Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Indukciós főzőlap,sütő bekötése, kábelek kiépítése
Lapozás: OK   3 / 3
(#) kocsgab002 hozzászólása Nov 17, 2017 /
 
Sziasztok.
Samsung főzőlap, a mellékletben a bekötési segédlet. Ha nekem 3 fázisom van, akkor köthetem L3-at a 3-as pontra? Gondolom akkor nem kell összekötni a 2-es 3-as pontokat.
Köszi

Névtelen.jpg
    
(#) zolika60 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Nov 17, 2017 /
 
Igen.
(#) Droot hozzászólása Júl 1, 2018 /
 
Sziasztok!

A konyhában van egy indukciós főzőlapom 2 fázisra kötve és a harmadik fázisra egy sütő.
A kettő közös 0-t használ, minden vezeték a 0-t is beleértve 2,5mm2-es sodrott rézvezeték.
Jól tudom, hogy mivel a főzőlap nulláján csak hibaáram folyik ha a két fázisfeszültsége eltér?
Egyébként kb 2,5-3m-en keresztül van csak a közös 2,5-ös nulla, ott csatlakozik a konyhai fő nulla ágba, ami 2db 2,5mm2-es nullavezető párhuzamosan kötve.
Ez így biztosan rendben van?

Előre is köszi!
(#) Droot válasza Droot hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
Valaki esetleg?
(#) erbe válasza Droot hozzászólására (») Júl 2, 2018 /
 
1. Ne türelmetlenkedj!
2. Ha pontosan egyforma mindhárom fázison a fogyasztó (sütő, főző, mikro, ...) teljesítménye és pontosan egyidejűleg használod őket, akkor nem folyik áram a nullavezetőn. Bármilyen eltérésnél igen.
3. 5*2,5-ös kábel megfelel a bekötésükhöz. Nem kell a nullavezetőt duplázni.
(#) Droot válasza erbe hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
Pontosan miért elegendő? Érdekelne a pontos válasz.
Ezek a főzőlapok ha 2 fázisra vannak kötve akkor 400V-ról mennek? Ha igen megvan a válasz, csak fura, hogy mégis kér nullát.
(#) levaitamas válasza Droot hozzászólására (») Júl 3, 2018 / 1
 
Szia!
A nullán nem folyhat a te esetedben hibaáram. Ahogy előttem is írták, szimmetrikus terhelésnél három fázisú rendszerben nem folyik áram a nulla vezetőn. A nullán soha nem folyhat nagyobb áram, mint a fázison folyó legnagyobb áram. Ezért egyforma minden ér keresztmetszete egy öteres kábelben. Két fázis használata esetén a nullán a két fázis vektoriális különbsége folyik csak.
A méretezése a vezetékeknek (miért elegendő?) a lap teljesítményétől, valamint a távolságtól függ.
Az, hogy 400V vagy 230V megintcsak teljesítmény, de inkább lehetőség függő. Nyilván, ha van rá mód, a jobb terhelés elosztás miatt célszerű a 400V-os üzemeltetés.
(#) kadarist válasza Droot hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
Mert ugye a háromfázisú rendszerben nem egy időben folyik maximális áram az egyes fázisokhoz képest, így a nullához képest sem.
(#) Hp41C hozzászólása Júl 3, 2018 /
 
Egy háromfázisú rendszerben is folyhat a nullvezetőn jelentős áram, ha a fázisokban levő fogyasztók nemlineárisak.
Gondolj bele: Mind a főzőlap (indukciós rendszert tápláló elektronika) mind a sütő (minimum hőfok szabályzó) lehet elektronikus vezérlésű. Ebben az esetben nem igaz az a feltevés, hogy az áram, ami az egyik fázison befolyt a terhelésbe, az a másik két fázison folyik ki. A nullvezető árama elérheti a fázisokon folyó áramok összegét is.
Szemléletesebb példa: Adott egy háromfázisú betáplálási pont (3 fázis, nullvezető, védővezető). Ezen a ponton a három fázis külön-külön egyfázisú elosztóra van szétágaztatva. Ezekre az elosztókra azonos fogyasztókat kapcsolunk pl. 3 db kapcsoló üzemű tápegységet (PC táp). Hogyan alakul a nullvezető árama? A kapcsoló üzemű tápegységek egyenirányítóval és pufferkondenzátorral kezdődnek, az áram nagyon kis ideig folyik (addig amíg a hálózat csúcsfeszültsége magasabb, mint a puffer kondenzátor feszültsége.) Ebben az kis időben a másik két egyenirányító nem tud áramot vezetni. Ugyan ez igaz a másik két tápegységre is. Tehát mind a három tápegység árama a nullvezetőn folyik át (egy periódus alatt három áramcsúcs).

Mivel egyáltalán nem garantálható, hogy minden időpontban a főzőlap szabályzása és a sütő szabályzása "megfelelő" (a három fázis kiegyenlítéséhez szükséges) áramot "fogyasztja", a nullvezető keresztmetszetének növelése ajánlott.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2018
(#) Zsolt 73 válasza Droot hozzászólására (») Júl 3, 2018 /
 
Azért kér nullát, mert két darab egyfázisú elektronika van benne.
(#) lecso90 hozzászólása Nov 3, 2018 /
 
Hello.

5X2.5 kábel elbírna egy indukciós főzőlap+sütő kombót? Úgy hogy 2 fázis a főzőlapnak 1fázis a sütőnek a nulla és a földelés pedig közös lenne.
(#) levaitamas válasza lecso90 hozzászólására (») Nov 3, 2018 /
 
Szia!
Függ az elosztó távolságától és a teljesítményekről sem írsz semmit.
(#) lecso90 válasza levaitamas hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
7kw a főzőlap 3kw a sütő max teljesítménye. A csatlakozási pont 4 méterre van az elosztótól.
(#) levaitamas válasza lecso90 hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
Az nagyjából 16A fázisonként. 4 méteren elég lesz. A közös nulla nem gond, mert három fázis esetén nem fog nagyobb áram folyni a nullán, mint a legnagyobb fázison.
(#) mraulajos hozzászólása Márc 6, 2019 /
 
Hali!
Tapaszalatlan vagyok ebben a témában. Egy kétlapos egy fázisú (230V) indukciós főzőlapnak milyen áram felvétele van? Milyen vezeték hálózazot érdemes kiépíteni? Konektorról?
(#) oatis hozzászólása Jún 13, 2019 /
 
Üdv!
Most vagyok a házam villamosságának kiépítése előtt. Ami biztos, hogy villany főzőlap + sütő lesz majd. Jelenleg 5x2,5 réz kábelt vittem el neki, mivel van 3x16A bekötve a házba. A Tűzhely és elosztó doboz távolsága kb 4méter nálam is. Kérdésem az lenne hozzátok, hogy a sütő tűzhely párosnak 1 db 3x16A kismegszakító plusz 1db 4 pólusú fi relé kell vagy 3db 1x16A-es kismegszakító plusz 1 db 4 pólusú fi relé? Melyik az optimálisabb megoldás?
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2019
(#) Scorpus hozzászólása Aug 25, 2019 /
 
Haverom vett és bekötötte egy indukciós főzőlapot. Pár perces használat után "pukkantott" és füstölni kezdett egy pici, leállt, nem müködött. Megnéztem hogy mit hibázott, nem jöttem rá. Ezért segítséget kérnék tőletek. Képeket csatolom.
(#) mtalas hozzászólása Aug 31, 2019 /
 
Halli, én most kötök be egy 10kW indukciós főzőlapot, 3 fázis a bekötése és 220V. Itt meg szeretném jegyezni, főleg az előző kommentekhez, hogy 3 fázis 400V-os rendszer nem ugyanaz, mint 3x1 fázis 220V-os rendszer. Eddig csak olyan indukciós főzőlapot láttam ami 220V-os 400-asat még nem láttam. Egy 400V-os rendszer a fázisokon keresztül záródik az áramkör és itt igen nem folyik áram a nullán, legjobb példa a 3 fázisú villanymotoroknál is csak 3 fázis föld bekötés van (még csak az egyetemen találkoztam kivezetett csillagpontú motorral). Viszont ha 220V-os a rendszer akkor a fázis-nullán záródik az áramkör, vagyis annyi áram folyik a nullán, mint a fázison. Ez azért nagyon fontos, hogyha egy ilyen főzőlaphoz odavezetjük az áramot akkor a nullán a fázisok összes árama fog visszafolyni. Vagy nagyon vastag 5 eres kábelt használunk, vagy 3x3 eres kábelt húzunk ki!
(#) mtalas válasza Scorpus hozzászólására (») Aug 31, 2019 / 1
 
Van hozzá rendes bekötési rajz? használati utasítás? Vagy márkát típust megosztasz?
(#) Scorpus válasza mtalas hozzászólására (») Szept 2, 2019 /
 
Whirlpool ACM750
(#) erbe válasza Scorpus hozzászólására (») Szept 2, 2019 /
 
Ez a főzőlap a rajz szerint kétszer egy fázisú. Egy fázisra párhuzamosítani kell az L1 és L2 pontokat.
Írod, hogy most vette. Akkor legelőször is garanciával kellene kezdeni.
Ha nincs már garancia, akkor fényképek kellenek a belsejéről.
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu