Fórum témák
» Több friss téma |
Én kameleon2 kollégával értek egyet maximálisan.
Én nem támogatom az USB-t. Nekem az a véleményem, hogy hamarabb megfagy egy USB cucc, mint egy LPT cucc. Való igaz, egy célhardvert kell kiépíteni CNC vezérléshez, aztán az örök élet. Ha meg elöregednek a kondik, cserélni kell a kondikat és megy tovább. Szerintem egy helyesen összeállított, átgondolt LPT-s konfiguráció sokáig használható. Az is igaz, hogy a ki-be menetek korlátozottak az LPT esetén. Ilyenkor jön a képbe a második LPT port (erre én bevetettem egy PCI LPT2 kártyát). Egyéb iránt okosan kell megválasztani a bemeneteket. Végállásra el lehet pazarolni öt, illetve három bemenetet, de megoldható egy bemenettel is. Ugyan így a referencia kapcsoló is. Tehát az összes tengely összes végállása egy bemenet, az összes tengely összes ref. kapcsolója még egy bemenet. A számítógépre, laptopra védő dobozt tenni nem kényelmetlen munka közben? Mindösszesen azt mondom, hogy az LPT szerintem megbízhatóbb, mint az USB. A hátránya ugye, hogy nincs annyi bemenet-kimenet. De még az is lehet, hogy elég ennyi ki-be menet...(?)
Én is ezzel a vezérlővel próbálkozom, igaz a (kínai) megfelelőével kíváncsi leszek rá a gyakorlatban.
Az én vezérlőm ethernetes (USB esetén könnyebben létrejöhet a földön keresztül csatolás, ez valóban gondot jelenthet, segíthet ha a laptop leválasztó trafóról megy [az akku lemerülhet menet közben]). A doboz nem a számítógépen van, hanem a CNC-n.
Kicsit valóban kényelmetlen, terveznem kellett volna rá egy ajtót is az elejére...Ne feledkezzünk meg azért a további előnyeiről sem a rendes mozgásvezérlőnek: - FPGA vezérli a motorokat röccenés nélkül (hardveres parancsvégrehajtás, nem a mach3 számolja), az LPT-nél sokkal finomabb osztással (frekvencia ugye). A géphez kapott mozgásvezérlőm eredetileg LPT-s volt, a gép most sokkal finomabban megy (halkabb). - Sok jelre hardveres beavatkozás a mach3 megelőzésével (letapogató védelem, vészstop, főtáp lekapcsolása, végálláskapcsolók, hardveres letapogatás pontos érintési-pont visszaadással, stb.) - Ezt már említettem: sokkal több ki/bemenet, a végálláskapcsolókon és letapogatón túl használok még ki/bemenetet gombokra (start/stop/vészstop), illetve visszajelzésekre (állapotlámpák) - Több tengelyt támogat (az enyém 4-et, de kapható 6 vagy több is) - Mach4 támogatás - stb. Hátrány: - ÁR! Az LPT-s kártyánál sokkal többe kerül. Igazándiból engem nem zavar ha valaki LPT-vel akarja most megépíteni a gépét. Csak rá akartam mutatni, hogy akkor szerencsésebb úgy csinálni, hogy ha már nem megoldható a további működtetés (a CNC még teljesen jó lesz 10-15 év múlva is, lehet akkor majd még LPT-s számítógépet venni?), akkor elég legyen csak a vezérlőt kicserélni.
De amúgy lehet vele letapogatni, vagy a letapogatást egyáltalán nem támogatja?
Az instabilitást okozhatja, hogy nem látok egyetlen szűrő/védő elemet sem a kapcsolási rajzban. pl. ferritek, TVS dióda, stb. Ha van otthon elég nagy teljesítményű leválasztótrafód, megnézhetnéd, hogy viselkedik, ha arról megy a számítógéped (esetleg online! rendszerű UPS is megteszi, ha van olyanod).
Támogatja a mach3-at?
Amit leírtál, abszolút korrekt és elfogadható érvelés, köszönöm.
A polikarbonát doboz a cnc-n van Basszus, erre nem is gondoltam. ![]() Bízzunk benne, hogy az LPT örökzölddé válik. Én szeretem az LPT-t. Természetesen egy 3 vagy 4 tengelyes hobby/félprofi gép esetén teljesen jó. A másik ok, amiért az LPT-t használom, ez pedig a linuxcnc. Ez nem támogat mást, csak LPT-t.
Sajna a tendencia nem ez. Az új számítógépeken már régóta nincs LPT port... Szerintem ez jelez valamit.
Egy fél éve selejtezés idején mikor minden ment a konténerbe sikerült szereznem 4 db p4 es gépet
ezeken mindegyiken van soros es LPT port is egyikre feltoltam egy sima win xp ez lesz a cnc gépem ![]() LPT +3 v 4 db Zoli által javasolt kártyával.. De ez majd a jövő zenéje elsőnek a mechanika... Idézet: . Azt jelzi, hogy nincs LPT portos nyomtató forgalomban. Tulajdonképpen a pontos megnevezés: IEEE 1284-1994 - azaz 1994-es a szabvány. Ahhoz képest , hogy több mint 20 éve tartja magát - valami oka csak van ennek nem? Egyébként az sem gáz, ha nem lesz, mert párhuzamos porti kártyát még attól lehet venni:PCI express LPT port „Az új számítógépeken már régóta nincs LPT port”
Lehet ma is párhuzamos portos alaplapokat kapni, majdnem minden gyártótól (B85, H81 vagy Mini-ITX).
Igen lehet, de ha jól emlékszem valahol azt olvastam, hogy nem igazán működnek jól a CNC vezérlőkkel (túl nagy a késleltetés).
Hi
Én pont azt olvastam itt valamelyik fórumban , hogy pont az LPT alapú CNC megy frankón és pl az USB s meg nem olyan jó
Ti hol csináltatjátok golyósorsó végmegmunkálását ??Azt olvastam , hogy nagyon kemény anyagból van és nem lehet esztergálni..
Az egyetlen dolog, amivel biztosan nem volt soha gondom, az az LPT port. A mechanika sokkal problémásabb.
A gyolyósorsókat mindig felületi edzéssel készítik. Vagy nem edzhető alapanyag felületi ötvözésével (cementálás, nitridálás, kromálás) vagy teljes keresztmetszetében edzhető anyag esetén, nemesítés utáni láng- vagy nagyfrekvenciás, tehát csak felületi hevítéssel. Így érik el a szívós magkeresztmetszetet, és a kemény kopásálló felületet.
A tengelycsap készítésekor a külső menetes edzett felület 0,2-0,7 mm) lemunkálása után (keményfém szerszámmal nem probléma de a köszörülés sem elérhetetlen) semmiféle problémát nem okoz. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2015
Sziasztok!
Én most foglalkozom a gondolattal, hogy építek egy 3D-s CNC maró-gravírozót. Nem golyósorsóban gondolkodom, az ár miatt, és talán egyelőre a pontosság is megfelelő, amit egy precízen megmunkált menetes orsóval el lehet érni. Ha készítek egy precíz 1mm emelkedésű menetet, akkor az 1,8 fok lépésű motorral 200 lépés/fordulat érhető el, ami 0,005 mm/ lépésnek felel meg, ami egyelőre megfelelő, a NASA-nak úgysem dolgozom, nem fizetik meg! De még a két mm emelkedésű menettel is 0,01mm osztás érhető el. Gyakorlatilag minden megvan az építéshez, csak érdeklődnék a tapasztaltaktól, hogy mire kell figyelni? Mi az ami nagyon fontos?
Idézet: „0,005 mm/ lépésnek felel meg, ami egyelőre megfelelő” Egyenlőre?Ha az orsó kottyanásmentes, ez csak akkor lesz elérhető. Mindenképpen előfeszített anyát kell alkalmazni. Ami nagyon fontos: Ne spórolj a golyós orsóval! Hiába drágább, jobb. Ne egész lépésben gondolkodj, hanem minimum fél lépésben, vagy ami még jobb, mikrostep-ben. 1/4; 1/8-ad lépés. Tehát 400; 800; 1600 lépés/ kör.
Két fontos szempont van: Milyen célra kell, milyen lehetőségek vannak. Én is el tudnék vezetni egy Rolls Roys-ot, de sajnos, csak VW-re fussa. A menet lehet trapézmenet, az anya pedig hasított anya. Mégpedig úgy, hogy állítható a hasíték nyílása. De úgy gondolom, hogy hiába van golyós orsó, ha a megvezetés nem pontosan egyenes, márpedig az sem egyszerű. Találtam egy weboldalt, ahol Kitteket is árulnak, alkatrészeket is. Ott is alumínium vezető sínek vannak, márpedig az a véleményem, hogy az aligha lesz 1-2 század mm-en belül.
Ott persze lehet kapni lézert is, vezérlő elektronikával együtt kompletten, amit csak fel kell rakni a motor helyére. Persze a hibák összeadódnak, viszont ha golyósorsó, akkor olyan megvezetés kell, ami ezredmilliméteren belül van. Az pedig már egy profi gép lenne. Szerintem a pontosságot elsősorban az asztal megvezetése dönti el, mert egy tökéletesen egyenes, párhuzamos vezetést nem egyszerű csinálni. Találtam egy 25 éves CNC gépet, 600x300-as asztallal, komoly masszív gép, 1250Kg, öntöttvas, ez nyilván nem nagyon rezonál. De 25 éves és 7 millió Ft. Úgyhogy korlátokat szab a fantáziámnak a lehetőség. Nekem csak műanyag, fa és esetleg alumínium marására, lézergravírozásra kellene. Mindenesetre egy egyszerűbbet összehozok, aztán majd meglátom, hogy érdemes-e komolyabba belefogni. A mechanikát magam el tudom készíteni, elektronikát meg nem nagyon érdemes csinálni, (bár azt is el tudnám készíteni), mert sokkal olcsóbb, ha készen veszem.
Régebben, még az átkos-ban lehetett kapni köszörült wolramacélt, ami köracél volt, köszörült felülettel és 1 század mm-en belül volt a párhuzamossága. Olyannal építettem is egy fűrészgépet hatalmas hűtőbordák darabolására. Elérhető ár volt. Arra egy masszív asztalt lehetett építeni, rudanként 2x3 db, egymástól 120fokban eltolt golyóscsapággyal. De mostanában alapanyagot nem nagyon lehet vásárolni, mert a gyártóknak kifizetődőbb, ha készterméket állítanak elő, hiszen az árat tudja növelni a befektetett munkával.
Azért utána néztem: A ThyssenKruppnál (Bp. Körvasút sor) lehet kapni húzott köracélt, aminek a pontossága h9 tűrésű, ami 30-50mm átmérő között -62 ezred mm. De jó esetben a köracél párhuzamos.
a THK vagy Rexroth kocsikkal esetleg? Én ezekkel építeném a lineár alapot.
Ezekről hol találok valamilyen ismertetőt? Nem ismerem.
Kedves druszám! Bár a találkozón összefutottunk, de CNC-ről nem sokat beszéltünk (na jó - egy kicsit). Érdekelne a véleményed az én gépemről, mit, hogyan lehetne javítani rajta? (lehet-e egyáltalán). Eddig lépésről lépésre haladtam, eljutottam valameddig, de nem érzem magam még képben. Említettél valamilyen jófajta marót is, gondoltam kipróbálnám, ha már úgyis leszóltátok a kínai szerszámokat
Guliverrel Illetve, amiken javítani szeretnék: sebesség, pontosság, zaj, szépség. A festett táblácskáid lenyűgöztek - meg kell mondjam.
Közben megtaláltam, de minden csak pénz kérdése. A pénz az időt is megállítja.
Végre elkészült teljesen a gépem , kicseréltem a TB6560 meghajtókat T6600 ra a 25v os kapcsitápot 42v os trafóstápra a műanyag főorsó motor tartót alumíniumra , és felszereltem a T nútos asztalt a műanyag "alapra"
Fejben már megvan a terv....
Szuper! Akkor már ezen készültek a paneleim ?
Milyenek a tapasztalataid? Előtte-utána? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Illetve, amiken javítani szeretnék: sebesség, pontosság, zaj, szépség. A festett táblácskáid lenyűgöztek - meg kell mondjam.