Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Ma veszem meg. Igazából dobozt kerestem ès ezt találtam. A quadot eladom , ès egy nagyobb st vèget èpítek bele.
Ehhez nem fér kétségem, és kimondottan örülnék (talán a többiek is) egy-két jó tippnek!
Semmi extra, apróhírdetések, piacok. Az a fő gond, hogy sokan egy új cucc árához mérik a használtat. Elhsizem, hogy egy ilyen doboz 10-15 boltban, de az már be van költözve, ki van fúrkálva és használt alapban, így maximum párezer forint, az a trafó pedig messze van a 300w-tól, bár a magassága nem látszik jól.
Pár kép még róla és a trafóról.
Trafó hány wattos? Én 150 Wattra saccolom.
Ez az erősítő szerelés szempontjából egy rossz próbálkozás. A hűtött tranzisztorokat közös bordára kell szerelni és a lehető legrövidebb alkatrészlábakkal. Ehhez képest másfeles MT-kábelekkel van megoldva az elvezetés. Siralmas... Alkatrésznek viszont jó lenne.
Értem én, hogy szélességében nem fért el a két panel a bordán, de legalább odaforgathatta volna a bordához, úgy közelebb lett volna a kivezetett tranzisztor, ha már annyira ki kellett vezetni. Bár egy másik bordával maradhatott volna ez az elrendezés, és egy ventillátoros "alagutat" képezve átfújni a bordát.
Min írtam a dobozza miatt veszem! A quad-ot sajnálom szétszedni, ezért az kiveszem belőle és eladom! A dobozba pedig építek egy jó ST151 est!
![]()
Azért a méreteire kérdezz rá, nehogy csak 9 cm magas és 23 cm mélységű legyen, abban egy 330 W os toroid magasságban nem igazán fér el.
Üdv mindenkinek!
Erősítő építésébe fogtam, saját áramkört szeretnék építeni. Legelőször is: A végfok tranzisztorral - illetve FET-tel - szeretném megépíteni, IC-t hagyjuk is. A képen látható végerősítők közül melyik lenne a legideálisabb - mit kellene javítani rajta még? Pluszban mondanátok még egy tranzisztor fajtát, amivel megépíthetem? A BC 301 vagy BD 139-16 jó lenne? (Az utolsó kapcsolásnál melyik föld kivezetést használjam?) Köszi! A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
Szia! Arra nézvést van valami elképzelésed, hogy hány ohm-os hangszóróba és mekkora elektromos teljesítményt kéne belepumpálni? Ezekből számolható a tápfeszültség és a kimenő áram, ami a tervezés alapjául szolgálhat.
A vázlatod minősítésétől eltekintenék, javaslom nézz példákat a világhálón, miként épül fel egy tranzisztoros végerősítő. Ennek pedig ülj neki és tanuld meg alaposan ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
Szia. Ezek előerősítő rajzok, nem végfokok és fetet nem is rajzoltál bele. Végfok kapcsolásokat keress magadnak.
Több kérdést is tisztázni kell az elején. - milyen hangszóróhoz szeretnéd megépíteni, hány Ohmos? - milyen teljesítményt szeretnél? - milyen feszültséged van? Vagy ezt a végfokod határozza majd meg? - nem lenne jobb inkább mégis egy ic -s? (egyszerűbb) - meg fogod tudni építeni? Ejj, megelőztek... ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
4 ohmos hangszóró. A tápfesz 12 Volt, max. párszáz mA. A hangszóró bírna többet is, de hordozható lesz.
Ha jelent valamit, akkor egy '68-as könyvből, meg az internetről néztem le a dolgokat. Visszacsatolás, munkapont beállítás,.. alap dolgok A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
adatok fentebb..
Ha az IC jobb hangot ad, mint egy FET-es (fet majd az előerősítőben), akkor legyen ![]() Meg tudom-e építeni? Talán ![]()
Milyen célra kell? Mit szeretnél vele hangosítani?
Mi lesz a jelforrás? Teljesítmény?
Szia! Vannak nagyon egyszerű IC-s végfokok - szinte elronthatatlan alapkapcsolásban. Amikor már szól, akkor látni fogod, mi mindenre kell ügyelni. De nem beszélnélek le az egy tranzisztoros erősítőkről sem - ha ehhez van kedved. Nézz körül DOZ témában.
Csak a tranzisztoros kapcsolás miatt javasoltam, valamint az egyszerűbb táplálás miatt. Ha elolvastad én is ICt-javasoltam elsőként. Van egy új "csoda" erősítő is 5V-ról működtethető és igen miniatűr erősítő építhető vele - de SMD: PAM8403, vagy akár egy ilyen TDA 7052. Elég nagy a választék. Az a kérdés, mi a cél? A tanulás, vagy éppen most kell egy ilyen?
Hát igen, a DoZ-zal az a baj hogy nagy áram,nagy hűtés kell neki és nagy pontosság.
Tanulás szempontjából az IC-s sokkal egyszerűbb és abból is vannak nagy teljesítményűek már. Ha az IC-s patentül megy akkor jöhetnek a tranzisztoros majd a D-osztályos dolgok.
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy puffer kondenzátorból mindegy hogy 1db vagy egy pakk? Ugyan az a kapacitás mellett.
Nem. Mennél kevesebb, -de ugyan akkora kapacitás, annál jobb. Rövidebb nyák pálya, és kevesebb ellenállást lát a táp üresben. De ez mondjuk méretbeni (például alacsony hely áll rendelkezésre) komprumisszumok árán kiküszöbölhető, elnyújtott lágyindítással. Amúgy meg dinamikában mindegy, hogy két, vagy 10 darab kondi van használva.
Igen az ellenállás... de itt az a lényeg hogy alacsony legyen.
Mondjuk attól függ hány µF lenne és hány W-os az erősítő tápja. Mert ha van össz, vissz 20W akkor tök felesleges a lágyindítás neki, de még a 2-300W-os erősítős táp is elmegy az agyon pufferezéssel. De mondjuk egy 500W-os valami már elég éhes tud lenni, és oda kellhet megfelelő pufferelés, főleg ha mondjuk subnak lenne használva és tegyük fel 3x10A van bevezetve. 5 bekapcsból 1x leverné az automatát, talán még üresbe is nem kell hogy mellette menyjen egy mikró...
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2015
2*100w csak. Én úgy gondolom nem lehet baj. Csupán megerősítésre volt szükségem.
Én a quadomba 4 puffert használtam. Nem volt vele semmi gond.
Szia!
Az én erősítőmben egy 320VA-s toroid dorombol, 3x4700µF van oldalanként, azért, mert alacsony a dobozom (6cm) viszont 3-4 indításból 1x leveri a kismegszakítót. Tettem bele egy lágyindítót és semmi baja nincs. ![]()
Sziasztok segítséget kérnék egy a rendelkezésemre álló tranzisztorból/ic melyből lehetne legegyszerűbben egy 12v os sztereó erősítőt kreálnom. Amik rendelkezésemre állnak:
2db: MEV BD 241 2db: c5763 1db_ Mitsubishi 78m05 1db: D1667 1db: 2761 1db: (soklábas) TDA 3560 MEV 74729 (ezek vannak ráírva egymás alá) 1db: STR F6654 segítségeteket előre köszönöm még azt megjegyezném hogy egy 90w-os pc táp hajtaná önmagába ![]()
Szia!
A BD241-et lehet erősítőben használni.
Köszönöm szépen hol tudnék egy nagyon nagyon egyszerű kapcsoláshoz jutni mivel ebből van 2db így létrehozhatok egy sztereót a 2-böl
![]()
Egy erősítő elkészítéséhez csomó más alkatrész is kell, nem csak egy tranzisztor. Nézegettél már kapcsolási rajzokat? Elkészítettél már valamilyen elektronikus kapcsolást?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |