Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1723 / 2556
(#) Helios válasza zotya1983 hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Hálózati földem akkor sem lesz
(#) zotya1983 válasza Helios hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Akkor a transzformátorod szekunderére. az egyenirányítás elé ac ra tedd ezt be így.
(#) kameleon2 válasza Helios hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Például így. Ez az én legfrisebb végfokom és cseppet sem zúg. Fogtam egy régi CD pogácsatartót és abba tettem a trafót. Kívülről Alu szalaggal borítottam, földeltem. De láttam már nyákból forrasztott, vagy réz szalagból hajlított, forrasztott burkolást. Vannak eleve árnyékolt trafók is.
(#) Helios válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Ezt el tudom készíteni abban az esetben, ha alumínium öntapadós fólia használható erre a célra. A fólia a gázkéményeknél használatos ragasztós izé... És a földelést hogy végezzem el ha nincs mihez földelni?

Sehogy ebben az esetben kettős szigeteléssel dolgozz.

De akkor is szükséges a trafóm árnyékolása, nemde? Mrt szerintem az szórja meg, nem is kicsit...

A toroidnak nagyon pici a szórása a geometriájából adódóan,szerintem nem az lesz a gond.

Hmmm... Holnap átvezetékelem az egészet. És majd jelentkezem. MOst megyek aludni, mert reggel munka. Előre is köszönöm a segítségeteket.

Rendben,csinálj egy ilyet is ami a képen van

SAM_0842.JPG

És ilyet hogy?
(#) kameleon2 válasza Helios hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Koszold össze a trafódat . Jó éjt! Tedd félre. Én azt tapasztaltam, ha valami nagyon nem megy már este - nem erőltetem, mert valaminek mellényúlok, vagy elrontom. Inkább másnap - tiszta fejjel nekifutok még egyszer.
(#) zotya1983 válasza Helios hozzászólására (») Jún 17, 2015 / 1

Uggyanígy.
(#) kameleon2 válasza zotya1983 hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Ez az általam már említett virtuális föld...
(#) pandras hozzászólása Jún 18, 2015 /

Sziasztok. Van valakinek tudomása ( rajza!) 2* 3Nfetes bass erősítőről?
Az egyik oldalon 3db BUZ11-es van, a másik oldalon kinyíltak, így azonosíthatatlanok.
A tápja 12V gk akkuról csinál +- sok voltot.
Mi lehet ennek a fet -nek a P csatornás párja.
Kösz a segítséget. Püski
skss@tvn.hu
(#) simongab hozzászólása Jún 18, 2015 /

Sziasztok
Próbálok pontosabban kérdezni.
Amiről szó van egy kész gainclone jellegű LM3875 erősítő ös erősítő 3 RCA bemenettel amit egy mechanikus kapcsoló vált. Az egész egy szabványos alumínium műszerdobozban van ami fával lesz bevonva
1.Becsatoláshoz 2µF os orosz kondit vagy kicsatoláshoz ne rakjak valamit? Most közvetlenül DC megy minden csatolás.
2. Hova tegyem és hogy kössem az 50k s sztereo potit ami a bemeneti jelszinttel a hangerőt állítja. Ront e ez a minőségen?
3. Mire figyeljek a vezetékezésnél, most 0.6 mm es sodrott rézkábelen megy a bemenet, esetleg cseréljem 50 Ωos minőségi koaxra?
4. Az érintésvédelem: A csatlakozók kapcsolók az alumínium dobozba vannak bepattintva. kettős szigeztelésen fut a 230, de a fém doboz nem jelent veszélyt? Mire kell figyelni? Milyen szabályok vonatkoznak az ilyen épített erősítőkre?
5. A hangszóró kivezetés banándugókra kellene még ötlet, mert ugye az a fém dobozon keresztül záródik, hogy lehetne elegánsan használatba venni a banándugó csatlekozást, ki hogy oldotta meg?
6.Valamint a hidegítő kondik használatáról amik a készülékház és a valamelyik másik pont közé rakhatóak kellene valamit tudni, itt már olvastam, hogy a szimmetrikus tápoknál hogyan oldják ezt meg

Köszi
Gábor
(#) Buvarruha válasza simongab hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

1: Kicsatoláshoz semmiképpen sem, becsatoláshoz rakhatsz kondit, de nem feltétlenül kell, minél kevesebb alkatrész kerül a jel útjába, annál érintetlenebb a hang.
2: Hogy érted, hogy hova?
3: Koaxot semmiképpen sem, ha tutira akarsz menni, akkor rendes OFC kábelt használj.
4: Arra kel figyelni, hogy minden hálózati feszültségen működő alkatrész, kábel rendesen le legyen szigetelve, nem kell semmi extra józan ésszel végigondolva kell megcsinálni bolondbiztosra és nem lesz baj.
5: Fúrj nagyobb jukat és műanyagba, vagy nyákba tedd a banánaljzatokat és a műanyagot, nyákot fogasd fel (fényképpel illusztrálva).
6: Én semmit sem tennék a készülékház és bármi közé, legfeljebb egy ponton a pufferkondenzátoroknál a nullát kötném a burkolatra ( végfokok nulláját, vagy GND-t), vagy, ha a poti lesz fémelőlapon, akkor csak a potin keresztül legyen a nullára kötve a burkolat és ehhez a poti fémházát is a nullára kell kötni a poti nullájánál.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2015
(#) tothbela válasza Helios hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Üdv! Megkérdezném, hogy a készülék doboz és a jelföld milyen kapcsolatban áll egymással?
(#) simongab válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

3. Alacsony kapacitású sodrott rézvezeték? A koaxot az árnyékolás miatt gondoltam
4. Ugye a kapcsolóknál és a hálózati csatlakozónál a gyári erősítőknél is kilátszik a hálózati feszültségen lévő csatlakozó pont, és esetleg fém dobozban van. Nem kell ennél több védelem?
5.Én ilyen lukakat nem tudok csinálnide nem rossz ötlet, hogy mögé nyák és alá szigetelés...

5: Nem azt mondtam, hogy trapéz lyukakat csinálni, csak példa volt a szigetelésre ezeket nem is én csináltam (miért cisnáltam volna trapézt a körnek) a dobozon gyárilag voltak ezek. Nem kell a nyák alá szigetelés, maga a nyák szigetel.
4: Nem kell, nem 100KV van ott, ami áthúz 2cm levegőn.
3: Például.
(#) simongab válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Hja, de nekem az a nagy aranyozott banán van és az alatt félő hogy a doboz felületét felsértve zárlatot okoz....azért az ötlet nagyon jó, köszi, holnap kipróbálom.

Szóval a bemeneten ilyen vezeték felesleges? :

http://www.hangesfenytechnika.hu/webset32.cgi?&L=712&O=161&...TA=408

Még valami tudnivaló a kábelek tápegység erősítőmodul bemenet kimenet viszonylatban dióhéjban?

A jobb és bal oldal semmiképpen sem legyen egy kábelben (mikrofonkábel) , mert igencsak nagy lesz az áthallás. Két különárnyékolt kábele legyen mindegyiknek, jó a sima klasszuikus vékony RCA-RCA kábele is bele, nem is kell ezt azért ennyire túlbonyolítani. sokkal fontosabb a minőségi, jól érintkező csatlakozó.
(#) Helios válasza tothbela hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Szia!

A készülék doboz jelenleg semmilyen kapcsolatban nem áll egyetlen jelföldel sem. Minden szigetelve van. Annyi időm van pizsoma osztásig hogy össerakok egy lágyindítót... A többi teszt holnap jön.

Ha semmiképpen nem akarod hogy testen legyen a fémház, akkor legalább a fenéklemezre szigetelten belülről a panelek alá érdemes árnyékoló lemezt ragasztani, amit a táp nulla pontjához köthetsz. Nem jó, ha hatalmas vezető felületek lebegve vannak a végfok panelek közelében.
(#) Helios válasza tothbela hozzászólására (») Jún 18, 2015 /

Van a gázkéményhez használatos alufóliám... Az jó lesz?

Jó. A fémházat meg legalább egy ellenálláson keresztül rá kellene kötni a táp nullájához (10 kohm), a statikus hidegítés miatt. Ez a gázkéményfólia került be nálam is egy nagyobbacska PC hangdoboz elektronikája alá, mert zúgott. Egy régi okostelóval webrádióként funkcionál egy mikrósőtő tetején a konyhában. Most már nem kerreg. Hozzá lett forrasztva a fólia a táp gnd-hez. (lehet forrasztani ónnal az alut karbamiddal, de ez nem az a topik)
(#) Dióda hozzászólása Jún 19, 2015 /

Sziasztok !

Elgondolkodtam egy kicsit és van egy tervem amire megfelelő kapcsolást még nemnagyon találtam.
Egy-két kollégával már beszéltem ez ügyben de még az agyalás időszaka van. A megvalósítás még idő hiányában várat magára.
Mi lenne ha én ezt a kapcsolást az ic nélkül akarnám használni ?
Az ic elhagyása mit válltoztatna pro-kontra ?
A csatolt elképzelés mennyire működőképes és mit produkálna?

névtelen.JPG

(#) simongab válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Őőőőő, belülre a hűtőborda vagy kívülre?
(#) steelbird válasza Dióda hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Szia!
- Az erősítés csak 10-szeres lesz, úgyhogy kb. 2,6Veff jellel kell meghajtani,
- a bemenő impedancia kb. 2kOhm, vagyis kisimpedanciás meghajtás kell neki
- a becsatoló 1µF -ok és az alacsony bemenő impedancia miatt alacsony frekvenciákon csökken az átvitel.
- 8Ohm -ra nem elég a kimenő árama a végfoknak, főleg nem +/- 40V -nál (ez az eredeti kapcsolásnál is fennáll).
- torzítás megnő
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2015
(#) CHZ válasza Dióda hozzászólására (») Jún 19, 2015 /

Kell elé egy csöves fokozat és kész a hibrid.
Csatoló 1u érdemes növelni, ha marad ez a beállítás.
(#) Davidd hozzászólása Jún 19, 2015 /

Sziasztok! Kaptam javításra egy autós erősítőt. Az egyik oldalt sikerült megjavítanom, de a másik oldal kimenetén -4.4V van. A két oldal egymás tükörképe. Próbálom a jó oldalhoz viszonyítani, de úgy tünik minden rendben. Méregetni nem nagyon tudok, mert egy 220 ohmos ellenállás elkezd füstölni a meghajtó PNP tranzisztor emiterében, az ellenállás és a meghajtó tranyó tól megy a vezetősáv az NPN végtranyóhoz. Kapcsolási rajzot nem talalok hozzá sehol. Máskülönben nagyon no name erősítő, akár hogy keresek rá nem dob ki semmit.
Következő: »»   1723 / 2556
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem