Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Előtétellenállás számítás LED-hez
Lapozás: OK   14 / 18
(#) forrasztgatok válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Bekötöm a 2 legnagyobbat, 360+390-et 12V-ra.
(#) nedudgi válasza forrasztgatok hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Tök jó lesz.

A 2 R-on együtt 8,9V esik, azaz a LED-re 12,1-8,9=3,2V jut.
Az áram 12V/720 Ohm = 0,016A. Valahogy mégis erősebben világít, mint 5V-on.
Ez miért van?
Találtam még egy 100 Ohm-ost is, ez még 0,012A-t jelentene. Bár lehet hogy elég lesz a 10-12 mA is. Van 1k-s R-om is, ezzel pont 0,012A-t érnék el.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2015

5V esetén egy kék LED 16mA áramhoz 120 Ohm ellenállást szeret. Nálad mekkorát kapott?

13:35-kor írtam meg, 300-ast. Én se értem. Inkább a méréseimnek hiszek, mint a számítós oldalaknak.
Nincs 100-as R-om, a 330+360+390 már sok lenne, így az 1k-st kötöttem be. A LED-en 3,13V, az R-on 9V van. A tápfesz 12,13V. Ez 12mA. Így jó?
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2015

VIlágít? Ha igen, akkor jó.
Elnézést kérek, hogy nem jól értelmeztem a beírásodat. Nem fog még egyszer megtörténni.

Világít. Még így is erősebben, mint a másik zöld, amit 5V-ra 330-assal kötöttem be, pedig ez így 15mA-es.
(#) bozont1995 hozzászólása Jún 5, 2015 /

Sziasztok!
Van egy Syma x5c kis drónom,erre szeretnék valami kis súlyú Ledes világítást a kamerájának mert sötétben elég gyatra. Az akkumulátor 3.8 v-os de lehetne külön elemről is.
(#) nedudgi válasza bozont1995 hozzászólására (») Jún 6, 2015 /

Milyen LED helyett akarsz másikat? A helyzetjelző fényeket akarod növelni, vagy a kamerának akarsz világítást?
Annyit tehetsz, hogy kicseréled az eredeti LEDet jobb hatásfokúra. Ha több LED kerül a gépre, a repülési idő csökken, így jobb lehet a plusz akkus megoldás.
(#) Bell válasza bozont1995 hozzászólására (») Jún 6, 2015 /

Én egy-két ilyennel próbálkoznék soros ellenállással.
(#) nedudgi válasza Bell hozzászólására (») Jún 6, 2015 /

Szerinted mekkora hűtőbordát bír el egy ilyen jószág?
(#) Bell válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 6, 2015 /

Szinte semmit, mert fel is kéne szállni valahogy.
A 16mm-es csak néhány gramm, minimális árammal, eredeti akksival és borda helyett vékony alucsíkkal talán jó lenne.
(#) nedudgi válasza Bell hozzászólására (») Jún 6, 2015 /

Addig, amíg nem tudjuk, mit akar a kolléga, kár agyalni. Nem tudom, hány fokra melegedhet alakváltozás nélkül a drón váza.
(#) pumoka hozzászólása Nov 21, 2015 /

Sziasztok!
Van egy 2 lábú RGB led amire ha 2,4V-ot kötök akkor a piros szín és zöld szín tökéletesen világít de a kék fényt nem lehet látni csak halványan. Ha rá kötök 3V-ot akkor a kék tökéletesen világít de a piros ki fog égni.
Hogyan tudnám úgy meghajtani hogy mind 3 szín egyforma fényerővel világítson miközben váltja egymást.?

Köszi előre is a segítséget!!!
(#) ferci válasza pumoka hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Próbáld ki 5 voltról egy 100 ohm-os ellenálláson keresztül. Ez a led valszín magától váltja a 3 színt beépített oszcival.
A pontos nevét beírhattad volna.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
(#) pumoka válasza ferci hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

nem tudom a pontos nevét de váltja a szinét
(#) kaqkk válasza pumoka hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Ha 2 lábú akkor szivárvány led és nem a feszültséggel kell játszani , hanem 5v ról meghajtani és előtét ellenállást kell számolni hozzá kb20mA ra próbáld először 220 majd ha nem elég fényes akkor 150 ohm os ellenállással sorbakötni és 5v ról megtáplálni .
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
(#) pic_nagyistvan hozzászólása Dec 21, 2015 /

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni a következő elektronikai kapcsolásban. A fiam óvodájába szeretnénk készíteni (természetesen ingyen, mivel az ovinak nincs pénze és nem is fogadnánk el) el kis kresz pályát, melyre tennénk egy kis jelzőlámpát is. Sajnos mérnökinformatikus létemre csak a programozáshoz értek komolyabban az elektronikához viszont nem. A jelzőlámpa „agyát” egy Arduinos panel végezné (ez szerintem ideálisan alkalmas arra, amire kell), ennek a programja elkészült és tökéletesen működik. Most következne viszont maga a jelző megvalósítása. Ezt úgy kérnék, hogy messzebbről is lehessen látni, ezért LED-es panelt szeretnék hozzá tervezni, melynek minden panel (piros, sárga és zöld) tartalmazna egy ATMEL IC-t, mely szabályozná a fényerőt és meghajtaná a LED-eket. Viszont itt van a bökkenő, mivel a programot még meg is tudom csinálni, de az elektronikai tervezésben már kérnék egy kis segítséget.

AutoCAD-ben elkészítettem a szabályos kört és 162 db LED foglalat keletkezett. Ezt a 162 db LED-et szeretném áramgenerátoros üzemmódban meghajtani, melyhez rengeteg anyagot találtam a googliban, de valahogy minden zavaros. A lámpa 42V-ról üzemeltetné ezt a 162 db LED-et. Egy LED az adatlapja szerint min. 1.9 és max. 2.6 V-on üzemel szabályosan, tipikusan pedig 2.1 V-on. Hogy tudnám én kiszámítani azt, hogy hány darab soros ág keletkezzen és ezeknek az ágaknak mekkora legyen a soros áramkorlátozó ellenállás értékük?

A segítségeteket előre is köszönöm!
(#) kaqkk válasza pic_nagyistvan hozzászólására (») Dec 21, 2015 /

Ha a címsorban rákattintasz a felső linkre minden gondod megoldódik....
(#) Gafly válasza pic_nagyistvan hozzászólására (») Dec 21, 2015 /

Az a 162 honnan jött ki? Szinenként 54 LED? Vagy több lámpa?
A LED-ek nyitófeszültsége tipikusan szinfüggő (minél rövidebb hullámhosszú fényt bocsájt ki, annál nagyobb feszültség kell neki...).
(#) pic_nagyistvan válasza Gafly hozzászólására (») Dec 21, 2015 /

A 162 db úgy jött ki, hogy ennyi LED fér el egy 200 mm átmérőjű lencsén. Ennél többet nem érdemes tenni, mert csúnya lesz, kevesebbet pedig azért nem, mert vannak "lyukak".
Ezt úgy képzeld el, hogy van egymás alatt 3 szín. Tehát színenként van 162 db LED.
(#) Gafly válasza pic_nagyistvan hozzászólására (») Dec 21, 2015 /

A 42V az egyen feszültség ugye?
(#) pic_nagyistvan válasza Gafly hozzászólására (») Dec 21, 2015 /

Igen. 42V DC.
(#) Gafly válasza pic_nagyistvan hozzászólására (») Dec 21, 2015 / 1

162 LED, az nagyon sok, még SMD-ből is egy lámpába...

Hacsak nem akarjuk leégetni az ovisok fejét (vagy a LED gyár támogatja a projektet).

Mivel típust nem írtál, ezért 5mm piros LED-ben gondolkozom, 20mA árammal.
162 LED-et egész számú csoportra kell osztani.
27 lenne a legelső megoldás.
27x1.5=40.5, marad 1.4V az ellenállásra (ami nem jó, de lássuk) 1.4V és 20mA = 0.3W és 75Ohm. Tök jó, hat szál, csak ha kicsit kevesebb az a 42 V, akkor meg se "nyikkan", ha kicsit nagyobb, leég az ellenállás (és vagy a LED-ek).

Következő kerek szám
18 következő kerek megoldás.
18x1.5V=27, marad az ellenállásra (ami nem takarékos, de lássuk) 15V és 20mA = 750Ohm és 0.3W. Tök jó, 9 szál
Ha igazak a peremfeltételek amit leírtál (szerintem nem, de Te kérdeztél), akkor a piros lámpára 9 szál 5 mm-es LED esetében szánanként 27 LED-et és egy 680Ohm 1W ellenállást számolnék.

Más színnel, leosztással hasonlóként lehet folytatni
(#) pic_nagyistvan válasza Gafly hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Köszönöm a megoldást!
Egy dolgot nem értek, hogy mi az az 1.5V amivel számoltál?
Bocsi tényleg hülye vagyok ehhez.

A LED 5 mm-es. Típusa: OSR5WA6231A.
Olvastam, hogy sokan használják, mert kínai és olcsó, valamint nagy a fénye és bírja a hideget vagy meleget egyaránt.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2015
(#) pic_nagyistvan válasza pic_nagyistvan hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Vagyis értem, csak azt nem, hogy miért 1.5V-al számoltál, mert nagyon sokan 1.8V-al számolnak. Ez most mitől függ? A mi esetünkben 2.3V-al kellene számolni nem?
Bocsi, csak így kicsit kusza a dolog!
(#) pic_nagyistvan válasza Gafly hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Elmondom én hogyan számoltam ki (de lehet nem helyes):
Az adatlap szerint 1.9V és 2.6V között van a nyitófeszültség, én számoltam 2.3V-al, hogy ne legyen túlterhelve a LED.
U=42V, If=20mA, Uf=2.3V és 18 db LED van sorba kötve.
A 18 db LED-en eső feszültség: 0,6V
A soros ellenállás: R=U/I=0,6V/0,02A=30 Ω

Vagyis nekem a 42V-os kapocsfeszültségre kapcsolt 18*9 sorba kapcsolt LED-re jött ki 30 Ω-os ellenállás.
Bocsi nem okoskodni akarok, csak szeretném tudni, hogy ha nem jó, akkor mit számoltam el. Lehet, hogy a 2.3V-al nem jól számoltam?

De:
Én szeretném a LED élettartamát növelni (tehát nem 20mA-el járatnám), így 16mA-el számoltam. Ezért 39 ohm-os szabványos ellenállás értéket kaptam!
(#) Gafly válasza pic_nagyistvan hozzászólására (») Dec 22, 2015 /

Úgy könnyű, hogy megvan a tipus és az adatlap
Ezt azért olvasd el.
Tulajdonképpen nem számoltál rosszul.
Ámbár nagyon nem értem miért kell 162 LED és 42V?
Szinenként 5 "jumbó" LED-del homokfúvott/homályos plexi mögött, 12-os dugasztápról elintézném Arduinó nélkül...
(#) mariowii hozzászólása Jan 20, 2016 /

Még kezdő vagyok elektrobol ezért volna pár kérdésem
1.Ha sorba kötők 96db ledet (36 zöld,40 sárga,20 lila) akkor az előtét ellenállásom hány K-s legyen?
2.hogyan számoljam ki hogy mekkora ellenállásra van szükségem?
3.Rá csatlakoztathatom egy sima 250V 2'5A táp kábelra a sorba kötött ledeket anélkül hogy el durran na?
4.Ami karácsonyi égőkön szokott lenni az a nyomkodós vezérlő ami változtatja melyik LED villogjon vagy világítson azt rá lehet csatlakoztatni a soros kapcsolásomra hogy ugyan az legyen a működési elvük mint a karácsonyi ègőknek?? Ha igen akkor hogyan? Egyébként a vezérlőre az van rá írva hogy 220V 0,83A
(#) Buvarruha válasza mariowii hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Tyhű Józsi...
Következő: »»   14 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem