mumin hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Csak egy Link
Azt hiszem ezt keresed s még feloldani sem kell.
Nem olcsó de nem is drága.
(#) Szebence válasza tatabike hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Kivezérlésjelzőnek nagyon mutatós, ha veszel egy 5mm-es plexit, kifúrod a ledeknek, majd veszel valami nagyon vékonyat 1-2 mm-eset elé, és veszel rá olyan matricát, amit a kocsikra szoktak tenni ablaksötítésként...
Amikor nem világítanak a ledek, akkor nem látod őket, a sötítített fólia miatt, viszontha világítanak, akkor nagyon jól mutatnak egy kivezérlésjelzőnél
(#) huhuu válasza Szebence hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Tök jó ötlet! Köszi!
(#) tatabike válasza mumin hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Szia mumin,

sajnos nem értem... Milyen Donald kacsát?

mefi,

acetonban feloldható jó pár műanyag, de szerintem utána nem lesz szép homogén felületed, az ilyen trutyit műanyag makettek ragasztására használták régen. Faterom is így csinált ragasztót. De minek is akarjuk trutymósítani a plexit? Az már önmagában jól alakítható anyag, jobb nem is kell. Új korában víztiszta, ha meg nem akarod, nem látszik át, mint ahogy írta K1ll3rghost kolléga, meg én is.

TaTa
(#) tatabike válasza mumin hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
mumin,

talán egy erősebb kompresszor megoldaná a légritkítást, ha nem a szabadból, hanem a ritkítandó légtérből szívná a levegőt, amit aztán belesűrítene a tartályába. Bár szerintem az sem baj, ha nincs alacsony nyomású tartály, mert utólag is javítható a felület, ha esetleg csiszolás közben előjönnek kisebb lyukak, azokat ugyanolyan anyaggal be lehet tömíteni. Mint amikor a festők gittelik pl. az ablaktokot, vagy ilyesmi.

TaTa
(#) mumin válasza tatabike hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Szóval, dióhéjban.
Képzelj el egy földgömböt pl egy gyönyörűre polirozott kockahasábban, ami esetleg világít is, és a kockahasáb tetején a földgömb felett a céged logóját, természetesen az is az akrilon belűl.
Szóval ha van erre más megoldás... hát várom.
A kivezérlésjelző meg előlap az csak afféle fantáziamorzsa, azokhoz a dolgokhoz képest amiket ebből lehetne csinálni.
(#) mumin válasza Szetya hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Ejha.Köszi.Kipróbálom
(#) Szetya válasza mumin hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Igazán nincs mit, szerintem ez a Te anyagod. Van 3 tipus ha jól láttam (matt meg miegymás)
(#) tatabike válasza mumin hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Szia mumin,

basszuskulcs, most jöttem rá, hogy Te mit is akarsz... Nekem van olyanom, amit Te akarsz csinálni, 20 évvel ezelőtt az Interkémia neveztű cég csinálta, ők találták ki ezeket, "Kőbezárt lélek" a fantázianevük. Amiket a mellékelt képeken látsz, azok az első prototípusok közül valók, 20 évesek. Az egyikben egy szegfű feje van, már elöregedett kissé, a másikban egy kagyló. Amúgy 10 év garanciát adtak rájuk anno, de már 20 éve tökéletesek, semmi repedés, vagy ilyesmi. Szerintem plexiből vannak, legalábbis tapintásra. A párom ott dolgozott anno titkárnőként, és Ő kapta ajándékba, mikor kikísérletezték. Hogy hogyan készült, fogalmam sincs. És hogy csinálnak-e még ilyet, passz. De 20 éve létezik.

TaTa
(#) tatabike válasza tatabike hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
...ja, és még annyit, hogy szerintem akrilból nem lehet ilyet csinálni, az nem ennyire átlátszó... de lehet, hogy tévedek...

TaTa
(#) Szetya válasza mumin hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Hopp, még valamit találtam:
Link
Érdemes szerintem ezt is, UV álló, átlátszó.
Azért ha valamit kipróbálsz egy képet remélem kapunk!
(#) tatabike hozzászólása Márc 9, 2008 /
 
Na, ez a téma is elült, hova lett a lelkesedés...?
(#) Mau hozzászólása Márc 9, 2008 /
 
Hi!

Szerintem nem kell sem oldani sem olvasztani a plexit, kapható két komponensű műgyanta, pl. festékboltban, van belőle több színben, átlátszóban, többféle alkakmazási területre.
www.novia.hu oldalon többet is megtudhattok.
Sőt a lábazati vakolat műgyantáját is fel lehet használni több féle célra. Abban általában van egy kő granulátum sok féle színben, és egy higított tejföl szerű anyag, na ez átlátszó és kemény lesz amikor megköt. ráadásul nem is annyira drága.
Lehet próbálkozni.

(#) mumin válasza tatabike hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Sziasztok!

Tökéletes.Erre gondoltam.
1 éve játszom a játékot.
Semmi érdemleges eredmény.
A legjobb az valóban a lent említett lábazatokhoz alkalmazott massza, csak.. porózussá válik.. nem könnyű megmunkálni mert égeti a polir, és buborékos, bár ez lenne a legkevesebb.
Tubusos trutya :
kb 10-12000 forintra jön ki egy alapvető 30x30 cm es kocka.Ez így nem életképes, nem vagyok milliomos.
Állaga jó, buborék nincs, mindenféle szinben kapható... azonban helyenként tejfehér foltok vannak benne, ami úgy néz ki mint ha füstfelhőket is integrálnánk bele.

Hmm?
Minden esetre nagyon köszönöm mindenkinek a "törekvést".. nem adom fel

(#) Lucifer hozzászólása Szept 15, 2021 /
 
Sziasztok,

Akarnék egy akril hajlítót készíteni. Van hozzá egy 780W-os halogénem, illetve inspirálódtam kínai barátainktól.

https://www.youtube.com/watch?v=jWJEUZvguNw

Nem tudja valaki véletlenül, hogy ezekben hol mérik a hőmérsékletet?
(#) Massawa válasza Lucifer hozzászólására (») Szept 15, 2021 / 1
 
Ezt nézd meg. A fiam sulijába épitettünk vagy 3 éve egy ilyet. ( fel lett javitva mindenféle állithato ütközökkel, a sok 100 diák és a tanárok legnagyobb megelégedésére). Azota már vagy egy tucat van, mindenféle méretben. Nem kell semmi hömérsékletmérés, egyszer beállitják a PC tápon a munkapontot s ha kell az időt változtatják, akár 10 mm-s anyag is hajlithato. Egyik másik gépre szereltek egy PWM modult, igy akár fix külső táprol is használhato, meg bármilyen ellenálláshuzalhoz illeszthetö. A mi gépeinken direkt a szál mellett van a kapcsolo, azaz nem kell sehova nyulni, ha ki akarják kapcsolni, meg a csipesz is profi csatlakozoval lett helyettesitve. Eddig egyetlen készülék sem ment tönkre.
A fa konstrukcio gondoskodik a höszigetelésről, igy a gép még egy ora alatt sem melegszik fel a munkadarab meg egyáltalán nem. A forro levegö alulról felfelé elszáll a két lap közötti hézagból.

Plexi hajlito
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2021
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem