Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1716 / 2564
(#) szucsistvan123 válasza lukacsp hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Ma veszem meg. Igazából dobozt kerestem ès ezt találtam. A quadot eladom , ès egy nagyobb st vèget èpítek bele.
(#) lukacsp válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Ehhez nem fér kétségem, és kimondottan örülnék (talán a többiek is) egy-két jó tippnek!
(#) Buvarruha válasza lukacsp hozzászólására (») Jún 3, 2015 / 1

Semmi extra, apróhírdetések, piacok. Az a fő gond, hogy sokan egy új cucc árához mérik a használtat. Elhsizem, hogy egy ilyen doboz 10-15 boltban, de az már be van költözve, ki van fúrkálva és használt alapban, így maximum párezer forint, az a trafó pedig messze van a 300w-tól, bár a magassága nem látszik jól.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Jún 3, 2015 /

Pár kép még róla és a trafóról.
(#) cupika97 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Trafó hány wattos? Én 150 Wattra saccolom.
(#) kadarist válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Ez az erősítő szerelés szempontjából egy rossz próbálkozás. A hűtött tranzisztorokat közös bordára kell szerelni és a lehető legrövidebb alkatrészlábakkal. Ehhez képest másfeles MT-kábelekkel van megoldva az elvezetés. Siralmas... Alkatrésznek viszont jó lenne.
(#) Doncso válasza kadarist hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Értem én, hogy szélességében nem fért el a két panel a bordán, de legalább odaforgathatta volna a bordához, úgy közelebb lett volna a kivezetett tranzisztor, ha már annyira ki kellett vezetni. Bár egy másik bordával maradhatott volna ez az elrendezés, és egy ventillátoros "alagutat" képezve átfújni a bordát.
(#) szucsistvan123 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Min írtam a dobozza miatt veszem! A quad-ot sajnálom szétszedni, ezért az kiveszem belőle és eladom! A dobozba pedig építek egy jó ST151 est!
(#) 13_Balu50 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jún 3, 2015 /

Azért a méreteire kérdezz rá, nehogy csak 9 cm magas és 23 cm mélységű legyen, abban egy 330 W os toroid magasságban nem igazán fér el.
(#) Vertexel hozzászólása Jún 4, 2015 /

Üdv mindenkinek!

Erősítő építésébe fogtam, saját áramkört szeretnék építeni. Legelőször is:
A végfok
tranzisztorral - illetve FET-tel - szeretném megépíteni, IC-t hagyjuk is.
A képen látható végerősítők közül melyik lenne a legideálisabb - mit kellene javítani rajta még?
Pluszban mondanátok még egy tranzisztor fajtát, amivel megépíthetem? A BC 301 vagy BD 139-16 jó lenne?

(Az utolsó kapcsolásnál melyik föld kivezetést használjam?)

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
(#) reloop válasza Vertexel hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Szia! Arra nézvést van valami elképzelésed, hogy hány ohm-os hangszóróba és mekkora elektromos teljesítményt kéne belepumpálni? Ezekből számolható a tápfeszültség és a kimenő áram, ami a tervezés alapjául szolgálhat.
A vázlatod minősítésétől eltekintenék, javaslom nézz példákat a világhálón, miként épül fel egy tranzisztoros végerősítő.
Ennek pedig ülj neki és tanuld meg alaposan
(#) steelbird válasza Vertexel hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Szia. Ezek előerősítő rajzok, nem végfokok és fetet nem is rajzoltál bele. Végfok kapcsolásokat keress magadnak.
Több kérdést is tisztázni kell az elején.
- milyen hangszóróhoz szeretnéd megépíteni, hány Ohmos?
- milyen teljesítményt szeretnél?
- milyen feszültséged van? Vagy ezt a végfokod határozza majd meg?
- nem lenne jobb inkább mégis egy ic -s? (egyszerűbb)
- meg fogod tudni építeni?
Ejj, megelőztek...
(#) Vertexel válasza reloop hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

4 ohmos hangszóró. A tápfesz 12 Volt, max. párszáz mA. A hangszóró bírna többet is, de hordozható lesz.

Ha jelent valamit, akkor egy '68-as könyvből, meg az internetről néztem le a dolgokat.
Visszacsatolás, munkapont beállítás,.. alap dolgok
(#) Vertexel válasza steelbird hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

adatok fentebb..
Ha az IC jobb hangot ad, mint egy FET-es (fet majd az előerősítőben), akkor legyen
Meg tudom-e építeni? Talán
(#) steelbird válasza Vertexel hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Milyen célra kell? Mit szeretnél vele hangosítani?
Mi lesz a jelforrás?
Teljesítmény?
(#) kameleon2 válasza Vertexel hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Szia! Vannak nagyon egyszerű IC-s végfokok - szinte elronthatatlan alapkapcsolásban. Amikor már szól, akkor látni fogod, mi mindenre kell ügyelni. De nem beszélnélek le az egy tranzisztoros erősítőkről sem - ha ehhez van kedved. Nézz körül DOZ témában.
(#) vipera1997 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

DOZ pár száz mA-erre?
Szerintem inkább egy TDA2030a az sokkal egyszerűbb és halhatatlan.
(#) kameleon2 válasza vipera1997 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Csak a tranzisztoros kapcsolás miatt javasoltam, valamint az egyszerűbb táplálás miatt. Ha elolvastad én is ICt-javasoltam elsőként. Van egy új "csoda" erősítő is 5V-ról működtethető és igen miniatűr erősítő építhető vele - de SMD: PAM8403, vagy akár egy ilyen TDA 7052. Elég nagy a választék. Az a kérdés, mi a cél? A tanulás, vagy éppen most kell egy ilyen?
(#) vipera1997 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Hát igen, a DoZ-zal az a baj hogy nagy áram,nagy hűtés kell neki és nagy pontosság.
Tanulás szempontjából az IC-s sokkal egyszerűbb és abból is vannak nagy teljesítményűek már.
Ha az IC-s patentül megy akkor jöhetnek a tranzisztoros majd a D-osztályos dolgok.
(#) kowi hozzászólása Jún 5, 2015 /

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy puffer kondenzátorból mindegy hogy 1db vagy egy pakk? Ugyan az a kapacitás mellett.
(#) voodoo válasza kowi hozzászólására (») Jún 5, 2015 /

Nem. Mennél kevesebb, -de ugyan akkora kapacitás, annál jobb. Rövidebb nyák pálya, és kevesebb ellenállást lát a táp üresben. De ez mondjuk méretbeni (például alacsony hely áll rendelkezésre) komprumisszumok árán kiküszöbölhető, elnyújtott lágyindítással. Amúgy meg dinamikában mindegy, hogy két, vagy 10 darab kondi van használva.
(#) kowi válasza voodoo hozzászólására (») Jún 5, 2015 /

Igen az ellenállás... de itt az a lényeg hogy alacsony legyen.
(#) voodoo válasza kowi hozzászólására (») Jún 5, 2015 /

Mondjuk attól függ hány µF lenne és hány W-os az erősítő tápja. Mert ha van össz, vissz 20W akkor tök felesleges a lágyindítás neki, de még a 2-300W-os erősítős táp is elmegy az agyon pufferezéssel. De mondjuk egy 500W-os valami már elég éhes tud lenni, és oda kellhet megfelelő pufferelés, főleg ha mondjuk subnak lenne használva és tegyük fel 3x10A van bevezetve. 5 bekapcsból 1x leverné az automatát, talán még üresbe is nem kell hogy mellette menyjen egy mikró...
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2015
(#) kowi válasza voodoo hozzászólására (») Jún 5, 2015 /

2*100w csak. Én úgy gondolom nem lehet baj. Csupán megerősítésre volt szükségem.
(#) Doncso válasza kowi hozzászólására (») Jún 5, 2015 /

Én a quadomba 4 puffert használtam. Nem volt vele semmi gond.
(#) Helios válasza kowi hozzászólására (») Jún 5, 2015 /

Szia!

Az én erősítőmben egy 320VA-s toroid dorombol, 3x4700µF van oldalanként, azért, mert alacsony a dobozom (6cm) viszont 3-4 indításból 1x leveri a kismegszakítót. Tettem bele egy lágyindítót és semmi baja nincs.
(#) kassaiba hozzászólása Jún 6, 2015 /

Sziasztok segítséget kérnék egy a rendelkezésemre álló tranzisztorból/ic melyből lehetne legegyszerűbben egy 12v os sztereó erősítőt kreálnom. Amik rendelkezésemre állnak:
2db: MEV BD 241
2db: c5763
1db_ Mitsubishi 78m05
1db: D1667
1db: 2761
1db: (soklábas) TDA 3560 MEV 74729 (ezek vannak ráírva egymás alá)
1db: STR F6654
segítségeteket előre köszönöm még azt megjegyezném hogy egy 90w-os pc táp hajtaná önmagába
(#) kadarist válasza kassaiba hozzászólására (») Jún 6, 2015 / 1

Szia!
A BD241-et lehet erősítőben használni.
(#) kassaiba válasza kadarist hozzászólására (») Jún 6, 2015 /

Köszönöm szépen hol tudnék egy nagyon nagyon egyszerű kapcsoláshoz jutni mivel ebből van 2db így létrehozhatok egy sztereót a 2-böl
(#) kadarist válasza kassaiba hozzászólására (») Jún 6, 2015 /

Egy erősítő elkészítéséhez csomó más alkatrész is kell, nem csak egy tranzisztor. Nézegettél már kapcsolási rajzokat? Elkészítettél már valamilyen elektronikus kapcsolást?
Következő: »»   1716 / 2564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem