Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt hadd válaszoljam meg én: többször hangsúlyoztam hogy bipoláris motorokról van szó, 2-2 tekercskimenettel. Ezt a kedves kolléga vagy figyelmen kívül hagyta, vagy túl sokat foglalkozott unipoláris motorokkal és elfelejtette hogy működik a H-híd...
A vezérlő és a CNC is gyári cucc, Németországból jött. Így tervezték, nem én találtam ki.
![]() Egy "Makko CNC" nevű programot adtak hozzá ami számomra kezelhetetlennek és gagyinak tűnt, főleg azért mert a motorok mozgatása messze nem volt valami harmonikus, ezért Mach3-ra váltottam, mégiscsak egy "szabvány" LPT portos CNC-ről van szó. A PC817 optó képességeitől én sem vagyok elájulva, de már az is komoly fejfájást fog okozni a tulajdonosnak hogy a leégett IC-ket (L298 és L297) ki kell cserélni. TLP2531-et tervezek betenni (duál nagyfrekis optó), de oda (a kapcsolás alapján) még kell 1-1 inverter is... A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2015
Szervusz! Pont ezt írtam én is! (A1-A2 --- B1-B2) és (A2-A1 --- B2-B1) nél a forgási irány változik, amit a DIR -rel lehet irányítani (invertálod vagy nem) és a bít minta ugyan az. Viszont (A1-A2 --- B2-B1) és (A2-A1 --- B1-B2) -nél már nem szabad az eredeti bít mintát kiküldeni, mert az egyik tekercs normál, a másik invertált módban fog működni szerintem, és mivel a forgórész mágnesei adottak,a másodiknál nem vonzani hanem taszítani fogja a forgórészt. Ez egyszerű mint a faék
![]() Bővebben: Link
Szia Kedves fórumtárs!
Tök mindegy, hogy az egyes tekercspárokat hogyan variálod. Az egy tekercshez tartozó kivezetéseket bárhogy lehet cserélgetni, mindig fog forogni. (A1-A2 vagy A2-A1) illetve (B1-B2 vagy B2-B1) Amit linkeltél, az az unipoláris motorra érvényes. (Természetesen egy unipoláris motor beköthető egész, vagy féltekercses bipoláris módban is.) Egy bipoláris motornál nincs polaritás. Épp ettől bipoláris. A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2015
Szia! Nem ettől bipoláris
A bi (kettő?) polaritását a H híd kapcsolgatja, ha nem így lenne nem lenne szükség rá! Csak simán kapcsolgatni kellene a feszkót egy darab relével vagy tranyóval. Az uni (több?) polaritását szintén a H híd kapcsolja, csak felváltva a tekercs egyik majd másik felére. Vegyél egy H hidat, köss rá egy elektromágnest, kapcsold be, léptetni nem kell, cuppants rá egy állandó mágnest. Aztán cseréld fel az elektromágnes vezetékeit.És lőn meglepődés ! Én ezt az értelmetlen vitát befejezem. Azért hogy lásd nem a kisujjamból szopogattam, itt egy link Bővebben: Link , és róla egy idézet: Bipoláris léptetőmotorok Bipoláris motorok esetén a tengely forgatásához az elektromágnesek polaritását is meg kell változtatni, ezért a két tekercs mindkét kivezetése szabadon áll. A polaritás megváltoztatásának legegyszerűbb módja H-híd kapcsolással valósítható meg, ami négy tranzisztorból álló áramkör. És hogy én is tegyek fel egy rajzot A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2015
Az unipoláris motort - általában - nem H-híd kapcsolhatja, henem kivezetésenként 1-1 tranzisztor,
a közös kimenet pedig fixen be van kötve a táp pozitív vagy negatív végére. Keress rá, sok (kis teljesítményű) 4 fázisú 5-kimenetes léptetőmotort ULN2003 IC-vel "hajtanak" meg. Ezek a kismotorok természetesen nem relevánsak ebben a fórumban, bizonyos okokból... A 6 kivezetéses 4 fázisú unipoláris motor két középső tekercskivezetését elhagyva bipoláris motort kapsz amit H-híddal lehet hajtani. A 4 fázisú, 5 kimenetes unipoláris motornál a két "szemközti" tekercskimenet vezetékeit (és csak a szemköztieket!) fel lehet cserélni, ezzel fordul az irány is. A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2015
Az uninál neked van igazad, a binél nekem.
Épp most raktam össze tesztpadon egy bipoláris vezérlőt és a motort. Pontosan úgy működik, ahogy írtam. A tekercs kivezetéseit (kezdet-vég) szabadon felcserélhető, csak a forgásirány fog változni.
Van egy olyan gyanúm, hogy félreértés lehet. Én így értelmezem: Egyik tekercs=A, másik tekercs=B. A tekercs azonos kivezetéseinek a felcserélése= A1-A2 vagy A2-A1, illetve B1-B2 vagy B2-B1. A linkelt rajzodon: 1-2 vagy 2-1 illetve 3-4 vagy 4-3. Tehát csak az egyes tekercsekhez tartozó vezetékek cserélhetőek föl szabadon. A két különálló tekercs vezetékei természetesen nem cserélhetőek fel. Ez a gyakorlatban így működik. A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2015
Sziasztok!
Végre egy jó hír: meghajtó (L298) IC csere és némi optó hangolás után jól működik a CNC, nem hibázik. Az optó résznél a terhelő ellenállásokat sokkal kisebbre kellett venni mind a 3 tengelynél hogy jól működjön. A többi részhez egyelőre nem nyúlok, most sürgősen kell pár panelt pontosan kifúrni. Tervbe van az optó fokozat teljes átépítése "rendes" optóval és 1-1 erősítővel mindkét oldalon, illetve az emergency stop rész is (szintén optóval). Majd egyszer... A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2015
Koszonom a segitseget!
Mar windows7-et hasznalok 32bit,ezen mar mukodik a Mch3,most mas problemam van. Megepitettem a mellekelt kapcsolasokat egy motor vezerlot es egy levalaszto kartyat. A motor vezerlo az mukodik,ki probaltam mach3-al levalaszto kartya nelkul,de ha a levalaszto kartyaval probalom akkor semmi. PC817 helyett EL817-et kaptan,ebben kernem a segitsegedet,hogy mi lehet a hiba,mit es hol merjek?(Szerintem az ellenalok ertekeit kellene valtoztatni).
Udv Mindenkinek!
Mi a velemenyetek a mellekelt kapcsolasrol? Esetleg tudna valaki ajanlani egy jo bevalt levalaszto katya kapcsolasi rajzot? Tudom hogy sokan azt mondjak,hogy olcsobb meg venni,de en szeretek epitkezni ![]() A velemenyeket es a segitseget elore is koszonom.
Udv!
Meg van oldva a problema,a mach3-ban a low active kell legyen ki pipalva a motor outputs-nal,mostmar mukodik a levalaszto kartya is.
Mert túl fel van tolva a motortuning, és nem tudja a motor kezelni az impulzus sorozatokat.
Kicsit vissza kellene venni előle.
Sziasztok!
Nemrég terveztem magamnak egy CNC vezérlőt, viszont nem tudom, hogy működik-e. Ehhez nem feltétlenül raknám össze a vezérlőt, csupán arra lennék kíváncsi, hogy mit gondoltok róla. Még kezdő vagyok a témában így az áramkört egy másik alapján kellett összeállítanom. Számomra az volt a szempont, hogy minél egyszerűbb legyen, így nem komoly célokra szánnám. A kérdésem tehát az, hogy megfelelő-e az áramkör. A mellékelt képen (lásd: Vezérlő) a saját vezérlőm van, ami az eredetitől (lásd: Eredeti) abban különbözik, hogy optocsatolókat illesztettem bele (pirossal jelölve), mivel a potenciálkülönbség miatt áram folyhatott volna a gép és a vezérlő negatív pólusa között (ami gépre nézve nem túl előnyös). A vezérlő tehát párhuzamos port segítségével csatlakozna számítógéphez, és 3 darab 12 voltos unipoláris léptetőmotort hajtana meg 300mA teljesítménnyel. A párhuzamos port felőli rész 5 voltos, míg a másik rész 12 voltos lenne. Emellett az is érdekelne, hogy milyen optocsatolókat kellene beszereznem, mert még nem találtam olyat, ami megfelelő lenne. Előre köszönöm a segítséget!
Hali!
Utánajártál ezt milyen szoftver fogja kezelni, vagy ezt is megírod? A gyári szoftverek inkább a step/dir tipusú vezérlőket kezelik
Szia Scala!
Nekem az a véleményem, hogy ez "C vágány" vagyis nem jó ötlet. Mint ahogy azt pipi írta, az elterjett vezérlő szoftverek step/dir rendszerűek. (Mach3, LinuxCNC, UCCNC, stb) Ezek mind step/dir rendszerűek. Célszerű ennek függvényében step/dir vezérlőt építeni.
Szia!
A vezérlő elvileg egy Turbo CNC nevű programmal működik.
Ez a program Step/Dir rendszerű, tehát sajnos nem lesz jó a terv ehhez. Ide olyan vezérlőt kell készíteni, ami a step és dir jeleket fogadja és dolgozza fel. (L297/298; vagy Toshiba TB6560; TB6600) Az általad tervezett kapcsolás úgymond teljes direkt vezérlés, ami elég sok port pin-t elfoglal. No meg ehhez teljesen egyedi cnc vezérlő szoftvert kellene írni. Egyszóval nem lesz jó a Turbo CNC programmal.
Köszönöm a gyors válaszodat! Egyébként van bármi hátránya a vezérlőmnek azon kívül, hogy a legtöbb szoftverrel nem működne? Még azt is megkockáztatnám, hogy szoftvert írok hozzá, mivel a programozással is foglalkozok. De ha szerinted tényleg reménytelen, akkor nyitott vagyok más megoldásokra is.
Kérlek szépen, én javaslom a step/dir rendszer előnybe helyezését. Javaslom, hogy építs egy TB6600-val egy bipoláris, vagy SLA7062-vel unipoláris vezérlőt. Mindkettő kapcsolása fellelhető a Google által. A TB 6600-nál figyelni kell a topológiára, mert az IC érzékeny erre. (Úgy gondolom, hogy vannak kiforrott nyáktervek is.) ezt az útirányt javaslom, annál is inkább, mert a kompatibilitás, az átjárhatóság a CNC szoftverek között nem utolsó szempont.
Jobban jársz ha veszel 500 forintért egy modult:
A4988
Szia. Ne akard a spanyol viaszt feltalálni. Használj elterjedt, jól dokumentált kapcsolást, nyák tervvel. Sőt, megkockáztatom, hogy kész vezérlővel még jobban járnál. Egy CNC építése olyan sokrétű, bonyolult dolog, hogy én megpróbálnám a feladataimat minimálisra szorítani. Lesz így is elég gondod, az asztal és motorok pontos beállításával, próbálgatásával. Mire kiismered az egész rendszered, simán eltelhet több hónap. Ha a kapcsolást és a nyákot is te akarod elkészíteni, még több időt igényel, a vezérlő programról meg ne is beszéljünk. Az idő pedig pénz...
A linuxcnc is tud fázist vezérelni, de ezt inkább hagyjuk mert ez az ami lassú is rossz megoldás is.
Mindig tanul, hall valamit az ember.
Ezt nem tudtam, hogy közvetlen vezérlést is tud. Gyakorlatilag csak egy végfok kell az LPT-re. No de ez biztosan erőforrás és kapacitás zabáló megoldás. No és persze felhasznál egy csomó pin-t.
Utánanéztem a Turbo CNC-nek és elvileg nem csak step/dir típusú vezérlő meghajtására képes (leírás), így a szoftver adott. A projekttel egyébként hobbi szinten foglalkozok, és abszolút nem zavar, ha egy kicsit többet kell bütykölnöm vele. Nyilvánvalóan nem ez a legpraktikusabb és időkímélőbb megoldás - ahogy azt Kovidivi és Zoli_bácsi is hangsúlyozta - de szándékosan nem kész vezérlőt szeretnék venni részben azért, mert szeretem a kihívásokat. Más megoldásokra abszolút nyitott vagyok (ahogy azt Zoli_bácsi is írta lehetséges SLA7062-vel is vezérlőt készíteni, így kicsit ennek is utánajártam). Ha érdekel valakit ez volt a kiindulási alap: link . Egy másik fontos szempont, hogy ne kelljen túl sokat költenem rá, így nem is várom el, hogy egy teljesen tökéletes CNC-t kapjak végeredményül
.
Én támogatom az újításokat, de ha saját úton indulsz el, lehet, hogy nem kapsz segítséget, ha elakadsz! Ha pedig saját vezérlőt írsz, akkor elemi szinten kellene megértened a rajzolóprogramok által generált CNC kódot, hogy mit csinál pontosan, és hogy ezt hogyan lehet átfordítani jelekre. Nem tudom, hogy ezzel érdemes-e foglalkozni. Ez a Turbo CNC nem tudom, mennyire elterjedt, de azt látom, hogy DOS-os felületű, tehát már jó pár éves. Az én gépemen már nincs is DOS, és egyszer eljutunk oda, hogy nem is tudsz DOS-t telepíteni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |