Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dansk 3f-T3535, és minden, ami vele kapcsolatos
Lapozás: OK   1 / 15
(#) fecameca hozzászólása Dec 15, 2014 /
 
Üdvözletem a fórum olvasóinak. Nem hirtelen jött ötlet, hogy nyitok egy témát ennek a készüléknek, szerintem, ha a Videoton RA 6363 megérdemli, akkor talán a Dansk is. Egy emblematikus kornak jellegzetes készüléke (Akkor érettségiztem 1976-ban.), akkor találkoztam vele először osztálykiránduláson voltunk a BNV-n és az egyik pavilonban külön meghallgatóteremben ki volt állítva, és fotelekben ülve meg lehetett hallgatni. A hangjába már ott beleszerettem, de csak később lettem tulajdonosa egynek, amikor elindultam készüléket vásárolni, Videoton rádió volt a tervben, de akkor csak ezt lehetett kapni, de azóta sem bántam meg. Igaz, van egy-két könnyen kiküszöbölhető tipus hibája akadt neki, de sokan mondták, köztük egy mániákus hi-fi rajongó ismerősöm (Hi-fi magazin járató, és Angliába ment csak egy pár hangsugárzóért) hogy azóta sem nagyon gyártottak ennél jobb hangzású készüléket. A fiamat egy szóval sem beszéltem rá, ő is egy ilyet vett nemrég magának. Egyelőre közvélemény kutatás szinten indítom a témát, van-e rá érdeklődés, mert, ha igen,akkor eddig miért nem tette meg még eddig valaki más? Gondolok én a készülék történelmére, állítólag "TUNGSRAM" felirattal jelentek meg az elsők, én úgy hallottam, külföldön az volt a nyerő, azután olvastam, hogy talán a Tunngsram megvásárolt a dán céget, azért. Illetve várom a tulajdonosok, és javítók pozitív és negatív tapasztalatait.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2014
(#) ronin75 hozzászólása Dec 15, 2014 /
 
Talán azért nem nyitott eddig neki senki fórumot, mert nem olyan gyakori, mint a 6363. Múltkor láttam egyet egy használt dolgokat áruló kereskedőnél, de az a ledes skála nem nagyon tetszett, és az árát is kicsit túllötték, mint annak idején. Megoszthatnád velünk azokat a könnyen javítható tipushibákat.
(#) fecameca válasza ronin75 hozzászólására (») Dec 15, 2014 /
 
Szándékoztam sorra venni őket, de addig amíg nincs érdeklődő, úgy gondoltam, ráér. Az Elektro Tanyán is volt eszmecsere róla, részemről értékelhetetlen a hozzászólások zöme, nem értek velük egyet. Például az egyik illető kicseréli a végfokokat STK IC-k re, pedig ez az egy, ami miatt még mindig ragaszkodom ehhez a készülékhez, a jó minőségű végfokok. A másik a tuner áthangolása, ezzel sem értek egyet. Nem kell azon semmit áthangolni, ha a LED skála nem jót mutat. Elég csak a LED skálát átállítani, hogy a 88-108 MHz közti részen mutasson. A skálán kívüli 64-88 MHz közti rész kit zavar? Úgy látszik, hogy a végfokok kezdenek 30 év után valamiért meghalni. Az enyém például 30 éven át kifogástalan volt, de tavaly 2x kellett javítanom. Azt jól írjál a Tanyán, hogy a meghajtók alul méretezettek. De nem jó bele a BC 639- 640 pár sem, azok miatt kellett a végtranzisztorokat is kétszer cserélnem tavaly. BD 139-140 meghajtókkal már nem megy tönkre. A rádió rész tápegységének az áteresztő tranzisztorai is alul lettek méretezve, sorra pukkannak el, amíg erősebbre nem cseréled. Az AFC késleltetés 10 µF kondenzátora, ha kiszárad tragikus következménnyel jár a végfokra nézve, ugyanis az AFC ilyenkor elkezd infrahangfrekveciásan lebegni, és túlterheli a végfokot. Titokzatos végtranzisztor halálok oka többek közt ez is lehet, egyébként az 1,6 Amperes olvadó biztosítékokon kívül nincsen bennük semmilyen védelem. A rádió URH-FM része érzéketlen, az egy a tuner kimenetére épített plusz KF erősítő tranzisztorral megoldható. Erről képet később, ha ráérek csatolok, nagyon egyszerűen megoldható. A dominó ötös fejhallgató aljzat már nem divat. azt kicseréltem 6,5 mm Jack hüvely-re. Építettem bele térerő mérőt, az antenna forgató motorom miatt, de nem hiszem, hogy egyébként érdemes lenne. Állítólag sok a panasz a kapcsoló diódákra, én az enyémben ilyet nem észleltem, viszont a szenzorok érzékenyek a legkisebb nyirkosságra, időnként száraz papír zsebkendővel át kell dörgölni őket. Van még az, hogy a bemelegedés idejéig hangolódik, ez ellen szerintem nem lehet mit tenni, utána viszont stabil. Nem tetszett benne még, hogy a középhullám, bár sohasem hallgatom rajta, csak külső antennával volt fogható, ezért tettem bele ferritet de ezt nem szükséges senkinek utánam csinálni.
(#) fecameca válasza ronin75 hozzászólására (») Dec 15, 2014 /
 
A kinézete először engem sem fogott meg. Annak idején a nagy ínség idején, amikor a boltokban nem lehetett szinte semmilyen normális műszaki cikket sem kapni, a kollégák sorra építették meg maguknak a szebbnél szebb, eloxált alumínium elejű, Led skálás, Letraset feliratozású saját rádióikat, némelyik szebben nézett ki, mint ez a dán. Az ára nekem is sok volt, azért indultam el Videotont venni, de azt akkor épp nem lehetett kapni, anyám kisegített, és csak megvettük. A Videotonoknak egyetlen előnyük vele szemben, hogy gyárilag érzékenyebbek, de az összes gombjaik leugrálnak, rettenetesen rosszak a NYÁK terveik, a mindenen keresztül kasul huzalozásról nem is beszélve, és nem tudni, a hangdobozok miatt, amiket hozzájuk adtak, vagy az erősítőjük is belejátszik, nekem olyan vásári rikácsolás-szerű a hangjuk. Akkoriban szerintem az összes külföldön gyártott rádió érzékenysége rosszabb volt a magyaroknál, lehet, hogy az itteni gyenge adóhálózat miatt.
(#) GARFIELD13 hozzászólása Dec 15, 2014 /
 
Üdv.
Sajnos valóban sokaknak semmit nem mond már ez a név, pedig megérdemli a külön témát szerintem is.
Én anno még általános iskolás korom végén láttam és hallottam először, de én is csak jóval később, miután kezembe került a Sztereo rádiók szervizkönyve ? (II talán), akkor ismertem rá, hogy mi is volt az amit láttam és hallottam. Ekkor vettem egy feketét, ami még most is működik, de már szakértő kezek után kiált egy ideje szegény. Van még egy másik fekete is otthon, aminek az egyik végfok utángyártott és csak bele van dobva, meg az Am rész hiányzik belőle. Ezt már így vettem, de még nem jutott odáig, hogy szerelő kezébe kerüljön.
Ennek "Tungsram" feliratos az emblémája, a működő példánynak meg a "sisakos".
Karácsonykor tudok képet felrakni róla.
Üdv.
(#) mineral hozzászólása Dec 16, 2014 /
 
Pont a napokban láttam egy példányt az O betűvel kezdődő apróhirdetési oldalon. 11.000 forint. Ha valaki szeretne egyet.
(#) fecameca válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Dec 16, 2014 / 1
 
Idézet:
„Ekkor vettem egy feketét, ami még most is működik, de már szakértő kezek után kiált egy ideje szegény.”
Konkrétan? A potenciométereket fújd be nyugodtan kontakt spray-vel, vagy WD40-el. Nekem akkor épp egyik se volt itthon, és kis olajjal összerázott alkoholt nyomtam beléjük fecskendővel. Nem kell szétszedni őket, elég nyitottak,de még a jó öreg fémházasok, nem olyanok, mint a mostani színtiszta műanyagok. Egy kis kenőanyag beléjük juttatása óta a mai napig nem recsegnek. Én inkább a váratlan végfok halálok miatt lettem kissé paranoiás. Pedig ifjú koromban nem kíméltem, egyszer megfogtam a pickup bemenetet kézzel, és a brummtól kiégtek az egyik oldal 1,6 A biztosítékjai. A tranzisztorok akkor is megúszták. Mostanában pedig nem hallgatom hangosan, és mégis 30 év után az egyik oldal egyszer bekapcsoláskor tönkrement, BC639-640 meghajtókkal nem bírta soká. Ezek után én a nyugalmi áramot inkább 10 mA-re állítom, és a hálózati trafót 240 Voltra. 1976-2006 közt egyet sem hoztak hozzám javítani, most meg az elmúlt 5 év alatt hirtelen 5-öt, ebből kettőben újra kellett a végfokot javítani, mert nem bírták sokáig. Egyébként ilyenkor cserélendők a végtranzisztorok, a meghajtók, és a köztük levő nyugalmi áramért felelős T5 BC 173 BC547 jó oda helyette. Leellenőrizendők a végtranzisztorok E-B közti 100 ohmok, és a 0,47 ohmok, melyeket a Kókai-Varsányi szervizkönyv tévesen 47 ohmnak ír. Az egész megvan 1000 Ft.ból, nem tudom, minek ide például STK, amiknek az ára 5000 körül kezdődik ? A tuner átalakításról akkoriban készítettem rajzot, azt most lefotóztam, ide felteszem. Bármilyen nagyfrekvenciás NPN tranzisztor jó oda, BF199, 240, stb. A tuner ellentétben más rádiókéval, nagyon könnyen kivehető, mivel foglalatban van, csak az AM vevő részt kell lepattintani felülről, és ki lehet húzni. Vannak benne beültetetlen szabad alkatrészhelyek, ha jól sejtem, egy koncentrált KF szűrő maradhatott ki belőle, ennek helyére szoktam a plusz KF erősítő tranzisztort betenni. Már több rádióba beépítettem, semmilyen káros mellékhatása nincsen(gerjedés, stb.) azon kívül, hogy kb 10 dB-lel javul az érzékenysége. A táprészben a TR4 BC173 nálam BC301 hűtőcsillaggal, lehet, hogy ez túlzás ,de oda egy legalább 0,5 A-t tudó kell a 100 mA-es helyett. Az AFC hibákért felelős C34-et pedig érdemes megduplázni. A skála helyre húzása az UAA170 panel R6 és R11-el történjen, R6- tal kell sorba egy 15K ellenállás, hogy a skála eleje 88 MHz-nél kezdődjön. Egyébként ha jól sejtem, az elektotanyán bekeipeter nevű fórumtársunk indított témát e rádióval kapcsolatban, jó lenne, ha megosztaná velünk itt is a tapasztalatait.
(#) Sebi hozzászólása Dec 16, 2014 /
 
A maga idejében kis hazánkban csúcs minőségűnek számított. Úgy került az országba, hogy a szociban is Rt-ként működő Tungsram megvásárolta a csődközeli 3F-et. Hozzánk alapvetően a "sisakos" emblémával került, mert az volt a "külföldi", más országokban próbálkoztak a Tungsram márkanévvel, mert az meg ott csengett jobban. Aztán amit nem adtak el kint, azt "hazahozták".

Álljon itt az eredeti 3F rajz is. Azeredeti Ramovill doksi is megvan, de az 6Mb.

043.gif
    
(#) fecameca válasza Sebi hozzászólására (») Dec 17, 2014 / 1
 
Köszönöm. a Ramovill egyébként az elektrotanya.com-ról letölthető. Azért nem linkeltem eddig, mert azt gondoltam, a keresője segítségével ezekre bárki rátalál. Ott egyébként azt írja, hogy bekapcsolt állapotban tilos a hangszórót csatlakoztatni, illetve kihúzni,ettől a végfok tranzisztorai a hangerőszabályzó állásától függetlenül átüthetnek. Pedig én a kapcsolós aljzatokba dugaszoltam őket, mivel a fejhallgató csatlakozója nem leválasztós. Egyébként is lehetetlen ilyet előírni, akkor a fejhallgatót is csak kikapcsolt állapotában szabadna csatlakoztatni? egyébként azzal egyetértek, hogy a készülék végfokozata rendkívül kényes a tranziens feszültség és áramlökésekre, de nem a végtranzisztorok, hanem az alul-méretezett meghajtóik miatt. Még nem találkoztam olyannal, amelyikben csak a végtranzisztorok lettek volna rosszak. Viszont megjavítva, és jól beállítva 1-2 hét után visszajött. Pedig javítottam már ennél 5-10 x nagyobb zenekari erősítőket, azokat nem hozták soha vissza azzal, hogy újra zárlatos a végfoka. Sajnos csak most utoljára az enyémnél jöttem rá arra, hogy BD 139- 140-eket tegyek be meghajtónak. Csak érdekességképp megemlítem, hogy a BEAG APT100-akban is a BC 301-303 meghajtók szoktak tönkre menni, a 2N3055-ök szinte soha.
(#) GARFIELD13 válasza fecameca hozzászólására (») Dec 31, 2014 /
 
Szia!
Konkrétan a potik telitalálat, de emellett a hangképét sem érzem már igazinak. Külön "érdekesség", hogy a "LOUDN" gomb megnyomásával (tudom ne nyomkodjam) a mély és magas kiemelés helyett teljesen széteső hangkép lesz.
Így az egész készülék egy alapos felújítást kíván szerintem, de így közel 35 év után ez már nem csoda.
Az ígért képpel kívánok old Hi-Fi készülékekben gazdag új évet mindenkinek.
Ezek is rendbe lesznek majd rakva, csak hosszú a sor és kevés az ilyenre vállalkozó szerelő már.
Én meg annyit azért értek hozzá, hogy ezt biztosan nem nekem kell csinálnom.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014

DSC07544.JPG
    
(#) fupeter hozzászólása Jan 29, 2015 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Tárgyi erősítőmnek nem működik a jobb oldali végfoka. Szétszedve és megtekintve a biztosíték panelon ment ki az egyik biztosíték. Kicseréltem, utána szólt is pár másodpercig, majd zúgás és füst kíséretében megadta magát valami a végfokban Ránézésre és rámérésre ami tuti hogy elszállt, az az egyik 4,7kΩ-os és az egyik 0,47Ω-os ellenállás (R21 és R24 a rajzokon) Biztos ami biztos alapon kicseréltem az összes 10Ωos és 0,47Ωos ellenállást, a kiégett 4,7kΩost, és szépen sorban a tranzisztorokat (TR 5,6,7,8,9,10) meghajtók az általatok ajánlott BD 139-140. Mégsem működik, süket mint az ágyú.
Az eddigi végfoktranyó tip2955 helyett bd249 volt, kb 5 éve kellett javítani, egyik cimborám cserélte ki. Nektek mint tapasztalt kollégáknak van valami ötletetek, hogy mi lehet a hiba, mit csináltam rosszul?
Köszönöm!
(#) bekeipeter válasza fecameca hozzászólására (») Feb 12, 2015 / 1
 
Üdv, itt vagyok ismét, csak egy jó ideig megvakultam!
Nos a Dansk... az még egy félben lévő projekt. Annyira nem veséztem ki, mint a Videoton szörnyúségeit.
Tapasztalat:
A meghajtó tranyókat azonnal cserélni BD139/140-re, ha nem hamis, vagy MJE340/350-re. Az eredeti bontatlan gépemet eredetileg is Texas BD249/250C tranyókkal szerelték. A diódás kapcsolóáramkörnek csak az előfeszítésén kellett változtatni, így simán bírja az 1-2V-os bemenő jeleket is, az eredet 500mV-tal szemben. Az AFC-vel én is szívtam nagyon sokat! Miután alapból az üsszes kondenzátort kicseréltem benne, még mindig nem volt jó! Kínomban megkerestem a TCA750 adatlapját, és ott volt rajta a megoldás! Az IC 5-ös lábára kell tenni egy 22µF-os kondenzátort és minden gond megoldódik. A poén, hogy a két lyuk rajta is van a nyákon, csak nincsen szitázva Nálam az is gond volt, hogy a "kétnormásításkor" a szerelő rosszul hangolta be a tunert! Alsó keverés helyett felsőre hangolta! Eredetileg a Sztereo Rádiók Szervízkönyve II. -ben található Philips tunerral gyártották, de itthon az OIRT sáv miatt az eredeti varikapokat BB139-re cserélték a szélesebb sávátfogás miatt. Ezért kiszedték az összes párhuzamos kapacítást is a diódák mellől. Ezért nagyon rossz a hőstabilítása. Nekem sikerült egy Philips roncsból kibontanom még gyerekkoromban egy ilyen tunert, gondoltam jó lesz majd valamire és most megtaláltam! Az eredeti Philips tunerral semmit sem hangolódik! Vettem BB105 varikapokat és visszatettem a kondikat, de még rosszabb lett a helyzet! Közben megvakultam, úgyhogy nem kerestem meg bele az ideális kondenzátorokat....
De most újult erővel és sokkal rosszabb látással vetem megint bele magam márciustól ismét. Hétfőn lesz még egy szemmútét.
Ma vettem még egy Dansk roncsot, ennek apropóján találtam meg a topicot
(#) fecameca válasza fupeter hozzászólására (») Feb 12, 2015 /
 
Szia, elnézést, de eddig nem vettem észre a hozzászólást. Ha semmit nem cseréltél össze, és nem raktál be fordítva, akkor még a végtranzisztorok E-B lábai között érdemest megnézni a 100 ohmokat, mivel azok 0,125 W-osak a végtranzisztorokkal együtt nagyon könnyen megégnek. Ami még nálam anno előfordult, hogy felcseréltem a pnp és npn tranzisztorokat, vagy rossz lábkiosztással raktam be. Vigyázat a szervizkönyvben e beültetési rajz mintha tükörből volna, ha jól emlékszem, nem a forrasztási oldalról van lerajzolva. És könnyű összetéveszteni a 0,47 -ohmokat a 10 -ohmokkal, olyan egyformák az eredetiek, pedig nem mindegy, hova mit raksz.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
(#) fecameca válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 12, 2015 /
 
Tiszteletem. Szomorú olvasni, hogy egynémelyik Dansk hozzá nem értők jóvoltából ronccsá vált. Viszont én az enyémnek első gazdája vagyok, immár több, mint 35 esztendeje, és meg vagyok vele elégedve. Lehet, hogy kissé elfogult vagyok, de a hangzása a legszebb az általam hallott összes többi erősítő közt . Az említett gyerekbetegségeken, és 2 váratlan végfok halálon kívül más komolyabb gond nem volt. Lehet, hogy igazad van a tuner hangolással kapcsolatban, nekem egyszerűbb, ha a skálát igazítom hozzá a 2 normás tuner CCIR részéhez. A betett 15 K ellenállásról van fényképem is, ha kéri valaki netán, hová kell betenni? Sok sikert kívánok a rádiód rendbehozásához! Ja, és jó egészséget kívánok hozzá!
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
(#) bekeipeter válasza fecameca hozzászólására (») Feb 13, 2015 /
 
Minden bevált módosító ötletet szívesen fogadok, mert még annyira beható ismeretséggel nem rendelkezem, mint a Videotonoknál!
Ma megjött a masina, már fel is élesztettem! Sokkal jobb állapotnak örvend, mint az enyémek anno... A tápját ennek is rendbe kell majd raknom, mert a §80-as években az alkatrészutánpótlás igencsak próbára tette a szakemberek fantáziáját... A végeket rendbe kellett raknom és már működik is! A többit majd műtét utánra hagyom! A 2SA1941/2SC5198 végtranyó párossal (Ez volt itthon egy autóvégfokból bontottam ki 20 párat) és az MJE340/350 meghajtókkal Jóllehet a TIP35C/36C sokkal jobb lenne a tartalékok miatt, de azt majd később a védelemmel együtt, ami már fejben megvan, csak a gyakorlati megvalósításra várat... No persze a többi is módosult! A némító tranzisztor helyett természetesen FET került bele, mert ennek lassítom a működését, így nem okoz kopogást. Sajnálom az Isophon mélyeimet. Ha készen lesz a védelem, közzé teszem! Lesz időm rajta dolgozni a kórhézban! A The Dark Side Of The Moon lemezt szépen bírta közel teljes hangerőn 4 Ohmon!
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015
(#) bekeipeter válasza fupeter hozzászólására (») Feb 13, 2015 /
 
Valamelyik megajtó, vagy végtranyó E-B irányban szakadt! Ha az egyik végtranyó elszáll, érdemes cserélni a párját is, mert az is károsodha ilyenkor kisebb nagyobb mértékben! Amelyik biztosíték kiég, ott a ludas!
A + oldalra TIP2955, a - oldalra TIP3055!
(#) Szikravadasz hozzászólása Feb 13, 2015 /
 
Üdv mindenkinek!
Egy kéréssel fordulok hozzátok. Nekem is van egy ilyen Dansk-om, ami szerencsére hibátlanul működik (kop-kop-kop), de a hangológombját valami/ki megrágta. . Ha valakinek akad egy felesleges példánya, szívesen megvenném.
Előre is köszönöm, Zsolt
(#) bekeipeter válasza Szikravadasz hozzászólására (») Feb 14, 2015 /
 
Valaki a vakerán és az OLX-en is hirdet Dansk bontott cuccokat, keress rá!
(#) Szikravadasz válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 15, 2015 /
 
Köszönöm, nem is gondoltam rá, eddig csak komplett készülékeket láttam árulni.
(#) bekeipeter hozzászólása Márc 19, 2015 / 1
 
Megszületett a szinte mindent túlélő Dansk végfok! Pár alkatrészből egyszerű, de hihetetlenül hatásos védelmet sikerült összefabrikálni. Nyákot vágni és barkácsolgatásokba fogni nem kell. Elfér egy kisebb raszteres nyákon az anyagköltsége 500Ft alatt van!!! Hamarosan jön a rajz!
(#) fecameca válasza bekeipeter hozzászólására (») Márc 23, 2015 /
 
Kíváncsian várom. Bár nem hiszem, hogy az enyémbe most belenyúlok, mert a szedett-vedett (fiókból összekapart) tranzisztorokkal most jól működik. Soha nem védte meg az olyan erősítőket sem a védelem, amikben van. (Például a Videoton RA 6363). Az én Dansk-om mindig egy helyen van, ugyanazokkal az Orion HS 400-akkal hallgatom, halkan, amikkel megvettem. Nemrégiben mégis 2x rövidzárba ment a jobb oldal. Szerintem a bekapcsolási tranziens intézi el, és olyankor, ha már valami meg van gyengülve benne, máskor megfogtam kézzel a lemezjátszó bemenetet, és csak az 1,6 A-es biztosítékok mentek ki, (ez volt olyan 15 éve) amikor elszállt ( 2-3 évvel ezelőtt), akkor még a hangerőt sem adtam rá. Gyárilag nem tudtak bele rakni a 2 oldalon egyforma meghajtó tranzisztorokat, gyanúsak a nyugalmi áramot beállító trimmerek is, a 30 év alatt nem- e elmásztak?
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2015
(#) djhans válasza fecameca hozzászólására (») Márc 23, 2015 /
 
17 éve nekem is volt egy ilyen gépem. Hibás végfokokkal kaptam. BD245-246C került bele és BFR40-80 ha jól emlékszem. Nyákja kritikán aluli minőség volt már akkor is, hamar feljött a fólia.
(#) fecameca válasza djhans hozzászólására (») Márc 24, 2015 /
 
Az enyémbe is BD246 került, miután a drágán vett TIP 2955-3055 jeim valúszínűleg a BC639- 640 meghajtó páros miatt elégtek. A boltban mondták a BFR-ek helyett, de gyengék oda. Most BD139-140 a meghajtóm, az NPN oldalon viszont 2N3055 van. Távtartókkal megügyeskedtem, hogy a háta feküdje a hűtőbordát teljes felületen(remélhetőleg), jól bepasztáztam.Csak a felerősítése problémás, amúgy tönkretehetetlen, kár, hogy annak idején nem létezett PNP párja, csak kvázikomplementeres végfokokat építettek vele, olyanokat, minta a BEAG APT100. Már lenne BD 245 is itthon, de nem nyúlok bele, mert most olyan jó lett. Nem lenne azzal se jobb.
(#) bekeipeter válasza fecameca hozzászólására (») Márc 25, 2015 /
 
A TIP2955/3055 nem túl jó választás, mert sok a hamis a piacon! A legutóbbi (2 éve) vásárolt két párból a PNP már a karakterisztika rajzolótól kifeküdt, pedig ott 100mA volt a vizsgáló áram és max. 5V a vizsgáló feszültség!!! Ezek után megnéztem egy Tungsram BC303 tranyót, mert azt hittem, hogy a m
(#) fecameca hozzászólása Márc 25, 2015 /
 
Sziasztok. Adós vagyok még pár képpel, amit ígértem. A LED skála képe a betett 12 K ellenállással, utána már csak be kell kalibrálni a trimmerekkel a CCIR sávot. Második képen az AFC hiba ellen párhuzamosan betett két elkó látszik balról, és a sztereó dekóder is foglalatba került, miután54 kHzes aluláteresztő szűrővel kísérletezgetés eredményeképpen elköszönt. A rádió tápfeszben levő áteresztó tranzisztorok is többször elköszöntek, a hűtőcsillagos BC301 azért van ott. A harmadik képen kicsit látszik a 2N3055, és az, hogy a hangszórókkal sorba 1 ohm-okat tettem, ha nem is segít semmin, ártani nem árt, a mély hangszóróm kicsit megpörkölődött, amikor a végfok utoljára lezárlatosodott, úgysem hallgatom sohasem hangosan. A negyediken a Sokol ferrit az AM részen, bár sohasem hallgatom azt sem. és egy teljes felülnézeti kép az én rádiómról végül.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2015
(#) bekeipeter válasza fecameca hozzászólására (») Márc 26, 2015 /
 
A második képen a TCA750-től jobbra van két üres lyuk: oda kell betenni egy 22µF-os kondit és az AFC gond melgoldódik! A TCA750 gyári adatlapján láttam és bevált!
(#) fecameca válasza bekeipeter hozzászólására (») Márc 26, 2015 /
 
Lehet, hogy az is igaz, de így is jó. a benne levő 10 µF-ot megduplázod. Az eredmény: valószínűleg ugyanaz. Eleve bénaság a táp IC-n keresztül vezetett AFC, de ha már egyszer így oldották meg, legyen. Valószínűleg a bemelegedés alatti hangolódása is a TCA 750 miatt van.
(#) bekeipeter válasza fecameca hozzászólására (») Márc 27, 2015 /
 
Az érintetlen Philips tunerral nem mászik szinte semmit, az AFC megfogja, de anélkül is 5mp alatt beáll ás stabil marad. Valószínűleg a BB110 és a BB139 karakterisztikájának és átfogásának az eltérésében is gyökerezik valami. Az áthangolt tunerekből eltávolították az összes varicapokkal párhuzamos kapacitást, ami belejátszik a hőmérsékleti stabilitásba is!
(#) fecameca válasza bekeipeter hozzászólására (») Márc 28, 2015 /
 
Az AFC az nagyon durva, az mindig másik adóra ugrik, ha kikapcsolod, és újra be. Éppen ezért mindig AFC nélkül szoktam bekapcsolni. Jó, hogy megfogja, azt amit elsőre megtalál. Kb fél perc után már az enyém se mászik, azért nem foglalkozom vele.
(#) bekeipeter válasza fecameca hozzászólására (») Márc 28, 2015 /
 
Az eredeti állapotú tunerral nem olyan durva az AFC, de a BB139-nek jóval szélesebb az átfogása, emiatt olyan durva az AFC. Az AFC kör hurokerősítését le kellene rontani egy kicsit és jó lesz az is.
Következő: »»   1 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem