Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   71 / 104
(#) sny válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
Én analitikai tisztaságú izopropil alkoholt használok. Az elég tiszta. A fehér kirakódás oka nem az alkohol tisztasága miatt van.
Normálisabb helyeken nem is engedik önmagában használni az izopropil alkoholt a nyáktisztításhoz, mert rongálja a nyák és a fólia ragasztását, kiszárítja azokat, ezáltal sérülékenyebb lesz a nyák a mechanikai behatásokkal szemben. (Hő és páratartalom is ide tartozik). Ezért szokták "olajosítani" a lemosó folyadékot, melyre a petróleum, vagy a lakkbenzin tökéletesen megfelel.

Természetesen ezek után még lakkozzák is a nyákot.
(#) Chipmunk1960 válasza sny hozzászólására (») Máj 6, 2015 /
 
Szia, Észrevettem, hogy bizonyos műanyagokat felold, pld. plexi. Csak akkor használom, mikor a másik nem hatásos, és utána lemosom. Javítás után a nyákot én is szoktam lakkozni, itt nagyon magas, és sós a páratartalom.
(#) zenetom hozzászólása Jún 7, 2015 /
 
Lehet volt már, de hasznosnak tűnik: SMD kiforrasztás.
(#) Chipmunk1960 válasza zenetom hozzászólására (») Jún 7, 2015 /
 
Szia! Én így szoktam. Vagy ügyesebben, gyorsabban.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2015
(#) zenetom válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jún 7, 2015 /
 
Házi körülmények között ez viszont nehezebben kivitelezhető. Viszont tetszik a végén, ahogy a kulimász (forrasztópaszta) szépen a helyére kerül.
(#) Chipmunk1960 válasza zenetom hozzászólására (») Jún 7, 2015 /
 
Igen az nagyon jó, szeretem használni, s nem is drága.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2015
(#) pittti válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jún 7, 2015 /
 
Idézet:
„Én így szoktam...”

Tetszik hogy a végén a vágás után, az előzőleg jól látható ónáthidalások varázsütésre eltünnek!!!
(#) patexati válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jún 8, 2015 /
 
Pasztával egy kín ilyet beforrasztani szerintem. Én meghúzom fluxos ónnal azt már bent is van (van vagy fél kiló pasztám pedig a hűtőben).Pasztázás akkor jó ha van sablon hozzá.Egy fél konyak sokat segítene a videóban szereplő iparosnak a rezonancia leküzdésében.Még az is gyanús,hogy szerintem ugyanazt teszi vissza mit kivett és leszívatta szépen ónszalaggal amit nem mutat a videó
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2015
(#) molnarp hozzászólása Jún 11, 2015 /
 
Sziasztok!
Ambarella a5s Soc-t (TFBGA) szeretnék reflowolni.
Hány fokon és mennyi ideig kell fújni?
Ha nem mozdítom meg, akkor nagyobb bajt nem okozok neki?
Alulról is kell neki adni?
Flux befolyik ahova kell vagy csak a külső lábakhoz tud eljutni?
(#) eyess válasza molnarp hozzászólására (») Jún 11, 2015 /
 
Mi baja van a szerkezetnek , hogy erre készülsz ?
(#) molnarp válasza eyess hozzászólására (») Jún 11, 2015 /
 
Azt hiszem sikerült.
220C-on fújtam max 1 percig, egy kis fluxal.
Aztán ultrahangos tisztítás és végre bekapcsol !

Egy Axis M3026-os kamera, hibásan vettem vaterán, be se kapcsolt, az SoC UART-on se beszélt, kívül a kamera házon látszik, hogy talán tűz volt a helységben. Innen gondoltam, hogy lehet az amba megsült, ez a reflow volt az utolsó lehetőségem.
(#) eyess válasza molnarp hozzászólására (») Jún 12, 2015 /
 
Ideig óráig jó lesz .De egy újra golyózás nem ártott volna plusz tisztítás .Lehet hogy nem fogod megúszni , ha igen , akkor mákod volt.
(#) molnarp válasza eyess hozzászólására (») Jún 15, 2015 /
 
Ultrahangos tisztításra gondolsz?
Amúgy sajnos mégsem lett jó, az SoC alatt sercegett a víz furcsa nagyfrekis hanggal kísérve, azt hittem az ioncserélt vízzel végzett UH tisztítás nem lesz gond.
Addig mintha működött volna, vagy legalábbis villogott 1-2 LED.
Újragolyózáshoz forrólevegős állomáson kívül kell speckó szerszám?
Esetleg tudtok ajánlani valakit aki megbízhatóan dolgozik, esetleg röntgenezni is tud?
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2015
(#) Chipmunk1960 válasza pittti hozzászólására (») Jún 16, 2015 /
 
Szia, Az a 3 db ónhíd a másik oldalán maradt azt nem mutatta, de nagyobb légmennyiséggel felfújja a lábakra.
(#) eyess válasza molnarp hozzászólására (») Jún 16, 2015 /
 
Nem az ultrahagos tisztításra gondoltam , hanem arra amikor le van véve a proc , és annak a helye illetve maga a processzor aljára gondoltam.Mert hiába melegítetted át van úgy hogy már a golyók némelyike kontakthibás , vagy a processzornál , vagy az alaplapnál , és általában egy újra melegítés csak nagy szerencsével javítja meg a működést.Ugyanis ha régebbi a készülék, akkor ugye azokon a pontokon ahol a golyók vannak alaplap , és processzort is nézve a levegő hatására korróziós lesz .És ezen még a flux sem mindig tud segíteni , mert a korrózió taszítja az ónt .Igy nem lesz jó a melegítés hatására .Sikerülhet persze , de kevés százalékban , és később problémás lehet megint.Két képet felrakok miről is van szó. A baloldali képen egy 16Gb os újragolyózott Nand van a jobb oldalon egy 8 GB os levett Nand van amiról se az ón nincs leszedve se megtisztítva nincs.És az alaplapot nézve is így néz ki levéte után.Azért kell mind a két felületről az ónt , és a szennyeződéseket eltávolítani , aztán mehet a visszatétel flux stb stb stb .

Nand.PNG
    
(#) Viktoria211 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
Szia. Érdekes a kisfilm, de én nem így csinálnám. Vannak benne hibák. 1. ónleszívás után le kellene mosni a pedet. 2. utána lefuxozni. 3. én nem melegíteném fel az új ic-t hőléggel, hanem simán feltenném pákával.
(#) Buvarruha válasza Viktoria211 hozzászólására (») Jún 17, 2015 /
 
A harmadiknak nem sok értelme lenne, a többivel egyetértek.
(#) Chipmunk1960 válasza Viktoria211 hozzászólására (») Jún 18, 2015 /
 
Szia, Igazad van, a filmet nem én csináltam, csak érdekesség képen raktam fel. Természetesen levétel után harisnya, Izopropilos mosás, / Flux-lemosóm nincsen/. Persze pákával is fel lehet tenni szépen, meg 2-vel levenni, s nem kell hőlég sem.
(#) teszti hozzászólása Jún 19, 2015 /
 
Sziasztok!
Erről mi a véleményetek? Lehet vele dolgozni?
(#) pittti válasza teszti hozzászólására (») Jún 19, 2015 /
 
Inkább ezt javasolnám...
Amit belinkeltél, az a legolcsóbb bóvli, kínai hamisítvány - büdös, fröcsköl, kokszosodik, rémálom vele dolgozni. A másik sem eredeti (az háromszor ennyibe kerül!), de legalább nem büdös, és aránylag jól használható.
(#) Buvarruha válasza teszti hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
Ez nem flux hanem libazsír, de még kennyérre sem jó kenni...
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
(#) eyess válasza teszti hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
Vagy például ez jó még.

AMTECH.PNG
    
(#) Zsolt50 válasza Viktoria211 hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
Igen, a mosás nagyon hiányzik a folyamatból. Te miért használnál paszta előtt fluxot? Hiszen a pasztában van. A videós idétlenkedik felrakott chip utólagos pastázásával, ami több sebből vérzik. A hibát ki sem javítva folytatja. Mint ahogy te is látod a paszta hőléggel való megömlesztése is sok problémát vet fel. Ilyen alkatrésznél én flux után picit megfogatnám a chip 2-4 sarkát és minimális ónt végighúzva beforrasztanám. A végén esetleg egy kis plusz flux és ismét végighúzni a pákát. Befejezésül tisztítás. Meg sem lehet különböztetni a gépi beültetéstől/forrasztástól.
(#) Zsolt50 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
A 3db ónhíd a chip panel felőli belső szélén van. Ez a video végén tényleg nem látszódhat. A chip panelvég felőli oldalán (amit először forraszt és a felvétel végén a szánkba nyom) van jópár zárlat. Némelyik akkora, hogy még akkor is látszik amikor elfordítja a panelt. Ezt a "felfújás" dolgot viccnek szántad ugye?
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
(#) Chipmunk1960 válasza eyess hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
Nagyin jó, én is ezt használom!
(#) Chipmunk1960 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
Még az avas zsírtól is büdösebb!
(#) eyess válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
Igen valóban jó én is szintén ezt használom.

Látom sokat írnak itt , hogy flux nem flux , ón paszta stb.

Én ezt az AMTECH anyagot BGA csipekhez használom a fentebb feltett képen is ezzel lett csinálva a golyózás , de csináltam már e nélkül is .Viszont sokkal jobban megkönnyíti a munkát ez tény.A nem BGA tokok esetében nem mindig , illetve csak olyan helyen ahol kényes a dolog ott használom csak.
Egy nem lötstop-os , és nem gyári nyákon tettem régebben egy próbát arra vonatkozóan , hogy tudnám e minden olyan anyag nélkül felforrasztani az adott tokot , hogy az olyan legyen mintha ilyen anyagok segítségével történt volna.Meg csináltam sikerült , és olyan volt mintha mondjuk flux , vagy egyebet használtam volna.Hozzáteszem ez egy házi otthoni egyszerű nyákon történt.De megkeresem majd a képeket , mert ide fel lett téve.

úgy hogy a sok hókusz pókusz flux folyadék, illetve nem mindig kell , perszer üzletnek jó.Viszont vannak tényleg olyan helyek ahol elengedhetetlen a használatuk , szinte anélkül lehetetlen jó munkát végezni.
(#) Buvarruha válasza eyess hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
Idézet:
„hogy tudnám e minden olyan anyag nélkül felforrasztani az adott tokot , hogy az olyan legyen mintha ilyen anyagok segítségével történt volna.”

Kizárt!
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
(#) eyess válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
No meg is találtam őket.Ez az úgynevezett húzó forrasztással lett csinálva .A nyák 900 ban lett megfogatva , és se flux se semmilyen folyasztószert nem használtam .De ezek a tokok megoldhatók így.Viszont azok a tokok BGA stb , vagy helyek ahol nem a pákán múlik , és hogy ne remegjen a kéz , hanem ott már az anyag is dolgozik ott természetesen ez már kevés.Ezt aláírom én is.
(#) Buvarruha válasza eyess hozzászólására (») Jún 20, 2015 /
 
Közel sem egyenletes az ónmennyiség és a fényképek minősége is kevés ahhoz, hogy ez rendesen látszódjon. Tehát nem, ez azért nem így működik, egyáltalán nem rosszak a forrasztások, de közel sem olyanok, mintha rendesen megpasztázva készültek volna, főleg levegővel melegítve. Nemrég kezdtem el a maszek nyákokra is levegő+flux megoldással rakosgatni az alkatrszeket és szerintem elég meggyőző ráadásul még gyorsabb is, mint pákával szotyizva.

AIRFLUX.jpg
    
Következő: »»   71 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem