Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   99 / 152
(#) Attila00 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Nem tudom, hogy van-e neki külső erősítője, ha nem, akkor sajnos vagy kristályhallgató vagy piezohallgató marad a kínálaton vagy valami más megoldás.
(#) kadarist válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
A kristály és a piezohallgató ugyanaz a dolog. De ha esetleg van csöves tévé vagy rádióroncsotok, akkor abból ki lehet termelni a hangszórót illesztő kimenőtrafót és azzal illeszteni a diódás vevőt a kisimpedanciás hallgatóhoz. Esetleg még egy kis hagyományos trafós hálózati adapter trafója is szóba jöhet.
(#) Attila00 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 7, 2015 /
 
Hát megkérdezem őt erről majd, mert ő náluk tegnap lomtalanítás volt, és volt nekik egy régi tévé, abból hangszórókat kitermelt, de megkérdem, hogy a hangszórót összeillesztő kimenő trafóját is kitermelte-e. Ha jól tudom, azt hiszem igen, de nem vagyok benne biztos. Amúgy volt neki egy lengyel rádiója is ami "roncs" volt mert nem működött, de sajna kidobta a lomiba amire ő is haragudott mert hát lehet hogy abból is lehetett volna valamit kiszedni, de mivel ma elvitték tőlük a lomot így már késő...
(#) qbit válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Szia! Én a normál, hagyományos dinamikus fejhallgató illesztéséhez csengőtrafót használok. A 3 voltos kimenetre kötöm a fejhallgatót és a 220V-os primerre meg a detektorost. De szinte bármilyen 220V-os trafó megfelel, ami 3...5 voltra transzformál.
(#) Attila00 válasza qbit hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Jó reggelt! Kereken 3V-nak kell lennie a kimenetnek vagy lehet 5V körüli is? Mert most mondja nekem, hogy van egy trafója de lehet, hogy picit több a kimeneti feszültsége, mint 3V. De kérdezem tőle, hogy mennyi a bemenő fesz., mert akkor a tekercsek menetszáma alapján kitudnám számolni a kimenő feszt.

Frissítés:
Adapterrel is megoldható a dolog? Az is úgymond trafó egy fekete dobozba szeparálva.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
(#) Gyantáscin válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Természetesen az adapterből kitermelt trafó is megfelel. A hallgató illesztésénél nincsenek kőbe vésett értékek, mert a detektoros rádió kimeneti impedanciája a térerő és a dióda tulajdonságaitól függően kohm és megohm között változhat.
Így akár azzal is mag lehet próbálkozni, hogy a Sokol fázisfordító trafójára rátekersz vagy 100 menetet a hallgató részére, amennyiben ez megoldható.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
(#) Kera_Will válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
[quoteMivel a rendes detektoros lesz megépítve, így hány méter antennát kell csinálni? Mert a barátom nem kertes házba lakik, hanem emeletesbe bár az nem panelház. Vagy itt lehetne alkalmazni Gyantáscin módszerét, hogy lehet pótantennaként az antennát kihúzni az erkélynek a vázára?][/quote]
Nálam az erkélyre állított 8-10 méteres pecabotra feltekert kb 20-25 méter szigetelet dróttal is müködött a detektoros rádió. Persze mindez szükség antenna volt egy tesztre.
Földelésnek a központi fűtés radiátor vízvezeték csövét használtam.
Erkélyről le is lehet lógatni ... persze ha az alsó szomszédokat nem zavarja.
De valószínű elfogják szaggatni .Esetleg egy közeli fához vékony huzalt ferdén kihúzni.
Persze ekkor "szigetelő diókkal" kell felerősíteni a 2 végét.
Piezzo hangszóró tökéletes lesz , minden féle játékban találhattok ilyet ami kis lapos fényes korong van egyik felén kisebb fehér korong van.
A rájuk forrasztott vezetéket ne tépjétek le mert nem tudjátok a piezzo lapka roncsolódása nélkül forrasztani.Ezzel párhuzamosan kell kötni 10-20-50 kilo ohm értékű ellenállást.
(#) Attila00 válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Szerintem marad az adapter trafója, mert akkor nem kell sehová sem kell ugrálnia, hiszen a sokolból minden ki van termelve(Ge dióda, forgókondi, ferritrúd, jack aljzat), meg van neki adapterje és akkor már kész van minden csak össze kell szerelni...
A pecabot helyett azt is lehet csinálni, hogy a korlátra feltekeri a barátom az antennát? És a szigetelt drót milyen legyen? Akár milyen féle, amiben rézhuzal van csak szigetelve legyen? Mekkora legyen a vastagsága?
(#) pucuka válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Mondjuk, a szétboncolt Sokol kimenő trafója, de a fázisfordító trafója is megfelelő lenne.
(#) Kera_Will válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Korlátra feltekert drot nem biztos hogy segítene , akkor már ferdén kidobni a legközelebbi fára az erkélyről.
Avagy lent a fák között kihúzni 10 20 méter hosszban 3 4 méter magasan.
Persze úgy hogy ne zavarjon senkit a mozgásban.
Persze ekkor csak rövid időre amíg próbálkoztok vele addig telepítve az antennát.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
(#) Attila00 hozzászólása Máj 10, 2015 /
 
Elfelejtettem amúgy kérdezni azt, hogy a Sokol rádiónak a ferritrúdján két tekercs van: van egy rövid és egy hosszabb, de a kettő összevan kötve úgy, hogy a az első tekercsnek a folytatása a második. Melyik a KH tekercs és melyik a HH? Vagy mindkettő a hosszú tekercsen van és annak hosszabítása a szelektivitás tekercse? Mert akkor így melyiket kössük be? (Amúgy a barátom azt mondta, hogy együtt csináljuk az egészet no de azt mondta hogy megmondja mikor csináljuk. Csak azóta nem mondott egy konkrét időpontot. Nem úgy van ez hogy kedvet kaptam hozzá de most nincs kedvem építeni.) Azt amúgy nem tudom, hogy az antennát hogy lehetne megoldani, ha hordozható kivitelű lenne mert ugye az csak a keretantennás fajta lehet olyan... Csak ahhoz drótot kéne beszerezni meg ott tervezni kell nagyba a forgókondi kapacitásához viszonyított menetszámot KH-ra. Meg hát azt is, hogy két menet mekkora távolságra van egymástól. Inkább maradunk a sima változatnál, mert megvan ahhoz minden.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
(#) Kera_Will válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Miért vársz a másikra?
Meddig tart NEKED feltekerni 1 papír hengerre (üres WC papír guriga) 80-100 menet zománcozott réz huzalt?Azzal is ugyanúgy fog működni a detektoros rádiód.Elárulom forgó kondenzátor se kell, mert a tekercsnek lesz akkora önkapacitása , hogy párhuzamos L/C rezgőkörként viselkedjen. Természetesen így a szelektivitása közel állandó lesz.
Kossuth rádió bizonyára megfog szólalni rajta.Üzemszünete alatt éjjel meg a többi erősebb középhullámú adók.Így aztán lesz 2 tekercsetek amikkel összehasonlító kisérleteket is végezhettek már.
Zománcozott réz vezetéket beszerezni:
Motortekercselő kisiparostól , nagyon szépen megkéred milyen célra használod , lehet még örömmel is adja.0,3-0,5-0,8 mm átmérőjű valamilyen huzal jó lesz.
Esetleg régebbi trafót óvatosan szétszedve és lefejtve róla a vezetéket.
(#) Attila00 válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Nos, simán feltudnám tekerni a rézhuzalt, de mivel nincsen otthon, így nem tudok hozzákezdeni. Régebbi trafóm meg nincsen amiről leszedném a vezetéket, mert nincsen olyan elektromos kütyü pl. rádió vagy tévé vagy lámpa, ami bedöglött volna mostanában. Meg nem ismerek a környékemen motortekercselő kisiparost.

Amúgy azért várok a másikra, mert azt mondta, hogy közösen csináljuk az egészet. (Meg hát nála voltak meg az alkatrészek) De mivel ő nem fogott hozzá, ezért majd holnap megkérdezem tőle, meddig halogatja. Ha azt mondja, hogy majd valamikor, szépen elkérem tőle az alkatrészeket és összedobom. És akkor enyém lesz a rádió mivel én szereltem össze. Azért így szeretném, mert nem akarok fölöslegesen rendelni a netről diódát ha már ugye a drót megvan, mert az plusz idő lenne. Amúgy a környéken van ilyen villamossági szaküzlet de ott még Ge diódát se lehet kapni meg rézhuzalt sem. Tehát a környéken ahol én élek nem lehet ilyen alkatrészeket beszerezni.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
(#) Gyantáscin válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
A ferritantennán a két sorbakapcsolt tekercs együtt a középhullámú tekercs. Egymáshoz képest történő tolgatással végezték a finomhangolást.
A hosszúhullám vételéhez még egy harmadik vas!agos tekercset kötöttek sorba ezekkel.
(#) fecameca válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
A Sokol rádiónak általad említett 2 tekercse az 1 tekercs.
Idézet:
„van egy rövid és egy hosszabb, de a kettő össze van kötve úgy, hogy a az első tekercsnek a folytatása a második.”
Tehát az a kettő végeredményben 1 tekercs. Ez azért van így, mert a nagyobbikat általában fixen rögzítik a ferrit rúd vége és a közepe közt fél úton, állítólag valahol ott van a legjobb körjóság, majd utána a kisebbik tekercset mozgatva hangoljuk rá pontos frekvenciára, majd azt is méhviasszal rögzítjük. Így könnyebb a finom hangolás. A többi rádiónál az a tekercs egyben van, nem sokkal nehezebb azt se behangolni, csak ott az egészet kell a ferritrúdon ide-oda húzogatni. A Sokol 403- nak nincs a ferritrúdon HH tekercse, ezért az azt csak külső antennával veszi, de van olyan rádió, még a Sokolok többi típusa közt is, amelyiknek van, de az több száz menet, és bordázott (9-10 rekeszre osztott) műanyag csévetesten szokott lenni. Amúgy a Sokol ferrit nagyon jól felhasználható az detektoros rádióhoz, de nagyfrekvenciás előerősítő nélkül ne számíts külső antenna nélküli vételre, hacsak nem az adóhoz 50 km-en belül laksz. Akár már egyetlen tranzisztorral lehet építeni olyan rádiót, ami már szól ferrit antennáról.
(#) Kera_Will válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Idézet:
„Amúgy a környéken van ilyen villamossági szaküzlet de ott még Ge diódát se lehet kapni meg rézhuzalt sem. Tehát a környéken ahol én élek nem lehet ilyen alkatrészeket beszerezni.”

Akkor miért 15ker és Budapest az adatlapod tartalma ?!
(#) fecameca válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Bocs Attilának szánom, csak nem tudom soha sem, hová kattintsak. Az antenna kérdést nem kell túl ragozni. (Legfeljebb a rádiód elsőre nem vesz csak 1 adót, esetleg azt is elég halkan, ezen később lehet segíteni, ha már szól.) Első antennám a TV antenna levezető kábele volt, de bevittem a detektorost a suliba, és szólt a központi fűtés csapjáról is, amikor az én kezem volt a föld. Legutóbbi próbálkozásom tavaly volt, amikor nosztalgiáztam egy kicsit: KábelTV koax külső=antenna, radiátor csapja=föld jöttek rajta ugyanazok a román adók is a Kossuthon kívül, mint a Sokolon.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
(#) Kera_Will válasza fecameca hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Válasz gombra jobb felső sarok az óra/perc vagy dátum előtt
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
(#) Attila00 válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Mert ott élek, de hát amit ismerek üzletet ott általában mindent kapsz tehát kapcsolókat meg ehhez hasonlót, de amiket említettem pont nem. Tehát 1 km-es körzetről beszélek, de van itt sok üzlet amúgy, csak ilyen jellegűből ez az egy van. Fecameca: Köszönöm szépen a tanácsokat, így ezzel már tudok elindulni(tudunk elindulni ha ketten építjük) majd. Mivel pesti vagyok, előerősítővel(bár ilyesmi sincsen otthon) max. a Nemzetiségi adásokat hallanám(873 khz), mert légvonalban úgy 10 km-re vagyok az adótól. A Solti adót már viszont nem venné a készülék, mert 80 km-re van Pesttől Solt légvonalba, híába 2 MW a Kossuth... Ha valami problémám(problémánk) akadna akkor majd írok a témába.
(#) elektroncso válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Szerintem pedig be kell, hogy fogjad Soltot, még én is befogom a detektorosommal, pedig én jócskán a lefedett terület szélén lakok (Gúta, Felvidék). Múltkor még a 3,5MHz-es szinkrodin rendszerű rádióamatőr sávvevőmben is hallottam a Kossuthot, nincs benne bemeneti sávszűrő (még) és a keverőben lévő Si dióda demodulálta. Márpedig itt semmiféle rezgőkör nem volt a Kossuthra hangolva. Az egész sávban elnyomta az adókat.
Amúgy Ge dióda helyett használhatsz alacsony nyitófeszültségű Si diódát, ú.n. schottky diódát (pl. BAT48).
(#) fecameca válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Villámhárító, ereszcsatorna, víz, gáz, fűtéscső, telefonvonal, antenna koax, mind kipróbálható antenna gyanánt, főleg, ha olyan házban laksz, ahol nem engednek fel a padlásra. A hálózati védőföldet nem ajánlom egyedül, mert mi van olyankor, ha mellé nyúlsz? (Vagy valahol a szomszédban valamilyen hiba miatt rákerül a fázis?) Elektroncső: Én a ferrit antennára gondoltam, hogy csak diódával, külső antenna nélkül nem fog jönni rajta Solt, ezt érthette félre Attila, persze, antennával a detektoroson valaminek szólnia kell, de már nálam is , ha egy hallgatóbetétre teszek egy diódát, és odanyomom a radiátorhoz, szól a Kossuth, még rezgőkör sem kell, csak akkor nem hallani benne mást. Viszont ha jó a rezgőköröm, tudom hallgatni külön még a románokat (Csak azokat nem értem, egyébként Szegeden lakom.)
(#) fecameca válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Pusztán azért próbáltam ki tavaly, mert van ez a téma ebben a fórumban, és kíváncsi voltam, gyerekkorom óta mi változott a vételi viszonyok terén, és az azóta megszerzett tudás által? Akkor régen Temesvár volt itt a legerősebb adó, Solt azóta épült, az most sokkal erősebb. A tudás meg azt hozta, hogy amit hallok, az nem egyszerre szól benne, hanem gyakorlatilag a gyári rádiókénál nem sokkal szélesebb sávban kellett odahangolni a forgókondenzátort.
(#) elektroncso válasza fecameca hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Persze, ez így tény.
Védővezetőt (földelést) pedig tényleg nem használunk földelésnek. Nem csak az általad vázolt hiba miatt, mert ahhoz, hogy a védővezetőre fázis kerüljön egyszerre több nagyon csúnya hiba kell hogy történjen. Például nullázott hálózat nullszakadással kombinálva, vagy védőföldelés szakadás testzárlatos készülékkel kombinálva. Mind a két esetben a hibás hálózati szakaszra csatlakoztatott földelt készülék fém vázán életveszéjes feszültség van. Jól megépített hálózaton ilyen hiba nem lehet. Viszont ennek ellenére sem használjuk a hálózati védőföldelést a rádióink földelésére! Nem ez a rendeltetésére.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
(#) elektroncso válasza fecameca hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Idézet:
„Villámhárító, ereszcsatorna, víz, gáz, fűtéscső, telefonvonal, antenna koax, mind kipróbálható antenna gyanánt,”

Ha nem baj kicsit kötözködök.
Telefonvonal és antenna koax - mivel minkettőn előfordul távtáplát készülék ezért nem tanácsolom a detektoros rákötését, vagy pedig jó minőségű nagyfeszültségű kondenzátoron keresztül, de ez esetben sem egy életbiztosítás. A régi fejhallgatóknak a szigetelési ellenállása romlott az évek folyamán, halálos áramütést is el lehet szenvedni szerencsétlen helyzetben.
Villámhárító - ideigelenes földelésnek tökéletes, antennának szintén nem a legjobb, hiszen le van földelve. Azért sem tanácsolom, mert rossz belegondolni, hogy ha véletlenül rajta felejti a rádiót viharban, vagy behúzza a szobába egy darab dróton keresztül mi fog történni ha becsap a villám. Viharban amúgy sem rádiózunk.
Ereszcsatorna - jó kompromisszumos antenna, én is használtam.
Víz, gáz, fűtéscső - földelt mivoltuk miatt inkább földelésnek jók.
A Te hozzászólásodra reagáltam, de ez főleg Attilának szólt, Te ezt biztos mindet tudod.
Remélem nem baj.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
(#) fecameca válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Persze ez is igaz, a villámfogdosót én úgy szoktam használni, hogy a ferrit antennát csak hozzá közelítem, ezeknek az egyik végükön földelt dolgoknak a másik végén ott az antenna, és a kettő között folyó áram a levezetéshez közelített tekerccsel induktíve leszedhető. Így már viszont eléggé biztonságos. Viharos időben a háztetőn kívül kifeszített huzal sem biztonságosabb, mint a villámhárító. A telefonvonal csak úgy az eszembe jutott, persze az sem mindegy, hogy légvezeték, vagy földkábel? Városban viszont, mielőtt a földbe megy, akár több száz méter lehet belőle kint a házfalon, a vakolathoz szögelve. Néhány pF / ezer Voltos kondenzátoron keresztül semmi baj nem lehet ott sem. Két ilyen, egyik végén földelt dolog közt is ott szokott a rádiójel lenni, ezek közt is inkább a laza, felső kapacitív csatolást ajánlom.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
(#) Attila00 válasza fecameca hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Én panelházban lakom, tehát nincsen padlás sem, így ha én rakom össze a detektorost, az antenna gyanánt a fűtéscsövet használnám, hiszen ha fára kéne raknom akkor a fizika törvényei ellen kéne szegülni hiszen a legközelebbi fa az vagy az erkélytől 10 m-re van. Bár volt egy közeli fa is a ház mellett közvetlen hátul, de azt kivágták mert a szomszédot zavarta. Pedig simán ki lehetett volna oda lógatni egy szigetelt drótot... Na most már mindegy.
(#) fecameca válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Egy dolgot elfelejtettem: Új házakban víz, fűtés, gáz célra egyre gyakoribb a műanyag vezeték. tehát a másik vége melyiknek megy földbe, nem lehet biztosan tudni de amennyi nem a vakolat alatt megy, és szemmel láthatóan fém, használható valamire. Ha jól emlékszem, úgy tanultuk, a jó antenna 2 darab lambda/4 (vagy annak páratlan egész számú többszöröse) hosszúságú egymással ellentétes irányban kifeszített fém vezető, ezek közül az egyik földeléssel helyettesíthető, de végül is nem kötelező, hogy földelve legyen lásd például az ultrarövidhullámú dipol antennákat.
(#) Attila00 válasza fecameca hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Nálam még vasból van a fűtés vezeték(a ház már 30 éves), tehát azt csak földelésnek lehetne használni, csak azon gondolkozom, hogy a szobámban van ilyen polcrendszer(apukám csinálta, olyan 1,5-2,5 m magasba, vas konzolokra vannak téve a falapok). Ha ott elvezetnék egy jó pár méter szigetelt drótot, az is megfelelne antennaként? A szobám hosszában 3,5 méter, és 1 m széles az antenna, viszont az a rossz a szobámban, hogy ott csak elektromos zajok vannak(egy régi walkmannel végigtekertem a KH sávot és 540 khz-en tehát a Kossuthon nincs nagy elektromos zaj de amint a sáv vége felé megyek ott már csak zúgás van adókat szinte nem lehet venni ott csak ha elforgatom a walkmant hogy ne a zajforrás irányába legyen)mert ott van a számítógépem meg a fölső szomszédé is bár az alsó szomszédnak szerintem nincsen. Inkább az erkélyajtó környékén nincsen elektromos zaj, a walkman ilyenkor nem is ad ki semmit csak egy pici zajt ami a rózsaszín/fehér zaj) De ha mondjuk az antenna le van földelve az is jó vagy nem?
(#) elektroncso válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
A 10m már valami. Ha odáig sikerülne kihúzni az antennát akkor már mész valamire. 1-2 méteres antenna szinte semmi a detektoros rádiónál. A szomszéd adót el tudod kapni, de mást nem. Ha tényleg panéházban laksz akkor a fűtéscső nem lesz jó antenna, a panelekben lévő vasalat leárnyékolja a beltéri antennákat. A házon kívül kéne valami antenna. Innentől kezdve írtam egy kis szösszenetet.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2015
(#) Kera_Will válasza Attila00 hozzászólására (») Máj 11, 2015 /
 
Idézet:
„Mivel pesti vagyok”
Akkor 1 2 3 sok Pestről objektum :

Radióvilág HAM BAZÁR dióda kínálata
HAM-bazár: Budapest XIII., Dagály u. 11. 239-4932/36 m., 239-4933/36 m. Nyitva: H–P. 09–14, csüt. 17 óra Ez ott van melletted majdnem

LOMEX a Lehel tér mellett

a kotorászós dobozai közt lelhetsz sok kincset

...stb.
Az egész bolt hálózatot nem szeretném felsorolni .
Következő: »»   99 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem