Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   192 / 269
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 8, 2015 /
 
Tekerhettél volna többet a vevőtekercsre. A GEB potik hogy állnak, mit csinál a ferritre? A rejection és accepting potiknak valahol alul kell lenni, tehát a végálláshoz képest 1/3-ad 1/4-ed körül vagy még lejjebb (nálam 9 a max, és az egyik 1-en a másik 3-on áll). Mit csinál ha teljesen feltekered az érzékenység potikat? Ilyenkor folyamatosan huppognia kell, mintha gerjedne. Ha csendben marad, akkor valamiért nincs meg a teljes érzékenység.
Egy akkora fejjel az 1Ft-ot is kéne hoznia legalább 22-23 centiről. Próbálkozz még a vevő bemenetén lévő párhuzamos kondikkal is, esetleg vedd ki és nézd meg úgy is.
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Vaktában vagdalkozok.
A vevőtekercs rezgőköri kondiját csökkentsed. 15nF helyett 10-12 legyen.
(#) mateatek válasza mateatek hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Illetve az sem tiszta előttem a videó alapján, hogy a 20-asra 1, vagy két jelet adott a gép. Mert ha 2 jelet, akkor az egyik tekercs végeit cseréld meg.
(#) Attilawap válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Ge lee és Mateatek!
Megmértem a tekercseket egy házilag eszkábált induktivitás mérővel, és a következő eredményeket kaptam: adótekercs: 95 menet 5,949mH, vevőtekercs 106 menet 7,354mH. A rajz 6,5mH-t ír a vevőtekercshez. Ez nem baj? Először az adótekercset néztem szkóppal, ha a Tr3-at állítom, akkor elég bonyolult szinuszosra beállítani a jelalakot. Ha az U1 1-es lábára teszem a szkópot, akkor 7,5mV feszültség alá soha sem megy, amikor a tekercseket állítgatom egymáshoz képest. Ennél jobban nem lehet összehozni a tekercseket? Próbálgattam a vevőtekercsre azokat a kondikat kötözgetni, de nem lett tőle érzékenyebb. Igen, jól hallottad Mateatek, a videóban 2 hangja is volt egy fémtárgynak.
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Nekem nem tűnik kettősnek a jelzés de ezt nehéz így megmondani a videó alapján. Lengesd meg rendesen az érmét, tehát gyorsabban és legalább 30-40 centit ide oda, ne csak 5-10 centit. Ha ilyenkor kettős jelet ad akkor ahogy mateatek is írta meg kell fordítani a tekercs végeit mert ellenfázisban van a jel.
Az a szkópkép egyáltalán nem tetszik. Az U1 1-es lábán nem a minimum, hanem a maximum jelre kell törekedni, ott olyan 250-300mV-nak kell lenni, annak függvényében hogy hogy van kiegyenlítve a fej.
Tedd a szkópot az adótekercsre, és a Tr3-al állítsd be rajta a legnagyobb jelet. Ez valahol 16Vpp környékén lesz. Utána foglalkozz csak a vevővel.
(#) vandorbot válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Egy rahedli fém van a fej közelében, eltolják a csatornák fázisait. Először fémmentes helyen állítsd be.
(#) mateatek válasza vandorbot hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Azok miatt jónak kellene lennie.
(#) Attilawap válasza mateatek hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Az nem lehet, hogy azért nem működik nekem, mert 7,354mH a vevőtekercs 6,5mH helyett?
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Az lehet a legkisebb gond. Főként, ha távol-keleti műszerrel mérted, akkor még csak nem is hagyatkozhatunk a mérés eredményére.
A talajkiegyenlítés helyesen van beállítva? Mindkét csatornán?
(#) mulderx hozzászólása Márc 9, 2015 /
 
Szénszálas karbon cső jó választás lenne fejtartonak?
(#) mateatek válasza mulderx hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Ez jó kérdés. Ha egy nagy darab szénszálat közel tartok a fejhez, akkor hatalmas változást okoz a fej ofszet jelében. Ami nem biztos, hogy egészséges. Ezzel szemben bizonyos gépeket ilyen szárral gyártanak.
(#) mulderx válasza mateatek hozzászólására (») Márc 9, 2015 /
 
Akkor marad a sima PVC
(#) Attilawap válasza mateatek hozzászólására (») Márc 10, 2015 /
 
Sajnos a talajkiegyenlítést nem tudtam beállítani, mert ha a vevőtekercsre rákötöm azt a 12nF-ot, akkor a szkópon kisimul a jel.
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 10, 2015 /
 
Ez most azt jelenti, hogy 15 nF-os kapacitással valahogyan működik, kevesebbel meg meg sem mukkan? Itt valami más probléma lesz.
(#) Attilawap válasza mateatek hozzászólására (») Márc 10, 2015 /
 
Eddig nem volt bekötve a kondi. Így is ugyan úgy működött, mint bekötve, csak a a jel tűnt el a szkópról ha rákötöttem a kondit.
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 11, 2015 /
 
Akkor ezt úgy kell értelmeznem, hogy nem tettél semekkora rezgőköri kapacitást eddig a vevőtekercsre. Így produkálta azt, amit a videón látható. Tettél rá 12nF-ot, és megszűnt a jel a vevőerősítőn.
Én úgy gondolom, hogy nem fogod tudni életre kelteni a gépet rezgőköri kapacitás nélkül. Ezzel a kondival tudod a fej fázistolását beállítani. Ha ez a fázistolás nincsen beállítva tól-ig értékre, akkor a gép fázistolóit nem fogod tudni hozzáigazítani a fejhez. Leginkább a talajkiegyenlítéssel leszel meglőve.
Tapasztalatom alapján, ha a "gyári" ajánlás szerint tekered a drótokat, akkor a 15nF-os kapacitással már nem olyan lesz a fej fázistolása, mint amilyennek lennie kell, és beállíthatatlan lesz a gép. Ezért tanácsoltam, hogy próbáljad ki kisebb kapacitással.
Arra, hogy a szkópodon kisimul a jel, csak azt tudom mondani, hogy ez azért lehet, mert megszűnik a jel teljesen. Mivel a jelet az adó tekercs csinálja, ezért azt gondolom, hogy megszűnt az adójel. Jó helyre tetted azt a kondit?
Nehéz dolog ez a távoli segítség. Egypárszor elbeszélünk még egymás mellett.
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 11, 2015 /
 
Állítsd be rendesen az adótekercs amplitúdóját, addig semmi értelme mást csinálni.
(#) Megacraft hozzászólása Márc 14, 2015 /
 
Adjon isten!
Na ugye adott az Equinox (Tudom milyen szutyok stb ezt kezdtem el meg is csináltam), na most a kereső fej és a központi rész között milyen kábellel lenne érdemes próbálkozni? Telefonkábel, árnyékolt vagy milyen? Ha minden igaz minden meg van hozzá, ha valaki megcsinálta és tud segíteni annak még lesz majd kérdésem.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2015
(#) mateatek válasza Megacraft hozzászólására (») Márc 14, 2015 /
 
Mikrofonkábelt sikerrel használtam. A belső két eret párhuzamosan kötöttem. Rugalmas, és kis ellenállású.
(#) Megacraft válasza mateatek hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
Na megvolt a kábel összeraktam na most ott a gubanc, hogy megvan a stabil táp de sajna az ic4 kimenetét (D) nem tudom állítani, mert nem reagál a P2re viszont a D-E jelalak megegyezik. Én a C12-es kondira gyanakszom mivel az bontott.
(#) mateatek válasza Megacraft hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
A P2-vel az ofszetet állítod. A jelalakot nem befolyásolja, csupán azt, hogy mekkora egyenfeszültségen üljön a jel. Szkópon csak akkor látni a hatását, ha nem AC csatolásban, hanem DC csatolásban mérsz.
(#) mateatek hozzászólása Márc 15, 2015 / 1
 
Készülget a nagy fej. Asztalon, levegőben már debütált. Dobozolás és nyelelés után kipróbálom talajban is.

IMG_0231.JPG
    
(#) Bu13 válasza mateatek hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
Légyszíves áruld el, hogy milyen árnyékolást alkalmaztál? Ha nem titok. Egyébként nagyon guszta!
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2015
(#) mateatek válasza Bu13 hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
Alumínium.
(#) Attilawap válasza mateatek hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
Alufóliával? Mekkora az átmérője ennek a fejnek?
(#) mateatek válasza Attilawap hozzászólására (») Márc 16, 2015 /
 
36 és fél.
(#) mateatek hozzászólása Márc 18, 2015 / 2
 
Összeraktam a gépet. Időt, és pénztárcát kímélve.
Mivel 18kHz-es frekvencián megy, nem olyan mély, mint gondoltam. 25 centi mélyen egy kis egy forintosra már eléggé vasas hangot ad, talán meg sem ásnám. Ellenben olyan apró miszmaszt jelzett, amit a fele ekkora frekin ketyegő társa kisebb fejjel nem. A fejkábel kivezetése a fejből kissé szerencsétlen, mivel pont ott van, ahol a csavart bedugnám. De ez nem is hiba, mivel hallgatván a "kétfüles érdekcsoportra" tök mindegy, hogy van e anya a csavaron, vagy nincsen, mert ha szakadásig húzom a csavart, akkor sem fog a fej megfeszülni a száron. Egy műanyag csavar semmit nem okoz a két fülnek. (Erről a hibáról eszembe jut egy autószerelő: " kicsit zajos a vízpumpa, de ne foglalkozzál vele, a vezérműlánc elnyomja")
De úgy összességében nem rossz. Kimentem egy fél órára a pirosba. Persze szigorúan csak meteoritra vadászva. Volt néhány magas hangom.
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Márc 18, 2015 /
 
Azon a közelin már szinte biciklikerék méretűnek néz ki.
(#) Ch4rl3s hozzászólása Márc 19, 2015 /
 
Sziasztok.
Lassan de azért készül az IGSL, a panelt már megcsináltam.Most az alkatrészeket akarom megrendelni, csak eddig még nem találtam hozzá alkatrész listát.Valaki tudna linkelninegy listát, vagy pedig a tervről kell majd kibogarásznom. Jópár hozzászólással ezelőtt olvastam, hogy a fólia kondenzátort ajánlottátok hozzá, mert az kevésbé érzékeny a hőre. Akkor minden kondi lehet benne fólia? Olvastam még azt is, hogy az LM339 helyett jobb hogyha TL072 van benne mert akkor gyorsabb lesz a fel és a lefutó él. Van még esetleg más olyan ic is benne amit jobb ha kicserélek benne?

IMAG0150.jpg
    
(#) Ge Lee válasza Ch4rl3s hozzászólására (») Márc 19, 2015 /
 
Az NP0 még érzéketlenebb a hőre, aztán az kerámia. Vannak helyek ahova szinte mindegy hogy mit raksz, a kényes helyekre meg tegyél fóliát. A nagyimpedanciás helyekre ahol megaohmok vannak nem szerencsés, mert a méreténél, felületénél fogva (feltekert hosszú fóliacsík) minden vackot, zavart összeszed a környezetéből. Nekem ott mindenhol X7R SMD van, és remekül működik vele (nem az IGSL, mert azon nem variáltam).
Következő: »»   192 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem