Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Indukciós főzőlap,sütő bekötése, kábelek kiépítése
Lapozás: OK   1 / 8
(#) zlota hozzászólása Nov 21, 2009 /
 
Sziasztok!

Most vettünk egy indukciós főzőlapot. A házba 1x32 A jön be amit a most történt átvezetékeléskor 13 felé osztottunk a biztosítéktáblánál +FI relé.(csak mert szerettem volna szétszeparálni a rendszert) A nagytudású villanyszerelő segédjeként behúztam egy db 3*2,5mm rézkábelt a tűzhelyhez.(20 vagy 25A biztosítékkal) Direkt kérdeztem tőle, nem lesz-e kevés?
válasz:
-Az energiatakarékosság felé megyünk, felesleges túltervezni…bla bla

Ebben az egyben hallgattam rá.
Most meg is szívtam…
Igaz bekötni sem tudom, de ha jól gondolom külön kellett volna venni egy 3x2,5mm 25A bizt. a sütőhöz(ez még nincs meg) és kellett volna egy 5x2,5 3db16A biztosíttékal?
Vagy valami ilyesmi… Most néztem meg, szerencsére nem 3 fázisú hanem vagy 2 vagy 1 a lehetséges bekötés… de nem szeretném a későbbiekben is megszívni, hamár megint be kell húznom egy kábelt. Ugy gondoltam a falban lévő 3x2,5 (20A bizt) elég lenne a sütőnek, de nem tudom mit kellene behúzni az indukciósnak.7,4KW.

Mert nem értek ennyire hozzá nem tudom meg lehet-e oldani ha odahúzok a biztosítéktáblához 5x2,5 kábelt a három fázist(mondjuk 3x16A bizitre).Mivel egy jön be a házig teljesen mindegy,-e mert úgy sem 3 fázis jön be. Vagy mondjuk húzzak oda egy vastagabb 3eres kábelt(milyen vastag rézkábel javasolt?) És egy 25A biztit rárakni, hogy ne a kinti 32A oldja le...

Mérges vagyok, hogy megint véshetem a falat...
(#) foxi63 válasza zlota hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
Hali!
A 3x2.5 mm2 vezeték nem is olyan kicsi, mert 25A-t bír, és 20A a lehetséges max, biztosító.(Ez amúgy is csak 25A körül kapcsol le.) Na most ugye a feleséged nem olyan ügyes, hogy egyszerre minden lapon főz teljes teljesítménnel, és még a sütő is fullon megy....
Szerintem a megadott teljesítmény a lehetséges legnagyobb, amit ritkán használ ki az ember. A bejövő áram amúgy is csak 32A, tehát nem marad amúgy sem tartalék a lakás egyéb fogyasztói miatt .Tehát eszi nem eszi az ember bizony egyszerre nem megy minden vagy sütő, vagy főzőlap a megoldás.Nyugodtan közösítsed a két fogyasztót, és 20 A legyen a bizti.10-20 perc alatt felforr a leves, és utána takarékon megy a cucc, máris mehet a süti.
Másik : az összes kismegszakítókat c vagy d tipusúra kell cserélni, mert ezek lomhábbak.A mosógépet lehetőleg éjszakai időre ütemezni, ha megoldható.
üdv.: Foxi
(#) zlota válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
Szia!
Kössz a gyors hozzászólást!

Akkor azt mondod semmivel sem lennék előrébb, ha lehúznék mégegy vezetéket a sütőnek/főzőlapnak?

Mondjuk ha már egyszer lehúznék, akkor olyant ami elbírja a legnagyobb terhelésnél is, mégha kicsi is a bizti, ki tudja mi lesz egyszer majd...
(#) dobo válasza zlota hozzászólására (») Nov 21, 2009 /
 
Szia a 2.5-ös el fogja birni az egésszet az tuti.
De a falba csak egy szálat huztál vagy 3-at?
Mert a nullának is 2.5-ös nek kellene lenni!
(#) foxi63 válasza zlota hozzászólására (») Nov 21, 2009 / 4
 
Szia!
tényleg nem érdemes nagyobbat behúzni, mert 1 fázisra nem nagyon adnak nagyobb bejövő főbiztosítékot. Akkor már a 3 fázisú rendszer lenne a megoldás, de annak kiépítése meg drága.(közműhozzájárulás). Ha teheted későbbiekre gondolva az 5x2.5mm2 vezeték elég együtt a két egységnek, tehát csak 2 vezetéket kell melléhúzni a mostaninak. (fekete vagy barna).
(#) zlota válasza dobo hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Szia!

3x2,5 lett lehúzva!
De még mindig ugy gondolom kevés lehet a két készüléknek...7,4 kw a lap, a sütő meg sztem 2-2,5 Kw lehet bár nem tudom, mert az még nincs meg.
(#) zlota válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 22, 2009 /
 
Szia!
Nem említettem, de ez dupla szigetelt mt kábel

Most hamár egyszer bent van a 3x2.5 ös mt vezeték (ez lenne a sütönek mert az tudtommal nem is létezik 3 F be és nem okozna később sem problémát)

Akkor mellé húzzak le mégegy 5x2.5 öt?(később esetleg több fázis a főzőlapnak)
Vagy hagyjam a francba és elég lenne a másiknak is a 3x2.5?

A biztosítéktáblán még 1 hely van.
Akkor a meglévő 20A maradna a sütőnek, és berakjak/rakassak egy másikat ami hány A legyen(20 v. 25)?
(#) nikovics válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 23, 2009 /
 
Abszolút egyetértek veled, tényleg nem adnak nagyobbat. Viszont úgy tudom, van egy olyan lehetőség, hogy 32 A –es lomha kismegszakítóra cseréltesd a gyors (alapban mindenhova ilyet tesznek) biztosítékot. Mint minden villanyfogyasztó így ez is bekapcsoláskor vesz fel nagy áramot. Ezzel némileg lehet javítani a helyzeten. Tudomásom szerint a mutatvány ára kb.: 6000 Ft. (A sógor az utcán „kapott el” egy E-ON –os melóst és 4000 –ért kicserélte neki.) :yes:
(#) zlota válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Megoldottam a problémát úgy, hogy a behúzott 3x2,5 mellé húztam mégegy 5x2.5 mt kábelt.

A 3x2.5 kábelen lesz a sütő(bőven elég->sok is)
Az 5x2.5 kábelen lesz a főzőlap igy ha később lenne 3 fázisom sem lesz gond, addig pedig 2 -2 szálat összekötök így ha egyszerűen akarok fogalmazni nagyon túl van biztosítva.(2F és 2N 1 földelés)

Mindenkinek köszi a hozzászólásokat!
(#) gery1979 hozzászólása Máj 4, 2010 /
 
Sziasztok!
Hasonlóan zlota-hoz én is segéd voltam a villanyszerelésnél, és van némi vénám a szereléshez de nem vagyok szaki.
A falban most a sütő helyénél van 3 fázis (3x16amper) új építésű házról van szó szóval rendes réz kábelekkel.
Ma megjött a sütőm, és csodálkozva láttam, hogy a sütőmön van egy dugó és 1 fázisról megy. A főzőlap 3-ra van kötve. 230-as aljzat viszont nincs a falban. Gondolom be lehet valahogy kötni, de hogyan?
Valaki tudna segíteni, mert ha most derül ki, hogy valami kimaradt megőrölök.
Ahogyan láttam a főzőlap mehet 2 fázisról is és akkor 1 maradna a sütőnek.
Előre is köszi mindenkinek.
Üdv.
Gergő
(#) zolika60 válasza gery1979 hozzászólására (») Máj 4, 2010 /
 
Általában adnak hozzá bekötési rajzot is. ha nincs a használati utasításában, akkor ha leveszed a hátlapját ott lesz egy matricán. Egy fázisra egyébként több fogyasztót is köthetsz amíg a 16A-t nem léped túl.
(#) gery1979 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 4, 2010 /
 
igen jól tudod, de a garanciától nem lesz ott aljzatom.
Egy sima dugót meg mindenki be tud dugni, ha pedig ahhoz is szaki kell akkor a notebook-om már rég nem garis.
(#) gery1979 válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 4, 2010 /
 
Köszi a gyors választ!
A főzőlap (ami már nem garis) most 3 fázison van + 0 + föld. A sütőn pedig simán csak 1 fázis, 1 föld, 1 0. Akkor csak annyit kell tennem, hogy a falban lévő 3 fázisból kiválasztok 1-et és rákötök egy aljzatot (persze a 0ával és a földel együtt). Majd a sütőn lévő dugót beledugom?
(#) pytyuka hozzászólása Márc 9, 2013 /
 
Sziasztok ! Gyors segítségre lenne szükségem! Van bontásból egy siemens indukciós főzőlapom, amit
úgy bontottak ,hogy levágták a vezetékeket. Bemenő vezeték: 1 szürke, 1 piros, 1 fekete, 1feketepiros
és a sárgazöld föld. Hogyan lehet ezt bekötni ? 220 V és 380V is rendelkezésre áll. Köszi a válaszokat!
(#) lanti hozzászólása Jún 15, 2013 /
 
Miele KM 494 indukciós lapom E-29 kódot ír ki ez mit jelent ?
(#) Pamacs1952 hozzászólása Nov 7, 2013 /
 
Sziasztok!
Vásátoltunk egy indukciós főzőlapot.
A lakás direkt elektromos sütéshez van kialakítva.
A sütő, vagy főzőlap csatlakoztatásához nem konektor, hanem három kábel: fekete/fázis, kék/test, piros,vagytarka/föld van elhelyezve egy dobozban /azt hiszem 100-as/.
A problámám az, hogy a főzőlaphoz is meg van a három szinű vezeték de van még egy negyedik is, egy barna színű. Azzal mit kezdjek?
(#) zolika60 válasza Pamacs1952 hozzászólására (») Nov 7, 2013 / 1
 
Az is fázis. Azért van külön, hogy ott ahol van erre lehetőség külön fázisra köthesd a terhelés elosztása végett. Ha csak egy fázis van, akkor össze kötheted a kettőt, ha elbírja a bejövő vezeték a szükséges áramot. Persze ha nem garanciális a gép, mert akkor hívj szerelőt ahogy köbzoli is írta.
(#) Pamacs1952 hozzászólása Nov 8, 2013 /
 
Kösz a Zoliknak a hozzászólást.
A vezetékhez 32A-s bitosíték van kiépítve, így gondolom biztosan elbírja a két fázisos vezetéket.
(#) Pamacs1952 hozzászólása Nov 8, 2013 /
 
Zolika60!
Bocs az értékelésnél rossz gomra klikkeltem!
(#) zolika60 válasza Pamacs1952 hozzászólására (») Nov 8, 2013 /
 
Semmi gond. Ha még egyszer klikkelsz eltűnik. Csak te tudod törölni, a modik sem.
(#) csabi975 hozzászólása Feb 14, 2014 /
 
Sziasztok.
Csatoltam egy rajzot. A pincébe van 3-16a kismegszakító, amiről megy egy földszinten lévő tűzhely. Ide kötnék rá az ábra szerint egy 3 db 4-es vezetéket mindegyikre egyet. Majd egy külön 8 modulos dobozba leszakaszolnám, 2 menne a tetőtéri sütőhöz külön 20-20 a kismegszakítón keresztül és egy, amit ott szétosztok a mosogatógép mikró kávéfőző stb. Kisebb villanyszereléseket már csináltam. Kérdés így bírni fogja -e és jó így a kötések. Természetesen az új dobozba mindegyiknek a megfelelő vastagságú kék és zöld sárga is megtalálható viszont a tűzhelynek egy kéket húztam be. Remélem, a rajzon ellehet menni. Segítségeteket előre is köszönöm.

konyha.jpg
    
(#) (Felhasználó 46585) hozzászólása Máj 24, 2014 /
 
Sziasztok!

Vettünk egy indukciós főzőlapot, Cata I2 Plus típusút. Most építeném be és azt vettem észre, hogy az üvegkerámia lap nem egyenes, hanem a két szélén felhajlik, tehát egy kicsit görbe. Ez azt jelenti, hogyha beteszem a munkalapba, akkor a közepe feltámaszkodik a munkalapra, a két széle pedig feláll. Ez a görbeség kb 1,5 mm. Azt még meg tudom csinálni, hogy teszek alá valami rugalmas távtartót, hogy felfeküdjön (nagyjából) mindenhol, de ez a későbbiekben nem okozhat mondjuk laptörést? Mennyire rugalmasak ezek az üvegkerámia lapok? Ilyenkor eleve az üveg lett a gyártásnál görbe, vagy pedig amikor összerakták, akkor valahogy meggörbülve szerelték össze? Ez esetben állandó feszültség lenne az üvegben. Tudtok valamit erről?
(#) (Felhasználó 46585) válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 24, 2014 /
 
A neten keresztül rendeltem, de elvileg, kijön megnézni valami szakértő az importőrtől. Aztán mond valamit...
(#) wokee hozzászólása Aug 14, 2015 /
 
Üdvözletem! Most láttam meg ezt a fórumot és ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Konyhaátalakítást tervezünk, és az eddigi gáztűzhelyt indukciós váltaná.
Az lenne a kérdésem, hogy 3x16-s automatáim vannak, de a Média-Marktban azt mondták, hogy 32-esekre kellene cserélnem őket. Viszont ahány villanyszerelővel beszéltem, mindenki feleslegesnek tartotta a cserét.
Van esetleg valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?
Előre is köszönöm a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2015
(#) Gafly válasza wokee hozzászólására (») Aug 14, 2015 /
 
Én is.
Tipus sokat segitene, mellesleg...
(#) merlingerin válasza wokee hozzászólására (») Aug 14, 2015 /
 
Felesleges. Ha mind a 4 zóna megy, akkor is elég, ha 2 fázisra kötöd. (3. a sütő..) Persze ha mellette megy még 1 villanybojler, meg egy mosógép, egy szárító, és a nagyflex is aprítja a betont az udvaron, akkor kevés, de normál háztartásban elég.

Teszem hozzá, nem szoktunk kismegszakítót úgy magában cserélni, hanem megnézzük, mit is bír a kábel a falban...
(#) kovacsaaron hozzászólása Szept 9, 2015 /
 
Sziasztok! Most tervezunk teljes lakasfelujitast egy 85-ben epult tarsashazban. A konyhat masik helyisegbe szeretnenk rakni igy ott nincs gaz, szoval csak indukcios fozolap johet szoba es az atfojos gaz vizmelegitot is szeretnenk lecserelni ariston okos villanybojlerre. Ezeken kivul meg lenne egy elektromos suto, inverteres klima, huto, mosogatogep es mosogep. Minden vilagitas ledes lenne. 3 fazis elvileg nem megoldhato, szerintetek a 35 amper eleg lenne? Ha megy a suto, mosogep es az indukcios fozolapon is mondjuk 2 helyen fozunk egy mikrohullamu suto bekapcsolasa lecsaphatja a biztositekot?
(#) (Felhasználó 46585) válasza kovacsaaron hozzászólására (») Szept 9, 2015 /
 
Miért? Ha leveri, akkor megrendelsz több áramot? A megoldás az, hogy nem kell mindent egyszerre működtetni...
(#) lbalogh hozzászólása Okt 29, 2015 /
 
Üdv!

Keresztanyám vett egy használt Amica típusú főzőlapot, amelynek kábelei egy speciális csatlakozóban végződnek. Egy 12 lábú ill 6 lábú. (ld. csatolt kép)
A kérdésem az lenne, hogy ehhez milyen "anya"kábelt kell beszerezni, hogy rá lehessen kötni a hálózatra.
Egy fázison lenne, új vezeték lenne húzva neki.
Válaszokat előre is köszönöm
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2015

csati.JPG
    
(#) Galvan_Tivadar hozzászólása Dec 22, 2015 /
 
Sziasztok!

Korábban elromlott a főzőlapunk, most pedig a sütő is. Ma vettem új készülékeket egy svéd bútorgyártótól, bekötöttem, működik minden. Biztosíték 3×16A, új vezeték a falban, rendes vastag rézkábel. Sütő teljesítmény 2,6kW, főzőlap 5,1kW.
A főzőlap vezetékei: fekete+barna saruval összefogva, kék+kék saruval összefogva, sárga-zöld.
A kézikönyvben a bal felső ábra szerint (AU és UK) szerint kötöttem be.
Elolvastam a hozzászólásokat, van még egy szabad fázisom a háromból, be lehet kötni a főzőlapot két fázisra?
Következő: »»   1 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem